Gotta!

Efter sju sorger och åtta juniorförluster tog J18 ikväll en hemmaseger mot Malmö. 4-3 slutade matchen till de grönvita och målskyttar var Hannes Johansson 2, Richard Berkander och David Holmström. Det tar vi som ett gott omen inför lördagen.

Dags att påminna igen

Inte nog med att vi ska möta Växjö i premiären, vi tvingas sen även så småningom släppa in dem i Dackehallen. Matchen spelas 30/10 och biljetterna finns här redan till salu. Nu har förvisso inte Lakejerna imponerat nämnvärt vad det gäller att förköpa biljetter, men man vet aldrig. Det är lika bra att vara på den säkra sidan och köpa sin biljett redan nu. Se dessutom till att dina grönvita vänner som inte brukar surfa omkring på obskyra bloggar som denna blir uppmärksamma på att det är dags att köpa sig en biljett.

Vi minns alla med fasa premiären för två år sedan när Karlskrona-fansen tilläts ta över Dackehallen. Skillnaden är att till den matchen fanns det 1500 biljetter som vi inte kunde köpa, denna gång är det bara 150 biljetter tingade för bortafansen. Med andra ord har vi lika goda chanser som någon annan att köpa biljett och det är helt och hållet upp till oss hur vi vill att läktarna i Dackehallen ska se ut 30/10. Säkra din egen plats redan nu, och se till att dina vänner gör det!

Här är de nu

Några hjältar från förra årets trupp fick tyvärr inte följa med upp i Allsvenskan. Här följer statistik för några av dem, och för ytterligare några spelare som kan vara intressanta.

Mörrum
Olof Svensson 1+3
Robin Olsson 0+1
Peter Johansson räddningsprocent 87,88

Nybro
William Quist 0+2
Rasmus Johansson 0+2
Johannes Jönsson 1 ass och räddningsprocent 93,59

Skövde
David Jonsson 0+0 (?) 

Asplöven
Anti Alamäki 0+0

Linköping J20
Simon Dahl 1+4

Borlänge
Oleó-legendaren Johannes Lundqvist 1+4
Tranås
Robin Larsson 1+2
Skåre
Fredrik Ljudén 0+2
Nyköping
Sebastian Sjösten 0+1

Mikael Söderlund (Kallinge), Johan Forsander (HC Dalen) och Ismo Siren (Virkiä) är ännu inte registrerade för några matcher. Har jag missat någon?


River en vacker dröm

Efter ett antal spelningar på radion och spotify så har jag nu fallit för Håkan Hellström igen. Skönt att känna igen sig själv igen. Håkan Hellström är en av de stora förebilderna för mig, och när det nu har släppts en bok för att fira hans tioårsjubileum som artist så ser jag den som ett självklart inslag vid diskussionsbordet på det vänliga vänsterkollektivet Hotell Dacke.
***
"Tingsryd visade väldigt lite och kan tacka sin målvakt att siffrorna inte blev större", "Även om bortalaget var väldigt bleka"
och "Tingsryd börjar visa dåligt humör och tar några klantiga utvisningar istället för att fokusera på sitt spel". Borashockey.se tar inte till några stora ord för att beskriva Tingsryds insats igår.
***
Någonstans bland Swehockey, skype, everysport.com och webradio så fick mitt mobila bredband nog igår och slutade helt enkelt att fungera. Så under första perioden fick jag förlita mig till pling i rutan under Örebro - Almtuna, vilket var nog så roligt eftersom det var där som Hjalmarssons 1-0 plingade fram. Ungefär där tog väl också det roliga slut dessvärre. När min uppkoppling väl kom igång igen så blev det inte mycket roligare tyvärr.
***
Morgonens msn-diskussion med en av de grönvita på plats igår visar att det är fler än jag som har en negativ bild av att åka till Borås.
- Hur var det igår?
- Som vanligt i Borås. Eller, det brukar ju stå 0-3 efter första i och för sig. Men i andra utspelade och i tredje kommer vi absolut ingenstans


Tottenham - Twente

Jag hoppas ni ser Tottenham - Twente som håller på just nu. Efter 0-0 i halvtid har det på 20 minuter av andra halvlek blivit fyra mål, två straffar och en utvisning på mittplan. Dessutom ösregnar det och de norska domarna lottar ut sina domslut utan någon som helst logik. Den här matchen har all potential att spåra ur fullständigt. Det kan med andra ord bli en sevärd sista halvtimme.

Allt är som vanligt

På TV'n ekar det av ljuden från klubbor och puckar i en halvtom ishall. I Borås är Taif virriga och hemmalaget kommer i anfall efter anfall. I Blekinge ger lagen ömsom vin, ömsom vatten. Allt är sig med andra ord likt i hockeysverige. Nu såg jag ju inte kvällens match, men av rapporterna att döma var det ingen jätteinsats från de grönvitas sida. Nu känns det nästan som om ett par poäng på hemmaplan kan bli nödvändiga om vi vill hänga med.
***
"Jens hälsar också att det är nu publiken verkligen behövs", skrev borashockey.se idag. Publik: 968 personer. Jag undrar om de höll lika bra låda som publiken på den stekheta matchen Örebro-Almtuna gjorde. Nog för att vi ville lämna div 1 och storklubbar som Tyringe, Osby och Kungälv, men det är inte alla allsvenska lag som direkt lever upp till sin allsvenska status. Förutom rent sportsligt sett då, vilket trots allt är det viktigaste.
***
Kvällens bästa skedde i chatten på Everysport. In kom 'Lennie E:sson' och svarade för lite underhållning i någon minut. Klickade man för hans information så fick man veta att Hans Lagerlöf för två minuter sedan hade bytt namn till Lennie E:sson. Hans Lagerlöf är enligt sin egen info 49 år och kommer ifrån Karlskrona. Sitt första inlägg han skrev var "Svagt av oss. Skrattas i Borås tydligen. TAIF sämsta motståndet hittills. Kaupilla tydligen helt kass.". Hans andra inlägg var"Karlskrona suveräna ikväll. Möter vi dem i kvalet månne?". Oavsett klubbtillhörighet så tycker jag såna här amatörmässiga försök att uppröra kan vara oerhört underhållande.
***
J20 fortsätter att ha det tungt. Förlust mot HV med 5-2 ikväll. Ni som har koll på J20, vart har Rasmus Willman och Patrik Linander tagit vägen?

Det andra TAIF


Förhoppningen är som sagt att kunna åka utomlands i vår igen. Listan med möjliga destinationer är lång och består av Korea, Indonesien, Syrien, Zimbabwe, Japan, Saudiarabien, Jordanien, Sudan, Rwanda, Sydafrika, Egypten, Malaysia, Washington samt Indien. Med tanke på den senaste tidens nyhetsflöde så ligger antingen Korea eller mellanöstern överst på listan.

Även om jag hade hoppats på längre norrut i Mellanöstern så finns Saudiarabien med på listan. Tänk att kunna åka dit och bege sig ut för en kopp te eller en kebab i Taif. Taif är en stad i västra Saudiarabien, 70 kilometer sydost om Mekka och har 521.273 invånare (2004). I förislamisk tid var Taif ett religiöst centrum för guden Allah. Staden ligger på en fruktbar högplatå i Hijaz på en höjd av 1880 meter. På grund av sitt svala klimat var Taif ett omtyckt sommarresidens för Mekkas hashimitiska ledare liksom senare även för den nuvarande saudiska kungafamiljen. Taif tillhörde det hashimitiska kungariket Hijaz när den erövrades av Ibn Saud 1924. Tillsammans med de heliga städerna Mekka och Medina införlivades Taif med kungariket Saudiarabien när detta bildades 1932. Vilken resa det hade kunnat bli...


Funnet på youtube


En sällsynt dålig straffläggning.


Vem är du, vem är jag?

Ikväll är det närapå full omgång av hockeyallsvenskan. Dessutom spelar J20 borta mot HV71 ikväll, en tuff match för juniorerna som har haft en jobbig inledning på säsongen. Viasat visar Örebro - Almtuna och det lutar för egen del åt en god middag, hockey på TV'n samt Swehockey på datorn ikväll. Kan bli intressant att se om örebro-publiken visar upp någon slags identitetskris nu när deras ÖIK som ersattes av ÖHK Vipers / Pirates har fått konkurrens i stan av ett nytt ÖIK. Ska se om Lidhultarn är intresserad av att komma förbi ikväll.
***
Det blev kanske inte det Nordkoreanska ess i rockärmen som jag hade hoppats på, men det känns i alla fall som ett litet, litet steg i rätt riktning.
***
Borås tog två poäng nere i Ängelholm i premiären, sen dess har det blivit idel förluster. Man kan väl anta att det är ett Borås som känner sig lite pressat att ta poäng på hemmaplan ikväll. På andra sidan står ett Tingsryd som enligt egen utsago har något bra på gång. Jag förväntar mig en tuff match ikväll, och om Tingsryd gör det bra så tror jag på poäng. Det känns dock inte som om Tingsryd, på typiskt nykomlings-manér, har hittat den riktiga stabiliteten ännu. Det har varit mycket upp och ned i de matcherna vi har spelat hitills. I ettan kunde vi ha svackor i matcherna för att sedan köra över motståndaren i tredje perioden. Nu vill jag hellre se ett stabilt Tingsryd som verkligen visar var vi står. En sådan sstabilitet kommer visa sig vara väldigt viktig för att vinna osexiga vardagsmatcher borta mot lag av Borås kaliber och dignitet.
***
Innebandylivet strävar på. Efter vårt avancemang blir det som väntat tufft för mig personligen. Men laget är viktigare än jaget, there´s no I in team och så vidare. Jag har varit med och tagit upp den här föreningen från botten till en nivå där det inte längre finns plats för mig. Det är en lustig känsla, men just nu får jag mer fokusera på vad jag kan bidra med, och se träningen som just träning för egen del. Oavsett vad så är det väldigt nyttigt att röra på sig så pass mycket som jag trots allt gör.
***
Vi får sannerligen hoppas att Borås har fått ordning på musikanordningen till ikväll, vad blir det annars för hockeyupplevelse för publiken på plats...


Dagens bild

På vägen hem från innebandyträningen ikväll så lyssnade jag på Karlavagnen i P4. Kvällens ämne var bilder som betyder mycket för lyssnarna. Dagens bild är en bild som jag inte kan hitta. 94-åringens sport var egentligen fotboll, men som ung på 30-talet så spelade han faktiskt ishockey. I alla år fanns det ett svartvitt foto på hockeylaget uppsatt på väggen jämte hans säng. På fotot stod 10 hockeyspelare uppradade på isen, iklädda baskrar och knästrumpor. I samband med att 94-åringens fru gick bort, och han blev för gammal för att bo på andravåningen så möblerades det om, och i den vevan försvann det här fotot. 94-åringen själv har letat, jag, min mor och min syster har letat, men det går inte att hitta fotot. Dessutom ska det läggas till att 94-åringen var en man som aldrig slängde någonting, så vi vet att fotografiet finns kvar någonstans här i huset. Det är ett fotografi som jag hade gjort vad som helst för att finna. Frågan är bara var man börjar leta.

Det händer saker i Örebro.

Minns ni den tid då det fanns en sportchef och ordförande i Örebro som ägnade dagarna åt att blogga om TAIF? Det tröttnade han på men hockeyn i Örebro fortsätter att skapa rubriker. Jag vet inte vilket som är mest anmärkningsvärt, det här eller det här. Så finns då återigen det där ÖIK som Vipers / Pirates-fansen har stått och gapat på i flera år. Vilka ska de nu hålla på, det har ju trots allt sagt i många år att målet är att återigen bli just ÖIK. Just idag vore det intressant att vara insatt och höra vad som sägs i Örebro ikväll.

Sept. 28, 2010

Imorgon väntar Borås borta. Även om jag hade kunnat så hade jag banne mig inte åkt dit. Där har jag varit åtminstone en gång för mycket de senaste åren. Bäst var när jag var där med en djurgårdare och ett par neutrala TAIFare för att se Elfsborg - Djurgården i sista omgången av allsvenskan 2002. Djurgården vann och säkrade på så vis SM-guldet. På väg ut från Ryavallen såg vi Tingsryd Buss stå parkerad utanför ishallen. Vi undersökte vad som var i görningen och det visade sig vara Tingsryds J20 som var där för att spela. Lagom glada och runda under fötterna stannade vi således kvar ett par timmar extra i Borås och hade en fyramanna-klack som både väckte förvåning, förundran och säkerligen även lite förakt i en annars ganska tom Borås Ishall.
***
Idag hoppas vi på att Nord-Korea plockar fram ett ess ur rockärmen och tar ett steg som gör återförening av Korea lite mera troligt. En minst sagt oväntad vändning i så fall men ibland känner jag att det inte är fel att vara naiv, jag tror nästan man hittar mer lösningar som idealist än som realist. I alla fall lösningar på problem som inte går att lösa.
***
För ett par år sedan gav 94-åringen mig sin guldklocka som han hade fått när han gick i pension. Någonstans bland alla flyttar och utlandsresor så har jag lyckats tappa bort klockan vilket har grämt mig en hel del. Jag har letat lite här och var när jag har kommit åt, men insett att det finns väldigt många ställen att leta på. Igår tog jag tag i letandet på allvar och det visade sig att jag hade lagt den hemma hos mina föräldrar för ett par år sedan, med syftet att jag inte ville tappa bort den. Skönt att man tänker till ibland!
***
Jag minns att när vi väl började dra igång ramsor under den där j-matchen i Borås så vände sig både lagen häpet om och undrade vad som stod på uppe på läktarplats. Vissa av spelarna ägnade garanterat mer tid åt att betrakta läktarspektaklet än vad som skedde på isen. Tingsryd vann och Johan Wallin var den stora matchhjälten.
***
Malmö slog Sundsvall igår, och enligt rapporter var det på intet sätt övertygande. Det känns som att det var bästa tänkbara resultat inför lördagens match mot Malmö. Ett Malmö som fortsätter hacka fram, men som ändå inte är i enorm poängnöd låter som ett inte allt för omöjligt motstånd. Låt gå för att vi möter Borås imorgon, men just nu lockar lördagen lite mer. Dels kommer jag inte kunna se matchen imorgon, och dels så är Malmö det namnkunnigaste laget vi har mött sen 2002.
***
Kan man blogga om vädret? Just nu är det minst sagt häpnadsväckande. Igår var det en dag då solen aldrig tycktes gå upp, följt av en natt då jag trodde taket skulle blåsa av på huset. Och idag väcks man av att solen lyser in i mitt sovrum. Men trots sol så åkte vantar och halsduk på i morse, hur fina höstdagar det än väntar så har jag svårt att se att jag lämnar huset utan varken vantar eller halsduk under de närmaste 4-5 månaderna.


