Årets guldspade går till...

Antikorruptions-byrån Transparency International delade igår ut pris till Peter Magnusson och Karin Törnqvist som har utsetts till Årets Visselpipor 2010. Lite kortfattat så innebär det att de har reagerat på och rapporterat om oegentligheter på sina arbetsplatser trots eventuella problem som det kan innebära. Samtidigt är Wikileaks återigen i ropet efter att återigen ha släppt en ofantlig massa dokument. Denna gången handlar det om diplomatisk post och korrespondens mellan amerikanska ambassader och Vita Huset i Washington.

Tidigare avslöjanden om krigsbrott och förvanskade uppgifter till media har jag stått bakom. Där har Wikileaks verkligen fyllt sin funktion och avslöjat smutsigheter som kanske annars inte hade kommit fram. Men det senaste släppet av dokument har jag svårare att förstå meningen med. På sätt och vis tycker jag att det kan vara på sin plats att avslöja mycket av det smutsiga spel som trots allt förekommer nationer emellan, men å andra sidan så kan jag ifrågasätta på vilket sätt avslöjandena gör världen bättre. Vilken roll har Wikileaks tagit på sig och när har de gått för långt?

Om man nu har en kanal till att sprida information, som både jag och wikileaks faktiskt har, så måste man med jämna mellanrum ställa sig fråga om vilken information som är lämplig att sprida. Vad är mitt uppdrag som fristående bloggare? Jag hör saker om både TAIF och andra föreningar som jag faktiskt inser att det inte är min uppgift att sprida vidare, trots nyhetsvärdet i uppgifterna. Det finns oerhört mycket rykten om både det ena och det andra som kan skada allehanda klubbar och spelare. Det enda någorlunda avsjöjande jag har gjort var väl sommarens alla skriverier om Lakers biljettfiffel där det känns som om jag faktiskt fyllde en funktion som samlade ihop uppgifter om vad som försegick och såg till att publicera tveksamheterna.

Igår kväll skrev Holger Berndt på sin blogg om skadorna på Tomas Lundström och Victor Tisell. I Holgers kan man läsa att Lundström har legat på sjukhus i två veckor (!) och att Pappas Pojke riskerar att vara borta i två månader (!). Vår lagkapten ligger på sjukhus och en av seriens bästa målvakter är långtidsskadad, och det enda som rapporterar om detta är Holgers privata blogg. Är det verkligen hans uppgift att komma med dessa uppgifter, borde man inte förvänta sig att det finns andra som torde ha större intresse av att rapportera om sånt här? Journalister till exempel...? Föreställ er att Lakers lagkapten skulle gå skadad och tvingas till operation och bli borta än längre tid, hade inte media rapporterat om det då? Eller vänta nu, det gör han ju och det har visst media gjort. Och TAIF´s hemsida då? Ibland ska vi vara glada att Holger´s blogg har tagit på sig uppdraget att undersöka varför våra spelare för tillfället är indisponibla, även om det inte är något vi kan kräva av honom.

Vilken uppgift har jag tagit på mig som bloggare? Vad är mitt uppdrag och vilka skyldigheter har jag? Vart ska vi förvänta oss att rätt uppgifter kommer ifrån? Det är frågor som kanske fler skribenter, bloggare, oppinionsbildare, journalister, informatörer och rent allmänna ryktesspridare bör ställa sig.


Info från Gröna Brigaden

Nu närmar sig Rögle resan, resan alla har pratat om under hösten. Se nu till och anmäl er så vi blir så många som möjligt som kan stötta vårat lag! OBS! Detta är en resa för att se en TAIF-match.

Priser:
Medlemmar: 200kr för resa + 1 ståplats biljett
Icke medlemmar: 300kr för resa + 1 ståplats biljett

*Medlemskap kan lösas på bussen

Tider och hållplatser:
11.00 - Växjö, Quality Hotel
11.20 - Ingelstad, busshållplatsen vid rondellen
11.30 - Väckelsång, busshållsplatsen vid ICA
11.45 - Tingsryd, övre torget
12.30 - Ronneby, ICA Maxi

~ 15.00 Lindab Arena

**Bor du på någon ort som ligger längsmed reserutten är det inga problem att hoppa på där!

Reseinfo:

Resan börjar i Växjö och gå neråt till Ronneby sen vidare till Kristianstad och sen Hässleholm och sen är siktet inställt på Ängelholm.
Anmälning sker genom att maila, smsa, ringa eller pm:a Grillen på forumet

Kontaktuppgifter:

Jakob "grillen" Gustavsson
0701 44 85 77
grillen@gronabrigaden.se

'Cause you're hot then you're cold

I Cancún inleds i dagarna ett nytt klimatmöte för att få bukt på den klimatförändring vi står inför. Men målet att minska utsläppen skjuts fram i tiden, samtidigt som ett nytt värmerekord kan vara på väg. Om inte utsläppen minskar, kan effekter blir svåra för människan att bemästra. Men utsläppen minskar inte. Nej, hur kan framtida humanitära problem i u-länder mätas med ekonomisk vinning idag? Fiji riskerar att sänkas i havet och i Bangladesh riskerar hundratals miljoner människor att tvingas på flykt på grund av översvämningar. Hur hade världen agerat om det var Storbritanien som riskerade att sjunka och Louisiana som riskerade att översvämmas?
***
Är det någon mer som ger dubbla budskapet som titeln ovan egentligen betyder så är det väl Tingsryd AIF just nu. Det är mycket upp och ner, mycket 'hot n cold' och mycket yes and no. Det är svårt att veta var vi står och vad vi kan förvänta oss. Efter magplasket i Malmö och den efterföljande bejublade succé mot Mora så bjöd Leksand-matchen på både sött och surt inom ramen av 60 minuter. Högstanivån är hög, om det råder ingen tvekan. Sundsvall måste ha radat upp förluster på sistone för nu är de bara en poäng före oss, men har ändå 2 matcher fler spelade. Med andra ord guldläge att ta oss förbi. På onsdag kommer Tommy Salos övergivna sjunkande skepp lastat med fyra raka förluster till Dackehallen. En munsbit för TAIF eller ett utmärkt tillfälle för Oskarshamn att vända på skutan. På lördag åker vi sedan till Ängelholm för att möte ett Rögle som nu har sju raka hemmasegrar, med andra ord en match som påminner mycket om lördagens spektakel uppe i Leksand. En match där ingen förväntar sig att vi ska ta poäng och där vi kan spela helt utan press. Det blir med andra ord en vecka som kan bjuda på precis vad som helst.
***
Våra, nu för tiden, kalla och snöiga vintrar brukar göra att folk kastar ur sig att det skulle vara ett bevis för att klimatförändringar inte är ett faktum, alternativt att global uppvärmning vore välkommen. Men, nu kommer dagens folkbildning, om det blir varmare i atmosfären och nordpolen börjar smälta, då kyler smältvattnet ner golfströmmen som i vanliga fall ger oss det milda klimat vi är vana vid. Om golfströmmen inte längre värmer upp Skandinavien så blir det... just det, kallare vintrar.
***
Något som givetvis är tveklöst kallt är att det av oklar anledning körs någon båt-tuta när Tingsryd gör mål i Dackhallen numera. Det finns mycket inom hockeyn som finns där enbart för att folk tror att det hör till. Bara för att det tutas i Malmö Arena, i NHL, i Telenor Arena och på liknande ställen så innebär inte det att det bidrar till någon slags stämning i hallen. I Tingsryd har det enbart motsatt effekt och passar helt enkelt inte in.


En klockren helg

I förmiddags var det nära att den här bloggen såg sitt slut. Jag drabbades av ett ordentligt datorhaveri och min skärm såg ut som ovan. Efter att ha surat framför TV´n och skottat lite snö utanför mitt hotell så var jag redo att göra ett försök med datorn igen. Och vips så fungerade det, tacka gudarna för det!
***
Efter en förhållandevis väldigt lyckad helg packade jag innebandyväskan för att göra den ännu bättre. Och även den följde planerna och vi kunde förhållandevis enkelt plocka hem tre poäng. Som det behövdes, och som vi har saknat att vinna. 8-åringen fyllde idag år så efter innebandyn blev det kalas med tårta och hela balunsen. Så nu sitter jag hemma i min fåtölj med en kopp glögg och en nybakt lussekatt och kan se tillbaka på en oerhört lyckad helg.
***
Det är givetvis väldigt dåligt att tappa 4-0, men många glömmer att det är jävligt bra att gå upp till 4-0 borta mot Leksand. Så det finns anledning att inte bara vara besviken efter gårdagens match.
***
Om jag har förstått rätt så är alltså Tommy Salo klar som sportchef för Leksand. Givetvis kan man inte tycka att det är annat än väldigt tråkigt att han bara lämnar Oskarshamn när den större klubben kallar. Istället för att fullfölja det han har påbörjat med IKO så sticker han när han får chansen till personlig vinning och högre prestige. Givetvis är alla såna övergångar tråkiga för ishockeyn och för alla oss som håller på klubbar som inte räknas till de stora.

Leksand - Tingsryd, hösten 2001

Om det finns någon resa som vi tycker om att drömma tillbaka till, någon resa som ni andra har tröttnat på att höra om så borde det vara en resa upp till Leksand för nio år sedan. Det var på den tiden då TAIF vimlade av Miljonmän av alla de sorter. TAIF hade lyckats (hmm, hur var det nu vi lyckades...?) få ihop ett stjärnlag utan dess like och en bortamatch mot Leksand kändes på den tiden knappast mer skrämmande än någon annan match.

Vi var närmare 15 personer som var sugna på att göra något större av det här så redan tidigt på lördagmorgonen packade vi in oss i en minibuss och en bil och åkte mot Stockholm. I huvudstaden väntade superettan-matchen mellan Öster och Café Opera, så resenärerna bestod både av grönvita och rödblåa, samt vissa som var med av helt andra skäl. Chauffören till minibussen var till exempel medbjuden av den enkla anledningen att han var Leksand-supporter och gick med på att köra hela vägen om han fick åka med gratis. Något vi i efterhand fick ångra bittert.

Det korkades upp ganska omgående i minibussen och när vi väl var uppe i Stockholm så var majoriteten av resenärerna ordentligt runda under fötterna. Eftersom vi var på plats i god tid i huvudstaden så styrde vi kosan mot Skytteholms IP där Djurgården - Öster spelade i Damallsvenskan. Det är mig veterligen ganska ovanligt med bortaklackar i Damallsvenskan, men den här lördagen agerade en hängiven Östersupporter enmannaklack nere på sidlinjen och fick tyst på de tre åtta-åriga tjejerna i hemmaklacken när han vände sig emot dem och skrek "Ni kan dra åt helvete".

Efter Damfotbollen tog vi oss så vidare mot Stockholm Stadion. Innan vi ens hade tagit oss in på stadion så gick Café Opera upp i ledning med 2-0 i en match som sedan svängde fram och tillbaka. Öster avgör med ett sent 4-3-mål tror alla, men Cafét finner tid för en sista attack och lyckas på övertid skrapa fram en straff som de gör mål på. Matchen slutar 4-4 och ingen kunde klaga på underhållningen i alla fall. Roligast var nog att SVT var på stadion och spelade in ett barnprogram och att man ett par månader senare på Bolibompa kunde se berusade grönvita lulla omkring i bakgrunden i programmet.

Efter matchen beger vi oss vidare mot Leksand, och här någonstans slår det över för Leksingen i minibussen och resans mest omtalade episod inträffar. Han har helt enkelt tröttnat på alla fulla idioter (för all del förståligt) och parkerar bussen typ i strängnäs och hotar med att ta tåget hem. Vissa av resenärerna, som för egen del också hade tröttnat på chauffören, tog saker i egna händer och erbjöd sig att ta över ratten för minibussen. För att bevisa sin nykterhet tillkallades en polispatrull med blåsutrustning. Efter 12 timmars stadigt alkoholintag tyckte dock inte konstaplarna att någon blåsning var nödvändig och lämnade platsen utan uträttat ärende. Efter mycket förhandlande så löser sig så småningom situationen och minibussen kan efter ett två timmars uppehåll rulla vidare mot Leksand.

För egen del hade jag bytt minibuss mot bil i Stockholm och var därför på plats i metropolen Leksand med gott om tid för en utekväll. Eftersom min packning befann sig i minibussen så fick det bli en utekväll med mjukisbyxor och t-shirt på ett av de lokala haken. Men med tanke på att vi var i Leksand så passade jag ganska bra in bland lokalbefolkningen. Dagen efteråt blev det ett par öl på byn innan det anslöt ännu en buss från Småland och det var ganska välbefolkat på bortastå i Leksands isstadion. Det blev en ganska jämn match vill jag minnas, dock nådde vi inte ända fram och förlorade med 1-3 efter mål av Chrille Jacobsson.

Det här är en resa som för alla oss inblandade alltid kommer att finnas kvar i minnet. Historierna om vad som verkligen hände kommer att i framtiden ta alla möjliga former och förvridas i oändlighet. Vad som i slutändan är sant eller inte låter jag vara osagt, men ett som är säkert är att det kommer att fortsättas att berättas om den här resan så länge jag har något att säga till om.

Leksand - Tingsryd


Period 1
Det här känns helt overkligt! Jag har följt Tingsryd i snart 20 år men har aldrig varit med om något liknande. Jag har sett matcher i både när och fjärran men aldrig, aldrig har jag sett en första period som den jag ser idag. Att kunna sitta i skinsoffan, se matchen på storbilds-tv och äta en kebab-pizza är sannerligen inget man som grönvit är bortskämd med. Det känns onekligen väldigt, väldigt långt från det Tingsryd AIF jag känner. Helt overkligt!Dessutom kan vi väl konstatera att de där jävla finnarna sköter sig hyfsat än så länge.

Miin trippel ser ganska lovande ut till två tredjedelar. Rögle vann och det är oavgjort i Ljungby efter två erioder. Det är bara i Leksand som Tingsryd ser ut att spräcka min planerade storvinst.
***
Period 2
Efter ännu en period så ser det fortfarande hyfsat ut. Men eftersom vi är ett bottenlag och Leksand är ett topplag så sprider sig en liten oro, trots ledning med 4-2. Känlan påminner om när vi för första gången någonsin i modern tid vann borta över Troja. Då ledde vi med 5-2 inför sista perioden i Sunnerbohov och ändå visste alla tat det skulle bli oerhört tufft. Den gången redde vi ut det genom att slå 20 icing isita perioden. I och med den nya icing-regeln så är kanske en sån taktik inte lika gångbar längre. Så den bästa taktiken vore nog att vi går ut och gör ett snabbt mål i tredje och dödar matchen, annars kan det här bli tufft. De där jävla finnarna gjorde inga poäng i andra perioden så om de inte vill hänga löst så är det nog bäst om de gör något mål i tredje perioden.

Matchen i Ljungby slutade 3-4 efter förlängning så eftersom min trippel redan är spräckt så behöver jag inte sitta och hoppas på ett kryss i Leksand längre. Kör på Tingsryd! Släpp handbromsen och kör över bönnerna!
***
Period 3
Ja, oron var befogad och det blev ungefär som väntat. Jag brukar inte vara den som sågar spelarinsatser i den här bloggen, och tänker inte göra det idag heller. Men, den där masken som Axel Brage hade på sig idag får han banne mig lämna kvar i Linköping nästa gång han är där. Jag vet inte hur man analyserar en sån här match. Att vi ledde med 4-0 borta mot Leksand hade nog ingen kunnat tänka sig i förväg. Att vi tappar en 4-0-ledning är givetvis inte OK någonstans, men om någon i förväg hade erbjudit mig ett kryss så hade jag varit nöjd med det. Jag nöjer mig med att konstatera att Tingsryd AIF i alla fall är lite mer på gång än vad det har verkat tidigare och ikväll tog ytterligare ett steg i rätt riktning.

Nu har jag en oerhört många steg i rätt riktning framför mig på min polarvandring för att ta mig hem till väster.


Dagens Spel


Rögle - Malmö 1, Troja - Bofors 1, Leksand - Tingsryd x. Insats: 50 kr, Odds: 17.09. Nu kör vi!

Nu har det börjat

Efter en mycket lyckad fredag vaknar jag upp till en lördag som har potential att bli bra även den, fast på ett annat vis. Igår kväll intogs min villa av vänner, flickvänner, sambos och barn av skilda valörer. På menyn stod det fem sorters glögg, pepparkakor, julöl och chockladfudge. Högtalarna spelade 'Christmas in Prison' och vi hade det så där utomordentligt trevligt som man bara har vid såna här tillfällen.

