Kloka ledare

De senaste dagarna har uttalande från ledande personer inom TAIF fått mig att känna mig trygg. Först var det ett uttalande från tränare Tisell till Holgers Blogg och sen var det sportchef Anders Gustavsson på Enestubbes blogg som kom med kloka utlåtanden.

Jag har förbannat svårt för rabiata domarhatare, både på isen och på läktarna, och blir därför ganska nöjd när jag läser Tisells ord. Tisell utstrålar väldigt mycket lugn och trygghet vilket känns bra. Det finns tränare i stil med Peter Ekroth och numera Peter Andersson i Örebro som verkar försöka skaffa sig ett namn enligt den gamla devisen bättre ökänd än okänd. Gång på gång känns det dessutom som om Torgny Bendelin gör så gott han kan för att sälla sig till den gruppen. Men vad är det man säger, tomma tunnor skramlar mest. Tisell å andra sidan jobbar på enligt sin modell och verkar sällan särskilt orolig för vad konkurrenterna pysslar med. Men visst, det är givetvis enklare att utstråla trygghet med de förutsättningar som finns i dagens TAIF.

Skånskan berättade häromdagen om när hon hade Mikael Tisell som träslöjdslärare på gymnasiet i Hässleholm. Tydligen var det så att om hon serverade honom kaffe så spikade han ihop hennes brädlappar. Men det är inget jag klandrar honom för, jag hade inte heller satt Skånskan ansvarig för praktiskt arbete så även det var nog ett klokt beslut.

Beslutet att inte förstärka truppen känner jag var rätt. Jag har varit inne på ämnet tidigare men det är värt att ta upp igen. Nu är hela truppen frisk igen och vi har sju backar och tretton forwards att tillgå. Dessutom är Simon Dahl frisk igen och på baksidan finns Adam Åkesson och Rasmus Johansson om det skulle uppkomma nya skador. I höstas kändes det som att Victor Rollin-Carlsson var den som hade det svårast och som låg närmast till att bli sidsteppad. Efter jul har dock VRC vaknat till ordentligt och känns nu som en helt ny spelare. Det har blivit sex poäng på de inledande sju matcherna och även spelet från hans sida lovar gott. Chrille Jacobsson och Olof Einarsson är ytterligare två spelare som har en stigande formkurva. I höstas såg det stundtals lite halvsegt och oinspirerat ut men i allettan har de båda fått ett lyft. Nu har Olof Svensson missat en match medans David Jonsson precis kom tillbaka från sin skada, båda är spelare som egentligen är för bra för att sitta vid sidan om.

Att värva in en spetsspelare till det här laget skulle kosta ordentligt och det känns som om vi har spets så det räcker i år. Tingsryds ledare verkar resonera som att det är en för stor risk att ta in en ny spelare nu, att det skulle riskera att störa än fungerande lagmaskin mer än det eventuellt skulle höja. Och jag tycker de resonerar helt rätt. Jag känner också tillräcklig tilltro till det lag vi idag har, och om inte detta skulle räcka så kommer jag i alla fall inte klandra någon för att laget inte var tillräckligt bra.


Lördagen revisited

Fritidsgården har då sannerligen levt upp till sitt namn under helgen. Så här års är folk inte särskilt glada över att stanna på stan i onödan så då ringer de och kommer upp för att använda min lägenhet som värmestuga. Men inget ont i det, jag tycker om att ha besök. Igår levde jag och sjuksköterskorna dessutom upp till våra könsroller när vi åt pizza, drack öl och tittade på fotboll med en stryktipskupong i handen. Tipset låg oroväckande länge på 11-12 rätt men stannade på 10 då bland annat Hull och West Ham inte kunde ta segrar på hemmaplan. 10 rätt gav en utdelning på 11 kronor, pengar som ska återinvesteras.


Sjuksköterskorna tyckte att det var mer än lovligt lustigt att jag i samband med fotbollen tvunget skulle följa J20's bortamatch mot Södertälje på datorn. Men när Jesper Olsson avgjorde med 16 skunder kvar så var de inte sena att skåla med mig. Det blev aldrig någon utgång igår men med ett par öl i kroppen så blir filmen 'Australia', som gick på TV, oerhört sevärd. Nicole Kidman är i vanlig ordning oerhört vacker i en film där färger och musik tillsammans skapar något oerhört bra.

Idag är det ledigt ett par timmar men framåt matchstart för Arsenal - Manchester United kan vi nog räkna med att det är fullt i soffan igen.