Torstens pågar

J20 har varit på turné i helgen. I fredags förlorade man mot Linköping och igår mot Västerås. Idag väntade återigen Västerås och efter 25 minuter låg de under med 4-0. Men Tingsryd kämpade på och efter 50.59 gör Oskar Carlsson sitt andra mål och kvitterar till 4-4. Det blev dock bara en pinne till Tingsryd för i förlängningen avgör Västerås. Det kan vara på sin plats att återigen hänvisa till Torstens pågar som bloggar främst om J20´s framfart.

Dagens bild

Katten Åkesson har blivit ordinerad penicillin. Vad det har med hockeyspelaren eller partiledaren Åkesson att göra är i läget oklart.

Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

Härliga måndag

”Kalla händer, varmt hjärta” fick jag ofta höra i bortre Asien. Mina händer är av tradition väldigt kalla, så i fredags köpte jag mig ett par vantar som jag nu gladeligen bär på vägen till jobbet. Och då är vi inte ens inne i oktober ännu…
***
Nu har det i och för sig bara gått fyra omgångar, men nu känns det som om vi kommer till ett skede där Tingsryd AIF ställs på prov, ett tillfälle för oss att lämna besked och visa var vi står. Bortamatcher mot Borås och Mora samt hemmamatcher mot tippade topplagen Malmö och Leksand. Nu blandas serielunken med matcher mot så kallade storlag. Det har känts ganska bra hittills, och nu gäller det att vi håller i det här och fortsätter göra mål och ta poäng. Det var mycket tal inför serien om att vår så kallade superfemma var tvungen att leverera, för annars skulle vi få problem. Nu känns det nästan som att det än så länge är vår andra, tredje och fjärde superfemma som har levererat mest, och vi lever ändå. Det ser jag som ett styrketecken.
***
Som startsida i min webläsare har jag en RSS-läsare som visar alla senaste inläggen från de bloggar jag följer. Igår när jag satte på datorn och efter en helg med innebandylaget så fanns där 52 inlägg för mig att läsa. Det kräver sin man för att hålla sig uppdaterad om vad som händer i bloggvärlden.
***
På tal om måltorka, i statistiken för effektivitet ligger Tingsryd femma med en utdelning på 12.84 %. Inte så illa trots allt, speciellt inte med tanke på att det känns som om vi bränner fruktansvärt mycket chanser.
***
Efter en del tvivel och barnsjukdomar så känns det nu som att jag har hittat rätt i mitt jobb. Polettern har fallit ner, pusselbitarna har fallit på plats och jag börjar känna mig allt mer i kontroll över situationen. Idag kändes det, trots måndagmorgon, en mindre bakfylla och för lite sömn, upplyftande att gå till jobbet.


Dagens politiska inlägg

Dokument utifrån visade igår en dokumentär som alla borde se. En dokumentär om hur Israeliska aktivister deltar i motståndskampen mot ockupationen av de paletsinska områdena. Jag säger inget om Israels rätt att existera, och jag försvarar inga av de självmordsattacker som ibland sker. Men ser man den här dokumentären så blir man påmind om de inhumana förhållanden som palestinierna tvingas leva i. Jag kan inte förstå Israel-vänner som försvarar den politik som bedrivs. Israel klassar ett helt folk som terrorister och tvingar dem gå genom galler och grindar i timmatal varje dag för att bara kunna ta sig till jobbet. Allt prat om mänskliga rättigheter och människors lika värde, var det bara tomt prat? Jag har själv tillbringat en sommar bakom muren i ett flyktngläger utanför Betlehem. Även om jag personligen kunde passera vägspärrar och checkpoints utan problem så såg jag dagligen den förnedring och kränkande behandling som palestinierna utsätts för. Idag kom dessutom besked att Israel återigen tillåter byggandet av nya bosättningar på Palestinska mark. Att Israel, som en av västvärldens närmast allierade, tillåts bedriva en sådan politik är inget annat än en skandal, och en skam för omvärlden.


Dagens bild

Jag fick ett mail om att jag borde gå in Blondinbellas blogg och läsa ett inlägg där. "Om ni tror att jag har slappat hela dagen så tror ni fel. Har suttit i skybaren i några timmar och skrivit på vårt grupparbete", skriver bloggerskan. Vi är uppenbarligen inte de enda som hänger i vår Skybar, även om jag tycker vår bar ser betydligt trevligare ut.


Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

the Expendables

Idag kändes the Expendables som en lämplig underhållning mellan fotbollsmålen. En film det har talats om i ett par år nu och som jag till slut såg till att ladda ner. Stallone´s film om grupp legosoldater med Jeson Statham, Bruce Willis, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke och till och med Arnold himself i rollistan var varken bättre eller sämre än förväntat. Först när jag såg rollbesättningen så kunde jag inte låta bli att dra en koppling till TAIF´s powerplay-uppställning, namnkunnigt, meriterat och storslaget. Men när jag nu har sett filmen så påminner resultatet mer om Manchester City. Namnkunnigt, storslaget och påkostat, men med betydligt mer fasad än innehåll. Skräpfilm med andra ord, precis som väntat.

Nya segrar

Gårdagens kickoff med innebandyn innehöll både det ena och det andra, och blev minst sagt väldigt lyckad. Som en av drivkrafterna i festkommittén var det givetvis mycket att stå i och mycket som skulle klaffa. Det mesta föll på plats, och även om det blev en del kompromisser och sistaminuten-lösningar så blev det i det stora en väldigt, väldigt lyckad kväll. Efter en sen natt på liggunderlag i ett rum med 20 andra berusade män i varierande åldrar så är jag mer än lovligt trött. Det är skönt att det är en dag kvar på helgen.
***
– Vi är stabila och starka här hemma och vi får bra stöd från fansen, säger Christoffer Björklund. Ett väldigt viktigt uttalande tycker jag. Att vi skapar en trygghet och en segervana i Dackehallen kan bli oerhört betydelsefullt. Att spelar, publik och motståndare vet att vi är hemmastarka kan bli en värdefull ingrediens i kampen mellan alla strecken.
***
Lyon har inte förlorat ett seriederby mot Saint Etienne, hemma eller borta, på 20 möten, på femton år. Det låter inte helt obekant... 20 raka!
***
Oavsett hur det har gått till, eller vilka vi har mött, så har vi nu tagit sju poäng på de senaste tre matcherna. Tingsryd AIF växer in alltmer i allsvenskan. Vi är såklart medvetna om att det inte finns underlag för att ha ett allsvenskt lag i Tingsryd, det säger ju alla Orten är för liten och den tiden då småklubbar kan slåss mot de stora är förbi. Nu gäller det att ha en ny arena och ett flashigt intro, annars har man ingen chans. Där finns nyckeln till framgång, fråga bara Karlskrona. Att vi nu spelar allsvenskan och dessutom tar poäng i densamma är nog egentligen inte ens möjligt. Eller är det kanske så att sponsorer och färgglada pajas-supportrar inte är allt, kanske finns det andra saker som också betyder något. Kanske har vi något som gör att en ny arena inte är det viktigaste. Kanske är det möjligt för oss att spela i allsvenskan, trots att alla har sagt i åtta år att det är omöjligt. Vår tid kanske inte är förbi trots allt.
***
Idag spelar Skövde - Tingsryd J18 och Västerås - Tingsryd J20. Swehockey på datorn och engelsk ligafotboll på TV'n, det blir en bra söndag det.

Lördagsmorgon

Den sista matchen jag såg förra säsongen var Tingsryd - Sundsvall. Sundsvall visade att de kom från en högre division och gjorde mål på tre halvchanser i mellanperioden, och TAIF lyckades aldrig komma igen.  Sen drog jag till Afrika och TAIF tog sig till slut förbi Sundsvall och gick upp i Allsvenskan. I årets serie blir Sundsvall hemma den första match jag inte ser. Vi har kickoff med innebandylaget och som en stor del i festkommittén är min närvaro väldigt obligatorisk. Bloggandet tar vi upp igen, och då hoppas jag att jag har en seger att skriva om.
Dessutom spelar J20 borta mot Linköping idag.

P3 Musik

Sitter man vid en dator hela dagen så är webradio väldigt viktigt. Och idag kom äntligen den dagen vi alla har väntat på, P3 Musik var tillbaka på allvar. På fredagarna går musikredaktörerna med Germund Stenhag i spetsen igenom P3´s låtlistor och spelar de nyaste och bästa låtarna som är på väg in på P3. Ofattbart bra!


Slaget om kronoberg

På 90-talet gick kampen hård i slaget om kronobergstronen. Tingsryd och Troja slogs ytterst hetsigt om att vara bäst i länet, och även om Troja oftast gick segrande ur striden så var det de grönvita som kallade sig för Kronobergs stolthet. När vi för första gången i modern tid vann i Sunnerbohov är ett minne som få av oss kommer glömma. 4/1 2001 är en dag som de flesta också kommer minnas tack vare de legendariska siffrorna 59.40. Antalet legendariska möten med Troja är oräkneliga, och mötena är oförglömliga.

Sen hände något som vände på maktbalansen. Tingsryd försvann och upp kom Växjö. Helt plötsligt var det en triangel med lag i Kronoberg, och vi var den nedersta spetsen i den triangeln. Vi fick stå i Dackehallen och i mötena med Jonstorp eller Tvåstad Cobras via resultattavlan följa hur Troja och Växjö möttes en serie högre upp. Och utan tvekan så hamnade de flesta grönvita sympatier hos Trojanerna. Växjö blev vår gemensamma fiende och vi fann att vi hade mer gemensamt med vår förra antagonist än någon hade kunnat ana. Likadant är det vid de tillfällen då vi möter Växjö, då sitter de västra delarna av Kronoberg och håller på oss.

Nu har Växjö lagt sig till med att kalla sig för 'Kronobergarnas Hockeylag', vad de nu menar med det. Om Kronoberg enbart innefattar Åby, Åryd, Lammhult, Furuby och Braås så har de kanske en poäng, men annars har de inte mycket belägg för sitt nya grepp. Om man vågar sig in för att läsa på Lakejernas forum så undrar jag lite om det är inte är Troja som trots allt är Kronobergs lag. Trojanerna håller på Troja, vi håller på Troja när de möter Växjö och Växjö-fansen håller med all tydlighet stenhårt på Troja när de möter oss. Case closed?


Olausson har växt upp

Även Elitserien har dragit igång och enligt uppgifter från diverse media så har Niklas Olausson vuxit in i kostymen. Än så länge har det inte spelats mer än 3-4 matcher men enligt kunnarna så har Olausson bra fart under skridskorna och är mer vältränad än någonsin. Något som kanske behövdes. Jag minns vilken lirare Olausson var när han slog igenom, och hur han tog det mesta med en klackspark. Jag vet inte hur många gånger jag träffade honom ute på stan nattetid eller på nattbussen och försökte förklara hur olämpligt det var.

Våren 2003 kom det stora genombrottet för Olausson och kedjekamraterna Olof Svensson och Petersson. Kycklingkedjan blev namnet och jag minns hur jag satt i San Diego, Kalifornien, och läste om deras framfart. Just då kändes det som något stort, som att de kunde ta oss tillbaka. Så blev sannerligen inte fallet, Olausson stannade i TAIF ytterligare två säsonger innan han drog vidare till Nyköping och Linköping för att sedan bli allsvensk poängkung i Västerås. Till slut blev det Luleå och där verkar han nu komma till sin rätt.

Det finns mycket man kan säga om Olausson, men störst är trots allt hans uppväxt. Det var tydligt vad som hade färgat Olausson och vilka förebilder han hade haft när han kom upp i A-laget. Var han inne på isen när det blev mål framåt så tog han en åktur ner runt egen målbur och slog klubban i båda stolparna, precis som alla barns stora idol, Larry Pilut, alltid gjorde. Detta var något Olausson hade lärt sig från läktarplats och tog efter. Stundtals var det stor humor när Larry, Olausson och Daniel Levin (Vad gör han nu för tiden?!?) åkte på led ner till det egna målet.

Själv har jag inte så stor koll på ishockey som spelas i serier utan Tingsryds medverkan, så jag har inte sett så mycket Olausson på senare år. Därför frågar jag er, hockey-kunniga läsare, sitter traditionen i? Åker han fortfarande ner runt eget mål för att fira?


Som en punka på din cykel

På vägen mot Ljungby i onsdags hamnade vi bakom en lettisk bil. Med all sannolikhet så var det Andrei Matitsyns bil. På vägen hem hamnade vi i en bilkö i höjd med Blädingeås och funderade allvarligt på att parkera bilen för att stjäla varsin häst och rida hem. Så blev dock inte fallet, vi stannade i bilen och körde hem.
***
Dagens man, Freddy Borg!
***
Innebandyn kämpar på framåt och saker och ting börjar sätta sig. I helgen är det dags för kickoff, och som del i festkomittén har jag haft en del planerande att stå i. Vår kickoff är oerhört beroende av fint väder, något som brukar vara väldigt tillförlitligt i våra trakter. Skulle det mot all förmodan bli regn så vet i tusan vad vi gör.
***
J18 vann på straffar mot Växjö igår kväll, 3-2.
***
Här är presskonferensen efter Troja-matchen. "Det känns som om vi hade pucken under kontroll, och sen två sekunder senare låg den i mål", säger Tisell. Jo, det kan man väl hålla med om. För egen del känns det mest som en typisk Troja-match, de gör mål när vi tycker att de inte borde göra det.