När barnfamiljerna väl drog sig hemåt så drog jag och en av mina gelikar vidare till Bishop Arms för att diskutera framtida karriärsval och gemensamma resplaner. Det visade sig att även Bishops hade öppnat upp julsortimentet så vi provade av ett par av julölen med blandat resultat. Dessvärre vågade ingen av oss prova den 12-procentiga Belgiska eller den brittiska 200 kronorsölen, men det innebär bara att vi har dem kvar till nästa gång.

Nu ska jag ge mig ut och skotta lite snö. Eftersom det råder delade meningar om jag har ansvar för att skotta på trottoaren utanför mitt hus eller ej så tar jag det säkra för det osäkra och följer grannens exempel. Sen bär det vidare ner mot Dalbo för att hämta ut en samling högst intressanta böcker samt lämna in en stryktipsrad. Sen, om benen bär mig, ska jag påbörja den långa vandringen mot Väster där fotboll, kaffe och så småningom Leksand - TAIF väntar på mig.

Nyckeln till en lyckad lördag

Eftersom jag har ett grafikkort som är lite svajigt stundtals och eftersom jag inte kan åka till Dalarna imorgon så har jag försäkrat mig om att ändå kunna se matchen på TV. Vi grönvita är ju inte vana vid att få våra matcher TV-sända så när s24.se sänder så gäller det att få upp sändningen på en storbildsskärm och passa på att njuta. Därför har jag sett till att det i morse låg en nyckel i min brevlåda, en nyckel som öppnar upp till en lägenhet på Öster där jag alltså finner just en dator ihopkopplad med en platt-TV (säger man så fortfarande?) modell större.
***
Saudiarabien och Ronneby har nu fått konkurrens av.... håll i er nu, SydKorea! Så nu ligger sex månader i antingen Riyadh, i Blekinge eller i Korea i potten. Tre olika resmål som alla lockar på sitt vis. Äventyret i Saudiarabien, tryggheten i Ronneby eller de personliga fördelarna samt det intressanta politiska läget i Korea. Nu har jag givetvis tackat ja till alla tre platserna så nästa vecka får vi hoppas att jag vet vad jag vill och kan tacka nej till två av dem.
***
Nu vann förvisso Borås över Oskarshamn igår, men annars har det varit en hel del tacksamma resultat för vår del på sistone. Det vore förstås även önskvärt att Kronobergarnas hockeylag tillika Växjös stolthet gör sitt jobb uppe i Sundsvall ikväll.
***
Trappen är återigen rensopad, glöggen är på värmning, ölen står på kylning, en kort (men bra) jul-playlist är i vardande och marshallerna är tända utanför Hotell Dacke. Nu är gästerna det enda som fattas. Välkomna, ty det är berett! Imorgon när jag har nyktrat till ska jag skriva och berätta om tidernas mest klassiska resa, som gick till just Leksand för många år sedan.


Info från GB

Nu närmar sig Rögle resan, resan alla har pratat om under hösten. Se nu till och anmäl er så vi blir så många som möjligt som kan stötta vårat lag! OBS! Detta är en resa för att se en TAIF-match.

Priser:
Medlemmar: 200kr för resa + 1 ståplats biljett
Icke medlemmar: 300kr för resa + 1 ståplats biljett

*Medlemskap kan lösas på bussen

Tider och hållplatser:
11.00 - Växjö, Quality Hotel
11.20 - Ingelstad, busshållplatsen vid rondellen
11.30 - Väckelsång, busshållsplatsen vid ICA
11.45 - Tingsryd, övre torget
12.30 - Ronneby, ICA Maxi

~ 15.00 Lindab Arena

**Bor du på någon ort som ligger längsmed reserutten är det inga problem att hoppa på där!

Reseinfo:

Resan börjar i Växjö och gå neråt till Ronneby sen vidare till Kristianstad och sen Hässleholm och sen är siktet inställt på Ängelholm.
Anmälning sker genom att maila, smsa, ringa eller pm:a Grillen på forumet

Kontaktuppgifter:

Jakob "grillen" Gustavsson
0701 44 85 77
grillen@gronabrigaden.se

Alors on danse!

Jag ska inte gå händelserna i förväg och måla fan på väggen, men man hör hur negativa rykten kommer fram efter mörkrets inbrott. Det handlar om en av 00-talets bästa och viktigaste spelare och den armbågsskada han har som inte vill ge med sig. Jag tänker inte skriva någon runa över hans insatser ännu, jag nöjer mig med att konstatera hur roligt det är att han som intro-låt har den franska översättningen av 'Alla som inte dansar är Lakersfans'.
***
Något gott man bör säga om adventsstjärnor och ljusstakar är att det sprider ett väldigt trevligt ljus omkring sig. Pepparkakor, adventsljus i fönstret och debatt på TV bjöd på hela spektrat från trivsamhet till hjärndödhet.
***
Igår skottade jag som bekant min farstutrapp och min gång ut till vägen. Det borde jag inte ha med facit i hand. För idag när jag steg upp så visade det sig att det var dags att skotta igen. Va!?! Ska det fortsätta så här så vet jag inte om det längre är en bra idé att vara husägare.


Insnöade tankar

Nu är vi där. Nu ska det börjas skottas snö och pulsas omkring. Snö är att föredra framför regn, så jag är inte helt missnöjd ändå. På söndag är första advent och som traditionen bjuder så faller det på min lott att bjuda in till advents-fika. På söndag är det dock både innebandy och födelsedagskalas så vårt adventsfirande har flyttats till imorgon kväll och får förhoppningsvis därför även en lite extra touch av fest istället för fika. Igår kväll kände jag mig därför tvungen att börja på med julpyntet. Även om jag känner att det inte ska lysa adventsljusstakar före den första advent, så tycker jag ändå att min glöggfest skulle stå sig platt utan julpynt. Pragmatism i all sin nödvändighet.
***
Nybro Vikings hotar att lämna Nybro för att flytta till Kalmar. Jag antar att det är ganska lösa knallpulverskott i det hotet men det får mig att minnas ett utspel av Pasi Mustonen i slutet av 90-talet. Pasi var inte helt nöjd med det stöd TAIF hade från näringslivet i närområdet och i samband med en träningsmatch mot Troja i Växjö Ishall så la Pasi fram en teori om att vi borde spela flera matcher i Växjö och bli ett regionens lag. Man kan inte låta bli att undra vad som hade hänt om Pasi hade fått sin vilja igenom. 
***
Det är intressant att se vilka inlägg som upprör och som får folk att gå i taket. Att jag kastade ut en fråga om Lakers Lakejer och deras förehavanden uppskattades verkligen inte och kritiken haglade. För att sammanfatta det hela och för att klargör vad jag verkligen ville få fram så kan vi dra till med en liknelse. Föreställ er att TAIF var på turné och skulle möta Västerås och Almtuna borta onsdag och fredag. Hur troligt vore det då att Gröna Brigaden skulle dra ihop en buss för att sent på onsdagkvällen åka till Linköping för att titta på Pontus Petterström dagen efter och för att sedan dra till Uppsala? Inte särskilt troligt säger jag. Men bara för att jag säger det så betyder inte det att jag är patetisk, avundsjuk, obildad, tjock, äcklig eller något av allt det andra jag blev kallad.Att vi och lakejerna inte resonerar på samma vis borde väl vara välkänt vid det här laget, och då tycker man att oliktänkande inte skulle behöva vara lika skrämmande och upprörande längre. Vi borde nog kunna vara vuxna nog att debattera på en förståndig nivå.
***
På tal om Nybro och deras ekonomiska problem, som väl har löst sig för tillfället, så finns det saker under den julgranen som jag hade kunnat tänka mig att köpa loss som ett komplement till lill-Tisse (om han tillfrisknar). Johannes Jönsson fortsätter jobba på bra och har i år en räddningsprocent på 92,90 efter 15 matcher. Vi vet var vi har Jönsson och han vet var vi har oss. Hade det inte varit för Peter Johanssons storspel så är det inte alls omöjligt att Johannes hade varit förstemålvakt i TAIF när det begav sig.

Dags att klä sig efter väder

Nu när kylan verkar vara här så är det nog dags att jag plockar fram min gamla mössa. När det är så pass kallt som jag ansåg det var i morse så finns det inte längre några regler för hur man bör se ut. Då kan det vara både skönt och nödvändigt att knyta en tjock palestinasjal för ansiktet, dra ner den grön-röda mössan djupt ner i pannan och fälla upp den polarliknande luvan på min vinterjacka.

Oavsett grönvita palestinasjalar och polarliknande luvor så har en förkylning tagit över mig lika raskt som kommentarerna till mitt senaste inlägg rasade in. Egentligen skulle jag iväg på annat ikväll men istället har jag suttit hemma med en kopp te och sett på Troja - Sundsvall. Jag vet inte vilket som är sorgligast egentligen, bilden av mig själv med en kopp te eller den så kallade match jag såg mellan nedflyttningskandidaterna i Ljungby. Jag må vara partisk, men nog ser det vårt spel oftast både bättre och självsäkrare ut än det Troja och Sundsvall har visat upp de gånger jag har sett dem. Hos oss finns det en inneboende styrka som verkar vara svår att få fram, medans det i Troja och i Sundsvall mest känns ängsligt och osäkert. Men nåväl, såväl förkylningar, istider, formsvackor och kommentarstormar är övergående så imorgon tar vi nya tag på alla fronter.

Dagens höjdpunkt

Jag är inte mer än kille, så givetvis är det väldigt spännande när det helt plötsligt står en polisbil samt en civil bil fylld av poliser på parkeringen utanför fönstret. Vad de ville eller gjorde här har jag dock ingen aning. Men fruktansvärt spännande, det var det.
***
Jag gillar inte att skriva om Lakers och deras supportar eftersom de då lätt får för sig att de berör, vilket tydligen är höjden av vad ett hockeylag kan uppnå. Men vid biljetterskandaler samt vid tydliga hänvisningar till Common People så kan jag inte låta bli. Tolkar jag verkligen den här bloggen rätt om jag säger att Lakers ikväll spelar borta mot Bofors samtidigt som 50 lakejer hoppar på en buss för åka till Örnsköldsvik för att kolla på Robert Rosén? Visst, nu åker de vidare mot Sundsvall på fredag för att se Lakers spela där och det är givetvis värt beröm. Men någonstans känns det fundamentalt fel att anordna en resa till en elitseriematch samtidigt som det egna laget spelar på annat håll. Var det någon som sa att hypen, haussen och själva sällskapsresan är det viktigaste? "Cause everybody hates a tourist, especially one who thinks it's all such a laugh..."
***
Så var det dags att fundera på framtiden igen. Ronneby ligger stabilt placerat på spelbordet men idag ringde Riyadh, Saudiarabien, helt plötsligt och ville vara med och konkurrera. Överlag så har jag väldigt svårt för att ta såna här beslut. Beslut som kan visa sig vara väldigt viktiga för min framtid men där det är hjärna som ställs mot hjärta, förnuft mot viljan, trygghet mot äventyr. Det är väl klart jag vill åka till Saudiarabien. När får jag nästa gång chans att leva och verka där? Det är inget snack om att det lockar, men hur förståndigt och givande förutom för min äventyrslusta vore det egentligen?
***
Brynäs tar tydligen emot Djurgården i Läkerol Arena på lördag. Någon som är sugen på att åka dit? Ordnar GB resa?


2.067

Nu verkar det stå klart att Öster får en ny arena, med beräknad invigning augusti 2012. Det är minst sagt välbehövligt för Växjös flaggskepp och om det bara kunde bli en stabil säsong i superettan nästa år så kanske det kan bli något bra av 2012 för de rödblå.
***
Vi är många som har för vana att åka förhållandevis långt för att se Tingsryd spela hemmamatch. Vi i Växjö har nio mål att åka tur och retur för hemmamatcherna och med det är vi inte värst. Igår eftermiddag började det varnas för snökaos och allt vad media nu brukar kalla det samtidigt som det med all tydlighet blåste upp utanför fönstret. Lägg där till den senaste tidens resultat och 2067 på läktarna igår får anses vara väldigt bra. Vårt publiksnitt har dalat lite sen inledningen av serien men ligger ändå på fina 2580, trots sviktande resultat.
***
Innebandylaget har som bekant bokat in en timme på is i Dackehallen för att spela lite ishockey. Eftersom jag aldrig ens har kunnat stå på ett par skridskor så har jag förhandlat mig till den glöggdrickande rollen som domare. Jag kan nöja mig med att stå och hänga mot sargen i mittzon och blåsa lite i en visselpipa medans ungdomarna halkar omkring ute på isen.
***
Eftersom jag tränar måndag, tisdag och torsdag så brukar onsdagkvällarna ofta bli hemmasittarkvällar med TV-sport, om jag nu inte råkar vara iväg för att se Tingsryd spela det vill säga. Ikväll är Tigrarna spellediga och Viasat slår på stort och visar Troja - Sundsvall. Det bästa vore förstås om vi kunde få med oss Troja upp över strecket och putta ner både Sundsvall och Borås, så hoppas jag nog trots allt på hemmaseger.
***
Om inte Conny Strömberg skulle få någon avstängning för sin kastade klubba så är det ju något som är väldigt fel. Det snackas mycket just nu om att spelare måste visa respekt för varandra, och att kasta sin klubba i huvudhöjd efter sin motståndare är så beräknat och så långt ifrån respekt man kan komma.


Tillbaka på jorden

Ofrånkomligen var gårdagens seger förstås väldigt viktig. Jag såg inte matchen igår men de rapporter jag har fått från Dackehallen berättar om glada spelare, målgester och ett uppoffrande spel. Det är precis sånt vi behöver höra i nuläget. Ett lag som vill, och kan, vinna. Men innan vi flyger iväg i glädjeyran så är det förstås bara att konstatera att en seger inte gör någon sommar, och att vi ligger fortfarande under strecket. Nog kändes det inför matchen igår som att en seger var att vänta. Det var trots allt ett Mora med flera matcher i benen och den förväntade responsen på tränarbytet som uteblev i söndags låg fortfarande kvar och väntade.

Det viktiga nu är förstås att bygga vidare på den positiva energi och den glädje som gårdagens seger innebar. Det värsta som nu kan hända vore att låta ett snabbt ledningsmål för Leksand på lördag ta kål på den energi och glädjen. Nu gäller det för Rauhanen att försöka dra ett streck och lägga det förgångna bakom oss. Ta oss tillbaka till noll och bygg därifrån. Låt inte ett mål bakåt eller en förlust på lördag vara detsamma som ännu en förlust, låt det i så fall bli en enstaka förlust. Lyckas vi med det så kanske gårdagens match kunde vara en vändning, annars är vi nog tillbaka på samma tunga vandring snart igen. Njut för stunden givetvis, men se till att denna stund kan bli grunden till något hållbart.


Ironi i textform

Nu kom vändningen! Nu har stjärnorna vaknat och efter Davidssons, Elomos och Kauppilas mål ikväll så finns det givetvis inte längre något tvivel om att de är värda vad de kostar. Nu är strecket ovanför inte långt borta och när vi väl är över det så tror jag inte att topp7 är helt orealistiskt. Kari Rauhanen har verkligen gjort underverk med spelarna och fått dem att agera som ett lag. Jag tror inte det finns något lag i allsvenskan som kan stoppa oss just nu. Ikväll är vi bäst i världen och det ska jag fira med ett glas jägermeister. Imorgon ska jag komma ner på jorden igen.

Värt att fundera på...

...vart tog Dan Hobér vägen i diskussionen när det skulle anställas en ny tränare?
...hur kan det snöa åt alla möjliga håll samtidigt?
...är det inte dags att vinna ikväll?

...finns Trossö Ultras kvar?
...hur många timmar har jag lagt ner på FM den senaste veckan?
...hur många mål gör Thegel för Olofström ikväll?

...kan man älska Mora IK?
...hur många mål gör jag ikväll?
...hur ska jag få ihop helgen och alla dess aktiviteter?

...vilken radiokanal har någonsin varit bättre än P3?
...kan jag verkligen flytta till Ronneby?
...firar Fogström på Oleo ikväll om de vinner?

I väntan på Advent!