Kortfattat

 • Igår kväll så hamnade jag och Lidhultarn hemma hos mig i sällskap med ett antal öl. Det skapades en hyfsad party-playlist på spotify och på nätet följde vi Blekinges idrottsgala. Blt´s direkrapportering var inte särskilt direkt, men innan kvällen var över hade vi jobbat in samtliga priser. Vi hade nog båda hoppats att Calle Höök skulle kamma hem ett pris, men han blev utan. Kvällen slutade för vår del på de Luxe med ytterligare ett par öl innan kvällen var över. Var kvällen slutade för Calle Höök vet jag inte men vi får hoppas att han fick med sig sin jacka hem i alla fall.
 • ...och så var det bönderna som kom till Löfbergs Lila Arena och inte kunde låta bli att fotografera jumbotronen.
 • Idag ska jag iväg och sparka fotboll med ett korplag som jag har lite kopplingar till. Efter idrottandet är det dags för en tipslördag av klassiskt slag med engelsk fotboll, pizza, öl och en stryktipskupong. Det var ett tag sen senast så vi kände att det var på tiden att vi tog upp den traditionen igen.
 • Södertälje - TAIF J20, idag kl 14.10.

Dagens bilder

- "Du måste ju ta en bild på mina nya grönvita skor och lägga upp den i bloggen", sa Skånskan.

Sagt och gjort.

Jag var hemma hos henne i eftermiddags och drack två koppar kaffe medans favoriten Anja Pärson vann kombinationen i St Moritz. Såna eftermiddagar ser vi gärna fler av...

I eftermiddags blev det en sväng till Tipshallen och såg Öster spela 2-2 mot allsvenska Mjällby. På fotbollen fick jag ännu en kommentar;
- "Du måste ju ta en bild på matchen och lägga upp i bloggen".

Sagt och gjort.

Matchen spelades redan kl 15.30 eftersom Mjällby skulle hem till någon slags Blekingsk idrottsgala. Vilka som är nominerade i de olika kategorierna har jag inte lyckats ta reda på, men jag kan tänka mig två lag som i alla fall inte är aktuella för priset som årets lag...


It's Friday, i'm in love


Dortmund, Fotbolls-VM 2006

 • Jag skrev häromdagen om vikten av lagkänsla och att sätta laget före jaget. Då handlade det om mitt innebandylag, men idag applicerar vi samma tanke på TAIF. På något sätt tyckte jag det var härligt att se Anti Alamäki, i onsdags sjundeback, sköta ena båsdörren när spelare ville byta. När vi gjorde mål var han en i laget och varje gång någon kom och bytte så klappade han om spelaren i fråga. Jag har ingen aning om vad Anti egentligen känner, men utåt sett så ser det i alla fall väldigt bra ut. Likadant tycker jag det känns när man ser Peter Johansson och Victor Tisell klappa om varandra efter matcherna, oavsett vem av dem som har spelat för dagen. Jag tror det är väldigt viktigt att man som tränare lyckas få alla sina spelare att känna sig delaktiga och betydelsefulla och det känns som om det är något Tisell har lyckats bra med i år.
 • Det finns som sagt en liten koreansk koloni i Växjö som har tagit mig till sina hjärtan. Igår blev jag bjuden på Korean dinner. Det var mycket uppskattat från min sida att få uppleva något av den koreanska kulturen igår och fräscha upp mitt koreanska vokabulär en aning. Tillsammans med ett sexpack Falcon Bayerskt blev det en väldigt trevlig kväll.
 • Datumen för mina Afrika-resa verkar nu vara spikade. De aktuella biljetterna gäller för Stockholm - Johannesburg t o r 29/3 - 13/6. Fotbolls-VM sparkar igång 11/6 med matchen mellan Syd-Afrika och Mexico i just Johannesburg. Jag inser nu att det vore enbart korkat om jag inte ansökte om en biljett till denna match när jag ändå kommer befinna mig i staden den dagen.
 • I eftermiddag ska jag hem till Skånskan och dricka kaffe, upp till Samarkand för att storhandla och om tiden tillåter åka till Tipshallen för att se Öster - Mjällby med start redan 15.30. Planen var visst att dricka ett par öl ikväll efter fotbollen men jag måste erkänna att jag börjar bli allt mer tveksam till det. Får jag som jag vill så kommer det ölas imorgon och då passar det sig nog bättre med 'Rule Britania' och 'På Spåret' ikväll.

Dagens låt


Staygold & Robyn, Spank Rock & Damien Adore - Backseat
Det här är förstås dagens, vinterns och årets bästa låt så här långt. Skitgrym!