Gemensamt ägande

På viss håll går debatten just nu het om vad som hände, eller inte hände, på läktarna i Ljungby igår. Ett sundhetstecken så gott som något. Läktarkultur är beroende av att det kommer nya generationer och fyller på underifrån. Det hade inte fungerat om vi som stod där på 90-talet fortfarande var de drivande inom Gröna Brigaden. För 6-7 år sedan kom den blekingska sektionen in och började göra sig allt mer märkbar på läktarna. På senare år har det kommit ännu en ny generation som även de försöker bidra till läktarkulturen. Det står fem, sex, sju, femton generationer TAIFare på läktarna och det är nog oundvikligt att finns delade meningar om vad som egentligen är okej på läktarna.

Precis som samhället i stort så finns det ingen som kan hävda äganderätt till läktarna eller till supporterkulturen. Vad som sker på läktarna är som en organism som ständigt är i förändring, och som består av de som utgör samt formar den, och vad de bidrar med. Precis som i övriga världen. Det finns grupper i samhället som hävdar att de har större rätt till ett landområde för att de har varit där längst, det finns andra grupper som hävdar att de har större rätt eftersom de gör mer nytta av området. Rent filosofiskt och utopiskt så tycker jag att äganderätt av land känns fel. Vi äger inte jorden, vi lånar den av våra barn och så vidare. Det finns flera exempel på länder där ingen mark kan vara privatägd, utan man har bara rätt att nyttja den.

För att gå tillbaka till läktardebatten så är det nästan så jag tycker att det bör fungera. Ingen äger läktarna, vi har dem gemensamt och det är upp till alla oss som köper biljett att göra det bästa av den. Att det har kommit en ny ung generation som försöker skapa nya dimensioner med TIFO´n och så vidare är ett inslag som nu finns på läktarna även i Dackehallen. Precis som i övriga samhället så handlar det på läktarna om ett givande och ett tagande där ödmjukhet och förståelse blir viktiga ingredienser. Dels så måste det finnas en förståelse för att alla inte direkt accepterar att det kommer in nya element på läktarna som rör om i den gryta som lätt annars stelnar. Men det måste å andra sidan även finnas en förståelse och uppskattning från oss som har stått på läktarna i många år att det sker något nytt, att folk tar initiativ. Jag tycker egentligen inte om att det av misstag kastas in papper på isen, eller att Tingsryd AIF skulle få böter för något som sker på läktarna. Men att det kommer nya generationer TAIFare som bidrar till, förnyar och till viss del tar över det som vi lämnat efter oss tycker jag väldigt mycket om. Ingen av oss har egentligen rätt eller fel, för vad som sker på läktarna har vi alla rätt att tycka till om, då vi står där tillsammans. Oavsett ålder, åsikt eller röst-styrka.


J18-derby

Tingsryds AIF  - Växjö Lakers HC
Game starts 2010-09-23 at 19.30


Dagens bild


Så här såg det definitivt inte ut på 90-talet. Alla övriga kommentarer överflödiga.


Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

Vissa saker förändras visst aldrig

Troja borta blev en resa tillbaka in på 90-talet. Det var många grönvita på plats. Det sjöngs om saft och thailändska pojkar och om tomtar på isen. Puckarna studsar och hoppar, som alltid Trojas väg och när vi jagar kvittering så går tiden väldigt snabbt. Allt var sig likt, förutom det lilla undantaget att vi faktiskt lyckades kvittera till slut. Med tanke på hur dåliga Troja var i första perioden så kan jag förstå att de har släppt in 16 mål inför kvällens match. Och med tanke på hur dåligt Tingsryd tog tillvara på bjudningarna så kan jag förstå att vi inte känner oss helt nöjda med målskyttet. Även om det känns som om vi jagar kvittering hela matchen, vilket vi näst intill gjorde dessutom, så kan jag inte låta bli att känna att detta var en match vi borde vunnit.


Troja är Troja, och Sebastian Ellerstad är Sebastian Ellerstad. Ingen blir förvånad att TV-spelskungen väljer att fira sitt mål framför Tingsryd-klacken. Det var inte första gången.

Hmm...

Philip Owesson nominerad till guldgallret, priset till Allsvenskans bästa junior. Inget ont om Owesson, men nog känns det lite missvisande. Vi har en väldigt bra ungdomsorganisation, men att få in juniorerna i A-laget har vi inte lyckats särskilt bra med på senare år.
***
Och nu vet vi varför Mattias Elm var på en träning i Dackehallen förra veckan. Inte optimalt på något vis. Låneavtal är till naturen av ondo. Att ha en målvakt som nu ska pendla (dagligen?) mellan Tingsryd och Linköping kan väl inte vara bra för någon av parterna. Antigen eller ska det vara, inte ett hoppande fram och tillbaka. En målvakt fullt fokuserad på Tingsryd AIF är att föredra i alla lägen. På tal om målvakter så är det nog dags att Pappas Pojke får stå, om inte ikväll så i alla fall på lördag mot Sundsvall.
***
Tingsryds bästa juniorer spelar väl juts nu i Phoenix, HV71, Linköping och eventuellt även Nybro. Tråkigt men sant.
***
På Brigadens forum spånas det alltid på nya ramsor, det kanske vore något även för Sverigedemokraterna att lägga lite mer fokus på.
***
Dagens ord, Näringspyramid. En näringspyramid illustrerar i form av en pyramid hur biomassan fördelas på olika trofiska nivåer i ett ekosystem. Det är en kvantitativ illustration av en näringskedja, som visar hur energi överförs från producenter till konsumenter uppåt i näringskedjan samtidigt som energin går förlorad i varje steg. På pyramidens botten finns i regel producenterna. På nivåerna ovanför placeras konsumenterna, förstahandskonsumenter (växtätare) längst ner, andrahandskonsumenter (köttätare) ovanför osv med toppkonsumenterna placerade högst på pyramiden.


Dagens bild


Ingen biljetthets i Ljungby...
Bilden inskickad av 'Grönvit'Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!


Inför Troja


Bild från gronabrigaden.se


Konstnären som är fri att måla, någon stor ordkonstnär är inte den gode Persson i alla fall. Mattias Persson var en spelare som blev väldigt populär under sina två säsonger i Dackehallen. Jag älskade hans förmåga att i frilägen helt enkelt vispa runt med klubban för att sedan bara låta pucken glida in mellan benen på målvakten. Storstilat!
***
Det ska bli kul att åka till Ljungby ikväll. Senast vi mötte dem i en tävlingsmatch var väl våren 2007 om jag inte missminner mig. Det finns en särskild relation till Ljungby-klubben, en relation som byggdes upp under många år. Under många år tvingades jag vänja mig vid att Troja alltid fick vad vi ville ha. De tog sig alltid vidare till SuperAllsvenskan och så vidare, och det kändes allt så ofta som att de gjorde det på vår bekostnad. Ett par gånger om blev vi 'lottade' mot Troja i PlayOff, och drömmarna om att kunna slå ut Troja rasade alltid. Vad som grämde mig allra mest var att Troja inte verkade bry sig, de hade inget nämnvärt läktarstöd och för dem var segrarna inte mer än en axelryckning. Vår dröm var deras vardag, och det kunde vara oerhört provocerande.
***
Hockeymagasinet på Radio Kronoberg, kan duga att lyssna på om ni inte har något annat för er på jobbet. Ingen kan anklaga Janne Gunnarsson för att vara TAIFare i alla fall.
***
Dagens dåliga skämt;
‎-Vad är det för likhet med Troja och en minibuss?
-Båda släpper in 8...


Dagens länkar

Fler klipp från Västerås-matchen och Tingsryd har bästa publiken i Kronoberg.


Dagens funderingar

Eftersom vi gemensamt löste frågan om vilka som stod i båset under hemmamatchen i lördags så tar jag er läsare återigen till hjälp. Denna gången har jag två frågor.

1. Vad är egentligen SnickarPer och, framför allt, var ligger den? Enligt taif.nu är det en mysig egen liten restaurang för ett eller ett par sällskap. Här serveras kall mat och till det kan man dricka lättdrycker, öl, cider och vin. Snickarper har 16 platser. SnickarPer öppnar 90 minuter innan matchstart och stänger vid matchernas slut. Ingång sker via trappan mittemot kansliet. För det första låter det ju helt klockrent att dra med sig polarna dit till någon match i vinter. För det andra så undrar jag om det helt enkelt är den förra restaurangen som har blivit SnickarPer? Någon som vet

2. Sen kan jag inte låta bli att undra om man över huvud taget ser något om man sitter på första bänkraden numera? Ser det inte ut som om reklamskyltarna skymmer sikten ganska bra?

Reklamväxlare1.jpg


Anigen för sent

Igår demonstrereades det runt om i Sverige, mot främlingsfientlighet, mot Sverigedemokraterna och även mot valresultatet antar jag. Problemet är att vi gör detta först nu. Vi har alla uppenbarligen varit ganska naiva och blåögda som inte riktigt ville tro på att SD skulle komma in i riksdagen. Problemen har varit uppenbara och alla opinionsundersökningar har sagt att Sverigedemokraterna är på frammarsch. Ändå är det först efter valresultatet som folk börjar reagera och säga ifrån. Vi borde gjort det redan för flera år sedan.
***
Imorgon möter vi Troja på bortaplan. Ett riktigt kronobergsderby som helt klart har hamnat lite i skymundan. Biljetthetsen är inte i närheten av vad den var för en vecka sedan. Hur ni än tar er till Ljungby imorgon så räknar jag med att vi ses där, och för er som vill försäkra er om biljetter så finns de att köpa här. Någon skrev något om att Trojas kansli var nerringt angående biljetter, vad det nu innebär.
***
Min kära mor ringde igår och frågade om det kanske är dags att döpa om katten Åkesson. Men det tycker jag inte. Han har trots allt hetat Åkesson i två mandatperioder nu och har i alla år umgåts med vår svarta och vår rödspräckliga katt.
***
Tisdag: Innebandy, Onsdag: Hockey, Torsdag: Innebandy, Fredag: Innebandy, Lördag: Innebandy. Så här kan det ju förstås inte fortsätta. Helt klart borde jag tagit vara på min ledighet lite bättre än vad jag gjorde igår kväll. När ska det finnas tid över för annat?
***


Resa till Ljungby

Tider och hållplatser:
17.00 - Tingsryd, Övre torget
17.15 - Väckelsång, busshållplats vid ICA
17.25 - Ingelstad, busshållplats vid rondellen
17.45 - Växjö, Quality Hotel
Ca 18.35 - Ljungby, Sunnerbohov!

Priser:
Vuxen: 150kr (bussresa) + 120kr (ståplats biljett)
Ungdom Ålder: 10-16: 150kr (bussresa) + 60kr (ståplats biljett)


Anmälning:
- Ring Grillen, på telefonnummer 0701 44 85 77
- Skicka ett sms till samma nummer.
- Skicka ett mail till grillen@gronabrigaden.se
- Skicka ett PM till mig här på forumet
Glöm inte att ange antalet platsbokningar samt namn och påstigningsplats!

Dagens bild


Jag var inte helt fel ute när jag förutspådde en kall och regnig dag.
Förkylningen är ett faktum.


Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

Fire walk with me

När jag var i Korea (Ständigt detta jävla Korea...) fick jag äran att uppleva såväl nyttiga som onödiga uppfinningar. En finurlighet som jag tyckte om var ett så kallat T Money Card. Man köpte ett kort i vilken super-market som helst och fyllde det med pengar. Sen gick kortet att använda i telefonautomater, taxis, bussar, tåg, tunnelbana, godisautomater osv. Det var helt enkelt ett kort man kunde fylla på med pengar och som gick att använda lite överallt, ett multikort. Ett sådant multikort hade kommit till pass i Dackehallen. För en annan som inte ens äger en plånbok utan har enbart en korthållare i fickan så hade det varit ultimat med ett kort som visade att jag är medlem i Gröna Brigaden, att jag har årskort och att jag är medlem i TAIF och ska få komma in i Skybaren. Ett I-landsproblem så gott som något.
***
Det är Troja borta på onsdag och än så länge är det väldigt tyst om någon resa dit. Men så vitt jag har förstått så är det tänkt att det ska det gå en buss för er som vill åka kollektivt. För egen del hakar jag nog på den nya politiska trenden och tar mig dit på egen hand istället, på så vis sparar jag både tid och pengar och behöver inte bry mig om någon annan.
***
Måndagar brukar vara entourage-dag. Då brukar det senaste avsnittet finnas att ladda ner av denna högklassiga serie. Men idag hittar jag inget nytt avsnitt så det får bli en kompromiss, jag går ner i källaren och plockar fram min Twin Peaks-box istället. Minst lika bra och dessutom längre än ett avsnitt Entourage, så jag gick kanske segrande ur den kampen trots allt.

Där ser man.

För någon vecka sedan investerade innebandylaget i en lagstereo som nu går varm i omklädningsrummet före match och träning. Musikansvarig hade till första gången bränt en skiva, och precis som vanligt när det gäller vårt innebandylag så var den start inspirerad av Dackehallen. En av låtarna på skivan var det fenomenala soundtracket till skräpfilmen 'The Rock'. Ett soundtrack som för mig är oerhört starkt förknippat med Dackehallen och sent 90-tal. Denna låt följd av Scooters 'Fire' fungerade som intro när jag var ung och jag och mina högstadievänner tyckte den var världens bästa låt.

I lördags var jag i Dackehallen, Tingsryd AIF var tillbaka och tillbaka var även introlåten från det glada nittiotalet. Mina högstadiekamrater såg jag dock inte av.


Sverige har blivit kallt

I morse vaknade jag och kände mig både förkyld och mörbultad. Jag satte på en kopp kaffe, slog på SVT Gomorron och insåg att det var sant trots allt. På TV'n jublade en glad Jimmie Åkesson över en plats i riksdagen. Själv drack jag mitt kaffe, gnuggade ögonen, drog en varm filt om mig och såg förundrat på TV'n. Mycket har gått fel, nu gäller det att börja göra rätt. När jag gjorde mig redo för att cykla till jobbet så plockade jag ner Skånskans gröna palestinasjal från hatthyllan. Hösten är här, Sverige har blivit kallt. Nu är det nya tider och man får värma sig bäst det går.