Jag har sovit dåligt, det regnar när jag vaknar, på nyheterna berättar de om en Nordkoreansk attack på Sydkorea och gårdagens löppass har gjort att det känns som om en förkylning är på väg. Med andra ord en härlig start på denna novembertisdag. På söndag är det första advent så nu är det bara att uthärda till ljusare, trevliga och roligare tider. December blir en bra månad, det känner jag på mig.
***
Gårdagens resultat passade oss ganska bra känner jag. Just nu är fokus på att ta oss över strecket och då ska vi ha Troja, Sundsvall och kanske även Borås efter oss i tabellen. Hur det sedan ser ut längre upp är förstås helt ointressant. Nu kommer Mora till Dackehallen för att göra sin tredje match sen i lördags och givetvis borde det tala för oss. Mora slog Troja i lördags och vann efter förlängning mot Borås igår så om de vill fortsätta hjälpa oss i bottenkampen så fullbordar de sin trippel med att förlora mot oss ikväll.
***
Det är i vanlig ordning roande att läsa diverse skribenter som tycker och tänker saker utan att egentligen ha på fötterna. Tom Koivisto var i mina ögon i inledningen av säsongen  en av våra bästa spelare någonsin. Då klumpades han ihop med 'finnarna' och sågades hej vilt av så kallade experter. De senaste matcherna tycker jag inte han har varit bättre än någon annan men helt plötsligt hamnar han i veckans lag i Jonas Gustavssons allsvenska blogg på Sportbladet efter sina tre mål på de fyra senaste matcherna. Ibland kan man fråga sig hur bra koll dessa tyckare och bloggare verkligen har. Mig veterligen har inte särskilt många TAIF-matcher visats på TV så man kan misstänka att många bloggare bygger sina kunskaper på vad andra bloggare skriver, som kanske inte heller har sett så många matcher. Det är givetvis att föredra att bilda sig sin egen uppfattning om saker och ting, istället för att lita på partiska andrahandskällor som många verkar göra. Läser du min blogg eller lakejernas forum så får man till exempel ganska vitt skilda beskrivningar av TAIF och av vår verksamhet.


Bortsett från hockeyn

Bortsett från det där skräpet till hockeymatch som vi såg igår eftermiddag så blev det en alldeles förträfflig helg i Skåne. Nu är det förvisso många som intalar sig att Växjö är en metropol, men jag har inte riktigt gått på den bluffen ännu och blir därför ofta lika fascinerad när jag åker på besök till större städer. Helt plötsligt kände jag en översvallande lust att flytta till Malmö. Utbudet av allting är så mycket mer, vare sig det gäller uteställen, affärer, restauranger eller kulturella evenemang. I och med större efterfrågan så kan även utbudet nischa sig och bli smalare, något som affärer eller uteställen inte kan göra i Växjö.

Vi åkte ner redan i lördags för att se Håkan Hellström i Lund. Det blev en konsert utöver det vanliga och Håkans scennärvaro slår det mesta jag tidigare har sett. Det finns mycket felgrundad kritik mot Hellström och om hans kritiker hade närvarat i Lund i lördags kväll så tror jag mycket av den kritiken hade försvunnit. Vi hade sällskap på konserten av ytflyttade smålänningar och efteråt fortsatte vi ut på stan i Malmö. En oerhörd konsert följdes av en oerhörd utekväll och det blev en sanslös dansnatt där vi slog både oss själva och vår omgivning med häpnad. Det dansades som sällan förr och när vi väl kom hem igen stupade vi helt utslagna i våra tillfälliga sovplatser.

Igår tog jag mig ut på stan i Malmö för att passa på att träffa ytterligare några vänner. Den förr så omtalade vackra damen från Flen samt min reskamrat från Korea blev nu lunchsällskap och umgänge under ett par trevliga timmar. Ska man gå ut och äta i Malmö så är det förstås Falafel som borde stå på schemat. Så det blev falafel-buffé på Falafel no 1 innan vi hamnade i en lägenhet vid Gustaf Adolfs Torg för kaffe på maten och lite mer häng. Så med andra ord blev det en trevlig helg trots den förhållandevis meningslösa matchen i Malmö Arena. Ibland krävs det inte mycket för att komma iväg på lite semester och det kan vara väldigt skönt att åka iväg över en helg.

På besök i en annan värld

Vi har den senaste tiden fått lära oss att en ishockeymatch är en vara som vi köper av arrangören av evenemanget. Just i Malmö igår blev det påtagligt hur Malmö försöker leverera en produkt  inslagen så glammigt och pråligt som möjligt. Malmö Redawks är en hittepå-klubb, så jag kan förstå att det är enklare för dem att gå i bräschen för en sådan utveckling än vad det vore för till exempel Tingsryd. Eftersom vi och Malmö har vitt skilda bakgrunder och vitt skilda förutsättningar så har även lagens supportrar vitt skilda sätt att anamma den nya tidens ishockey. Tingsryd och Malmö blir på så vis ideologiska hot mot varandra. 'Stolthet, Hjärta, Tradition' är våra ledord och samtidigt vår styrka. Vi har inte de ekonomiska musklerna att flexa med som finns i Malmö, och därför måste vi också trycka på mjukare värden och förlita oss på folkhemstanken och gräsrotsrörelsen. Hotet mot oss är givetvis den corporativismisering av idrotten som breder ut sig allt mer. För Malmö å andra sidan, som inte har samma grund som vi att falla tillbaka på, så är vi ett hot. För Malmö, och deras fans, kommer det alltid vara ett hot att det genuina och det historiska inom idrotten fortfarande har viss betydelse. På samma sätt som vi försöker lyfta fram de aspekterna, eftersom de är vår räddning, så finns det en vinning för Malmö att försöka kväva dem. Den dagen det ena eller andra synsättet blir fullständigt dominerande så finns det nog tyvärr inte plats för det motsatta längre.

 

Ett besök i Malmö Arena bjuder inte på någonting genuint eller historiskt. Ett besök i Malmö Arena är en blick av en alternativ framtid. En framtid där matcherna förvandlas till evenemang och inkomsterna finns i reklam och Vip-loger. Efter ett besök i Malmö Arena så är det ofrånkomligt att inte spinna vidare på det inlägg jag förra veckan skrev om företagens inmarsh i och utnyttjande av idrotten. Malmö Redhawks vill skapa en produkt som lockar den breda massan. En produkt för familjer som saknar söndagsunderhållning och som kan tänka sig att gå till Malmö Arena för att se lite mål och kunna jubla åt kärleksparen som pussas i Kiss-cam på jumbotronen. Det finns inga gränser för hur långt man kan gå för att skapa en så vacker yta som möjligt på denna produkt. Reklamjinglar, ismaskiner, jumbotroner, barer, loger och pausunderhållning andades alla reklam och företagsvärlden. I slutet av andra perioden förkunnar speakern att 'Den aktuella matchtiden 18:49 sponsras av företaget XXX'. Evenemangen i Malmö Arena blir ett sätt för företagen att få ut sitt budskap och ett sätt för Malmö Redhawks att tjäna pengar genom att sälja reklam.

Jag påstår inte på något vis att vi står utöver allt detta. Givetvis har vi också sponsorer och vi hade inte överlevt en vecka utan dem. Givetvis har vi också en bar som är döpt efter ett företag och vi har också matchvärdar som delar ut priser till matchens första målskytt. Men, i Dackehallen känns allt det sekundärt och något som finns där tack vare hockeyn. I Malmö känns det tvärtom och snarare som att ishockeyn finns där tack vare företagen.

Så länge vi diskuterar corporativism och skapandet av en så ytligt vacker produkt så ligger förstås Malmö flera mil före oss. Vill vi gå den vägen så har vi oerhört mycket att lära. Men om vi diskuterar det rent ishockeymässiga så är vi trots allt på samma nivå (inte just igår kanske), hur pass skilda förutsättningar vi än må ha. I vanlig ordning vill jag inte säga att det ena eller det andra sättet är fel, men jag vet också prcis som vanligt helt klart vilket sätt jag föredrar.


Smack!

Vilken helg i Skåne det blev! Och vilket skräp vi fick se igår! När vi har bytt tränare i innebandylaget så har det vanligtvis haft den effekten att alla spelare inledningsvis tar i lite extra och vill visa upp sig från sin bästa sida. Igår kändes det inte direkt som om vårt tränarbyte har fått den effekten. Det kändes i prinicp lika oinspirerat igår som det gjorde mot Borås förra veckan och återigen slarvades det friskt. Kanske berodde det på många nya formationer, men under långa stunder kändes det som om vi jobbade väldigt mycket en och en i försvarszon. För Malmö så blev det gång på gång pinsamt enkelt att spela sig förbi ensamma Tingsryd-spelare utan understöd.

Något som var väldigt positivt igår var dock givetvis det stora bortaföljet som slöt upp på bortasektionen. Totalt sett var vi säkert över 200 som trots de sviktande resultaten valde att åka till Malmö. Jag vet inte vad konsumentupplysarna i Lakers Lakejer har att säga i frågan, men nog kan man tycka vi inte fick den varan vi hade hoppats på. Om hemmalaget har ansvar för att man ser ner på isen, vilket ansvar har då bortalaget att bjuda upp?  Igår gjorde sig laget Tingsryd AIF inte på något vis förtjänta av det bortastöd som de har och tog inget ansvar för att den produkt de levererade höll någon godkänd kvalitet.

Hur vi går vidare härifrån vet jag faktiskt inte. Just nu känner jag mig som Mikael Tisell troligtvis gjorde på slutet, det är slut på ideér och det känns som om det mesta redan är prövat. Jag har en idé, en lösning, som jag vet i alla fall fungerar för mig personligen. Men det är inget som tränare Rauhanen kan ansvara för, det är något som är upp till spelarna. Jag har så pass mycket självinsikt att jag vet att jag sett till varje enskild egenskap inte är en bra innebandyspelare. Anledningen till att jag ändå kan vara med och spela med spelare som egentligen är så pass mycket bättre än mig är just den vetskapen. Jag har förstått att om jag ska vara med så krävs det att jag ligger i hårdare, kämpar mer, springer snabbare, vill mer och fokuserar på det jag är bra på. Hur dålig man än är så kan man alltid anstränga sig till fullo. Det är ett väldigt enkelt recept, men kan vara väl så svårt att ta till sig.


Skåneresa

TAIF's beslut att tillsätta en ny tränare har naturligtvis orsakat en hel del kommentarer från när och fjärran, och det är i vanliga ordning många bloggare och forumskribenter som kastar ur sig åsikter utan att egentligen ha fog för sina tankar. Ibland känns det som att folk väljer att blanda ihop våra målsättningar och förhoppningar på laget med de förväntningar som många andra försökte lägga på oss. Inför allsvenskan så sa jag att det viktigaste i år är att vi håller oss kvar, och om det är målsättningen så är vi än så länge inte redo för den fiasko-stämpel som alltför många tyckare gärna försöker sätta på oss.
***
Om man följer diverse allsvenska bloggar så kan man inte  ha undgått att de senaste dagarna ha noterat slagsmålet mellan Jean-Luc Grand Pierre och Mårtensson i Västerås. Slagsmål hör givetvis inte hemma inom ishockeyn, att det skulle vara tillåtet ser jag som rent trams. Ingen kan någonsin argumentera gott nog för att det ska vara ok att med knytnävarna slå en motståndare i ansiktet. När man läser de flesta andra bloggar så drivs det en unison kampanj för mer slagsmål i allsvenskan. Många tycker uppenbarligen att det är häftigt och all den extrema uppmärksamheten för slagsmålet mellan Grand Pierre och Mårtensson har visat hur desperata många är i sina försök över att marknadsföra allsvenskan.
***
Den här bloggen tar nog paus nu över helgen. Om någon timme drar vi ner till Skåne för att fira helg. Ikväll väntar Håkan Hellström i Lund och imorgon ska vi på ishockey. Det är jag och Lidhultarn som tar tåget ner idag för att dricka öl med goda vänner i Malmö innan vi drar oss mot Lund. Förhoppningsvis blir det en tur på stan ikväll och eftersom halva min bekantskapskrets numera bor i Malmö så finns det god potential för att springa ytterligare några bekanta ikväll. Vi ses imorgon!

Tröttsamt

Det där innebandylaget som jag har nämnt någon gång tidigare går ikväll en tuff uppgift till mötes. Men jag tror vi har en uppåtgående form på ingående och så länge vi fortsätter i den stilen så är vi att räkna med. Dagens roligaste ur innebandysynpunkt är att jag ringde ner till Dackehallen för att boka istid åt oss. Vi hade tänkt oss en timme på is i Dackehallen med puck och klubba. I telefon svarade Roger Waldemar och han lät meddela att så länge inte nya tränaren inte har helt okonventionella vanor när det gäller träningar så bör en lördag mellan 18 och 19 vara ledig. Så nu laddas det för fullt i innebandylaget och jag ska se om jag i alla fall vågar mig ner från läktaren till båset. Ut på isen går jag i alla fall inte. Det är ett som är säkert!
***
Med tanke på den dagisnivå som stundtals infinner sig bland kommentarerna i den här bloggen så måste jag nu återigen godkänna alla kommentarer innan de publiceras. Men det betyder inte att någon läsare är mer portad än någon annan, så länge kommentarerna framförs utan massa trams så har jag inga problem med dem.
***
På tal om debatter utan sans så lyssnade jag idag på 'Hallå P3' från igår där de diskuterade svensk vapenindustri och att vi säljer vapen till andra länder. Det kan vara väldigt frustrerande med personer som tvunget måste argumentera utan att nämnvärt tänka igenom vad de argumenterar för eller emot. Ett återkommande argument var att om inte Sverige producerar och säljer vapen så gör någon annan det. Det där måste vara ett av tidernas sämsta argument. Jag blir så trött på folk ibland som bara accepterar saker och ting och tänker att enbart för att något alltid har funnits så går det inte att förändra. Män har alltid våldtagit kvinnor, men det betyder väl inte att vi ska acceptera det? Föräldrar har i så gott som alla tider slagit sina barn, betyder det att vi inte ska försöka stoppa det? Är det ok att våldta en försvarslös kvinna med tanke på att "om inte jag gör det så gör någon annan det"? Det måste alltid vara någon som tar första steget till en förändring, annars blir förändringen aldrig verklighet.


Nu vänder vi blad

Igår kväll var jag och såg den första delen av Harry Potter och dödsrelikerna. Efter att ha läst boken ett antal gånger så är det kul att se den filmatiserad. I filmen har de onda trollkarlarna tagit över Trolldomsministeriet och bedriver hetsjakt på muglarfödda och halvblod. Endast trollkarlar födda av trollkarlsföräldrar är goda nog enligt den nya regimen och de som inte passar in i den nya världen rensas undan. Det är många som, naturligtvis, har dragit paralleller till Nazi-Tyskland och dess härjningar under 30- och 40-talet. Själv kan jag inte låta bli att se kopplingar till betydligt närmare samhällsföreteelser än så, hur man jagar och fördömer de som är annorlunda. Hur man sätter upp krav och konstaterar att om ni inte är som vi, så passar ni inte in.
***
Om vi ska krama ur något verkligen positivt ur tränarbytet så är det att vi nog förhoppningsvis får se ett nytt TAIF i Malmö på söndag. Jag hade en känsla av att det skulle kunna bli en riktigt jobbig söndag i Malmö Arena om det hade fortsatt på samma spår som mot Borås i onsdags. Nu brukar det ju vara så att ett tränarbyte, i alla fall inledningsvis, brukar innebära att alla spelare tar sig i kragen och höjer upp sig betydligt. Vi får hoppas att den tesen stämmer även i detta fallet och att vi på så vis får se ett TAIF med lite fart under skridskorna på söndag.
***
Sarah Palin funderar uppenbarligen på att kandidera i USA´s presidentval om två år. Det, om något, skulle eftervärlden nog aldrig förlåta amerikanerna för.