Skåre - Tingsryd

Det blev en ganska snöig uppresa till Karlstad och Löfbergs Lila Arena men vi kom fram i tid och möttes upp av en del lokala TAIFare innan matchstart.

Vid en första anblick var jag överlycklig över att ha funnit en bar som passade oss som handen i handsken. Men vid en närmare titt visade det sig att siffrorna var fel och att baren dessutom var stängd så det blev en dubbel besvikelse.

Som det redan påpekats på en mängd ställen så gör Tingsryd en oerhört bra match. Ledningen efter första perioden var kanske inte helt rättvist men en bit in i andra perioden tar Tingsryd över och stänger så småningom matchen. Tredje perioden är en ordentligt styrkedemonstration av de grönvita som pressar Skåre över hela banan och knapp låter värmlänningarna komma över mittlinjen. Det finns, som vi påpekat så oerhört många gånger förr, en oerhörd arbetskapacitet i det här laget som förr eller senare betalar tillbaka sig i så gott som varje match. Jag är uppriktigt sagt tveksam om jag har sett TAIF så här bra på hela säsongen. Kanske har det i vissa matcher varit en betydligt frejdigare offensiv och snyggare mål, men sett till motstånd, förutsättningar och genomförande så känns den här matchen och den kontroll vi hade över densamma fruktansvärt imponerande.

Jag noterade med glädje att Johan Forsander i alla fall på bortastället har sitt namn tryckt med samma typsnitt som övriga spelare.

Efter matchen visade det sig att vår kära busschaufför hade tappat nyckeln till bussen någon gång under matchen. Så där gick vi runt och sparkade i snön för att försöka hitta den lilla nyckeln. Det hela slutar dock med att någon bryter upp dörren istället och vi kan till slut ta oss hemåt igen. Vi landade i Växjö runt 03.20 och då var jag mer än lovligt trött, så jag är inte avundsjuk på de stackare som då hade ett par timmar kvar på bussen.


Sarcmark

 • Aftonbladet rapporterade häromdagen om ett nytt tecken som skulle användas när man är ironisk i textform. Sarcmark kallas det nylanserade skiljetecknet som ser ut som en spiral med en punkt i och är en korsning mellan ett snabela och ett utropstecken. Men det finns ju naturligtvis en hake. Du måste ladda ner mjukvara som gör att du kan använda det och det kostar 15 kronor. Jag måste säga att jag är förbannat tveksam, men ändå oerhört medveten om att min tänkta ironi inte alltid går igenom här i bloggen.
 • Igår kom jag hem till min lägenhet runt klockan halv tre och då visade det sig att SVT direktsände Obamas årliga tal till nationen. Så jag blev sittande framför TV´n ytterligare någon timma innan jag äntligen fick sova. Idag blir det relativt lugnt, men jag är bortbjuden på middag ikväll så det gäller att vara på topp till dess.
 • På tal om ironi. Enestubben skriver att det nog troligtvis inte blir någon ytterligare förstärkning till TAIF denna säsong. Det tycker jag vore en oerhörd miss. Det står nu klart att Scott Mazka får lämna Örebro sedan han inte har nått upp de förväntningar som funnits på honom. Hela sommaren matades vi med siffror och poängsnitt som visade hur mycket bättre Mazka var jämfört med den så omtalade Miljonmannen. Om det nu stämmer att Mazka är bättre, eller i alla fall minst lika bra, som vår Davidson så tycker jag inte vi ska tveka en sekund. Davidson är kanske inte bäst i laget med puck och kluba, men sällan har jag sett en sån arbetskapacitet som han visar upp. Gång på gång bryter han anfall i egen zon för att sedan vara på plats och avsluta på mål i andra änden av banan.
 • Så har KHK-spelarnas eftefest på Fox and Anchor i Karlskrona blivit hett stoff i Blekingemedia. Jag kom att tänka på en sommar för rätt många år sedan i Växjö då jag hade oerhörda fördelar. Genom gemensamma vänner kom jag i kontakt med en av Växjö's nyblivna krogägare. Så det blev mer eller mindre standard att jag den sommaren hamnade på efterfest med obegränsad tillgång till öl ett par timmar efter varje utekväll. Good times...

 


...