Jag har i alla år varit stolt över att bo i Sverige. Vid samtal med mina utländska vänner så brukar jag tala mig varm om den välfärd vi har i landet. Första gången jag verkligen träffade Koreanskan så frågade hon mig om det var sant att så mycket av samhällstjänsterna var gratis i Sverige. Hon hade en sett en dokumentär om Sverige, men visste inte om hon vågade tro att det verkligen var sant. Sverige har länge varit en förebild runt om i världen, och oavsett ideologisk ståndpunkt så har vår välfärd varit något för oss att vara stolta över. Dessutom har vi längre än de flesta andra stått emot den våg av främlingsfientliga partier som sakta men säkert har spridit sig över Europa. Jag har varit stolt över Sverige, vi har stått ut från mängden och vi har varit någon att se upp till.

Nu fortsätter vi sälja ut välfärden, men än mer skrämmande är att den högerextrema vågen har nått Sverige. Sverigedemokraterna i riksdagen skrämmer mig. 5 procent av Sveriges röstberättigade befolkning tycker att det är bra att vi i riksdagen får in ett parti grundat i Nazismen. Det här var ett nederlag för alla partier, från rött till grönt till blått, och nu gäller det att det kraftsamlas för att stoppa nederlaget där. Jag vill att Sverige ska fortsätta vara en förebild, jag vill kunna fortsätta med stolthet berätta att jag kommer från Sverige. Men idag är jag inte stolt, idag är jag orolig och rädd för framtiden.


Tragiskt och skrämmande

Idag är hockeyresultat av mindre betydelse. Det blåser en obehaglig vind genom Sverige och vi riskerar att gå en mörk framtid till mötes. Imorgon vaknar vi upp till ett nytt, kallare Sverige.

Någon som vet?

Med tanke på hur många läsare jag har numera och på att jag vet att många av er sitter inne på ganska mycket kunskap så ber jag nu om er hjälp. Jag noterade igår att Larry och Tisell har börjat med den obligatoriska kombinationen kavaj och polotröja, för så var väl ändå inte fallet förra säsongen? Dessutom noterade jag att det var ganska trångt i TAIFs bås, och nu tänkte jag kolla med er om ni kan upplysa om vilka som befinner sig där. Den där materialaren som vi värvade från Malmö känner jag igen, men utöver honom fanns där ytterligare tre personer. Där fanns dels en kvinna som jag aldrig har sett tidigare. Vidare stod där två mån, den ena både skäggigare och äldre än den andra. Visst hade jag kunnat köpa ett matchprogram igår och på så vis fått svaren, men nu blev det inte så och istället frågar jag er. Vilka är de?

Söndagshäng

Den stora kaffekannan är fylld, bullarna är värmda, rösterna lagda, gästerna anlända, Swehockey på datorn och Liverpool fortsatt krampaktiga. En söndag som än så länge följer alla traditioner.
***
TAIF J20 - Södertälje J20 3-5. Crus Rydberg har tagit steget in i J20 nu och gjorde 1+1 idag. Övriga målskyttar var Filip Owesson och Sebastian Gersér.
***
Efter premiären i Växjö var det mycket intern kritik mot den grönvita insatsen på läktarna. Samtidigt har jag ett par semi-neutrala vänner som var på plats och som nu sitter i min fotbollssoffa och talar gott om bortaklacken i onsdags. Efter gårdagens match så är folk lite mer nöjda med vad som presterades på läktarplats och tongångarna är lite positivare. Men jag tycker inte att den goda stämningen i Dackehallen handlar så mycket om sång. Dackehallen är som bäst när hela publiken står upp som en och gemensamt väller fram med applåder och handklapp. När ljudet gungar fram mellan ståplats och sittplats. Det är inte så viktigt vad vi skriker eller sjunger, det viktiga är att det byggs upp en ljudkuliss som bär fram laget. Något som vi kan vara fruktansvärt bra på att åstadkomma.
***
Division 1F inleds idag med bland annat Karlskrona - Gislaved. Någon som är avundsjuk nu?
***
J18 spelar borta mot Linköping och ligger under med 3-2 med sju minuter kvar. Målskyttar är de nya bekantskaperna Henrik Bengtsson och Albin Karlsson.

Tingsryd - Västerås

Jag sitter här nu och surfar runt bland forum, hemsidor, nättidningar samt bloggar och läser om gårdagens seger. Som saker och ting utvecklade sig så känns det som om det nog kan visa sig vara en väldigt viktig seger. Trots underläge tre gånger om så vinner, vi gör många mål och det känns som om femmorna är lite mer harmoniskt komponerade nu. Tingsryd gör det bra helt klart, men det var tydligt hur svårt vi hade i första perioden när Västerås satte hög press. Lika tydligt är det att vi drar på oss för många onödiga utvisningar. Å andra sidan blev det tydligt att vi kan ha ett väldigt bra power play. Med den spetskompetens vi har i laget ska vi kunna göra en hel del mål i power play, och det började bra igår.

Igår var jag runt lite överallt i Dackehallen. Första perioden såg jag från mittlinjen, andra perioden ifrån Skybaren och till den tredje perioden tog jag plats på ståplats i trakterna kring Gröna Brigaden. På tal om publik så kan man ju konstatera att det är nya tider när vi har 2700 på läktarna och ändå är jag inte riktigt nöjd. Och ännu mer på tal om publik så kan jag inte låta bli att tycka synd om bortasupporters som kommer till Dackehallen, för jag undrar hur bra man ser från den där bortasektionen egentligen.

Efter matchen blev det en tur ut på pubarna i Växjö, vår stad. Därför är huvudet lite tyngre än vanligt idag och nu när röstandet är avklarat ser jag fram emot en trevlig eftermiddag i soffan men bra fotboll varvat med valvaka.

Dagens bild


Så har jag gjort min demokratiska skyldighet, en skyldighet få människor i världen förunnat.


Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

Dagens bild


Skål för Tingsryd ska det vara.


Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

Vi är tillbaka!

Ett fruktansvärt viktigt besked av TAIF.
***
Lundström 1+3, vem hade kunnat tro det
***
Gröna Brigaden sjunger Bonnie Tyler, vackert så!
***
Nu ska jag ut och dricka öl, vi hörs imorgon!


Lördagsmorgon

Så var dagen som vi längtat efter äntligen här. Allsvensk hemmapremiär i Dackehallen. Det finns många sätt som jag hade velat ladda för den här matchen på, men som så många gånger förr kommer innebandyn i vägen. Det är match i eftermiddag och om allt går som det ska kan jag vara i Dackehallen strax efter matchstart, gott nog. Eftersom de lovar på taif.nu att medlemskorten ska gå att hämta ut i Dackehallen idag så ser jag även fram emot ett besök i Skybaren. Efter matchen hade jag inte tackat nej till att fortsätta in till stan för att dricka ett par öl, det vore jag värd. Vi får väl se hur intresset för detta är bland övriga inblandade.

Just nu äter jag en sen frukost och ser ett direktsänd valmöte med Sahlin, Ohly och Wetterstrand på SVT24. Var min ideologiska övertygelse placerar mig politiskt är ingen hemlighet, det har ni nog inte kunnat undgå. Alltid rött, alltid rätt! Men det viktigaste i det här valet är trots allt inte att vi får vår första kvinnliga statsminister, det viktigaste är att vi inte får in ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Så om du är en av alla de som inte tänker rösta. Tänk om! Finns det inget parti som passar dig, rösta blankt. Rösta på ett hittepå-parti. Rösta på min blogg! Rösta på vad du vill. Varje röst som inte ligger på Sverigedemokraterna gör deras röster mindre värda. Ta ditt ansvar och håll ute rasisterna från riksdagen!

Dagens bild


Gröna Veckor, nu börjar de...


Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

Dagens citat

Lars Ohly: "Vad är värst, att ni visste om utförsäkringseffekterna eller att ni inte gjorde det?

Här är dagens länk som alla borde läsa. Men det viktiga är i alla fall att vi får en extra femhundring i plånboken varje månad och att vi förbjuder de där hotfulla slöjorna i skolan...

Så gick det till... kanske

För åtta år sedan blev vi nerflyttade i division 1 på grund av ekonomiska oegentligheter. Det uppstod en friplats i Allsvenskan som gick till Västerås, som i sin tur hade gått i konkurs ett par år tidigare och fått börja om från början. Imorgon spelar vi vår första allsvenska hemmamatch på åtta år och som ett tecken på ödets ironi lottades vi att möta just Västerås.

Men historian om hur det hela gick till, eller hur det kanske gick till, tål att berättas igen. Jag tar inget som helst ansvar för vad jag skriver nu och påstår inte att något av det är sant. Jag återger nu bara de rykten som gick på den tiden och som gör att en del än idag tycker illa om Västerås.

Beslutet om att flytta ner Tingsryd kom 21e maj 2002, och det var egentligen ingen som direkt opponerade sig mot det rättmätiga i det beslutet. Vi förtjänade att bli nerflyttade. Däremot var det flera som opponerade sig mot det faktum att Tingsryd straffades med degradering medans klubbar som Frölunda, Malmö, Brynäs osv också hade brutit mot reglerna utan att bli degraderade. Det kändes som att vi straffades för att vi var Tingsryd AIF, en liten klubb som man enkelt kunde statuera ett exempel med. Det var den allsvenska nämnden med Kenneth Fahlgren i spetsen som fattade beslutet som la grunden för vår åtta år långa ökenvandring, och just Fahlgren blev den figur som fick ta mycket ilska för vad som hade skett.

***
"'Förbundet står och gråter, när Tingsryd kommer åter..."
***

Vad som dock skedde i bakgrunden kommer vi aldrig att verkligen få veta. Men, det ryktades en hel del om intensivt lobby-arbete från Västerås sida om att Tingsryd borde bli nerflyttade. Det fanns även en uppfattning om att Botkyrka stod på tur för att få en plats i allsvenskan, men att den på Fiorentina-vis istället hamnade hos Västerås. Ingen vet vad som sagt hur det egentligen gick till, men det kändes som om Västerås ande fanns någonstans i bakgrunden i en soppa där Tingsryd AIF trots allt blev helt rättmätigt nerflyttade. Vilka rykten som är sanna eller inte kan jag inte svara på, det enda jag påstår är att det fanns rykten, rykten som gjorde att vissa fortfarande ser lite snett på Västerås.

Saknade te havs

Saker och ting har förändrats när Håkan Hellström kan släppa en ny singel utan att jag lyssnar sönder den redan de första dagarna. Att jag numera får en tidning som heter 'VillaLiv' på posten, eller kommer hem en fredag-eftermiddag och inser att jag har en enorm gräsmatta som behöver klippas är andra tecken på att saker och ting har förändrats. Förändringar är ofrånkomliga, men det betyder inte att man alltid måste tycka om dem.
***

Robin Olsson blir utlånad till Mörrum. Jag har egentligen sett för få träningsmatcher för att uttala mig om det är rätt eller inte att just Robin får lämna. Däremot var vi alla väldigt medvetna om att någon skulle bli utlånad förr eller senare och av matchen i onsdags att döma känns det som om det fanns fler backar som aspirerade på det ödet.

***
Växjö - Tingsryd går uppenbarligen som repris ikväll på Viasat med start 21.30. Kl 20 visas den avslutande partiledarduellen på SVT, och även om jag är väldigt övertygad i min ideologiska ståndpunkt så blir det nog att jag ser den ändå. Jag behöver inte bli övertygad om någonting, men det kan vara intressant att höra de avslutande argumenten innan vi går till val på söndag. Inte heller behöver jag egentligen se ishockeyn men det ska bli kul att själv se om Tingsryd-fansen var så dåliga som det har sagt och om hemma-fansen verkligen dominerade på det viset som de själva tycker. Det får med andra ord lov att bli en TV-kväll med argument som jag har hört förut och med en hockeymatch som jag har sett förut, kanske som motvikt till alla förändringar som jag inte kan styra över.


It´s friday, I´m in love...

I morse vaknade jag förkyld, trött och sur med regn utanför fönstret. Hade gärna laget kvar lite längre men efter en kopp kaffe till Gommoron Sverige och en promenad i regn till jobbet vaknade jag till och insåg att det trots allt inte är särskilt många timmar kvar till helg.

Det känns allt mer som att det återigen börjar bli dags att planera framtiden. Just nu känns det som om möjligheterna är oändliga och att världen ligger öppen för mig. Vart vill jag åka? Vad vill jag göra? Dags att bli bofast kanske, eller skaffa sig mer erfarenheter för framtiden. Jag är väl medveten om att det finns en öppen fil in i Korea igen, ett möjlighet som kanske är för bra för att säga nej till. Men är det dit jag vill? Jordanien? Tokyo? Jerusalem? Zimbabwe? Kanske är det dags för den amerikanska kontinenten? Vi får se vad som händer, uppenbart är det i alla fall att Växjö inte är rätt. Växjö är för bekant.

Det blir nog en ganska lugn kväll tror jag. Imorgon ger jag innebandyn en chans, vilket i sin tur kommer innebära att jag kommer sent till Dackehallen. Men kommer, det gör jag. Det känns som om att det kan bli en rolig lördag i Dackehallen. Men det känns också som om det står en del på spel. Tingsryd gjorde en premiär som varken lovade bu eller bä så imorgon vill jag se ett Tingsryd som sätter ner foten och ställer in en färdriktning för den här säsongen. Vad är det vi vill och vart är det vi ska? Med tanke på den status vi har bland många motståndarfans så skulle det inte dröja länge innan domedagsprofetiorna börjar ljuda om vi får en tuff inledning.


Dagens bild

Så kom äntligen det där årskortet. Nu ska vi gå på ishockey...


Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

Ytterligare noterat...