Som ett svart hål

Borås är som ett svart hål. De tillför ingenting ur en utilitaristisk synvinkel. Utilitarism är en lära som syftar till att maximera den sammanlagda mängden av det goda. Ofta sammanfattas läran enligt devisen största möjliga lycka åt största möjliga antal. Att Borås vinner i Dackehallen glädjer ingen, däremot gör de en stor mängd människor ledsna, besvikna, arga och frustrerade. De är ett stort svart hål som suger upp den positiva energi som vi annars hade kunnat skapa. Den stora utkomsten av Borås seger i dackehallen har en oerhörd negativ laddning. Negativ energi som troll, balrogar, dementorer och andra mörkrets varelser livnär sig på.
***
Jag såg att jag i egenskap av representant för 'den Tingsrydska bloggosfären' fick kritik för att jag gnällde på LHC och vårt eventuella samröre med dem. Om man har läst min blogg kontinuerligt så är man nog medveten vad jag redan från början tyckte i frågan, och att kritiken inte började när Brage inte längre var med på våra matcher. Kritiken började när LHC ville att han skulle dubblera i TAIF och LHC och även träna med Linköping. Det höll ett tag och Brage fick fortsätta stå i Tingsryd, men när Lill-Tisse skulle få stå sin första (?) match så stannade Brage alltså kvar i Linköping. Samarbetsavtal fungerar inte inom idrotten eftersom det är en verksamhet som bygger på att vinna, den enes bröd den andres död. Det finns inget win-win här. Det är klart att Linköping ser om sina egna intressen och inte ser någon vinning i att låna ut Brage till oss för att agera båsöppnare. Men Linköping bör också förstå att om de ska låna ut en spelare till oss så ska han spela på grund av sportsliga grunder och inget annat.
***
Ikväll efter träningen ska jag gå och se den senaste Harry Potter-filmen. Om det är något som inte har kommit fram i den här bloggen så är det mitt stundtals nörderi för Harry Potter. Jag har läst böckerna fram och tillbaka i flera år nu och kan historien utan och innan i princip. Ta bort allt trams om trollkarlar, magiska trollformler, flygande kvastar och jättar så finns det en oerhört fin berättelse i grunden. Det handlra om det onda mot det goda, om att följa sitt hjärta och om att verkligen stå upp för sina vänner. Det är, givetvis, böckerna jag har fallit för och filmerna ser jag mest som ett kompliment. Som alternativa tolkningar av JK Rowlings berättelse.
***
Som sagt, den som är satt i skuld är inte fri.


Det här glömmer vi inte

Så var det klart att Mikael Tisell får lämna som huvudtränare för TAIF. Om det visar sig vara ett korrekt beslut återstår att se, men igår kväll kände nog alla att det var ofrånkomligt. Jag var nog den inte den enda som på väg hem igår anade att det nog var sista matchen som Tisell ledde laget. Vi har kört fast och då är ofrånkomligen den enklaste lösningen att få till en förändring på tränarsidan. I år har det gått grus i maskineriet och om det är Tisells fel eller inte låter jag vara osagt. Men han har inte lyckats vända på det och få alla att dra åt samma håll. Kanske är det en omöjlig uppgift, men Tingsryd AIF måste i alla fall försöka att hitta någon som kan se saker ur ett annat ljus.

När Mikael Tisell kom till TAIF så inleddes också på allvar satsningen mot Allsvenskan. Mikael Tisell gav helt nya signaler om professionalism och en seriösare satsning. Helt plötsligt agerade laget och ledningen på ett helt nytt vis som vi inte var vana vid sedan tidigare. Tisell fick tre år på sig för att ta oss upp till allsvenskan, han klarade det på två.  För det är jag honom evigt tacksam och därför står även mitt namn på den present som redan är på väg till honom som ett tack. Tack ska du ha Tisell och lycka till framöver, vad du gjorde för Tingsryd AIF kommer vi inte att glömma.


Har man tagit fan i båten...


...får man ro honom i land. Gårdagen var som bekant ett bottennapp vilket har konstaterats på alla fronter. Frågan är hur man tar sig vidare från den situationen, och försöker ta sig i rätt riktning igen. Det känns som om den här bloggen gör något historiskt idag, det är nog första gången som jag tänker kommentera hur jag ser på spelet och coachningen. Vi var visat i år att vi kan spela bra. Det har funnits toppar på den här resan, men just nu känns det som om vi är långt nere. Jag har lärt mig genom åren att när saker och ting inte fungerar så faller man tillbaka och går tillbaka till grunderna. När det börjar experimenteras allt för mycket och förändringar sker kontinuerligt så glömmer man ofta bort det grundläggande och till slut finns det ingenting kvar. Så kändes det igår, det kändes inte som om det fanns några riktlinjer eller tankar bakom spelet. För mig är det naturligt att i ett sånt här läge att sitta ner, dra upp enkla riktlinjer och fokusera på det som är enkelt och som vi vet att vi kan klara av. Igår visade vi upp ett spel som är nivåer lägre än vad vi borde kunna prestera, och i mina ögon är det för att vi inte ens gör det enkla längre. Alla spelarna bör klara av att slå en passning, att vara engagerade och att ge sitt yttersta. Där kan vi börja. Nu är det stenhårt jobb som gäller och de som inte vill med på den båten är välkomna att räcka upp en hand och kliva av.
***
Försvarsmakten vill riva vindkraftverk, kan vi inte riva försvarsmakten istället? På så vis får vi både fred på jorden och förnyelsebar energi! Snacka om synergieffekter.
***
Min tå har sedan i tisdags kväll gått igenom en regnbågslik process. Någonstans under förvandligen har den befarats varit bruten men idag har både svullnad, blånad och värk avtagit en aning så den klarar sig nog. Jag har varken tid eller lust för att dra på mig ytterligare en meningslös skada. Förhoppningsvis kan det räcka att tejpa upp tån ikväll så jag kan göra ytterligare en bra träning ikväll och spela till mig en plats i morgondagens lag.


En svår och jobbig grej

På väg ner mot Ronneby igår hittade jag en bortglömd skiva i min lånebil. Ett album som var sountracket till mitt liv (nåja…) för ett antal år sedan men som jag sedan dess har både glömt bort och förträngt. Där låg ’Live för dig’ med Lars Winnerbäck, liveskivan som jag så många gånger har skrålat ikapp med. På den skivan finns även den låt som så i direkt ord beskrev vad jag då kände för hon som just då var världens bästa tjej. En låt som satte ord på den olyckliga kärleken samt visade på hur ont den kan göra och hur meningslös den kan kännas. Vilket slöseri med positiva känslor det är att kasta dem på någon som inte vill ta emot.


Du har så lätt att stampa sönder, när Du väl fått in en fot
Det är så lätt att kasta kärlek där den vackert tas emot
Men det är inte lika lätt att vara såld på nån som inte går att nå
Det är snart en vecka sen Du ringde, så jag börjar nog förstå


Igår kväll pratade jag med en vän i Kanada som har hamnat i samma dilema. Efter att länge varit ett stort fan av kärleken och en obotlig romantiker så är hon nu uppgiven och bitter. "-Love sucks". Det är enkelt att tro på kärleken när den är lycklig och rosenskimrande, men det krävs lite mer när den är hård och obarmhärtligt smärtfull.


Nu är vi i nästan samma läge när det gäller hockeyn. Rosenskimret och allt det enkla har försvunnit. Det var enkelt för oss alla att i våras sjunga om hundra år hit och dit, enklare att sjunga om stora starka Tingsryd när vi kände att vi fick något tillbaka. Det var lätt att kasta kärlek när den vackert togs emot, men det är svårare att vara såld på någon som inte går att nå. Nu ställs vi på prov, nu ställs vår trohet på prov. En resa till Malmö på söndag är inte att jämföra med en resa till Mörrum eller Gislaved där vi visste att oavsett hur det går så är vi vinnare i längden. För första gången på väldgt, väldigt länge så ställs vi på prov och det är nu som agnarna sållas från vetet. Nu är det upp till oss att göra något bra utav detta. Att stå fast och hålla hårt i varandra, för nu är stormen här.


Så här gör vi

OK, nu har vi nog rågat måttet. Nu krävs det att det händer något. Kvällens match känns på något vis som ett bottennapp, det här får lov att bli en vändpunkt. Om inte så blir det ett jobbigt år. På många håll kändes det ikväll oerhört uppgivet och frustrerat. Nu är vi ett bottenlag på riktigt, och nu är det dags att börja agera som ett också. Men hold your horses och lugna i stormen. Innan vi blir allt för drastiska så har jag ett erbjudande till hela Tingsryd AIF.

Vårt innebandylag gick på ett par rejäla minor och käftsmällar för ett tag sedan. När vi sedan var spellediga i två veckor så gick tränaren tillbaka till grunderna. Vi nötte försvarsspel och blev likt ett pojklag runtflyttade som schackpjäser på planen för att var och en verkligen skulle förstå sin position. I fredags var det match igen och helt plötsligt hade vi hittat tillbaka till vårt spel och tränaren blev nöjd. Jag har dock en annan teori än att det var våra träningar som hade skapat förbättringen.

Efter de där förlusterna så insåg jag att det var dags för mig att min stund var kommen. Nu var det dags att jag klev in i handlingen och gjorde det jag är bra på. Jag gav mig fan på att få folk att börja ha roligt på träningarna igen och få tillbaka glädjen i innebandyn igen. Som krona på verket hade vi en lördag i TV-soffan då vi drack öl, tippade och blev berusade ihop. Det är där Tingsryd AIF borde börja. Ha roligt ihop igen!

Det är där mitt erbjudande kommer in i bilden. Jag har ett stort hus med gott om rum. Jag är van att ha nattgäster och jag har ett par flak öl stående. Dessutom har jag spotify. Till helgen ska vi, både jag och Tingsryd AIF, ner till Skåne men kanske kan vi hitta ett bra datum nästa vecka. Tingsryd AIF, ni är välkomna till mig på en teambuilding-fest när ni vill. Min dörr står alltid öppen och jag lovar att vi kan ha roligt ihop och hitta tillbaka till glädjen i att vara del av ett lag. Tomas Lundström, det är bara att skicka ett mail till nittontjugotre@hotmail.com så ordnar vi det.

Återigen Ronneby

Det är dags att försöka oss på ett inlägg som handlar om ishockey kanske. En hemmamatch mot Borås känns behövlig efter ett par jobbiga förluster sedan segern mot Troja senast det begav sig. Sedan dess har Borås faktiskt lyckats förlora två gånger på raken mot Troja, och helt plötsligt är vi tre lag som ligger närmast runt det där strecket i slutet av tabellen.

 

Jag såg Borås spela mot Växjö förra veckan och i den matchen var de allt annat än bra. Med den förlusten samt de två förlusterna mot Troja i minnet säger mig att det borde vara ett ganska stukat Borås som kommer till Dackehallen.

 

Tingsryd å sin sida borde återigen kunna bygga upp en trygghet i Dackehallen där vi trots allt har tagit majoriteten av våra poäng. De två senaste hemmamatcherna har slutat med seger och jag förutsätter att det blir seger även ikväll, det finns inget annat alternativ.

 

Av Borås på hemmaplan har jag två minnen. Det första är en serielunksmatch där den där store ryssen (Vad fan hette han? Sergei...?) inte var särskilt spelsugen och redan efter ett par minuter av första perioden crosscheckar Chrille Jacobsson i ansiktet i mittzon och fick tidernas klaraste matchstraff. Det andra minnet är en lördagsmatch i kvalserien 2007 då det började lukta allsvenskan och vi slog Borås i Dackehallen. Jag fyllde år och fick Jägermeister i present av den tidens goda vänner. På vägen hem drack jag och 94-åringen jägermeister innan natten fortsatte med fest hos George Lücklig. Good times!

 

Tillbaka till nutiden. För egen del styr jag i eftermiddag, återigen, kosan ner mot Ronneby för lite möten och andra åtaganden. Förhoppningsvis kan städa av det förhållandevis snabbt och bör nog kunna lämna Ronneby senast kl 19 i alla fall, och då ligger ju Dackehallen lämpligt nog på vägen hem. Förhoppningsvis blir det lite livligare och roligare än senaste hemmamatchen då det mesta var för dåligt.


Onsdagmorgon

Borås. En meningslös stad med ett meningslöst lag som ingen bryr sig om. Det är såna lag som vi bara ska vinna mot, allt annat är uteslutet.
***
Innebandyn rullar på. För egen del börjar jag äntligen ta mig någon vart och fick igår en ny roll tilldelad till mig. Så länge jag är med och får känna mig delaktig så tycker jag det är roligt, sen att jag idag har en tå som värker och går i regnbågens alla färger är av mindre betydelse.
***
Så var det snacket om gårdagens omspel mellan Huddersfield och Cambridge. Cambridge svarade för en heroisk insats i hemmamatchen och krigade sig till 0-0 mot Huddersfield som ligger betydligt högre upp i ligasystemet. Till bortamatchen räknades Cambridge ut och av spelbolagen erbjöds man 9.50 för en bortaseger. Men tro det eller ej, men Cambridge tofflar in ett mål i andra halvlek och går mot seger. Innebandylaget satt som på nålar och kunde inte tro att det var möjligt. Det var det inte heller, Huddersfield gjorde två mål på stopptid och vann matchen med 2-1.

Får det vara lite måtta?

Bara i Japan mina vänner, bara i japan...

***
- "Linköping vill att Axel Brage står i matcherna när han är utlånad till oss, annars föredrar de att han stannar kvar hos dem", säger Anders Gustavsson till SMP idag. Om detta stämmer så ser jag ingen anledning att fortsätta något samarbete med Linköping. Ett samarbete där den ena parten sätter villkoren är inget samarbete, det är ett utnyttjande. Att ha spelare som spelar på olika villkor i ett lag fungerar aldrig i längden. Ska Brage vara med så ska han konkurrera på precis samma villkor som alla andra. Jag tror inte det rör Linköping nämnvärt i ryggen, men de verkar jobba på ganska ordentligt för att göra sig impopulära nere i Dackehallen.
***
Förra helgen satt hela innebandylaget och följde FA Cup-matchen mellan Cambridge och Huddersfield. Ikväll är det dags för omspel och försnacket har dragit igång. Helgens 2-2 borta mot Kettering på Rockingham Road lovade gott för Cambrigde. Två mål av stekheta Willmott i första halvlek säger mig att Cambridge blir att räkna med ikväll. Försnacket är igång och jag tror Huddersfield-falangen kommer att få svårt att värja sig i omklädningsrummet ikväll.


Malmö - porten till kontinenten

På söndag är det dags för bortamatch mot Malmö och åtminstone två bussar rullar ner mot Skåne. Själv har jag inte planerat att åka ner med någon av dem, men ni andra borde givetvis hoppa på. Med tanke på hur stort det var för många att få åka till Löfbergs Lila Arena så torde ett besök i Malmö Arena vara ett självklart resmål. Nedan följer Gröna Brigadens reseinfo. För er som bor längre österut så går det en buss även därifrån.

Antal anmälda: Medlem / Icke medlem:
30: 220 / 260
40 180 / 220
50 140 / 180

Tider och hållplatser:
12.50 - Växjö, Quality Hotel
13.10 - Ingelstad, busshållplatsen vid rondellen
13.20 - Väckelsång, busshållsplatsen vid ICA
13.35 - Tingsryd, övre torget
14.20 - Ronneby, ICA Maxi
~ 16.30 Malmö Arena

Bor du på någon ort som ligger längsmed reserutten är det inga problem och hoppa på där!

Anmälning sker genom att maila, smsa, ringa eller pm:a Grillen på forumet
Kontaktuppgifter:
Jakob "grillen" Gustavsson
0701 44 85 77
grillen@gronabrigaden.se
***
Gårdagskvällen blev precis så trevlig som det var tänkt. Det blev en kväll i mina fåtöljer med ett par öl och snack om alla de vi kände och allt det vi gjorde. Vart tog de vägen, vad gör de nu, hur kunde det bli så? Måndagsfester är ganska ovanliga nu för tiden, men om det bara anledningen och sällskapet är det rätta så kan det bli väldigt trevligt. Men hur trevligt vi än hade det så är jag idag ganska nöjd att min flaska Jägermeister som ligger i frysen blev kvar just där. Min polare bor i Malmö för tillfället och hade äran att följa med vår gemensamma MFF-vän till Swedbank Stadium förra helgen för att se MFF spela hem SM-guldet. Uppenbarligen var nästan så att det dök upp en tår i ena ögonvrån när guldet stod klart.
***
Anledningen till att jag inte åker buss är att jag och Lidhultarn redan på lördag åker ner till Skåne. På lördag kväll spelar Håkan Hellström i Färs & Frosta Arena (...?) i Lund så vi slår två flugor i en smäll. Vi har ett par Malmö-vänner som också har köpt biljetter till föreställningen så jag tror nog det kan bli en bra kväll. På söndagen räknar jag dessutom med att de följer med till Malmö Arena för att se på ishockeyn. Vår tanke har varit att köra bil ner till Skåne, men igår när jag fann biljetter för 94 kronor vid lunchtid på lördag så kände vi att det inte var mycket att tveka på. Så blev det och nu är förhoppningen att kunna åka med Brigadens buss hem till Växjö igen.


Vad är väl Ronneby?