 • Ska jag läsa böcker så finns det ingen bättre plats att göra det på än på min köksbänk. Mitt nattduksbord är nu tömt på böcker, alla ligger ute i köket istället. Det bästa med att läsa i köket är att jag får väldigt nära till kaffebryggaren.
 • Jag är som bekant del av ett innebandy-lag. Det är något speciellt med att ingå i ett lag och göra saker gemensamt. Jag hade en jobbig höst då dårvarande tränaren låste fast mig på bänken. Det var många som visade lite förståelse för varför jag stod ut och som undrade varför jag inte helt enkelt struntade i det. Men jag hade saknat lag-delen allt för mycket om jag jag hade lagt av. Nu har vi en ny tränare på plats och min situation har fötbättrats och jag är återigen en del av laget. Det finns en oerhörd styrka i att göra saker gemensamt och att tillsammans sätta upp och uppnå mål. Begrepp som lagmoral och lagkänsla är för mig oerhört mycket viktigare än individuealla prestationer. Vi har tagit oss samman de senaste veckorna och jobbar nu oerhört bra som en enhet på väg framåt. Igår kväll var det återigen match och det blev återigen seger, och jag fick igår även äran att äntligen göra mål igen.
 • Så blev äntligen SAAB uppköpt av Spyker. Jag har svårt att se att verkstadsindustri är hållbart i ett framtida Sverige, men för stunden var det ett bra besked. Nu får vi bara hoppas att detta är en hållbar lösning och inte bara förlängd konstgjord andning.
 • Idag är det dags för Skåre away. Klockan 13 går bussen från Växjö då är jag förhoppningsvis ombord. Det blir en förhållandevis lång resa med tanke på det vädret som utlovats. Det ska bli minst sagt spännande att åka med en buss som inte går under Gröna Brigadens regi, jag kan inte minnas när det hände senast. Om det ens har hänt...? Tingsryd har den senaste tiden arbetat sig fram till ett ordentligt glapp ner till femteplatsen i tabellen och kan nu spela utan allt för mycket press. Mot Karlstad!

Ett rikspuckos försvarstal

SVT´s Korrespondenterna från förra veckan handlade om hur oppositionella krafter i länder som Iran och Burma använder bloggar, Facebook och Youtube för att få ut sitt budskap till omvärlden. Jag vill inte på något sätt jämföra mig och min blogg med någon av dessa hjältar. Men det programmet tillsammans med en kommentar jag fick i bloggen igår fick mig ändå att tänka till lite. Kanske har jag undervärderat den roll jag spelar som grönvit bloggare.

Jag skriver om rätt mycket trams som inte direkt har med TAIF att göra. Fester, omvärlden, innebandy, politik och väldigt mycket annat trivialt som sker i min vardag hamnar här i textform. Det är väl det som egentligen är själva grundkonceptet för en blogg, ett koncept som passar mig oerhört bra. Den här bloggen har en del grönvita läsare, men även väldigt många av mina icke-hockeyintresserade vänner läser och för deras skull behåller jag gärna den mixen. Hade jag varit mer kunnig inom hockey och haft energi att surfa runt på andra lags hemsidor så hade jag kunnat skriva en hockeyblogg, i stil med Holgers grymma blogg. Men jag tror inte det skulle passa mig. Jag har nu bloggat i över tre år och det känns som om jag har arbetat mig fram till den blogg-form som passar mig bäst. Nu har jag svårt att se att jag skulle kunna driva en läsvärd blogg som enbart skriver om saker som ”som alla förknippar med kärleken till Grönt och vitt”. Tyvärr...

Jag gör inte anspråk på att på något vis försöka företräda alla eller någon enskild grupp av TAIF-supportrar. Min förhoppning är att ni som läsare kan ta mina tankar och mina åsikter för just Mina tankar och åsikter. Jag är ganska övertygad om att alla mina läsare inte håller med om att kent är Sveriges bästa band, att man ska rösta vänster, att det bara finns fotboll i Växjö, att Gud är god eller att Coca cola och Kebab-pizza är förbannat gott till fotbollen på lördagseftermiddagar. Men det är några av mina åsikter och om ni inte håller med om dem så hoppas jag ni kan fokusera på det som istället förenar oss (från 2010-01-05); "...en förhoppning, en dröm samt en kärlek gemensamt. En förhoppning om en lyckad vår, en dröm om en återupprättelse och en återkomst till var vi hör hemma samt en kärlek till Tingsryd AIF. Imorgon finns det inget annat som betyder något och imorgon är vi alla en. Det är det som gör oss så oerhört starka. För var gång de slår undan benen på oss så sluter vi oss samman än tätare och reser oss upp än starkare. Imorgon står vi återigen upp med knyten näve mot alla de som vill hindra oss på vår väg framåt.