Dagens stora youtube-händelse var att Gröna Brigaden har startat ett konto och ville lägga till mig som vän. Bland annat dök det direkt upp ett par klipp från gårdagens kalas på Harrys. För er som har ett konto på youtube så rekommenderar jag att prenumerera på Gröna Brigaden's nystartade konto, på Holger Berndt's konto och på Lasse Nilsson's konto. De är tre större distributörerna av videoklipp från Tingsryds matcher och genom att prenumerera på dem så serverar youtube dig direkt de senaste klippen varje gång du besöker siten. Väldigt smidigt.
***
Gårdagens citat bjöd Lidhultarn på;
- "Det kunde varit värre. Vi har ju trots allt tagit ett kliv upp på clown-stegen, tänk om det vore premiär mot KHK...
***
Hockeyvärlden på internet är lustig. I vanliga fall brukar vi bli beskyllda för att vara enögda och trångsynta. När nu de flesta TAIFare lägger gårdagens match bakom sig och medger att Växjö vann rättvist så är det plötsligt fel på det. Nu beskylls grönvita 'bloggare och nätdebattörer mest låtsas som att inget har hänt'. Vad vore bättre? Att vi grävde ner oss totalt? Att vi vägrade se framåt? Att TAIFarna ser sansat och förståndigt på gårdagens match tycker jag bara är sunt. Självinsikt kallas det.
***
När jag ser höjdpunkterna från gårdagens match så inser jag att Brage i målet nog var bättre än jag såg från min plats på läktaren.
***
Torsdagkväll innebär numera innebandyträning. Tisdagens träning var nog årets bästa för egen del så vi får väl se om passningarna och avsluten sitter lika bra ikväll. I tisdags hade sportchefen med sig ett tjugotal nya klubbor som vi fick prova och sedan således även ett erbjudande om att köpa. Småttingarna i laget som tycker det är viktigt med hårband, lindor, nya blad och nya klubbor blev som kor på grönbete och sprang runt med de nya klubborna och var själaglada. Själv har jag insett mina begränsningar för länge sen och är väl medveten om att min begränsade talang inte sitter i klubban. Knacka in returer och knuffas framför mål kan jag göra med vilken klubba som helst. Självinsikt kallas det.

Noterat från gårdagen

Jag kan inte låta bli att skriva lite mer om det som skedde utanför isen igår. Utöver det faktum att det var ganska skönt att för första gången kunna cykla hem från en bortamatch så kom jag under matchen på mig själv med att stå och småle åt den musik som spelades i Växjö Ishall. Först fick jag för mig att musikansvarige gjorde sitt bästa för att håna Tingsryd med det vanliga dravlet om bönner och så vidare. För i högtalarna spelades dragspelsmusik varvat med Balders Hage-techno, men sen gjorde jag samma notering som bloggaren Anna Tigerström skriver om på SR Kronobergs sida; "Det var inte hårdrock som tände Lakers-klacken, det var inte hip-hop. Nej, det var när det spelades dragspelsmusik i högtalarna som klacken kom i extas och hoppade taktfast upp och ner". Det var kanske inget hån, det var nog för lakejernas skull som logdans-hitsen spelades. Där ser man.
***
Kul för laudius med så mycket speltid. Bra byte.
***
Miljonmannen var bra igår tycker jag. Men jag börjar mer och mer känna, som så många andra, att Davidson och finnarna kanske inte borde lira ihop. Det blir för statiskt, för långsamt. Davidson ska spela med fart, ha lite snabbare folk omkring sig. Likaså kan nog finnarna må bra av att ha någon i sin femma som rör runt lite mer.
***
För övrigt blev jag inte visiterad igår, och ingen kollade min biljett ordentligt när jag kom. Med andra ord hade jag inte behövt köpa 64 biljetter för att sälja vidare till mina grönvita vänner. Jag hade kunnat köpa en biljett och sen tryckt upp kopior på den.
***
Stefan Paldan fick höra både det ena och det andra från Öster-sympatiösrer som stod på den neutrala läktaren. Paldan är ett av flera goda exempel på hur man snabbt på egen hand kan förstöra den status man under många år har byggt upp.
***
Inte bara A-laget hade premiär igår, J20 tog emot Frölunda och fick tyvärr stryk med 1-4. Jacob Nilsson ensam målskytt för de grönvita. Hemmamatch på lördag mot Huddinge för de som är sugna på en heldag i Dackehallen.


Se framåt

"Det existerar något bortom glittret. Någonting mer än sprakande ljussättningar, nya högtalarsystem och replikatröjor. Det finns någonting annat än den eviga strävan efter kortsiktiga framgångar, någonting så mycket starkare än viljan att få snålåka på framgångståget för en liten stund. Något så mycket djupare än önskan om att få tillhöra de framgångsrika skara för ett ögonblick. Någonting mer än sponsoravtal och spelaravtal", skrev Dackehallen så väldigt vackert häromdagen. Det finns något annat än tre poäng, än att vinna en enstaka match och att kunna glädjas en kväll. Det finns annat än 500 kronor mer i plånboken, annat än en ny platt-TV eller ett drinkbord på krogen. Det finns annat än euro-disco, blinkande lampor eller radiostyrda bussar som levererar matchpucken.

Bakom allt det lättförståliga, det ytliga, det konkreta och allt det där andra som vi inte tycker om finns en abstrakt idé, en tanke samt en förhoppning och en tro om något större. Något som är mer värt än den tillfälliga tillfredställelsen. Det är den tron som gör att ett nederlag inte betyder att vi är besegrade, en förlust betyder inte att de andra har vunnit. En förlust i Växjö ishall räcker inte för att få mig inte tvivla på att jag står på rätt sida. Vi står där för att vi tror på vad vi gör, och på lördag kommer vi återigen stå på samma sida för det vi tror på. Håll hårt i varandra nu mina grönvita gelikar , nu är det nya tider och vår övertygelse kommer få utstå hårdare test än det igår.

På lördag kommer Västerås till Dackehallen, och vi kommer hem. Vi kan göra entré i Allsvenskan utan att behöva ha Växjö Lakers och dess supporters som ett överskuggande moln. På lördag kan vi dricka öl i skybaren, stå på vår bekanta plats på läktarna i Dackehallen och åter skapa den bild av Tingsryd AIF som har blivit etablerad under senare år.  Nu är premiären avklarad och vi har Allsvenskan framför oss. Framåt!


Växjö - Tingsryd

Så var premiären avklarad. Ingen kan påstå att matchen levde upp till de högt ställda förväntningar och till allt det försnack som har handlat om allt annat än hockey. Jag vet inte om de grönvita var nervösa, eller om det gick för snabbt, för det var väldigt många passningar som hamnade bakom medspelarna och puckar som slarvades bort till höger och vänster.

Växjö vinner väldigt välförtjänt sett över tre perioder. De vinner alla andrapuckar och puckar som studsar och far. Lakersspelarna var helt klart mer på hugget, kanske var de mer förberedda på vad som väntade. Det finns många Tingsrydspelare som behöver höja sig ett par snäpp om den här säsongen ska bli framgångsrik. Det finns intentioner där men målskyttet lyser fortsatt med sin frånvaro.

Vad som händer på läktarna är ibland minst lika spännande som vad som sker på isen. Utan dra några högre växlar så levde vi inte upp på läktarna till det rykte vi har gjort oss förtjänta av. Men det har genom åren blivit en välbekant läxa. Vi TAIFare är många, men när Gröna Brigaden blandas upp med 'vanliga' åskådare så blir alltid stämningen lidande. Dock kul att se många bekanta ansikten från både dåtid och nutid på plats.

Analysen blir inte längre än så ikväll. Det är bättre jag återkommer imorgon med alla roliga detaljer som är värda att nämnas.

Dagens bild

Ronneby. Medans ni andra satt på Harrys och mötte gamla vänner så satt jag på en kulle i Ronneby. Jag såg en hackspett, läste Naomi Klein, åt sommarens sista glass och väntade på ett andra möte innan jag kunde ge mig ut på väg 27 norrut igen. Jag lämnade Ronneby 17.40 och hann således i tid till en match som gick som den gick. Men Ronneby var soligt och fint i alla fall.


Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

Game-day

Jag tänker inte skriva några högtravande ord inför dagens premiär. Jag gjorde det igår, och Dackehallen gjorde det väldigt bra idag. De stora orden är redan sagda och nu återstår bara 10 timmar väntan till matchstart. Just nu går horder av grönvita på jobbet för att vid lunch smita hemåt och ta sig ner på stan för att ta sig ett par öl på Harrys. Nu sker förberedelserna ute i den riktiga världen och bloggar fyller förhoppningsvis inte längre någon roll.

Själv gör jag mig redo för att åka ner till Ronneby snart. Den grönvita kavajen åker på och pluntan lägger jag i handskfacket. Planen är att få de här mötena att gå så fort som möjligt och kunna lämna Ronneby redan runt 17.30 med lite flyt. Min cykel står parkerad strategiskt halvvägs till Växjö Ishall vid en lagom stor parkeringsplats så jag inte ska behöva lägga tid på det.

Någon tippning ger jag mig inte på, men jag vet vad jag hoppas på. Det är roande att läsa hur samma gruppering som under en hel sommar har sågat Tingsryds värvningar nu försöker skjuta över favoritskapet på oss. Det sedvanliga beteendet att försöka ursäkta sig på förväg och klä sig i både hängslen och livrem för att försäkra sig mot en eventuell förlust är igång på alla fronter. Jag vet egentligen inte vad det leder till, en bevarad internetheder om favoritlaget förlorar kanske. Vi går mot en av tidernas mest upphaussade premiär, och just nu önskar jag egentligen mest att den vore över.

Hur som helst, Idag är storebror tillbaka och Växjö blir Europas grönaste stad.

Discot är över

Jag hatar allt vad ni står för.

kommersialisering, mcdonalds, småstadsmentalitet, kapitalism, clowner, popocorn, ytlighet, individualism, 'den moderna ishockeyn', lakejer, kappvändare, forum-troll, usa-imperialism, spackel, egenmäktiga kanslister, samarbetsavtal, den starkes överlevnad, plast, peruker, 100% show, cirkus, lillebrorskomplex, skygglappar, ryggdunkare, svikna löften, okunskap, RIX FM-musik, trams, pajas-hattar, självgodhet, biljettsmusslande.

Imorgon ställs vi mot allt det. Heja Tingsryd!

Dagens bild

Lakers-fansen tar till allt fyndigare knep inför premiären imorgon. Efter förra veckans bränning av en grönvit tröja så tog de inatt sina mopeder och körde ända ner till Tingsryd. Deras nyskapande drag att kasta ett gäng skyltar i diket utmed väg 27 får väl lov att ses om innovativt och nyskapande, men föga givande.

 


Har du också en bild som du känner är bra nog för att publiceras på Sveriges första TAIF-blogg? Känner du att den passar in i det vida spektrum som den här bloggen behandlar så maila den gärna till nittontjugotre@hotmail.com. Tack på förhand!

 


Vi är framme

Hur sätter man ord på vad som väntar imorgon? På något vis kan jag känna att det är synd med ett möte mot Växjö redan i premiären. På något vis har derbyhets, biljettstrul och clownerier överskuggat det faktum att vi är tillbaka. Egentligen hade det varit härligare att inleda med en premiär hemma mot Västerås på lördag, en match där vi kunde fira vårt avancemang och att rättvisan har segrat. Imorgon väntar en match där matchen i sig för många är viktigare än det faktum att vi är tillbaka. Jag har länge påstått att resultatet imorgon i det långa loppet inte är viktigt, det viktiga är att jag kan bära huvudet högt och som allsvensk supporter kliva upp på läktarna i Växjö Ishall för att se mitt allsvenska Tingsryd AIF. En allsvensk premiär är större än resultatet i densamma.

I maj 2002 fick vi beskedet om att vi hade blivit nerflyttade i division 1. Jag gick fortfarande på gymnasiet på den tiden och fick ett telefonsamtal med beskedet precis innan jag skulle in på lektion. Sen den dagen har kampen för att ta oss tillbaka varit på allas hornhinnor. Mariestad, Borås, Asplöven, Väsby, Tyringe och Örebro är några av lagen som under åren kom i vägen och hindrade vårt avancemang. Åren gick, supportrar gav upp och nya anslöt. Kampen fortsatte men förändrades på sätt och vis från revanschlusta till en ren längtan om att gå upp. För mig, och fler med mig, så har det dock alltid varit en kamp för upprättelse. En kamp för att ta oss och tillbaka och återigen få umgås i de finare salongerna. En kamp för att återigen kunna stå upp för vilka vi är och för vad vi står för.

Nu har vi vunnit den kampen. Efter åtta år så vann vi den avgörande matchen i Sundsvall och kampen var över. Nu inleds vårt segertåg. Nu inleds firandet. Nu kommer belöningen för vad vi har vunnit. Samtidigt som det här är en seger så startar nu en ny resa. En resa som kräver nya viljor och nya krafter. Vi spelar imorgon ett derby som nog på förhand är det hetaste på år och dar, men jag kan inte låta bli att känna att resultatet är sekundärt. Det primära är att det spelas, att vi har tagit oss dit. Nu krävs det nya viljor, krafter som inte ser morgondagens match som en seger enbart eftersom den spelas. Nu krävs det att ni som inte är nöjda med att enbart gå upp i allsvenskan tar tag i taktpinnen. Själv kommer jag ägna morgondagen åt att njuta, åt att se frukten av det slit vi i så många år har lagt ner. Nu är vi här, vi har vunnit. Vi är framme! Nu gäller det att ta nästa steg.


Dagens valtal

Idag efter jobbet passade jag på att smita ner till Speakers Corner för att höra Sahlin, Ohly, Wetterstrand och Eriksson valtala. Jag hamnade jämte en broder, såväl när det kommer till grönvita som ideologiska sympatier. Jag ska passa mig för att sätta någon ideologisk prägel på Tingsryd AIF, men våra motståndare på onsdag är helt klart hockeyns svar på USA-imperialismen. Man kan tro att det finns en uppgivenhet bland de röda och gröna sympatisörerna runt om i landet, men sett till dagens möte så finns det fortfarande en kampvilja. Det här är ett val där argumenten tydligen är en femhundring mer i plånboken mot en stärkt välfärd. För mig är som bekant valet enkelt då jag ser solidaritet som något vackert.

Mellan valtalandet och de rungande applåderna fann vi tid att prata om mindre viktiga saker, så som ishockey bland annat. Och det står med all tydlighet klart att det finns en laddning inför den här premiären som vi inte har känt på länge. Dessutom är det en match som många har längtat efter väldigt länge. En chans till revansch som gör att många grönvita hjärtan återigen har börjat klappa och nu återigen är beredda att ta plats på läktarna. Jag tror onsdagens grönvita samkväm på Harrys kan bjuda på både ett och annat glatt återseende. Den stora matchen börjar närma sig och vi är förberedda, och vi är det tillsammans.