Nu är jag hemkommen efter en tur Växjö runt på cykel. Ett välpumpat bakdäck är en cyklists bästa vän insåg jag under min cykeltur. Ikväll får jag fint besök i mitt hus. En gammal vän som varit ifrån stan ett tag kommer in till Växjö för en kväll och efterfrågade husrum för en natt. Det är lite så jag vill att min roll ska vara, som navet och centralpunkten när man kommer tillbaka till Växjö. Gästfrihet är en av de egenskaper som jag värdesätter allra mest och att ha ett hus med tre tomma sovrum är ultimat för den som vill ha gäster. Så om någon timme ska jag ner till stationen för att möta upp vid tåget. Sen blir det nog någon öl och massa skitsnack innan vi imorgon åker åt olika håll igen.
***
Tomas Roos på sportbladet bloggar också, lustigt nog, idag om att sälja ut idrotten till storföretagen. Förvånande nog tar han inte upp Sportbladets inblandning utan nöjer sig med att ta upp frågan angående arenanamn. Jag tror bestämt T Roos ska få ett mail.
***
Indonesien, Vietnam, Saudi-Arabien, Korea, Bangladesh, Jordanien, Zimbabwe eller... Ronneby? Jag håller som bekant på att pussla ihop vad jag ska ta mig till i vår och idag kom ett oväntat, men bra, erbjudande. Helt plötsligt finns det en tjänst till mig nere i Ronneby, och även om det är väldigt långt ifrån vad jag hade tänkt mig så kanske det är för bra för att säga nej till. Men vad säger ni Ronnebybor? Är Ronneby ens en stad jämförbar med storstaden Växjö?

I Naomi Klein's fotspår

I helgen har jag stundtals från och till kikat på Karjala Cup som visats på tittarvänliga tider. En rad saker slog mig och förvånade. Har inte finländare någon skam i kroppen? I vanlig finsk ordning var förstås isen översållad med reklamloggor, men det var jag förberedd på så det kan jag köpa. Men att det i läktargångarna stod cheerleaders i korta klänningar har jag svårare att köpa. För det första så förstår jag givetvis inte vad det tillför hockeyn. Jag har aldrig förstått på vilket sätt stämningen blir bättre av att ett gäng tonårstjejer står och dansar i takt med musiken. Men än mer har jag svårt att förstå tjejerna själva. På vilket sätt kan man som tjej ursäkta för sig själv att man står och dansar där? Det känns aningen förnedrande på många vis.

Likaså ställer jag mig tveksam till mycket av vad som föregick på läktarna. Där satt alla finnarna och slog med någon slags klappa i sin hand. Klappor som är som en slags hopvikt solfjäder av hård papp som ger ett rasslande ljud när man slår den i handen. När jag var i Rom i somras så stötte jag på dessa klappor. Jag och Italienskan tog oss till Villa Borghese för att via storbildsskärm följa Italiens VM-match mot Paraguay. I Italien fanns en utbredd irritation mot vuvuzelorna, men likväl så satt tusentals italienare i publiken och hade liknande klappor i handen vilket gjorde att oljudet blev i klass med vuvuzelorna.

Problemet med de där klapporna är för min del inte oljudet, utan att det är en sponsor som har delat ut dem. Samma fenomen sker på arenor där svenska fotbollslandslaget spelar. Utanför arenan står allt som oftast en från Sportbladet utsänt lastbil som delar ut souvenirer till förbipasserande. Det är uppblåsbara handskar, små flaggor, mössor, peruker och halsdukar i sveriges färger. Problemet i sig är bara att souvenirerna på ena sidan är målade med Sportbladets logga, så helt plötsligt sitter hela publiken och agerar levande reklampelare för Sportbladet utan att ens fundera över det.

Likadant är det när svenska lag vinner kval, går upp en serie eller vinner ett mästerskap. Innan man vet ordet av så står halva publiken och håller upp löpsedlar från någon av de stora kvällstidningarna för att visa att man har vunnit. Nedanför läktarna brukar det stå folk och fullständigt dränka läktarna i dessa löpsedlar. Varför är det ingen som ifrågasätter vad man gör? Varför ställer publiken upp på att obekymrat vifta med reklam för diverse företag eller tidningar på läktarna? På vilket sätt bidrar man till stämningen genom att hålla upp en löpsedel? På vilket sätt gör det mitt firande bättre? Enda anledningen till de där löpsedlarna är att folk har sett det på TV, och därför antar att det är så man gör när man firar. Att företagen köper upp arenanamn, är matchsponsorer eller har sin logga på matchtröjan har vi fått vänja oss vid, men det betalar de för. För företagen är givetvis den perfekta reklamen den som är gratis och som får stor uppmärksamhet. Att göra publiken till omedvetna annonsörer torde med andra ord vara den ultimata lösningen. Men, det här är väl den moderna ishockeyn och den har vi ju otaliga gånger blivit tillsagda att vi måste anpassa oss till...


En söndag utan hockey eller fotboll

Den här bloggen brukar spreta åt alla möjliga håll och avhandla en vitt skiljda ämnen. Ett ämne som nog aldrig (man ska i och för sig aldrig säga aldrig) kommer bli dominerande i den här bloggen är mode. Antalet modebloggar är många, och även om jag läser några av dem så är det en kategori som min blogg aldrig kommer hamna i. Kläder är på gott och ont väldigt ointressant och inget jag oftast lägger något större fokus på. MEN, ibland trillar jag dit och köper mig lite nya kläder och då blir jag allt som oftast väldigt nöjd. Idag tog jag en cykeltur upp till nya Grand Samarkand och förutom de obligatoriska Fars dag-kalsongerna så passade jag även på att unna mig själv lite nytt. Så imorgon känner jag mig tveklöst snyggast på kontoret.

Efter att fars dag-shopping, däckbyte, dammsugning, tvätt och ett mindre träningspass väl var avklarat så fann jag mig själv äta en clementin och se andra åket i herrarnas slalom från Levi. Mellan de intressanta åkarna underhöll jag mig med en clementin-klyftor och en bra bok. André Myhrer åkte in på en fin andraplats och svenska framgångar är alltid väldigt roliga att se. Utförsåkning och clementiner om något är väl ofrånkomligt tecken på att vintern är här. Det går inte att förneka att det finns någon småtrevligt och mysigt över det hela, och så länge jag sitter inomhus och kan titta ut på vintern så går det an.

Heja TAIF

Heja TAIF
10-åringen har börjat med träslöjd i skolan och givetvis blev hans första verk en TAIF-skylt. Jag tror dock att han anser sig själv vara aningen för cool för att verkligen ta med den till Dackehallen.

Förbannade City

För någon som är fullständigt illitterat när det kommer till bilar så känns det som en seger två gånger varje år när jag utan hjälp byter däck. Dock var det här nog bara ett byte av vänster framdäck för att tillfälligt kunna använda bilen. Jag tror jag har tagit beslutet att lägga bilkörandet på hyllan, cyklen duger gott att ta mig omkring på i Växjö. Just nu har jag inget direkt behov av en bil och då lockar det inte heller att lägga ner nödvändiga pengar på den för att få den körduglig igen. Om det är ett moget och förståndigt beslut återstår att se.
***
Idag är alltså Fars Dag om vi ska lyssna på mina läsare. Vi får hoppas att Pappas Pojke har ett bra besked i present till pappa Tisell.
***
Borås - Troja spelar i eftermiddag och ofrånkomligen kan jag se både fördelar och nackdelar oavsett vilket resultat det blir i den matchen. Troja, Borås och Sundsvall är tre lag som vi ska ha bakom oss när den här säsongen är över.  Troja vann i onsdags mot Borås och en andra seger för Troja kan betyda att de kanske vaknar till och kommer ur sin koma. Å andra sidan, om Borås vinner så utökar de återigen glappet ner till oss under strecket. Vi tar emot Borås på onsdag och det vore onekligen skönt att kunna båda besegra och passera dem i tabellen.
***
Tipset igår var oerhört lovande ganska länge, men det stannade i vanlig ordning på nio rätt. Det var var hop-plocket Manchester City, föga förvånande, tillsammans med Newcastle, QPR samt Millwall som inte klarade av att leverera de sista behövliga målen.

7 rätt i halvtid...

...nu kör vi.

I samhällets tjänst

Idag var tanken att jag skull ta en heldag med städ, disk, tvätt, däckbyten och lite trädgårdstjänst. Det känns som om jag bara kommer halvvägs med den målsättningen idag, främst eftersom jag cyklade ner till Strandbjörkshallen i morse för att titta på en korpturnering i innebandy. Jag har ett par polare som deltog med sitt lag och även om innebandyn i sig inte var särskilt underhållande så såg jag det som ett bra tillfälle ett säga hej till diverse sambos och nyfödda barn. Och tro det eller ej, men mitt framför mig fanns en stolpe som skymde sikten. Ett öppet brev är givetvis på väg till Växjökorpen, rätt ska ju vara rätt liksom...
***
Aung San Suu Kyi har släppts fri. Det firar jag med, i stor brist på annat, ett glas vodka.
***
Så här med en timme kvar till spelstopp så bjuder jag på dagens rätta stryktipsrad X2 1 1, 1 1x 1x, x2 2 1, 1 12 1x 2. Det är den raden som i eftermiddag kommer att göra mig och Lidhultarn rika i eftermiddag. Som vanligt så känns det i förhand som kan bli väldigt, väldigt lyckad. Om så inte blir fallet så skulle det inte förvåna mig om det är de där jävla Manchester City som springer runt och tänker på annat än vad de borde.
***
Som sagt, vad är hemligheten nere Olofström? Björka 2+1 i gårdagens seger borta mot Nybro. Jag kan inte komma på en enda spelare, bortsett från Blomman, som under alla våra år i ettan fick en så succéartad start hos oss, som Thegel, Hjalmarsson och Björklund nu har fått i Olofström. Minst sagt anmärkningsvärt.

Dubbla förluster

Fredagkvällen bjöd dessvärre på två förluster. Men det var två förluster som ger vitt skilda eftersmaker. Tingsryd förlorade med 2-4 uppe i Västerås och för egen del blev det förlust med innebandyn. Men den ena förlusten känns som en halv seger medans den andra matchen närmast känns som en dubbel förlust.

Som nykomling i innebandyn har vi haft en säsongstart som på många vis har påmint om Tingsryd AIF´s. Det har visat sig att det inte finns några enkla matcher i serien och de hedersamma förlusterna där oförmågan att göra billiga mål har straffat sig har radat upp sig. De senaste matcherna har inneburit ett totalt ras spelmässigt, därför var trots allt gårdagens hederssamma förlust mot ett på papperet bättre lag ett klart steg framåt. För egen del fick jag så igår äntligen göra debut i högre seriesammanhang efter en tid utanför laget. På slutet fick jag även ett par byten då vi jagar kvittering så även om det blev förlust så gick jag stärkt ur matchen och såg det som en personlig seger.

"Tung förlust mot Västerås" skriver taif.nu, men jag kan inte hålla med om att förlusten i sig är tung på det viset. Vi har upplevt flera tunga förluster den här säsongen, men Västerås på bortaplan kändes på förhand som en match som vi skulle ha svårt att vinna. Som matchen artar sig så känns inte förlusten i sig som det största nederlaget igår. Vad som gör förlusten dubbelt så smärtsam är givetvis att allsvenskans bästa målvakt kliver av matchen skadad. Det absolut värsta tänkbara scenariot på målvaktssidan är nu ett faktum. Inför allsvenskan så talades det om att vår målvaktsida med Tisell och Brage var ung och oprövad och kanske inte skulle hålla. Nu har vi helt plötsligt ingen av dem att tillgå. Skräp!

Vadå hybris?

En storbildsskärm hängs upp på oxtorget och upphovsmannen Fredrick Göthberg jämför det hela med Times Square i New York. Jag har varit på båda platser så visst ser jag likheterna mellan Oxtorget och Times Square... Den här skärmen blir ytterligare ett fundament metropolen Växjö. Ibland blir storstadskänslan alltmer överväldigande i vårt lilla Växjö...
***
Ikväll blir det som sagt innebandy för min del. Nog för att det ligger fokus på vår egen match, och att hockeyn just då inte betyder så mycket. Men jag hoppas, och tror, likväl att det finns personer på läktarna som kan hålla koll på hockeyn åt mig och rapportera lite i pauserna.
***
Sverige vann över Tjeckien igår och artiklar och utlåtanden är lyriska över vändningen och segern. Överallt kan jag läsa om matchen men jag finner ingen information om hur det gick för Olausson. Några poäng svarade han inte för och hans namn kan jag inte heller finna i några reportage. Någon som har koll? Imorgon kl 12 spelar Sverige mot Ryssland och då får vi en ny chans att se Väckelsångs senaste bidrag till världen (hm...).
***
När jag nattetid går hem från krogen så brukar jag känna att känslan av metropolis och urban medvetenhet bli stark när jag sneddar över Oxtorget. Jag menar, vad är skillnaden egentligen? White-trash från Kentucky ikläda 'I ♥ NY'-tröjor som storögt kikar på alla storbildsskärmar, eller lakejen som kastar ett öga upp på skärmen innan han kör hem till Moheda igen efter en kolossalare på Oxgrillen. Det är väl mer eller mindre sak samma egentligen.

Robyn har gjort det igen


Av alla Robyns hits och framgångar så undrar jag om inte 'Indestructible' är den allra bästa trots allt. Att kalla 2010 för Robyns år är ingen direkt överdrift. 2011 blir med all säkerhet Robin Jacobssons år.
***
Jag har en vän som årligen drar igång ett projekt där det samlas in julklappar som sedan skickas till ett barnhem i Lettland. Ett oerhört gott initiativ och jag hade skämts om jag inte hade dragit mitt strå till stacken. Därför har nu två kära Star Wars-gubbar hamnat i en kartong och är på väg mot Lettland. Där gör de sig med all sannolikhet bättre än i en flyttlåda i min källare. May the force be with you!
***
Västerås hemsida har en genomgång av lagen och jämförelse av statistik inför kvällens match, kan vara väl läsvärd om du har lite tid över. Även om det har varit en del tveksamheter angående kvällens bortafölje så verkar det bli en del folk på plats. Förutom de Kronobergare som snart beger sig norrut så kommer även de sedvanliga Stockholmarna att vara på plats. Dessutom finns det, vilket nog inte så många vet, en TAIF-falang i just Västerås som brukar dyka upp på matcher i de trakterna. Enligt uppgift räknar de med att vara 4-5 personer ikväll, så Gille-bussen får med andra ord sällskap på bortasektionen även ikväll.
***
Det verkar som om Aung San Suu Kyi kommer att släppas från sin husarrest i helgen. Det vore minst sagt värt att skåla för!


Utvecklingssamtal

Ibland är det ruskigt tomt på godtagbara ämnen att blogga om. Kanske vore det på sin plats att blogga om just bloggandet. Hur går det till och vad är egentligen tanken? Men nja, det tror jag egentligen inte skulle roa er. Men jag har ett par enkla konsateranden som jag vet att jag borde tänka på om jag vill göra den här bloggen populärare och mer lättläst. Som trogen läsare av uppemot 50 bloggar så vet jag vad jag gillar, och vilka fällor som det som bloggare är väldigt lätt att hamna i.

Tanken med facebook har ännu inte slagit så väl ut som det var tänkt. Främst eftersom jag ännu inte har funnit metoden för att få status-uppdateringar att nå ut till alla följare. Vet någon hur man gör? Du som står för 'U-A Davidson säg U-a Davidson,U-A Davidson säg U-a Davidson'-gruppen, hur gör du? Hur får du ut information så den hamnar på våra news-feeds?

Det finns andra saker som jag vet att jag borde tänka på, men som är svårare att genomföra i praktiken. Till exempel att...
  • ...använda fler bilder.
  • ...skriva kortare inlägg.
  • ...försöka få in mer färg.
  • ...försöka få tillbaka förmågan att mobilblogga.
  • ...fortsätta fundera på att byta blogg.se mot en annan portal.

Innehållet kommer jag nog inte ändra nämnvärt på, det är jag rädd att ni får leva med. Men det kanske finns andra saker som ni tycker jag borde tänka på. Vad gör jag bra? Vad suger jag på? Vad är värt att fortsätta med och vad är värt att lägga ned? Helt enkelt, varför besöker DU bloggen? Ge mig lite feedback.