Imorgon genomsyras vi alla av kärleken till den stoltheten, det hjärtat och den traditionen som bygger upp vår förening. Det är den kärleken som får hundratalet grönvita att åka upp till Norrköping, det är den kärleken som får tusentals att följa matchen hemifrån och det är den kärleken som gör att vi vaknar på torsdag oavsett resultat med en känsla av stolthet. En stolthet över vilka vi är och vad vi står för, och att det inte finns någon som kan ändra på det."


Flitens lampa...

 • Idag är det tvätt-dag så resten av dagen får anpassa sig efter det. Jag har en del läsning att klara av så det blir en bra dag att stanna hemma hela förmiddagen. Innan det är dags att börja bli flitig så ser jag sista halvtimmen av Gomorron Sverige och äter ett par knäckebröd.
 • Ett ordentligt jäkla snö-oväder väntas dra in över Sverige ikväll och imorgon. – Kan man undvika att ge sig ut bör man göra det, säger Jakob Inghammar, meteorolog vid Storm Weather Center.
  Men vi ska ju åka till Karlstad imorgon! Vi får hoppas att den tidiga avresan borgar för att vi kan komma fram ordentligt. Jag tog en titt på avresetiderna för imorgon och jag måste säga att det känns lite lustigt att vissa har redan suttit på bussen i två timmar när vi i Växjö hoppar på.
 • Som sagt, igår var det innebandy-träning och redan ikväll är det match igen. Gårdagens träning var lagom sprallig med tanke på söndagens victoria men tillräckligt fokuserad på kvällens match. Igår la vi fram beslutet om slutspelsskägg och det togs emot förhållandevis väl av övriga laget. Det ska bli spännande att se om det är lika positivt om några veckor...

...


De är roliga, de där juniorerna. Jag räknar med att ni hör vem det är som intervjuas.


Måndag

 • Idag var jag på besök i Sankt Mikaels Katolska Församling i Växjö. Jag har en nyinflyttad vän som är katolik och ville besöka en kyrka så det blev en liten utflykt idag. Jag är ganska intresserad av både religion och kyrkor så det blev ett ganska trevligt besök.
 • Robin Jacobsson blev stundtals utbuad av Olofströmarna i Dackehallen igår på grund av den så omtalade tacklingen på Joakim Sydegård i höstas. Igår var det ytterst nära i tredje perioden att Simon Stark åkte på en bentackling utanför offensiv blå. Simon lyckades dock hålla sig på benen och vad som kunde slutat väldigt illa blir istället bortglömt. Men jag tar för givet att det var ett beställningsjobb från Olofströms tränare Fredrik Söderström.
 • ...på tal om politik såg jag precis debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt från gårdagens Agenda. Undra hur många gånger man får höra stupstockar och 140 förtidspensionerade om dagen det närmaste året. Det känns som om jag redan börjar tröttna på den rådande diskursen, och då har valåret knappt börjat.
 • Ikväll är det dags att träna igen, och sällan har det känts lättare att åka och träna. Det är match redan imorgon igen så jag räknar med en ganska lugn träning. På onsdag har den nya tränaren gett oss ledigt och vad passar då bättre än att åka till Karlstad och se på ishockey.

Pappas pojke

 • Igår lyssnade jag på en intervju med kd´s Göran Hägglund. Han måste ha det oerhört jobbigt som socialminister när han samtidigt sitter i knät på den moderata ledningen. KD, och Centern, har i och med den här alliansen förlorat oerhört mycket av sin identitet och suddas ut allt mer. Utförsäkrningarna slår hårt, och Hägglund tvingas sitta och försöka förklara dem som en god gärning att hjälpa folk ut i arbetslivet. Samtidigt har moderaterna utsett en egen talesperson i näringsfrågor för att inte hamna allt för mycket i skuggen av Maud Olofsson i dessa frågor. Jag undrar hur klokt det egentligen var för små-partierna att ingå i den där alliansen, parigränserna suddas ut och allt färre verkar benägna att rösta på KD eller Centern.
 • 'Studsa tillbaka' är det nya mode-uttrycket när folk ska uttala sig om sport. 'Bounce back' har alltid använts av engelska sportreferenter, men i somras var det någon som översatte det till svenska och nu hörs det överallt. Det är helt klart ett bra uttryck, men när David Fjäll med flera använder det i var och varannan sändning så blir det lite tröttsamt.
 • Victor Tisell måste väl vara något av årets bästa värvning? Så fort det stod klart att tränare Tisell värvade sin egen son från bottenlaget Helsingborg kom motorsågen fram. Det var givetvis bloggarna nere i Karlskrona, ivrigt framhejade av den gode Mikael Fahlander som stod längst fram i drevet. Nu har Tisell visat vad han går för och satt kritikerna på plats. Han var grundseriens bästa målvakt och har nu även inlett Allettan oerhört bra. Efter gårdagsmatchen så är det nästan så jag börjar undra om jag inte vill se Tisell som förstamålvakt när det väl börjar hetta till i vår.
 • Milano-derbyt igår kväll, vilken match. Även om Milan förlorade så kan jag inte låta bli att glädjas över att Ronaldinho har vaknat till liv och alltmer börjar likna den Ronaldinho som regerade fotbollsvärlden för ett par år sedan.