För tusende gången

"Biljetterna till allsvenska premiärmötet mellan Växjö och Tingsryd på onsdag tog slut på bara några timmar. Intresset är rekordstort och det hade gått att sälja dubbelt så många biljetter", skriver Aftonbladet idag i en text som innehåller mer faktafel än man kunde önska vore möjligt. Samma dag släpper Lakers återigen nya biljetter till samma match som alltså såldes slut på bara några timmar. Jag blir inte klok på biljetthanteringen till den här matchen. Nu vet jag att det var ett nytt reportage i SMP på gång om biljettförsäljningen och om hur personal på Lakers kansli verkar fortsätta att ta egenmäktiga beslut som de inte har befogenhet att fatta. Nu dök aldrig det reportaget upp, och lika bra är väl kanske det.

Terry Jones går igen

Förra veckan blev det stor uppmärksamhet kring pastor Terry Jones i Florida som skulle anordna koran-bränning för att åminnas elfte september. Ända sedan han den 21 juli förkunnade att han skulle bränna ett stort antal exemplar av Koranen var reaktionerna från omvärlden hårda. I fredags meddelade så Terry Jones att han inte skulle genomföra bränningen, ett löfte som han upprepade också på lördagen i en direktsänd intervju i amerikansk teve.

Man kan ju fråga sig vilket ansvar en man som Terry Jones tar för en sån här handling. Nog för att själva bränningen i sig är ganska meningslös och ofarlig, men att hälla på nytt bränsle på en redan het brasa är kanske inte alltid så smart. Innan man slänger grejer på grillen kanske man skulle fundera på var man lägger ribban, vilka signaler man sänder och vilka konsekvenser det kan få i det långa loppet. Vem ser koran-bränningen och hur tolkas den i omvärlden? Pastor Terry Jones kritiserades väldigt mycket för att han satte amerikanska soldaters liv i fara och för att han spädde på det redan vitt utbredda USA-hatet, två konsekvenser som han inte verkade förstå eller vara beredd att ta ansvar för.

Att slänga en koran, eller en tröja, på en brasa kan tyckas vara en enkel handling. Men det är lite svårare att vara beredd att ta ansvar för konsekvenserna som följer av den till synes oskyldiga handlingen. Det kan vara enkelt att provocera om man slipper se vad provokationen leder till. Det kan vara enkelt att sitta på ett clown-färgat forum och skratta åt koran-, eller tröjbränning för den delen, för att sedan inte ha någon som helst förståelse för att man är illa omtyckt. Konsekvensanalys samt orsak och verkan kan vara något för både Terry Jones och andra pajasar att tänka på.
Och nu, en vecka senare så kan man undra vem var denna Terry Jones egentligen? Inget mer än en nolla som fick på tok för mycket uppmärksamhet för sitt eget bästa.

Goda Nyheter

På onsdag kl 16 har jag ett möte nere i Ronneby. Som alla förstår så är detta inte ultimat på något vis och jag inser att det blir stressigt för mig att hinna till matchstart i Växjö. Dock vet jag att mötet som absolut längst håller på i två timmar, förhoppningsvis mindre än så. Idag kommer dock glädjande nyheter, ALLA ska visiteras innan de ska in i ishallen på onsdag. Det är med andra ord upplagt för långa köer och fördröjd matchstart om 4 000 personer ska visiteras. 5-10 minuter försenad matchstart kan vara guld värd för mig. Så ett stort tack till alla inblandade för det beslutet!


Bokslut av TV-pucken

Årets TV-puck är avslutad och Småland med Viktor Crus-Rydberg, Lillebror Ekman-Larsson, Lill-Pilut, Eric Persson och Fabian Ihlestedt slutar på en hedersam andraplats. Jag bad Maciej Szwojch, tidigare målvaktstalang i TAIF och numera del av tränarstaben för Smålandslaget att uttala sig om de grönvita knattarnas framfart i turneringen.


"Victor Crus-Rydberg fick Sven tumbas pris som bästa Forward i TV pucken och det säger allt. Klockren! Lawrence har växt under processens gång och visat sig vara en mycket stabil och trygg back. Kevin Ekman Larsson, spelskicklig back som bidrog en hel del i vårat offensiva spel. Eric och Fabian fick begränsat med speltid och jag kan därför inte ge ett omdöme där.
Mvh
Maciej"


Jag fick även för mig att VCR på något sätt borde vara historisk i och med sin andra raka seger i poängligan, så jag bestämde mig för att undersöka det hela och skickade iväg ett par mail till folk som jag trodde kunde tänkas veta.


Mats Wennerholm, Aftonbladet

Det är imponerande av Crus-Rydberg men jag har inte kunnat hitta någon statistik över poängkungar i TV-pucken och inte kunnat se hur många som vunnit poängligan två år i rad. Men som du nämner är det säkerligen ganska unikt. Jag ska kolla med mina kontakter på förbundet, men det kan nog ta någon dag.

Hälsar Wennerholm


Chris Härenstam, SVT

"Ingen aning. Den enda jag kan tänka mig som skulle kunna veta det är Anders Feltenmark på Svenska Ishockeyförbundet.

Häftigt med Tingsryds alla talanger!

Hälsar Chris Härenstam"


Anders Feltenmark, Svenska Ishockeyförbundet:

"Han blev tvåa i fjol, vann i år. Mig veterligen har det inte inträffat förut. Problemet är att det saknas poängligor för 1959-1998, därför går det inte att svara exakt.

Med vänliga hälsningar

Anders Feltenmark"


Så med andra ord mindes jag väl helt enkelt fel, VCR vann inte poängligan i fjol och helt plötsligt var det inte fullt så historiskt som jag hade hoppats. Inte mindre anmärkningsvärt för det dock och det är uppenbart att VCR har gjort sig ett namn. Kul för honom givetvis, och kul för föreningen. Men nu gäller det för alla inblandade att jobba för att lyckas behålla VCR inom TAIF. Grabben ska snart börja gymnasiet och anbuden från större klubbar lär stå som spön i backen.


En vecka kvar

Det är en vecka kvar till valet och nu gäller det att Sahlin med vänner drar fram ett ordentligt ess ur rockärmen om de vill vända på den härskutan. I nuläget pekar det rakt mot förlust och ikväll gäller det nog att Sahlin kör över Reinfeldt i debatten i SVT om det här ska gå vägen.

Tänk om det ändå vore så enkelt som att det parti som har stöd från bäst artister skulle vinna valet, då vore allt lugnt. Centern ställer Linda Bengtzing på scen, Moderaterna företrädes av Wille Crafoord och Mange Schmidt medans (s) har Magnus Carlson, Timbuktu, Miss Li och Marit Bergman på scen. Den matchen vinns helt klart av de röda, men det finns en risk att det är det enda de vinner i år.

Men det viktigaste i kvällens debatt är kanske att både partierna imponerar tillräckligt för att folk inser att rösta på Sverigedemokraterna inte är ett alternativ. Det är nog trots allt den viktigaste frågan i det här valet.

Småttingar

Det blev som sagt en sväng förbi filmstaden med alla systersönerna i eftermiddags. Toy Story 3 var bra, men inte lika bra som de tidigare två föregångarna. Småttingarna tyckte ju dock givetvis att det var den bästa filmen någonsin och just nu verkar en spansk-talande Buzz Lightyear vara den stora idolen. Själv är jag dock rätt nöjd att vara hemma igen och sitta i fåtöljen framför Birmingham - Liverpool. Kaffekoppen är stor, kanelbullen är hembakt, Liverpool är fortsatt krampaktiga och imorgon är det måndag igen. Bitterljuvt är ordet.

På tal om småttingar så förlorade så Lillebror Ekman-Larsson, Lill-Pilut, VCR, Erik Persson och Fabian Ihlestedt dagens final i TV-pucken. Tråkigt för dem givetvis, men kul ändå att se att talangen finns där. Jag är ingen större statistik-nörd, men det vore kul att hitta siffror på om någon spelare tidigare har vunnit poängligan i TV-pucken två säsonger i rad. Jag har skrivit det tidigare, och det är värt att upprepas, Victor Crus-Rydberg är en stor talang och det är väl värt ett besök i Dackehallen för att se honom spela med juniorerna.

Det är dags för lite nya infallsvinklar

Sydsvenskan hade idag ett väldigt intressant uppslag om Tingsryd AIF. Läsvärt helt klart, men de hade valt en vinkling som vi har läst ack så många gånger vid det här laget. 'Tingsryd - byn där det bara bor 3 000 och alla bryr sig om ishockey'. Hur många gånger har vi inte läst om hur åskådarantal jämförs med invånarantal och hur häpnadsväckande det är? Visst, det finns en poäng med det och jag förstår vad de menar. Men om sanningen ska fram, är det verkligen det mest anmärkningsvärda med Tingsryd AIF?

Det stora problemet är att väldigt många som inte är insatta i Tingsryd AIF tror att alla invånarna i byn sätter sig på sin cykel och tar sig upp till Dackehallen när det är match. Uttalanden om att det inte finns något annat att göra i Tingsryd och så vidare får vi höra väldigt ofta. "Tingsryd är för litet för att kunna hålla ett allsvenskt hockeylag, det finns varken sponsor- eller publikunderlag för det". Sanningen är egentligen lite annorlunda. Storheten i Tingsryd AIF för mig ligger inte i att alla i byn Tingsryd går på ishockey. Storheten för mig ligger i hur många på läktarna i Dackehallen som har rest långväga för att se matchen.

Jag personligen är inte från Tingsryd, jag har inget med byn att göra, jag är aldrig på Börjes och det är nog säkert 15 år sedan jag senast var i Tingsryd i ett icke hockeyrelaterat ärende. Jag är Växjö-bo på alla sätt och vis, men sätter mig i bilen och åker de fem milen enkel väg till hemmamatcherna. Så gör också hundratals andra varje gång det är hemmamatch. Om vinterhalvåret så ringlar raden av billysen i mörkret som ett pärlhalsband söderut utmed väg 27. Detsamma gäller söderut mot Blekinge och österut mot Emmaboda-hållet. Även om det nog finns många i både Blekinge och Växjö som säkert hävdar motsatsen, så sträcker sig TAIF-land från Ronneby ända upp till den kronobergska residensstaden.

Om du förnekar, eller inte känner till, TAIF´s uppsamlingsområde så kan jag förstå att folk kan få för sig att det det inte finns underlag för ett Allsvenskt lag i Tingsryd.  Likaså kan jag förstå att man som utomstående journalist eller bloggare fascineras av det faktum att hela byn gå på ishockey. Men skrapar man lite på ytan och försöker se hur saker och ting verkligen ligger till så är sanningen betydligt mer fascinerande. Tingsryd AIF är ingen extrem lokal företeelse, Tingsryd AIF är en stark regional företeelse som lockar supporters från hela sydost-regionen.

Lätt val

Söndagsmiddag och Toy Story 3 på bio med familjen eller final i TV-pucken på TV. Jag väljer nog trots allt det förstnämnda. Hockeyfinalen får ni klara utan mig, nedsläpp kl 15 på SVT1.

Dagens låt

Åh Anarki, tänk om världen ändå vore redo.
Vilken härlig utopi.

Sabato

Tiden är visst inte helt ur led ändå. Min nyktra helg blir ett minne blott när det nu visst visar sig att jag ska på 25-årskalas ikväll. Då det är innebandylaget som står för festligheterna finns det ingen anledning att tro att det blir en stillsam tillställning.

Som uppladdning blir det en sedvanlig fotbollslördag med folköl och stryktipskuponger nere på söder i Växjö. Söder passar mig väldigt bra idag eftersom det eventuellt är ett av de sista tillfällena jag får att besöka samboparet innan de avancerar till att bli en liten familj. Vårt stryktipsande och vårt deltagande i Aftonbladets Premier Manager ger en extra krydda till matcherna och helt plötsligt kan Newcastle - Blackpool te sig intressant. Den tjocka magen vid sidan om TV'n ter sig faktiskt också ganska intressant och spännande, på sitt sätt.

Innan jag cyklar ner mot söder så blir det givetvis dock TV-pucken för att se VCR, Lill-Pilut, lillebror Ekman-Larsson och de andra spela semifinal mot Östergötland. Matchstart kl 13 och direktsänd på SVT1.

Dags för retur

Inte nog med att vi ska möta Växjö i premiären, vi tvingas sen även så småningom släppa in dem i Dackehallen. Matchen spelas 30/10 och biljetterna finns här redan till salu. Nu har förvisso inte Lakejerna imponerat nämnvärt vad det gäller att förköpa biljetter, men man vet aldrig. Det är lika bra att vara på den säkra sidan och köpa sin biljett redan nu. Se dessutom till att dina grönvita vänner som inte brukar surfa omkring på obskyra bloggar som denna blir uppmärksamma på att det är dags att köpa sig en biljett.

Vi minns alla med fasa premiären för två år sedan när Karlskrona-fansen tilläts ta över Dackehallen. Skillnaden är att till den matchen fanns det 1500 biljetter som vi inte kunde köpa, denna gång är det bara 150 biljetter tingade för bortafansen. Med andra ord har vi lika goda chanser som någon annan att köpa biljett och det är helt och hållet upp till oss hur vi vill att läktarna i Dackehallen ska se ut 30/10. Säkra din egen plats redan nu, och se till att dina vänner gör det!

Läromästare och adept

Viktor Crus Rydberg leker Larry Pilut på isen, 
och på läktaren sitter Larry Pilut och klappar händerna.

Ur led är tiden

Moderaterna kallar sig arbetarparti, Zlatan spelar i landslaget, jag planerar en nykter helg, en amerikansk president får Nobels fredspris, folk från Åryd kallar mig bör bonde och Tingsryd har blivit ett poplag. Vad händer härnäst? Öster visar prov på kontinuitet eller vatten blir till vin? Snart vet jag knappt på vilken sida jag ska kliva ur sängen längre. Tiden är då sannerligen ur led.

 

Så fort jag läst det hela var jag tvungen att ringa Lidhultarn för att läsa upp citatet. Genom telefonen hörde jag hur han trillade av stolen och ritade ett kors i taket.
-"Tingsryd, ett topplag...!?!", utbrister han. Topplag, jo tjena. Poplag är vi tydligen numera. Vad händer nu? Popcorn-tifo i Dackehallen? Identitetskris i Växjö? Kan Lakejerna nu med gott samvete ironisera och fortsätta med att kalla sig själva för pop-lag? Har vi tagit över den stämpeln i Kronoberg nu? Vem är du, vem är jag? Levande charader. Tomas Ros ordval leder till så oerhört många frågor och till oro om framtiden.