Med facit i hand

Åh vilken härlig värld vi lever i. Jag undrar hur vi ser tillbaka på klimatdebatten om 20-30 år. Var det då bara en bluff som några av oss gick på eller kommer vi att fördöma dem som inte lyssnade och körde på i kortsiktiga tankemönster? Är det redan för sent att ens försöka stoppa det som jag tror håller på att ske?
***
Idag fick jag ett USB-minne med den senaste versionen av Football Manager. Med andra ord vet jag att jag håller på att återigen ge mig in i ett beroende som jag vet att jag egentligen varken vill eller borde ägna mig åt. FM har dykt upp i mitt liv med jämna mellanrum de senaste 15 åren, och jag är väl medveten om att det inte brukar vara särskilt nyttigt för mig.
***
Nu sitter jag här, just hemkommen från kvällens innebandyträning. På SVT börjar snart den dokumentär om Sverigedemokraterna som har blivit ordentligt omskriven redan innan den är sänd. Frågan är hur vi i framtiden ser tillbaka på Sverigedemokraternas intåg i vår vardag. Har de då blivit en blek parentes i det förflutna eller ser vi det då enbart som ett naturligt steg? För nog blir det så, om klimatförändringarna får de konsekvenser som många befarar, att Sverigedemokraternas sätt att skilja på mig och dig, på svart och vit, och på oss och på dem ter sig betydligt mer naturligt. Då slår protektionismen tillbaka och striden står om vatten och odlingsbar mark i en värld där var och en står sig själv närmast. Det tråkiga är att när vi väl har facit i hand så är det nog för sent.
***
Efter att ha varit skadad, petad, bortglöd och åsidosatt så kommer nu belöningen. Efter ett par bra träningsveckor och ett antal knytna nävar i fickan så kommer imorgon äntligen debuten. Med facit i hand så gjorde jag alltså rätt som avskrev morgondagens resplaner.


Kom igen nu TAIF

Mycket märkligt ska man då se...

***
Vad är hemligheten nere i Olofström? Erik Hjalmarsson gjorde som bekant 4+4 på tre matcher för Holj och igår gjorde Henrik Thegel 2+1. Siffror som de knappt ens varit i närheten av hos oss i Tingsryd. Är det så stor skillnad på allsvenskan och division 1? Får de mer utrymme och förtroende i Olofström? Båda förklaringarna känns som ganska självklara, men är det verkligen så enkelt?
***
I tisdags hjälpte jag 10-åringen att läsa på inför ett geografiprov. Igår fick jag höra att han kammade hem alla rätt och jag kan inte låta bli att känna en viss stolthet. Han är inte bara begåvad när det kommer till idrott, synd bara att det är det enda han just nu intresserar sig för.
***
Västerås-resan är numera fullständigt inställd för egen del. Det hade givetvis varit kul att hälsa på vår polare i Västerås, men bortsett från det så kanske det med facit i hand blir bättre att fokusera på andra resor. Nästa helg vet jag att det är många grönvita som planerar att åka ner till Malmö. Sen följer en 'tjock' resa till Leksand samt Rögle borta på en lördag. Så förhoppningsvis kan vi likväl fylla vår kvot av bortaresor innan året är över.


Nov. 11, 2010

Det jobbiga med att spela i allsvenskan är att det för oss inte finns några enkla matcher. Varje bortamatch känns på förväg som ett högt berg att bestiga. Seger igår hade inneburit vår fjärde raka seger, och i det läget vi befinner oss vore det kanske för mycket att hoppas på. Å andra sidan var matchen igår en sådan match som hade varit väldigt viktig att vinna. Sundsvall är ett lag som vi bör, och kanske måste, ha bakom oss när den här serien är färdigspelad. Nu ter sig nästa veckas hemmamatch mot Borås än viktigare.
***
Socialdemokraterna skakar och det ropas på förändring och förändrade ledarstrukturer. Tänk att till nästa val få se ett ungt och dynamiskt rött parti som lyckas förmedla fördelarna med en utjämnande fördelning av resurserna och av ett samhälle där vi gemensamt drar åt samma håll. Vilken härlig naiv tanke!
***
Jag skrev inför seriestarten om att hur förberedda vi än tror att vi är så kommer nog allsvenskan att bli en överraskning. Vi visste nog egentligen inte riktigt vad som väntade och jag försökte i alla fall kliva in i Allsvenskan med öppna sinnen. Just nu känns det som att allsvenskan är bättre än vad många nog hade räknat med, och blir tuffare än vad många hade haoppats på. Många tippare, externa och interna, tippade inför serien Tingsryd runt en playoff-plats. För egen del skrev jag i juni att "Min förhoppning inför den kommande säsongen handlar inte om att uppnå några sportsliga resultat. Givetvis hoppas jag på att vi stannar kvar, något annat vore bara fånigt. Men än mer hoppas jag på att vi gör ett avtryck i allsvenskan. Att vi visar att vi är tillbaka och att vi kan tillföra något. Att vi visar att vi är Tingsryd AIF och att alla andra hade fel". Det är ännu för tidigt att se vilka mål som är rimliga att hoppas på, men det står i alla fall klart och tydligt att vi får kämpa för att uppnå dem.
***
Samtidigt som swehockey tickade i bakgrunden så följde jag Örebro - Oskarshamn på TV'n. Någon kallade matchen för en publikmatch mellan två topplag som bjöd på 10 mål totalt, inför 1774 åskådare. Har jag tidigare i den här bloggen gjort en grej av att hacka på Örebros publiksiffror? Lika sömnigt som det var på läktarna i Örebro var det på planen i derbyt mellan Manchester Utd och Manchester City. Att se två lag tävla om vem som bäst kan försöka spela 0-0 blir inte särskilt upphetsande.


Det var bättre då

Senaste bortamatchen mot Sundsvall kommer nog finnas kvar i minnet för de flesta av oss, oavsett var vi upplevde den. Själv var jag ute på landsbygden i norra Mozambique, men frågan är om jag ändå inte följde matchen bättre då än vad jag gör ikväll. Den kvällen, när en allsvensk plats stod på spel, så fick jag fortlöpande sms-rapporter medans jag ikväll får nöja mig med swehockey.

Den kvällen satt jag och halsade billig whiskey direkt ur flaskan i väntan på att sms skulle plinga in. När jag kände att målet var nära så lämnade jag den balkong där jag satt och gav mig ut på en promenad. När slutresultaten väl trillade in och det precis hade börjat regna så släppte all nervositet och mycket av den billiga whiskey som jag hade bedövat mig med kom upp igen. Där stod jag i stod jag helt överlycklig och spydde vid vägrenen i den afrikanska natten samtidigt som mobilen vibrerade för fullt i fickan.

Det allsvenska avancemanget firades in på lokal med de för stunden närmaste. Jag tror ingen riktigt förstod vad det var vi firade, eller vad det betydde, men det blev en bra kväll likväll. Just ikväll ser det aningen tyngre ut uppe i Gärdehov, underläge med 0-2 efter första perioden
***
På tal om Sundsvall borta så kan jag meddela att grönvita hälsningar har nått fram till Jens Westin via lagkamrater från länet.

Jag tyckte väl den såg bekant ut...

I somras tog jag och Lidhultarn en tur ner till Dackehallen för att kika på ombyggnationerna och för ett besök på Tingsryd marknad. Här är inlägget där jag la ut bilder från Dackehallen för att visa vad som var på gång. "Reklamskyltarna som har hängt ner från lamporna var borttagna så sikten från Skybaren är nu betydligt bättre än tidigare", skrev jag då. Nu visar det sig att Lakejerna har använt samma bild för att beskriva den dåliga sikt som är från bortastå. Ett öppet brev är givetvis på väg till styrelsen i Lakers Lakejer, rätt ska ju vara rätt liksom...
***
Efter ett par veckors gnällande på mitt onda revben så kände jag mig igår frisk och kry nog för att ge allt på innebandyträningen igen. Och det känns som om jag fick ganska bra utdelning av min friskhet. Efter en tids svacka så brukar jag ofta känna att jag gör säsongens bästa träning, och igår var det återigen fallet. Så mycket spring i benen och förmåga att hamna i rätt luckor som jag hade i mig igår var det länge sedan jag kände. Vi får hoppas det håller i sig.
***
Jag trodde igår att jag skrev ett av mina mer meningslösa inlägg, och såg med förvåning idag att det likväl hade trillat in fem kommentarer. Och när jag väl läste dem så visade det sig att det var ganska långa kommentarer dessutom. Jag må vara lite feg, men jag känner själv att jag är för dåligt insatt för att ge mig in i den rådanden juniordebatten. Jag vet inte vad som har hänt eller vem som har gjort vad, och då tillför jag inget av värde till den debatten. Däremot kan lugnt säga att det är uppenbart att det finns ett missnöje, befogat eller inte, som har bubblat under ytan hela säsongen. Det är värt att göra en distinktion mellan oss supportrar och övriga aktiva inom föreningen, och förstå att vi ser med olika ögon på vad som sker. För oss supporters så är trots allt resultaten för A-laget det viktigaste, det går inte komma ifrån. Men med representationslagets goda för ögonen så är det en uppenbar risk att vi glömmer allt det andra som finns inom föreningen.
***
I eftermiddags var jag med om något som fick mig att känna lite olust. Det börjar bli vanligare och vanligare att privata aktörer ger sig in och konkurrerar inom områden som tidigare varit rent kommunala eller statliga. Det må man tycka vad man vill om, men så är det i alla fall. Idag hörde jag en representant för det offentliga stå och allvarligt säga att det finns en risk att inledningsvis så kommer marknaden skörda sina offer, personer som trillar mellan stolarna eller fall där de privata aktörerna inte kan leverera. Men frukta ej, efter en inkörningsperiod så kommer konkurrensen göra att vården bättre och de dåliga aktörerna kommer att vara utkonkurrerade. Och det är en framtidsbild som i alla fall skrämmer mig.
***
Ikväll väntar Sundsvall på bortaplan. Innan kvällen är över ska jag givetvis bjuda på mina minnen från senast vi spelade uppe i Sundsvall.

...

"Ska han inte blogga?", tänker ni. "Visst bordet jag det", tänker jag. Det enda som fattas är tid antar jag. Idag har jag som sagt varit nere i Blekinge samt vaktat barn hela dagen. Ikväll var det innebandyträning där tvivel började komma om jag inte är för gammal trots allt. Imorgon väntar det jobb hela dagen men sen är jag ledig, och då kanske den här bloggen får lite återupprättelse och kan uppdateras på en anständig nivå igen.

Bakom en stolpe

Jag har ett par polare som var i England i helgen för att se Liverpool - Chelsea. Snacka om att deras platser på Anfield sög. De har givetvis skrivit ett brev till Liverpool för att få pengarna tillbaka. Rätt ska ju vara rätt liksom...
***
Idag har jag varit nere i Blekinge hela dagen. Det var möten i Karlskrona och lunch på Lilla Skafferiet innan jag till slut hamnade hemma hos min syster. Här har jag spelat en nervkittland turnering på Fifa11 med 10-åringen och sett på barnprogram med 3-åringen. Så småningom bär det av mot innebandyträningen där förhopnningsvis formen visar sig återigen vara på uppåtgående.
***
Jag, den nyblivna pappan och Lidhultarn hade långtgående planer på att åka upp till Västerås på fredag. Dels för att kolla TAIF mot Västerås men även för att hälsa på en god vän och göra en natt ute i Västerås. Nu verkar den resan gå i stöpet då intresset från övriga grönvita att åka dit verkar vara lågt. Tråkigt! För att min planerade Malmö-resa nästa helg inte ska gå samma öde till mötes så är det kanske redan dags att börja kolla upp alternativa färdsätt.


Borås - Växjö, tredje perioden...

Efter ett väl avverkat träningspass så är det ganska skönt att sjunka ner i TV-fåtöljen och se på TV-idrott. Ikväll visar Viasat mötet mellan Borås och Växjö och det är egentligen inget snack om vad vi grönvita bör hoppas på. En titt i tabellen visar att Borås ligger en poäng före oss inför kvällens match. Vid seger ikväll för Borås så utökar de till fyra poäng, förlust för dem så har vi på onsdag chans att gå förbi och klättra ännu en placering i tabellen. Växjö ligger så pass långt över oss i tabellen att en seger mer eller mindre för dem är helt oväsentligt. Kycklingen står i ugnen, grönsakerna ligger i grytan och jag sitter i fåtöljen och väntar på att försnacket ska dra igång på Viasat Hockey. Heja Växjö!

Nu är kycklingen uppäten och Växjö Lakers har tagit ledningen i Borås Ishall. En arena som är precis så tyst och intetsägande som jag minns den. Borås har skapat en del halvchanser och, bland annat mycket tack vare ett powerplay, stundtals pressat på i anfallszon. Men Växjö har skapat de bästa chanserna och tog på slutet ledningen efter lite slarv av Borås i egen zon. Det är där skillnaden mellan botten och topplag ligger.

Under andra perioden har jag druckit kaffe och ätit ett par Brago-kex samtidigt som Växjö har ökat på till 3-0. David Laudius har fått lite speltid och haft ett par chanser att göra mål men har tyvärr inte lyckats få in pucken. Kul att han får vara med i alla fall... Det här blir nog tyvärr jobbigt för Borås och jag jag har svårt att se att det blir någon spänning i den här matchen. Borås har varit på tok för veka i den här matchen och utmanar knappt Växjö. Nu får de fan vakna till lite!

Vafan, 4-0 till Växjö direkt i tredje. Frågan är om inte Troja hade slagit Borås idag. Den här skiten kan man ju inte titta på. Oavsett hur mycket det är till vår fördel så går det givetvis inte sitta och hålla på Växjö Lakers. Vilket skämt! Någon måtta på dumheterna får det ändå lov att vara. Nu byter jag kanal och ser på Vetenskapens värld istället.

I grund och botten fel

Elit Skybar har nu dragit igång budgivningen på årets spelarporträtt. Det är väl ingen vågad gissning att bilden på Hansson-linan kommer bli årets motsvarighet till fjolårets Stark - David Jonsson, det vill säga mest eftertraktad och den enda som skulle fungera bra att hänga upp på vägen. Övriga bilder låter jag någon annan buda på.
***
Vår innebandytränare vill att vi kör individuella löp-pass mellan träningarna med boll och klubba inne i hallen. Idag var det årspremiär för löpning i minusgrader. Jag tycker det kan vara ganska skönt att vara ute och springa, och kylan bekommer mig inte nämnvärt. Iklädd shorts, luvtröja, vantar, halsduk och mössa står man sig ganska bra. Dock slog det mig idag att det nog är dags att köpa en ny TAIF-mössa nästa gång jag är i Dackehallen, för den jag har just nu kommer nog så småningom bli ganska ofräsch.
***
Jag har förresten inte skrivit något om vårt nya samarbete med Olofström. Jag har genom åren varit relativt konsekvent negativt inställd mot samarbetsavtal och lån av spelare, må de heta Erik Lindhagen, Ville Koivula eller Axel Brage. Nu har ett nytt samarbete inletts och vi får se hur länge det håller. Skillnaden denna gången är förstås att vi är den övre parten, att det är vi som drar den stora nyttan av samarbetet. Givetvis är det bra för oss att kunna matcha Björklund, Thegel eller vem det än må vara på relativt närbeläget avstånd. TAIF tjänar på ett sånt här samarbete, men det betyder inte att jag ändrar min grundmurade inställning till låneavtal. Vad Olofström-fansen tycker om samarbetet vet jag faktiskt inte.
***
"Nytt hett derby i Dackehallen", inför gårdagsmatchen var något av årets rubrik på taif.nu
***
Ibland är det svårt att hänga med i svängarna. Utan min vetskap har jag blivit indragen i något slags svartsjukedrama med klara paranoida inslag. Senast jag felaktigt blev beskylld för något liknande så satt jag vettskrämd i min lägenhet och var beredd på att bli överfallen när som helst. Denna gången kommer beskyllningarna från andra sidan jordklotet (nej, inte från korea) och det är knappt jag vet hur jag ska reagera. Men jag antar att det på sätt och vis får ses som en komplimang att man fortfarande är omtyckt, synd bara att det inte ger sig uttryck på lite positivare vis.

Grattis Kalle!