Nya segrar

För att börja från början så är rakhyveln nu lagd på hyllan. Det blev seger inför storpublik i det stekheta innebandyderbyt, så nu är det slutspelsskägg som gäller. Det blev precis så tight och tufft som ett derby ska vara. I tredje perioden började känslorna bli ordentligt heta men vi höll oss kallast och vann helt klart rättvist. Med en seger som idag ska det i sanning bli ett nöje att åka och träna imorgon.

Om vårt derby var hett och hetsigt så var det i Dackehallen aningen lugnare. Jag kom lite senare än beräknat till hallen och hamnade återigen bakom ena målet. Andra perioden hade jag bra sikt över och den var minst sagt bedrövlig från Tingsryds sida. Ingen kan påstå att det var Olofström som gjorde oss dåliga, utan det var vi som gång på gång bjöd bort pucken. Det här slarvet måste bort, annars går det aldrig vägen. Jag minns att det såg i princip likadant ut för tre år sedan när det var Calle Höök & C:O som slarvade i backlinjen. Det året tyckte folk att jag var negativ som gång på gång påpekade att det inte skulle hålla att slarva så, och sen slutade den säsongen med två indianare hemma mot Väsby.

Så vårt ledningsmål i andra perioden kändes med andra ord väldigt orättvist. Sen i tredje perioden känns det i vanlig ordning som om vi höjer upp oss en nivå och visar klass. Tredje perioden såg jag från sargplats och därifrån kändes det som om Tingsryds kvaliteér och bredd tog ut sin rätt. Miljonmannen fortsätter leverera mot bra motstånd och Einarsson fortsätter vara en riktig kvalspelare.

På läktarna var det återigen ganska trångt och stämningen stundtals hög. Dryga hundratalet Olofströmare fanns på bortasektionen, men de gjorde inte mycket väsen av sig. De kändes lite på sätt och vis som Leksands-fans som inte kan några ramsor när de väl ser en match. Kan mycket väl tänka mig att så var fallet med tanke på hur hemmaklacken i Stålhallen brukar se ut. Gröna Brigaden fortsätter göra ett bra jobb på läktarna, men jag har lite svårt att förstå hur folk orkar lägga allt för mycket energi på domare Claesson i andra perioden när Tingsryd preseterar ännu sämre. Fokus på rätt grejer...


When the sun shine, we shine together...

Idag har potential att bli en oerhört bra dag. Jag har vaknat med en bra känsla och ser oerhört mycket fram emot dagens händelser. Jag har nu ätit frukost och sett Skavlans intervju med oerhört vackra Rihanna som gick på TV igår. Vidare blir det nu en promenad följt av kaffe hemma hos 93-åringen innan jag hämtar 9-åringen och åker till den stora innebandy-matchen. Efter innebandyn blir det den sedvanliga panikkörningen till Dackehallen. Om allt går som vanligt så är jag väl på plats efter 7-8 minuter av första perioden och har förhoppningsvis inte missat allt för mycket.