 

Idag under sändningen från TV-pucken pratade Wikegård och Härenstam om hur viktigt kultur och tradition är för återväxten inom ishockeyn. Vart ska vi vända oss för att finna kultur och tradition nu? Till Växjö? Eller till Ljungby kanske, kan det vara så att pop-lagen Tingsryd och Växjö nu kan göra gemensam sak mot Tomtarna? I flera år har vi känt en gemenskap och respekt med Troja eftersom vi har haft något gemensamt till skillnad mot tramset här i Växjö som katten har släpat in. Nu är vi helt plötsligt ett pop-lag, och från och med idag blir sig världen nog aldrig mer lik.


Nya tider

Snart är äntligen är helgen här och eftersom en lång och jobbig vecka blir det rätt skönt att sjunka ner framför TV'n ikväll. Nyhetens behag med att spela i Allsvenskan håller ännu i sig och kvällens Uppladdning i Viasat Hockey lockar mig betydligt mer än vad LG´s hockeymagasin filmat i ett omklädningsrum på Hissingen brukade göra. Aftonbladet släpper idag en Hockeybibel och enligt egen utsago är "den HockeyAllsvenska delen större och maffigare än någonsin". Det har hänt mycket i Allsvenskan sedan vi senast var med och jag tror de första månaderna blir ett uppvaknande för många av oss. Det kommer ställas högre krav, och erbjudas bättre förutsättningar som jag egentligen inte tror någon av oss egentligen kan vara förberedd på. Allting är proffsigare, större och bättre än senast.

I många år har vi fått höra att hockeyn har förändrats och att vår syn på den är förlegad. Det finns inte längre plats för ett bakåtsträvande Tingsryd med gammaldags värderingar. Nu står vi trots allt här och det återstår om det blir den kulturkrock som den nya tidens hockeyfans i många år har varnat för. Målkameror, skybarer, Malmö Arena, publikvärdar och direktsända matcher i TV är ett långt steg från kaffe med kask i Osby, Jonstorps jumbotron, swehockey.se och topp-matcher mot Olofström.

Om vi lyckas hålla oss kvar, och etablera oss i Allsvenskan så kommer vi med nostalgi se tillbaka på åren i division 1. Allt det vi har upplevt tillsammans där kommer göra njutningen av att vara tillbaka i Allsvenskan så enormt mycket större. Nog finns det mål och mening med vår färd, men det var vägen som är mödan värd, som Karin Boye skrev. Som jag har skrivit tidigare så innebär den vandring vi har gjort att jag inte längre är särskilt intresserad av resultaten. Om vi kommer sexa eller tia i årets serie blir för mig oväsentligt, glädjen ligger i att vara tillbaka och att vi har bevisat att det var möjligt. Likaså är jag beredd att ta en förlust i premiären, tillfredställelsen över att vara tillbaka och att ha besegrat alla som sa att det var omöjligt kommer ändå överväga det.

Vi är tillbaka, till en plats som ser väldigt annorlunda ut än när vi var här senast. Nu jävlar gäller det att passa på att njuta.


På tal om en förlust för fotbollen...


Sveriges startelva om Sverigedemokraterna får bestämma...


Dagens TV-puck

Småland har gått fram som en ångvält i gruppspelet och har fem segrar med målskillnaden 36:5 på fem matcher. Värst / bäst har vår egen Viktor Crus-Rydberg varit med 4 mål och 11 assist. Kevin Ekman-Larsson har 1+6 och Lawrence Pilut 0+3 medans Erik Persson och Fabian Ilestedh än så länge är poänglösa.

Småland spelar kvartsfinal mot Örebro län kl 14.30 och går att se direkt på svtplay.se.


För övrigt...

...så noterar jag att Rögle valde att INTE nappa på mitt erbjudande om att bli sportchef och att det är fler än jag som tycker att det kanske var en och annan vit fyrkant för mycket på storstadslagets matchtröja.


...var nog inte 3-3 hemma mot Nybro det besked vi ville ha inför premiären om en vecka. Ser man krasst på resultaten så har vi inte vunnit någon av de sju senaste träningsmatcherna. Vi behöver nog inte oroa oss för att vara favoriter till premiären i alla fall.

...är det lustigt att jag nu inte ens kan gå på begravning utan att folk ska vilja prata om min blogg. Det börjar bli jobbigt att vara kändis. Men det var en oerhört vacker begravning och bakom tårarna känns det som om vi tog ett värdigt farväl. Jag höll ett tal som kändes mitt i prick och som i efterhand fick mycket beröm. Och även om det är svårt att sätta ord på en relation så gjorde jag så gott jag kunde.


...är det jobbigt att känna sig obehövd. Hur man kommer över det är något jag får lov att fundera på.


Ishockey större än fotboll...?

Idag skrivs det lite överallt om hur hockeyn är på väg att passera fotbollen som Sveriges publikmässigt största sport, och på diverse hockeysiter och av diverse hockeyskribenter framhävs det här som en seger för ishockeyn. Vad som dock bör poängteras är ju att hockeyn går förbi fotbollen för att fotbollen har tappat oerhört mycket publik på senare år, inte för att hockeyn har ökat. En förlust för fotbollen innebär väl inte automatiskt en vinst för ishockeyn?

 

För egen del så bryr jag mig inte särskilt mycket om ifall ishockeyn är störst eller inte. Jag har flertalet gånger tidigare klargjort att mitt ishockeyintresse knappt sträcker sig längre än till Dackehallen och de lag vi för säsongen har i vår serie. Ishockey i allmänhet intresserar mig inte särskilt mycket.

 

För mig kan ishockey aldrig mäta sig med fotboll. Jag ser hellre en match från fotbolls-Allsvenskan än från Elitserien. Jag följer ingen utländsk hockeyliga, jag följer flera fotbollsligor. En eftersänd EM-kvalmatch mot San Marino intresserar mig mer än en OS-final i ishockey. Att Allsvensk fotboll nu tappar betyder nog även i längden att vårt kära landslag kommer tappa. Större fotbollsmästerskap utan Sveriges medverkan blir oerhört mycket tråkigare och jag tror inte någon hockey-nörd på allvar kan propagera för att Sveriges speldagar i Fotbolls-EM eller VM inte är en fest utan dess like. Så, Heja Fotbollen säger jag!


Dagens TV-puck

Småland - Göteborg 6-0 (VCR 1+2)
Jämtland/Härjedalen - Småland matchstart kl 15.00

Dagens bild...


Nu vet vi vad som väntar...


På facebook

I Malmö i tisdags.Daniel Andersson är TAIFare.


TV-pucken

Småland - Södermanland 7-0 (Victor Cruz-Rydberg 0+4)
Värmland - Småland pågår 2-5 (CVR 1+1, Lill-pilut 0+1)

Förutom förra årets vinnare av poängligan VCR och Lawrence Pilut så deltar även Kevin Ekman-Larsson, Fabian Ilestedt och Erik Persson från TAIF.

...

Förresten, är du fortfarande i behov av biljetter? Eftersom Sektion 4, och även hemmastå, är ömsom slutsåld ömsom inte slutsåld så går det fortfarande klicka sig in här och köpa biljetter till en premiär som nu har varit slutsåld 10-12 gånger om.

Här? Där? Var?

Jag vet knappt längre var dessa biljetter går att köpa, eller vilka som kan köpa dem. Men jag vet i alla fall att mitt innebandylags omklädningsrum är en högborg för byteshandel med hockeybiljetter. Igår efter vårt tre-timmars pass, som tack och lov bara blev två timmar, skedde en ny utdelning av biljetter oss grönvita sympatörer emellan. Det finns en oerhörd längtan efter denna match och det känns som om vi TAIFare sällan har sett en premiär så mycket som vi gör mot vår allsvenska comeback.

Träningen igår startade med ett löp-pass på fem kilometer där jag slog alla med häpnad genom att via målfoto kriga mig till en seger. Kondition är inte allt, man kommer rätt långt på ett rejält jävlar anamma också. Efter träningen hade vi som målsättning att undvika att höra resultatet från fotbollen, för att kunna åka hem och se reprisen av matchen som gick på Viasat. Jag och en lagkamrat var riktigt illa ute när vi stannade på Statoil Teleborg för att köpa frukost och Ekot precis drog igång i högtalarna. En rejält högljudd diskussion om färdigpizza räddade oss och vi kunde åka hem och se Sverige springa över San Marino.

Idag ska jag på begravning, och nog känns det som att man kan ha roligare. Men begravningar brukar vara ett bra sätt att göra avslut och gå vidare. Jag blev lite besviken nu när jag såg att Nybro-matchen inte är förrän imorgon, den hade annars varit ett bra sätt att skingra tankarna ikväll. Om inget annat dyker upp så får det nog bli en löprunda ikväll också. Nu ska jag se en dokumentär innan det är dags att putsa skorna och knyta den vita slipsen.

Haters

Igår på P3 hörde jag ett intressant reportage om människor som i politiska syften kastar ur sig anonyma kommentarer på nätet. I något fall var det samma person som hade kommenterat samma artikel 60 gånger under 35 olika namn. Lite samma fenomen har det varit på SMP där nivån ibland har varit under all kritik. Nu är denna funktionen stoppad och det var inte en dag för tidigt. Om än mildare, men samma fenomen är det med den där lakejen som i snart ett år har roat sig med att kommentera här i min blogg. Även om de flesta nog vet vem det egentligen är som står bakom kommentarerna så fortsätter han vara anonym. Kommentarerna i sig stör mig inte så mycket, han är trots allt flitigast på att kommentera bland alla er tusentals läsare och jag känner att det är ju bättre med dåliga kommentarer än inga alls. Vad som däremot fascinerar mig är att folk kan finna motivation och glädje i att skriva massa anonymt trams på nätet. Jag har egentligen inget emot själva anonymiteten i sig. Jag försökte ju själv så länge som möjligt, och försöker fortfarande desperat, förneka vem jag egentligen var som låg bakom den här bloggen. Jag har inget emot forumanvändare som använder nick´s hit och dit. Så länge man skriver acceptabla saker och inte smutskastar någon så tycker jag inte anonymiteten är ett problem. Men vad jag inte klarar av när folk går över gränsen och samtidigt gömmer sig bakom anonymiteten. Vädligt många verkar tro att de kan säga vad de vill, och lite därtill, enbart för att ingen vet vem de är.

För egen del ska jag inte skicka några anonyma kommentarer ikväll. Däremot ska jag på något som ser ut som ett tre timmar långt innebandy-pass. Vet inte riktigt vad tränaren har kokat ihop och hur han tror att vi ska orka. Men det blir nog bra, om inte annat kommer jag sova väldigt gott.


I botten på glaset...

Det finns inga Troja-fans
i hela Sveriges land
Men Tingsryd-fans
finns överallt
i hela vårat land.

De drog från krog
till krog till pub
och drack en massa bier
sen drog de ner till Dackehall
och jublade och skrek

För vi är Tingsryds AIF
och Sveriges bästa lag
Å vi ska krossa Tomtarna
och aldrig ger vi upp

Å vi ska krossa Tomtarna
och aldrig ger vi upp

Estetik

Malmöbloggaren Mr Madhawk är i Stockholm på upptaktsträff inför allsvenskan och från honom lånar jag bilden på alla lagens tränare iklädda matchtröjor. Jag tror alla fans till alla lag egentligen överrens om att less is more är ett bra ledord när det gäller matchtröjor. En klubblogga på bröstet är allt vi vill ha, eventuell reklam som är ett nödvändigt ont ska smälta in så bra som möjligt i tröjans färger. Låt gå för att Tingsryd-tröjan möjligtvis inte är snyggast på bilden, men jag tycker den uppfyller kraven tillräckligt mycket i alla fall. Men Växjö (nu hackar jag visst på er igen...) och Borås, vad pysslar ni med? Kan någon gilla det plottret av reklam-loggor som pryder bröstet på dessa båda tröjor? Är det verkligen meningen att de ska se ut så?


Nya tag

Det här blev en helg som platsar i historieböckerna. Tingsryd AIF har fortsatt svårt att göra mål medans jag och mina gäster var på offensiven hela helgen. Likt ett Östers IF kom mina gäster från när och fjärran och via bussar, tåg och flyg sammanstrålade vi i Växjö, min stad. Det blev, givetvis, en helg med otaliga minnen, bravader och skandaler. Imorse skickade jag kanadensaren till Smaland Airport och därmed hade den sista gästen lämnat. Ingen vet om, när eller var vi träffas nästa gång men jag har en känsla av att det nog kommer ske förr eller senare.

 

Veckan inleds dessutom med att jag börjar inse att jag har väldigt mycket att stå i de närmsta dagarna och att det inte finns tid att vila upp sig framför TVn ikväll. Imorgon kommer tydligen representanter från försäkringsbolaget för att inspektera mitt hus, på onsdag är det begravning, jag har ett hus att städa efter helgens 7 gäster, ett gäng innebandyträningar, ett möte i Ronneby samt ett jobb att ta hand om, samtidigt som jag allra helst skulle vilja kolla repriserna av TV-programmen som jag missade igår.

 

Jag kan inte undgå att notera att den sedvanliga debatten om träningsmatcher är igång till höger och vänster. Och säga vad man vill om dem och deras betydelse, men jag hade onekligen hellre sett oss vinna än förlora mot Troja/Ljungby. Vi har vant oss vid att se tränare Tisell med framgång monotomt matcha sitt lag och låta femmorna rulla runt efter mer eller mindre förutbestämda mönster. Den frågan många nu börjar ställa sig är om detta kommer vara hållbart eller om det är dags att börja matcha hårdare på våra Miljonmän, PRO-finnar, div1-spelare och allt vad de nu kallas. Vid det här laget har ni nog insett att mina hockeykunskaper är väldigt ringa, så därför vet jag inte riktigt vad jag tycker i frågan. Men det är nog trots allt så att det krävs lite annan matchning när man är ett överlägset topplag än om man är en nykomling som kämpar för att hålla sig kvar.