J20 vann i lördags hemma mot Västerås med 4-2 för att följa upp med en förlust på bortaplan mot Huddinge igår. Med tanke på hur tabellen ser ut så kunde det ha varit på sin plats med en seger igår.
***
Malmö FF vann igår allsvenskan. Och sett till potential, underhållningsvärde och egna personliga relationer så var det nog bäst så. Det finns väldigt många intressanta spelare i MFF som med rätt utveckling kan tillföra en hel del till svensk fotboll i framtiden. Jag såg på facebook igår att många av mina vänner jublade något om SM-guld till Malmö, men den sortens fans ger jag generellt inte mycket för. Däremot har jag en vän som är minst lika mycket MFFare som jag är TAIFare. Han var mitt resesällskap i Korea, och lika ofta som jag avbröt en utekväll för att gå hem och följa TAIF via datorn så gjorde han detsamma för att se MFF sparka boll. Så för hans skull gläds jag gärna åt Malmös SM-guld.
***
Frågan är om vi inte fick se årets sämsta försvarsinsats vid Trojas 1-0-mål igår.
***
Idag ska jag ner på stan för en lunch med det förflutna. Det ska bli spännande tycker jag. En lunch med en person som för ett par år sedan betydde väldigt mycket men som jag nu sällan, eller närmast aldrig, träffar. Även om det nu finns varken några starka positiva eller negativa känslor så ska det bli intressant att se vad som har hänt, åt vilket håll utvecklingen har gått och vad som finns kvar sen sist.
***
Jag skrev igår att man kan vara en vinnare även utan tre poäng. Men nu när både Liverpool, Roma och Tingsryd vann så konstaterar jag att det är betydligt enklare att agera som en vinnare om man har de där tre poängen med sig hem. Vi får väl anta att framför allt Tingsryd har ett helt annat go och stämning i laget nu än för ett par veckor sedan. Är man bara stark i sin övertygelse så behövs det inga segrar, men onekligen skapar de arbetsro och minskar pressen, om inte annat utifrån.


En bra start

Så har jag intagit en ordentlig frukost. Med tre poäng i ryggen börjar vi nu en ny vecka.

Lite fler tankar om dagens match

Det var närapå 3000 personer på läktarna ikväll. Det är en bra siffra för ett bottenmöte i Allsvenskan. Men just nu känns det som om vi ska vara glada att det är ett tag till nästa hemmamatch, för jag tror inte skeendet på isen skulle locka någon till en ny hemmamatch om ett par dagar. Men tre poäng är tre poäng, och om en vecka så är den spelmässigt halvdana insatsen bortglömd.
***
Jag hade visst fel om Ellerstad, han var inte så bänkad som jag trodde. Han blev ju trots allt utvisad två gånger.
***
Jag har tidigare skrivit om att mitt innebandylag är färgat i grönt och vitt. Idag fanns 10 av mina lagkamrater på läktarna och det har skapats en plats på läktaren där jag vet att de står. Idag när jag var lagom härjad efter nattens äventyr så lockade varken någon skybar eller att stå i någon som helst anknytning till Gröna Brigaden, så då var det ganska skönt att smita upp till mina lagkamrater och i lugn och ro kunna se på matchen.
***
Nu börjar veckans Dokument Utifrån som handlar om Tea Party-rörelsen i USA. Det här kan bli en oerhört intressant avslutning på veckan.

Det finns bara ett TAIF i Småland...


Det enda som värmde...

...var glöggen.

"Men, väl på plats så vet jag mycket väl att så många av känslorna kommer tillbaka. Troja är Troja och kommer så att förbli", skrev jag i förmiddags. Mer fel kunde jag knappt ha. Dagens tillställning speglade till stora delar hur jag mådde, det var avslaget, långsamt, ångestladdat och taffligt. Allt som kännetecknar en rejäl bakfylla. Idag ska vi vara väldigt nöjda att det var Troja som stod för motståndet, ett bättre lag hade nog straffat oss i en sån här match.

Men Tingsryd vinner till slut. De två första perioderna var så passiva och oengagerande så det var nästan jag förväntade mig att publiken skulle börja gå hem. Det bristande engagemanget på isen leder till mycket frustration på läktarplats. Men istället för att gå hem så klappar Dackehallen igång och de gröna brigaderna höjde rösten. Laget fick en behandling i tredje perioden som de desto längre perioden led gjorde sig allt mer förtjänta av. Helt plötsligt visar Elomo verkligen varför han är i Tingsryd, följt av att Kejsaren av Ungern avgör matchen med två nya mål.

Även om det inte var någon storslagen insats, från något av lagen, så gick vi segrande ur mötet och tog trots allt vår tredje raka seger. TAIF har börjat röra på sig och har minskat avståndet till övriga lag. För Troja ser det allt annat än ljust ut.

Derbydags

Nu sparkar Rom-derbyt igång. Eftersom Lazio är hemmalag fick vi tyvärr inte höra Antonello Venditti´s mäktiga Roma Roma Roma före avspark. Oktober 2005 var på plats på Stadio Olimpico och fick se ett mäktigt spektakel. Säga vad man vill om italiensk gå-fotboll, halvfulla läktare, mutade domare och filmande divor. Men det finns från läktarna en oerhörd passion och glödande kärlek till spelarna på planen. Efter att ha stått i curva sud så går det inte låta bli att älska Francesco Totti och allt vad han betyder för Roma-fansen. Idag är Totti tråkigt nog avstängd men jag hoppas att första halvlek kan bjuda på god underhållning ändå innan det är dags att åka ner mot Dackehallen.
***
Om det saknas lite derbykänslor inför mötet med Troja så räcker det kanske att påpeka vem som sitter på Trojas bänk och tänker på sitt Xbox och nya Fifa11. Ellerstad är en spelare som är väldigt lätt att ha svårt för, och han gör det ständigt enklare genom mindre genomtänkta uttalanden och ageranden. Storstadsgrabben Ellerstad som gärna firar mål med att håna motståndarsupportrarna har dock så vitt jag förstått varit ganska åsidosatt de senaste omgångarna, och då blir det förstås svårt för Jacobsson att köra över honom.
***
Igår samlade vi som sagt stora delar av innebandylaget till en klockren lördagseftermiddag med öl, pizzor och stryktipskuponger. Vi var 12-13 personer och då alla la in hundra kronor var i potten så kände vi att vi hade goda förutsättningar för att gå vinnande ur tippandet. Plingen följdes med stor inlevelse men när kvällen var över så visade det sig att vi hade kastat våra 1200 kronor i ett svart hål och inte fick mer än 10 rätt och 21 kronor tillbaka. Men vi hade trevligt i alla fall, och det var väl det viktigaste antar jag.
***
J18 körde idag fullständigt över Skövde, i en period. 23-1 i skott och 3-0 till de grönvita. Sen kom Skövde igen och lyckas kvittera till 4-4 innan matchen är över. På övertid sätter dock Hannes Johansson avgörande 5-4 och säkrar två poäng till de grönvita.

Öster

Bra gjort Öster. Nu är den här säsongen avklarad.
***
Roma - Lazio klockan tre och Liverpool - Chelsea klockan fem. Det är ganska hyfsade TV-matcher som vi idag missar för att åka till Dackehallen. Det är två matcher där det för mig är uppenbart att det är det onda som ställs mot det goda. Det är risk att både Liverpool och Roma är förlorare när dagen är slut, men i längden har de rätt. Allting handlar som sagt inte om tre poäng.
***
Är det fars dag idag? Frågan är hur länge det dröjer innan Viktor Tisell upphör att vara Pappas Pojke och det istället blir Mikael Tisell som är Målvaktens pappa.
***
Mitt försök med en fan-sida på facebook har inte blivit någon stor succé ännu. Jag har inte lyckats lära mig riktigt hur det fungerar ännu. Av någon anledning publiceras inte de uppdateringar som jag gör och ni som är fans har därför ännu inte haft någon större nytta av att vara fans till mig. Dock har jag laddat upp ett album med bilder använda i bloggen under de fyra år som den har funnits. Jag har haft dem sparade i en mapp på datorn och tyckte att de kunde vara kul att bläddra igenom dem. Tagna ur sitt sammanhang så ter de sig väldigt random och för en utomstående måste det verka som om den här bloggen handlar om ungefär vad som helst.
***
Växjö må vara min stad, och jag trivs här, men det är fan i mig ingen vacker stad framåt småtimmarna en lördagkväll. Igår betade vi av både Sports och Pauze och, tro det eller ej Lakejer, det är stundtals ganska frapperande att Växjö nog trots allt inte är den metropol som många tycks tro.

Troja är Troja

Efter en natt ute i Växjös smuts och misär så gör jag så gott jag kan för att plocka ihop delarna och göra bästa möjliga av söndagen. Det är ett välbekant faktum att en match mot Troja knappast lockar som den gjorde förr. Det kan stundtals kännas som om Troja har bleknat, har förlorat mycket av sin karaktär och förvandlats till ett Olofström. Men, väl på plats så vet jag mycket väl att så många av känslorna kommer tillbaka. Troja är Troja och kommer så att förbli.

En hektiskt lördag!

Nu har jag varit i Alvesta och sett 10-åringen spela innebandy. Vi är bevisligen släkt, men sina innebandytalanger har han definitivt ärvt från annat håll. Vi har helt klart olika sätt att spela innebandy på. Jag spelar med inställning, han spelar med rå talang. Den nya klubban han fick av mig i födelsedagspresent har visat sig vara ett lyckoköp och levererar mål på löpande band. Idag blev det nio mål på två matcher.

Nu är jag på väg för att se Öster förhoppningsvis spela sig kvar i superettan. Jag hade gärna sett matchen på plats men då hela mitt sällskap har bestämt sig för att vara upptagna idag så väljer jag dessvärre TV-alternativet. Efter segern med 2-0 senast så ser det givetvis bra ut, men med Öster ska man aldrig ta något för givet. Vinner de idag så får säsongen ses som förhållandevis godkänd och det är dags att ta nya tag inför nästa säsong.

Matchen ses Teleborg där vi har samlat ihop innebandylaget för en spontan tillställning. På schemat står det engelsk fotboll, öl, stryktips och allmän teambuilding. För det första är det värt att påpeka att det ska bli kul att gå på en sån här tillställning, att inte alltid enbart vara värd för dem. För det andra ska det bli trevligt med en ordentlig natt ute på stan, tror det finns potential för en riktigt lyckad kväll i det här sällskapet.

Ur hockeysynpunkt är det värt att berätta att J20 har hemmamatch mot Södertälje idag, matchstart kl 16.

Är ni seriösa?

Som sagt, det skiljer rätt mycket mellan Tingsryd- och Växjöfans. Det handlar om olika sätt att se på ishockey. Lakejerna jämför det med att köpa en dålig matvara på citygross eller att handla på  Åhlens. Är det fel på varan så klagar man och går och byter mot något annat. Det är just där vi skiljer oss åt. Det genomsyrar hela deras sätt att se på ishockey och ishockeyspelare. Allting har ett pris i pengar, och om det inte håller så är det utbytbart mot något som ger mer tillfredställelse för stunden. Det hade varit oerhört kul att se Gröna Brigaden ställa till med något liknande, att driva en konsumentupplysningskampanj för det allmänt goda på det som Lakejerna påstår sig göra.
***
Jag har ikväll varit iväg och spelat innebandy. Nu mötte vi förvisso ett motstånd som inte höll någon som helst kvalitet, men likväl sitter det väldigt bra med en seger. För egen del var jag tröttare än på länge och bidrog knappt spelmässigt. Enda glädjeämnet var när en av mina närmare vänner fick sig en fruktansvärt onödig tackling med fem sekunder kvar så jag fick rycka ut och agera polis.
***
Och i vanlig ordning förstår inte ens Lakejerna varför vi tycker de är fåniga...

Att leva upp till sin självbild

Det är kul att man får något att skriva om emellanåt. När det råder brist på lämpliga ämnen att skriva om så kliver Lakers Lakejer ner från sin piedestal och talar om för oss andra hur saker och ting bör gå till. Det var väl å andra sidan ingen skräll att det var just lakejerna, och inte Rögles, Malmös eller Västerås fansen, som fick för sig ett skriva ett öppet brev. Det känns lite som att de på så vis bara förstärker den bild av sig själva som de har jobbat så många år på att bygga upp. Samhällets allra präktigaste beskyddare och rättskipare som gärna slår sig för bröstet och sätter ner foten och gör sitt samhällsansvar när något är fel.
***
Som jag har förstått det så kommer vi inte se av Axel Brage på ett tag nu. Under ett tag framöver kommer Brage att träna och spela med LHC. Tills dess att LHC rett ut sina bekymmer kommer Brage inte att spela för Tingsryd, som under denna tid kör hårt med Tisell Jr och Salomonsson. Målsättningen är dock att ha både Brage och Tisell, som i inledningen av serien.
***
Steven Gerrard, Captain Fantastic! Det finns få fotbollspelare som jag tycker så mycket om som Steven Gerrard. På något vis personifierar Gerrard allt som är önskvärt att se hos en fotbollspelare. Igår kväll såg vi honom bli inbytt i halvtid mot Napoli och pangade in alla tre mål i matchen som Liverpool vände och vann med 3-1. På tal om att förstärka den bild man under många år har byggt upp.


Vilse i Svansjön

Våren 2004 bodde och arbetade jag ett par månader i Sydney, Australien. Som en final på vår tid där så tyckte vi en kväll i Sydneys operahus vore på sin plats. Så jag och mina sambos satte allt på ett kort och köpte biljetter till Svansjön på operahusets stora scen. Vi hade på känn att det kanske inte var riktigt vår grej, men något som vi i framtiden nog skulle uppskatta att vi hade gjort. Vi bjöd med oss varsin vacker kvinna, lånade ihop kläder värdiga för en bal på slottet och drack champagne på förfesten. Champagnen slog på ordentligt vill jag minnas. Är man van att bara dricka öl så blir man lite fnittrig av för mycket skumpa och vi hade stundtals lite svårt att hänga med i handlingen. Men, om jag ska dra handlingen i kortform så handlar det om en kille, prins Siegfried, som är kär i en tjej, men tvingas gifta sig med en annan kvinna. Den övergivna tjejen blir galen av sorg och hamnar på mentalsjukhus där hon till slut förvandlas till en svan.

Nu var det som så att vi från våra platser på balkongen inte såg hela scenen, så vi såg inte bröllopet som skedde i utkanten av scenen och misstog därför älskarinnan och hustrun med varandra. Det var först efter baletten som jag och min date förstod vem prins Siegfried hade gift sig med, vi hade hela baletten trott att det var hustrun, inte älskarinnan, som hamnade på hispan och blev en svan. Men som sagt, idag är jag väldigt glad att jag faktiskt har varit på balett i operahuset i Sydney, det är ett minne för livet. Jag vill dessutom minnas att vi fick en utomordentligt rolig kväll, trots att vi inte såg hela scenen. I goda vänners har man alltid trevligt!

Även juniorerna kan...

Kan det vara så att även J-lagen känner av den alltmer brinnande derbybrasan? Växjö - Tingsryd J18, 1-2 slut och 310 utvisningsminuter. Jag kan inte låta bli att säga att det grämer mig lite att jag var på innebandyträning ikväll, det hade varit kul att se vad som egentligen skedde i slutsekunderna av den matchen.

Ett steg framåt!


Med diverse mindre och diverse längre uppehåll så har jag nu bloggat mer eller mindre frekvent i fyra år. Bloggen har svängt och utvecklats i takt med att mitt liv och min relation till TAIF har förändrats. Det finns ingen ändpunkt och ingen direkt målsättning med bloggen, men den fyller just nu en funktion och så länge den fortsätter göra det så fortsätter jag skriva.

Även jag har nu insett att det är dags att börja marknadsföra mig lite. Ett första steg blir att skaffa mig en facebook-sida. Rent generellt så har jag något emot att knyta ihop medier på detta. Jag känner att många skaffar sig en facebook-sida bara för att interaktivitet är ett modeord. Precis på samma sätt som att många börjar blogga utan att har något att säga så finns det otaliga exempel på TV-program som kopplar in facebook utan att egentligen ha tänkt igenom varför. Jag har inga planer på att skapa någon symbios mellan min blogg och min facebooksida, det här är en blogg och ska så förbli. Men tanken är att jag kommer använda facebook för helt enkelt marknadsföra de inlägg som jag tycker är värda att marknadsföra. Givetvis är tanken att i längden kanske kunna nå ut till fler läsare.

Ni som står utanför facebook kommer inte missa något, och ni som har facebook missar nog egentligen heller inget om ni låter bra att trycka på gilla. Men trycker ni like så är tanken att ni ska få en liten påminnelse på facebook när jag har skrivit ett mer eller ett mindre genomtänkt inlägg. Så om du tycker att det låter som en bra idé så följer du den här länken och trycker gilla, sen får vi väl se hur det utvecklas.