Nobody but you

 • Ikväll hamnade jag som sagt på en sittning modell större. Bakfyllan från igår satt i och innebandyn imorgon gjorde att jag enligt planen lät bli att dricka. Det hela blev inte bättre av att mina bordsgrannar var oförskämt tråkiga. Dock ska det sägas att när den utsökta trerättersmenyn var avklarad och det stod koreanskor på scen så blev nog kvällen till slut ganska bra. Nu är jag ganska nöjd över att vara hemma i alla fall och ser en film om den stora Djingis Khan som jag stötte lite överallt när jag var i Mongoliet i våras.
 • J20 tog idag sin tredje raka seger via 2-1 mot Södertälje. Jag vet inte vad tränare Waldemar kokade ihop under juluppehållet men nog känns det som om något måste ha skett i alla fall. Efter den fina inledningen av höstsäsongen blev förlusterna allt fler och grundserien slutade med sju raka förluster. Imorgon kl 12 kommer Troja på besök i Dackehallen och chanserna för tre nya poäng är goda.
 • Jag är som bekant del i ett innebandylag som sympatiserar starkt med Tingsryd AIF. Musiken på våra hemamatcher påminner ganska mycket om den som spelas i Dackehallen och på varje onsdagsträning får jag rapportera om hur det går i TAIF´s match. Nu kommer nästa TAIF-inspirerade företeelse in i även vårt omklädningsrum, slutspelsmustachen. Vi har bra häng i toppen av serien och blir det seger imorgon så införs det rakningsförbud. Återstår dock att se vilket resultat det får eftersom halva laget nog trots allt fortfarande får räknas som minderåriga.

Bara pengar, inget hjärta...

 • Med tanke på inlägget nedan så finns det inga tvivel om huruvida jag var nykter eller inte igår. 20-årsfesten var som en 20-årsfest bör vara och alla var nöjda. Med detta i åtanke känner jag mig ganska nöjd att jag orkade stiga upp redan kl 9 i morse för att åka och spela fotboll. Tanken var att jag inte idag skulle känna något sug efter att dricka öl, och den planen har minst sagt gåt i lås. Det blir med andra ord en nykter tillställning ikväll och det är jag väldigt nöjd med.
 • Enligt SMP är Växjös tränare missnöjd med över att hans spelare inte visar stolthet. Inget nytt under den solen med andra ord...
 • Det stod även innebandy med b-laget på schemat igår. Matchen vann vi och jag som lagkapten fick göra ett mål. Kul med seger, kul att vara kapten och kul att göra mål. Imorgon är det dags för säsongens viktigaste match och det känns som om oerhört mycket står på spel. Storpublik väntas och det ska bli förbannat kul helt enkelt.
 • Det pratas lite här och var om nyförvärv till TAIF. Alla är nog mycket väl medvetna om att ett nyförvärv skulle innebära att någon blir petad. Och där blir det lite jobbigt för mig, för jag kan inte bestämma mig för vem som ska bort. Vi har ingen Peter Andersson som man med glädje ställer åt sidan i truppen i år. Jag kommer ihår att det var likadant när jag spelade med TAIF på något av NHL-spelen för många år sedan, jag hade inte förmågan att peta eller sälja någon av TAIF-spelarna. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att blanda in mina egna känslor till spelarna i laguttagningarna. Jag antar, och hoppas, att Tisell inte lider av samma problem.

venerdì

Så har jag varit på 20-årsfest. Födelsedagsbarnet levde upp till sitt rykte medans gästerna ägnade sig åt annat.  Det blev en kväll i innebandyns tecken och jag är glad över den roll jag trots allt spelar. Jag hade planer på att göra tre mål för B-laget ikväll, men det blev bara ett. På söndag väntar ett superderby så jag sparar mina extra två mål till dess.


... på vägen ikväll hängde en grönvt halsduk.


Förbundskaptenens nya kläder...

 • Pär Mårts tar alltså över som ny förbundskapten. Det känns som ett ganska väntat val, bland annat för att tillfredställa allmänheten. Det är intressant att se hur vi i Sverige tröttnar på våra förbundskaptener när det har gått ett par år. Hardy Nilsson blev allmänt avskydd av både media och publik och in kom Bengt-Åke Gustavsson som någon slags frälsare. Det blev OS-guld och VM-guld och allt var frid och fröjd. Sen gick åren, Gustavsson blev grå, färglös och tråkig medans JVM-laget tog över. Likt fotbollsspelarna i U21-EM i somras kunde JVM-laget spela en huvudlös offensiv utan att behöva bli alltför sågade om de misslyckas. Pär Mårts, likt Jörgen Lennartsson, höjs höjs naturligtvis till skyarna som ansvarig för den frejdiga offensiv och de resultat som uppnås. Min enda tveksamhet gäller hur lätt det egentligen kan vara att överföra en sån kreativ och offensiv frihet till ett seniorlag. Jag har inget emot Pär Mårts, men jag ogillar hur folk ibland mer ser till att förändringen sker än vad förändringen innebär (läs valet 2006).
 • Idag kan nog bli en ganska bra dag. Jag har en del att stå i på förmiddagen, sen blir det lunch med den Vackra Damen från Flen och kaffe hos 93-åringen innan det är dags för innebandy ikväll. Efter matchen blir det 20-årsfest för en av lagets yngre stjärnor. Jag ska på sittning modell större imorgon kväll, men har innebandy på söndag så för att förhindra att jag riskerar att vara bakfull på söndag så siktar jag på att bli det imorgon istället. Går jag all-in ikväll så är risken minimal att jag är sugen på något dylikt imorgon igen. En bra plan.
 • På tal om att spela en huvudlös offensiv, J18 vann till slut med 9-5 mot Borås igår efter bland annat fyra mål av tillfrisknade Simon Dahl. Det känns som att han skulle bli ett bra tillskott till J20´s två hemmamatcher mot Södertälje respektive Troja i helgen. Nu vet jag att intresset för J-hockey tyvärr inte är så stort, men jag rekomenderar starkt TAIF - Troja på söndag kl 12. Ska ni ändå till Tingsryd på söndag så kan ni likaväl åka ett par timmar tidigare och äta en pizza mellan matcherna.