Nu tar vi helg

Det börjar närma sig helg och 'den välkända TAIF-bloggen' går mot lugnare tider. Efter att i veckan ha lekt Janne Josefsson och varit Växjö Lakers i hälarna så är jag nu välförtjänt av vila. Den här bloggen har haft sin största mediala framgång någonsin när Enestubbe valde att hänvisa lite löst till den i en artikel igår. För att inte låta den här nuvynna berömdheten stiga mig åt huvudet (...) så får bloggen gå lite på halvfart de kommande dagarna.

Dessutom har jag denna helgen besök av flera nordeuropeiska vänner som jag lärde känna i Korea 2009 så jag har nog inte tid att blogga i vilket fall. Det vänliga vänsterkollektivet hotell Dacke är i helgen fullbelagt med kanadensare, litauer, britter samt svenskar och nostalgifaktorn är väldigt hög. I eftermiddag ska vi till Kronobergs Slottsruin och imorgon blir det älgsafari i Kosta. Finns det andra förslag på sightseeing inom lämpligt avstånd?


Var finns miljötänket...? vol.2

Är det verkligen försvarbart att skicka ut massa sånt här som hamnar direkt i pappersinsamlingen?

Ge oss Sverige tillbaka!


Outside the box?

I somras under en av Syd-Koreas VM-matcher i Syd-Afrika så fick Koreanerna beröm av SVT’s kommentatorer för att de inte klagade på domare eller motståndare. Kommentatorerna såg detta som sportsligt och ett tecken på fair play, medans jag snarare såg det som ett tecken på en stark uppfostran grundad i konfucianismen.


Som många av er nog vet så spenderade jag ett halvår i Syd-Korea under våren 2009. Även om jag givetvis inte lärde känna Korea innan och utan så lärde jag mig en hel del om samhället och kulturen av mina koreanska vänner. Korea är start präglat av konfucianismen, en av Kinas tre klassiska religioner eller filosofier. Konfucianismen är i högsta grad en statsideologi, och starkt hierarkisk. En av de viktigaste idéerna i konfucianismen är den om de fem banden. Dessa är de olika typer av relationer eller förhållanden som anses finnas i, och vara av grundläggande vikt för ett fungerande samhälle, förhållanden som står mellan över- och underordnade:

  • Furste och undersåte
  • Man och hustru
  • Föräldrar och barn
  • Äldre bror och yngre bror
  • Äldre vän och yngre vän

Enkelt uttryckt, man lyder sin överordnade och ser upp till de auktoriteter som finns i samhället. Koreaner uppskattar starka ledare, vilket bland annat till stor del underlättar för Kim Jung-Ill’s diktatoriska styre. När jag bodde i Korea så kunde vi inte undgå att stundtals utnyttja detta fenomen, om du låtsas ha auktoritet så ger Koreanerna dig automatiskt auktoritet. Detta ledde givetvis, speciellt på fyllan, att vi inte kunde undgå att ta oss friheter och åtnjuta lyx som vi egentligen inte var förtjänta av. Jag såg häromdagen att Jan Björklund berömde den Syd-koreanska skolan, något jag ställer mig tveksam till. Visst, de är ihärdiga och de lär sig enormt mycket, men de lär sig inte kritisera eller tänka kreativt. Kunskap är inte mycket värt om man inte förstår eller ifrågasätter vad man lär sig.


När jag såg dokumentären om Nord-Korea på Utbildningsradion igår, samtidigt som jag läste forumet för ett lokalt hockeylag, så slog det mig. Benägenheten att lyssna på sina överordnade, att inte ifrågasätta den information som kommer och att alltid följa blint i raka led är inte enbart signifikativ för den koreanska halvön, den finns på betydligt närmare håll än så. Men kan inte alltid acceptera saker som sägs enbart beroende på vem det är som säger det. Om det är något vi svenskar är bra på så är det att, försöker jag intala mig, vara kreativa och ifrågasättande. Think outside the box, mina kära vänner. Vad står egentligen? Vad är det folk för söker säga dig? Ifrågasätt!


TAIF - IKO

Ja, vad ska man säga. Jag var då inte särskilt imponerad av mycket ikväll. Mest imponerande var Stefan Pettersson i IKO, Julius Larsson, Janos Vas samt det faktum att Robin Jacobsson tacklade så det flög is upp på läktarplats (bilden). Det är möjligt att ni andra kan hitta positiva aspekter på kvällens match, fyll gärna på i så fall.

Vi kan nog alla konstatera att tränare Tisell har en del att jobba på inför den där premiären som vi alla ser fram emot allt mer.

Nu visar SVT en dokumentär om två utvecklingsstörda danska killar som besöker Nordkorea, något som kan vara oerhört sevärt. Jag säger inget ont om utvecklingsstörda, men imorgon ska jag berätta om koreanernas sinnelag och vilken roll konfucianismen spelar i det koreanska samhället. Jag har aldrig varit i Nord-Korea, men jag intalar mig att så mycket kan ett folk i grund och botten inte ha förändrats på 60 år. Imorgon, som sagt.
God natt!

...

Dags att lägga biljett-tjafset bakom oss? Att avsluta diskussionen som jag har varit väldigt delaktig i att dra igång ligger nog således även till viss del på mitt ansvar. Efter att personalen på Lakers kansli idag flera gånger har hänvisat till att polisen tagit beslut på att TAIFare klädda i grönt och vitt inte skulle få komma in på premiären med de biljetter vi köpt så valde några grönvita att kolla direkt med polisen vad som gäller. Som många nog redan har förstått så låg det ingen som helst sanning i de här uppgifterna. Polisen har varken kapacitet, intention, befogenhet eller skäl att stoppa TAIFare som lagligen har köpt en biljett för att se vår allsvenska comeback. Via ombud hälsar dessutom Lakers VD att alla som har köpt biljetter till matchen givetvis är välkomna, oavsett vilka färger de bär. Så med andra ord har Lakers har gjort bort sig, och det verkar som om någon inom Lakers organisation till slut insåg vad de hade gett sig in på och drog i handbromsen.

Jag tror att mycket av det här oklarheterna beror på att VLH är vana vid fans som ställer sig i raka led och gör som de blir tillsagda. De var helt enkelt inte förberedda på bortasupporters som höll ständig uppsikt och som var beredda att både arbeta och betala för att se sitt lag spela premiär. Försök inte lura oss mer nu Lakers, släpp de biljetter som ännu finns kvar och låt oss konkurrera om dem på lika villkor som alla andra. Bra jobbat alla grönvita och fortsätt hålla ögonen öppna, jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp fler biljetter till salu på nätet de närmsta dagarna. Med detta hoppas jag kunna lämna det här tramset bakom mig och ägna mig åt viktigare saker.

Förresten, imorgon kl 10 släpps tydligen biljetter till Troja-Växjö i Sunnerbohov 18/9. Biljetter säljs endast på Trojas kansli och endast till folk som är neutrala...

Ajdå Växjö Lakers

Biljett-bloggandet går vidare. En grönvit mailade idag Växjö Lakers för att höra vad som egentligen gäller. Så här svarar representanter från Växjö's kansli. Läs och begrunda...
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: L [mailto:xxx@xxx.com]
Skickat: den 1 september 2010 14:32
Till: kansli@vaxjolakers.se
Ämne: ogiltig biljett?
Hej,
Jag har i dag fått reda på att min biljett till
matchen växjö-tingsryd den 15/9 är ogiltig.
Anledningen: Jag har köpt biljett till sektion 4
och jag håller inte på Växjö, alternativt jag
håller på Tingsryd, och därför kommer jag bli
stoppad vid insläppet.
Det kanske är dags att släppa denna nyhet till
media så att folk kan lämna tillbaka sina
biljetter och få tillbaka sina pengar?
Pajaseri...
/L
-----------
Hej Loffe!
Vi kan tyvärr inte råda över denna situation då
ordningsmakten har stoppat sålda biljetter på av
säkerhetsskäl.
Kommer du i neutral klädsel så är det inget
problem men är du klädd i grönt och vitt så kommer
polisen att stoppa dig i entrén, tyvärr.
Det är väldigt tråkigt att det ska behöva vara så
när det bara är en "lek" i sportens värld vi
håller på med.
Med vänlig hälsning
Roger Johansson
Mobil: 0733-10 99 20
Telefon: 0470-74 88 76
Fax: 0470-74 88 79
roger.johansson@vaxjolakers.se
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Loffe [mailto:loffis@yahoo.com]
Skickat: den 1 september 2010 14:32
Till: kansli@vaxjolakers.se
Ämne: ogiltig biljett?
Hej,
Jag har i dag fått reda på att min biljett till
matchen växjö-tingsryd den 15/9 är ogiltig.
Anledningen: Jag har köpt biljett till sektion 4
och jag håller inte på Växjö, alternativt jag
håller på Tingsryd, och därför kommer jag bli
stoppad vid insläppet.
Det kanske är dags att släppa denna nyhet till
media så att folk kan lämna tillbaka sina
biljetter och få tillbaka sina pengar?
Pajaseri...
/Loffe
Hej L!
Vi kan tyvärr inte råda över denna situation då
ordningsmakten har stoppat sålda biljetter på av
säkerhetsskäl.
Kommer du i neutral klädsel så är det inget
problem men är du klädd i grönt och vitt så kommer
polisen att stoppa dig i entrén, tyvärr.
Det är väldigt tråkigt att det ska behöva vara så
när det bara är en "lek" i sportens värld vi
håller på med.
Med vänlig hälsning
xxxxx xxxxx
Mobil: 0733-xx xx xx
Telefon: 0470-xx xx xx
Fax: 0470-74 88 79
xxxx.xxxx@vaxjolakers.se

Så Lakers hävdar alltså att det är polisen som har bett dem att inte sälja fler biljetter till oss och beodrat att grönvita inte ska få komma in på sektion 4. Hmm... Jag har fått starka indikationer på att polisens version inte riktigt låter likadan, och då börjar man ju undra hur de egentligen tänker på Lakers kansli. Det ska bli spännande att följa den här soppan ikväll och jag är säker på att jag kommer återkomma i ämnet.

Mot Dackehallen!

Biljetthets. version 32

Jag kan inte låta bli att känna att det vore skönt att slippa skriva mer om de där premiärbiljetterna, men det är nu omöjligt att låta bli. Efter att det kommit en kommentar till förra inlägget om att det fortfarande finns biljetter till sektion 4 så ringde jag helt enkelt upp Växjö Lakers och frågade hur det låg till. Och håll i er nu. De har biljetter till sektion 4, men säljer dem enbart om man kommer till Växjös kansli och påstår sig inte hålla på Tingsryd. De hävdar dessutom att det kommer vara kontroller utanför hallen och alla som har en tingsryd-halsduk på sig har köpt sin biljett i onödan och kommer inte släppas in på den sektion de har köpt biljett till, inte ens till sektion 4. Jag har tidigare sågat alla som påstått att det går stoppa folk från att komma in i en ishall beroende på vilket lag de håller på, men enligt Växjö Lakers kommer de alltså att försöka trots allt. Lycka till!

Vad Växjö Lakers just nu håller på med känns närapå farligt. Att först och främst sälja biljetter fritt utan förbehåll för att sedan sätta upp villkor i efterhand. Det finns nu hundratals TAIFare som har biljetter till den neutrala läktaren, åskådare som VLH anser sig ha rätt att stoppa från att komma in i hallen. Kan någon ens föreställa sig vad som kommer att ske då? Vidare så är sektion 4, som vi köper biljetter till, enligt nätet slutsåld vilket gör att TAIFare köper biljetter till övriga ståplats i sin iver att få se vår premiärmatch. Vore det inte, trots allt, bättre att ha alla TAIFarna på samma sida? Vad tror sig Växjö Lakers kunna åstadkomma mer än att orsaka problem och upprörda känslor? Tomma hot eller ej, att hälla bensin på en redan tämligen het brasa torde inte vara i Växjös intresse.

Just nu känns det som att Växjö Lakers sannerligen har målat in sig i ett hörn och tagit sig vatten över huvudet. Att de tror sig kunna stoppa hundratals personer utanför hallen som helt korrekt enligt konstens alla regler har köpt biljetter till matchen känns bara absurt. Min uppmaning till Lakers är helt enkelt att släppa försäljningen av återstående biljetter till sektion 4 fri för att undvika stora problem. Jag undrar om de vet vad de verkligen har gett sig in på. Det ska i vilket fall bli intressant att se hur de löser detta.

Hur som helst, vill du ha en biljett till sektion 4 så är det bara att åka till Växjö's kansli och låtsas vara neutral. Då släpper de gärna in dig.


Sept. 1, 2010

Känns det här igen? Det är alltså fler än vi som köper upp biljetter för att distribuera till rätt personer. Men jag antar att det bara är Lakejerna som inte klarar av att gå på ishockey utan att ha öronmärkta biljetter. Idag dök det återigen upp ytterligare ett par biljetter till premiären för vår del. Vi vill framförallt ha biljetter till sektion 4, men för er som vill ha det lite hetare om öronen så fungerar äkert sektion 2 och 3 också. När nu inte hemmafansen verkar vilja ha dem så är det ju bättre än inget, så att säga. Hur som helst så kanske det kan löna sig för er utan biljetter att klicka in sig med jämna melllanrum på den här länken och hoppas att det har dykt upp någon biljett.

Idag är det dags för ny träningsmatch mot Oskarshamn. Eftersom jag inte är uppbokad på annat håll så får det bli en sväng ner till Tingsryd. Om inte annat så ligger mitt säsongskort fortfarande och väntar på mig, och det känns som att det börjar bli dags för att hämta det nu. Matchen i sig vet jag inte om jag har så mycket att säga om, men jag hoppas få se Simon Stark och Christoffer Björklund göra mål. Jag har nog mer att säga ikväll efter matchen hoppas jag.

För övrigt börjar den vanliga Växjö-känslan nu slå till på allvar. Växjö är min stad, och jag trivs egentligen här. Men efter att ha varit iväg ett par månader så brukar det alltid komma ett bakslag då tillvaron har blivit vardag och längtan bort just för tillfället är stor. Jag har just nu skaffat både jobb och hus, och vet att saker och ting egentligen verkligen går min väg. Men ändå kan jag inte låta bli att sitta och söka efter utlandstjänster och nya, eller gamla, resmål. Korea lockar fortfarande.


RSS 2.0