Retroaktiv utdelning

Jag kan känna att det kanske är för tidigt att ropa hej innan vi har hoppat över några bäckar. Men just nu, just idag är Pappas pojke allsvenskans bästa målvakt sett till all statistik. Förra sommaren hånades han som en obegriplig värvning från bottengänget Helsingborg. En målvakt som hade kommit till Tingsryd för att bre mackor åt övriga spelare. Örebros sportchef som på något vis hade mandat att håna och kasta skit gick i täten och hans lakejer i karlskrona-mundering följde. Förra säsongen visade han sig rent statistiskt vara en av division etts bästa målvakter. I år gick samma visa om att Tisell inte skulle hålla och hå jaja. Kanske är det dags att sluta döma ut spelare innan de har visat vad de går för? Lex Matt Davidsson som det kallas.
***
Vill du se nästa möte mellan Lakers och TAIF på TV så ska du gå in här och rösta, igen.
***
Enligt ganska eniga rapporter tog vi igår två ganska orättvisa poäng, i stark kontrast till alla de hederssamma förlster som vi tidigare har på kontot. Det var då verkligen på tiden att den trenden vändes och att vi nu tar de poäng som vi tidigare har 'förtjänat'.
***
Västerås away närmar sig allt mer, vi är ett gäng som vill åka dit men vi behöver ett par till på bussen för att få riktigt roligt. Ska vi satsa på någon fredagsmatch så tycker jag det borde vara denna. Så ta en ledig dag från jobbet och unna dig en långhelg. Här finner ni information om hur ni anmäler er
***
Vad är egentligen grejen med Axel Brage och hans frånvaro? Det har liksom aldrig kommit någon förklaring, något som jag fortfarande efterlyser. Nog för att Lill-Tissel är jäkligt bra just nu, men Brage borde väl ändå kunna vara på bänken? Är det LHC som inte ser någon mening med att låta 'sin' spelare pendla för att sitta på bänken, är det TAIF som har tröttnat på hattandet eller är det Brage själv som har tröttnat? Vore kul om det kom en riktig förklaring från något håll.
***
Jag ska däremot skicka ett brev till Mörrum och klaga på deras ståplats. Där har jag varit säkert 15-20 gånger utan att ordentligt kunna se vad som sker på isen. Maken till dålig bortastå får man leta efter. Skandal!


suck

...och nej, givetvis tänker jag inte skriva något brev till Lakers. Sånt trams har jag vuxit ifrån. Men har du inte vuxit ifrån det så går det givetvis bra att maila VLH och kräva pengarna tillbaka för lite allt möjligt. Jag vet folk som köpte biljetter till hemmastå, eftersom VLH påstod att övriga hallen var slutsåld. Sedan visade det sig att det återigen fanns biljetter till den neutrala läktaren och dessa personer la alltså ut dubbla biljettpengar då Lakers meddelade att de inte skulle bli insläppta i hallen ennars. Det fanns ingen biljettkontroll vid insläppet så jag vet folk som kom in 'neutrala' läktaren trots att de inte hade biljett dit. Man kan då helt klart anta att det var på tok för många på den neutrala läktaren och att VLH därmed bröt mot säkerhetsföreskrifterna. Detta hade som resultat att inte alla såg matchen eftersom de inte kom upp på de överfulla läktarna utan fick stå i tredubbla led nere vid sargen. Eftersom det inte heller fanns någon biljettkontroll så kan man inte utesluta att folk gick in med falska biljetter. Det är bara att skriva på!


God Bless America!

Vi slår Bofors som hade fem raka hemmasegrar, vi tar vår tredje seger på de fyra senaste matcherna och vi fortsätter klättra (nåja...) i tabellen. So far, so good. Keruberna som var på plats ger sin syn på matchen, och som vanligt brukar sånt vara mer läsvärt än övriga forum och rapporter från bloggare som inte såg matchen. Nu när vi inte bjuder på mål bakåt i parti och minut så har det visat sig att vi i nuläget är ett av de lag som släpper in minst mål i Allsvenskan, samtidigt som vi även gör förbannat få mål.
***
För övrigt funderar jag på att skriva brev till Växjö Lakers angående den usla biljetthanteringen i samband med premiären. Jag kommer att ha ett litet möte ikväll om denna match. Säg vad du tycker om dina upplevelser inför och under premiären och skicka ett mail till nittontjugotre@hotmail.com.
***
"...många upplevde att vi trängde längre in i människors liv än vad de var vana vid", sade Barack Obama för att föklara demokraternas nederlag i gårdagens kongressval i USA. Amerikanerna tycker inte om att det finns en regering som säger åt dem vad de ska göra. Inte ska väl en regering eller, än värre, utländska regeringar till exempel kunna säga åt amerikanerna hur mycket utsläpp var och envar ska få göra? Nej, gud förbjude, sånt måste ju vara upp till var och en... Gårdagens resultat innebär att det under minst två års tid, till nästa kongressval, i princip kommer att bli omöjligt att få kongressens godkännande för ett nationellt system för minskningar av växthusgasutsläppen i USA. Med andra ord kommer försöken att begränsa klimatförändringarna troligtvis stå still i ytterligare två år eftersom medborgarna i världens största miljöbov minsann inte tänker sig låta någon annan säga åt dem vad de ska göra. Härligt!
***
Jag skrev häromdagen att oskulden är tagen i Dackehallen, givetvis var det ett väldigt dåligt rubrikval. För att det rent formellt ska räknas som första gången så krävs det med andra ord att det inte har skett förr. Och det känns som om det var där min rubrik felade, för nog har det hänt förr att folk har blivit handbojade och utförda ur Dackehallen. Att påstå något annat vore enbart fånigt. Det här var ingen oskuld som blev tagen, det var bara ett återfall. Skrev jag i samma inlägg att lite av Lakejernas präktighet hade försvunnit? Jag tar tillbaka det.


Bofors - Tingsryd

Utan att ha sett någon match ikväll så kan jag helt klart säga att det känns lite än för två veckor sedan. Då fick vi stryk uppe i Karlskoga och det var många hårda ord åt alla möjliga håll. Kvällens match är inte ens slut när jag börjar skriva detta, men tredje perioden är precis slut och en poäng är säkrad i alla fall. Även om vi har repat en hel del mod senaste veckan så är inte Bofors borta en match där vi kan eller bör räkna med seger, inte ännu i alla fall. Poäng, oavsett om det blir en eller två, är helt klart väldigt bra.

När matchen uppe i Karlskoga sparkade igång satt jag på en buss i Tingsryd på väg norrut. På en av mina två mobiler lyckades jag surfa in på swehockey för att följa matchen. Säga vad man vill om att följa matcher via swehockey, men att följa dem i mobilen är än sämre.

Nu är det straffar och jag måste säga att det känns ganska lovande. Hur det än går så kommer vi till ett hemmaderby mot Troja med ett betydligt bättre självförtroende än vad vi hade efter Bofors-matchen för två veckor sedan. Då var vi inte vatten värda och nu har vi trots allt bara en förlust på de fyra senaste matcherna.

Nu blev det seger på straffar efter att kungen Janos Vas satt två straffar. Härligt, tre segrar på senaste fyra matcherna känns bra. Som jag hade unnat Christoffer Björklund att vara med om detta. Radiokommentarorerna har nu börjat diskutera biljettpriser kontra underhållning, på San Siro gjorde Real Madrid precis 1-0 och jag ska läsa ett kärleksbrev. Vi hörs imorgon!

Tunga dagar

Vissa dagar vaknar jag och känner mig fullständigt överkörd och mörbultad. Kanske har det att göra med att jag igår gjorde min första innebandyträning på ett par veckor. Hur som helst så är det skönt att man dessa dagar har en kaffebryggare som fyller sin funktion. Jag unnade mig någon timmes sovmorgon idag eftersom det kommer bli en lång dag. Medans några grönvita sätter sig och åker upp till Karlskoga ikväll så åker jag i motsatt riktning mot Ronneby igen.
Eftersom min bil blev slaktad av bilprovningen i helgen så får det dessutom lov att bli buss tur och retur till Ronneby, något jag inte direkt ser fram emot. Jag har redan nu packat ned ett par smörgåsar och en bra bok i väskan inför denna utflykt ner i Blekinge. Beräknad hemkomst kl 19.48 ikväll. Suck!

Oskulden tagen i Dackehallen

Under mellandagarna 2001 möttes TAIF och Växjöi en träningsmatch för första gången. Någon från TAIF-läktaren kastar under matchen in en plastflaska på isen och Lakers hemsida svarar med den klassiska rubriken "Oskulden tagen i Lakerdome". Mycket av den präktighet som än idag kännetecknar Lakers sattes den dagen i print. Hur något så förfärligt hade kunnat ske i deras ishall var för dem helt oförståligt. Om det draget fullt ut hade funnits kvar hos Lakers så vill man ju knappt veta vilka rubriker de hade satt efter lördagens intermezzo.
***
Jag stödjer alltså ingen terrorism, jag ifrågasätter terroristernas kompetens.
***
Jag skrev något om att jag sällan har sett skybaren så välfylld som i lördags. Det verkar som om jag inte var helt ute och seglade för ikväll får jag höra att baren slog försälningsrekord i lördags. Det enda som skulle kunna göra baren bättre vore om de kunde öppna brandutgången, så att man kunde hänga på uteserveringen på andra sidan dörren. Men jag antar att det vore för mycket begärt.
***
Efter innebandyträningen hann jag hem för att se andra halvlek av Tottenham - Inter. Tottenhams matcher i champions league har varit fasligt underhållande så här långt den här säsongen, och så blev faktiskt också dagens. Att se Tottenhams Gareth Bale är just nu osannolikt, satan i gatan vad bra han är. Erik Niva skrev häromdagen att han är världens bästa 21-åring, ikväll är han nog världens bästa oavsett ålder.

Anledning till oro...

Det finns mycket negativt att säga om novembermörkret som nu lägger sig som ett svart täcke över landet. Men mörkret har också sina fördelar. Det rapporteras från Ingelstad att en numera välbekant vägskylt i skydd av både mörker och dimmaigår kväll plockades ned och nu återigen befinner sig i gott förvar. Så ingen anledning till oro med andra ord.

Oroliga och rädda bör vi däremot tydligen vara för terroristerna, just för tillfället är det de jemenitiska terroristerna som är farliga. Tyskland stoppar allt flyg från Jemen från att flyga över tyskt luftrum. Nu begränsas storlekarna på färgpatroner som man får ha med sig på flyget. I helgen gjorde polisen i Göteborg ett ingripande för att förhindra ett bombhot (hmm...) mot Nordstan. Vi har ett ökat terrorhot över hela Europa om man ska tro på nyheterna och hela världen är hotad.

Jag är säker på att det finns terrorister som säkerligen vill döda oss alla, men börjar det inte bli dags att inse att de är galet ineffektiva. Nu har vi levt i denna terrorskräck i nio år och ingen kan väl påstå att terroristerna har lyckats åstadkomma särskilt mycket. Om man verkligen vill, så vore det väl inte så svårt att skapa den föredelse som dessa terrorister påstås vilja skapa. Och om man nu vore terrorist, varför då ge sig på flygplan och flygplatser som i dagens samhälle är våra mest bevakade platser? Spräng ett tåg, ett köpcentrum eller en färja till exempel. Jag är inte för terrorism, men nog kan jag tycka att terroristerna borde ha åstadkommit lite mer om de nu verkligen är så farliga som det påstås.
------------
Jag stödjer alltså ingen terrorism, jag ifrågasätter deras kompetens.

Sevärt


Håkan Hellström anno 2000. Före sjömanskostymen, före Känn ingen sorg,
före allsången och före alla skrikande fjortistjejer.


Nya tider

Säga vad man vill om tiden som har gått, men den har helt klart inneburit en hel del vatten under bron. I lördags satt vi uppe i skybaren och diskuterade hur en lördagsmatch kunde se ut förr i tiden. Då hade vi på sin höjd 2-3 lördagsmatcher under en hel säsong, och således var det något man såg fram emot månadervis i förväg. När lördagen väl kom så laddades det fullt ut från alla håll. På den tiden bestod klacken av 20 personer som under dessa lördagsmatcher sågs ramla omkring på läktarna och välla ner för läktaren likt en lavin när Tingsryd gjorde mål. Mycket var enklare och roligare på den tiden, men det var banne mig inte bättre.


Kul för Olausson

Pär Mårts tog idag ut sin första landslagstrupp och ett namn som sticker ut är givetvis Niclas Olausson. Kul för Olausson som har tagit sig en ganska krokig väg från en yvig supertalang i Tingsryd till etablerad poänggörare i elitserien. Jag har skrivit diverse anekdoter om Olausson så många gånger förr så idag nöjer jag mig med att med ett grattis.
***
Lakers Lakejer är på plats nere i Malmö ikväll. Det vore kul att se hur de agerar där nere. Kommer de med mössan i hand och låter sig hunsas som bönder eftersom Malmö, hur otroligt det än må låta, är större än Växjö (och Åryd också för den delen). Eller åker de dit och tror på sin överlägsenhet som storstadsbor från metropolen Växjö? Känner Malmö-fansen och Växjö-fansen någon slags gemenskap eftersom de båda kommer från dessa storstäder? Vet malmöfansen ens om att Lakejerna tror sig komma från en storstad?
***
Någon ville att jag skulle tipsa om aftonbladets omröstning angående vilka två matcher som bör visas i s24.se under mellandagarna. Växjö - Tingsryd och Tingsryd - Västerås är med i omröstningen. Jag kan på något vis känna att det inte spelar någon roll, eftersom det är två matcher som ofrånkomligen ska ses på plats. Jag antar att det dock för grönvita utsocknes, typ Marcus Leifby, kan göra en viss skillnad.

November

Idag ståtar SMP med rubriken "Grönvitt grovjobb gav glädjeyra", nästan i klass med smått klassiska "Liraren Larrys läckra lekstuga". Gldäjeyra eller ej så har vi fortsatt ett förhållandevis prekärt läge. Nu gäller det att vi ser till att lördagens match var något av en vändning och att vi fortsätter vinna. De närmsta tre matcherna väntar Bofors, Troja och Sundsvall. Alla matcher i Allsvenskan är att betrakta som tuffa, men om vi nu menar allvar och verkligen vill skaka igång den här maskinen så vore detta helt klart ett bra tillfälle.
***
Jag får väl lov att ta tillbaka lite av den kritik jag riktade mot SR Kronoberg och det reportage som de gjorde från Dackehallen i lördags. Det blev inte fullt så riktat och vinklat som det från början lät och många av de mest provocerande och onödiga frågorna hade klippts bort. Som vanligt är underhållande att höra lakejernas representant försöka intala sig själv att vilka som är storebror i länet avgjörs av vilka som ligger högst i tabellen. Som jag skrev i fredags så handlar sånt om så ofantligt mycket mer än enbart tabellplaceringar och inspelade poäng.
***
Säga vad man vill om amerikansk politik, men den kan vara väldigt fascinerande att läsa om. För mig är många av argumenten fullkomligt obegripliga, men det är intressant att i alla fall försöka förstå hur de resonerar sig fram till sina slutsatser.
***
Har jag någon bilkunnig läsare? Min bil kuggade besiktningen big time i lördags och nu sitter jag här med en brusten krängningsdämpare och glapp i en spindelled. Hur allvarligt är detta och var hamnar jag prismässigt om jag vill få det lagat? Någon som har koll?


Här är de nu, del 2

Några hjältar från förra årets trupp fick tyvärr inte följa med upp i Allsvenskan. Här följer statistik för några av dem, och för ytterligare några spelare som kan vara intressanta.

Mörrum
Olof Svensson 3+7, 14 matcher
Robin Olsson 1+2, 14 matcher
Peter Johansson räddningsprocent 90,17, 6 matcher

Nybro
William Quist 4+3, 14 matcher
Rasmus Johansson 2+6, 14 matcher
Johannes Jönsson 2 ass och räddningsprocent 94,09

Skövde
David Jonsson 1+6, 13 matcher 

Asplöven
Anti Alamäki 3+3, 11 matcher

Linköping J20
Simon Dahl 9+8, 14 matcher

Borlänge
Oleó-legendaren Johannes Lundqvist 1+8, 9 matcher
Tranås
Robin Larsson 3+10, 13 matcher
Virkiä
Ismo Siren 5+14, 7 matcher
Kallinge
Mikael Söderlund 2+6, 9 matcher

Johan Forsander (HC Dalen) och är ännu inte registrerade för några matcher. Har jag missat någon?


RSS 2.0