Mat-koma

Idag har varit en väldigt lång dag men nu är jag äntligen hemma igen och kan pusta ut. På TV´n rullar Målextra från Elitserien medans jag på datorn håller koll på TAIF - Borås J20. Kevin Karlsson är tillbaka i laget, Simon Dahl fortsätter matcha med J18 och Viktor Crus Rydberg är frånvarande på grund av skadan han drog på sig med J20 i helgen. Tingsryd har tagit tre poäng på inledande tre matcherna så en hemmaseger ikväll skulle sitta fint. Matchen verkar svänga ganska ordentligt, och står 5-4 till de grönvita efter en och en halv period.

Själv är jag oerhört mätt och belåten efter att ha fått i mig en portion spagetti med basilika-rik köttfärssås. Mer intressant än så kommer nog kvällen inte bli men det räcker gott för mig.

...nu blev det 6-4 till TAIF efter mål av tredjefemman med de roliga efternamnen.


Torsdagar är bra dagar

 • Den läsvärda bloggen Dr Hockey, och många med honom, skriver gärna och ofta om kampen mellan lagen från E respektive F-serien. Är det bara jag som känner att det är en kamp som är helt ointressant. För egen del så bryr jag mig om att Tingsryd hamnar i topp, om det sedan är Skåre, Skövde och Vita Hästen som tar resterande topp-placeringar rör mig inte i ryggen. Men desto mer jag skriver om det så inser jag att det nog snarare har med mitt generella ointresse att göra. Hade jag varit mer intresserad av ishockey och kunnat se mer objektivt på det hela så hade jag kanske också hade haft annat än enbart Tingsryd AIF för ögonen.
 • Det grämer mig att jag inte kunde vara med på innebandyträningen igår. Formen har som sagt pekat stadigt uppåt sedan nyår och det hade känts bra med ytterligare en träning innan helgens superderby. Istället blir det en b-lagsmatch imorgon för att få igång benen.
 • Det visades en hel del sport av varierande kvalitet igår på TV, det var konståkning, landskamp från Oman, handboll, spansk fotboll och ishockey. Själv valde jag dock att zappa mellan Liverpool - Tottenham och Arsenal - Bolton. Zappandet resulterade i vanlig ordning i att jag missade majoriteten av målen. Igår kväll lyckades jag med konststycket att bara se ett av åtta mål live. Att man aldrig lär sig...
 • Tyvärr är det genomgående i samhället alltid enklare att risa än att rosa. Efter Nybro-matchen så var vi många som kritiserade Tingsryd powerplay. Efter fem spelade omgångar så har vi nu en powerplay-effektivitet på 26.09%, något som verkar gå ganska obemärkt förbi.
 • Just nu känner jag att Nybro går oroväckande bra. Tji fick jag som tjatade om hur roligt det vore att få med dem till Allettan...

Victoria

Som vanligt på onsdag är det innebandyträning. Men redan efter uppvärmning kände jag mig helt slut så jag valde att avbryta träningen och sitta vid sidan. Så istället för LG´s sändning från Katrinhallen fick jag se en fartfylld div 4-träning. Det vankas stort derby till helgen så träningen gällde en hel del. Dock kom det in rapporter om Laudius målfyrverkeri så vi var uppdaterade.

Ikväll finns här ingen cider att fira med som förra veckan, men det känns som om kvällens seger satt som en smäck. Lagom utspelade som uppe i Norrköping men ändå seger Mariestad har ju inte varit TAIFs påse chips innan direkt så härligt med bortavinst. Det finns inga bortamatcher i den här serien som vi kan förväntas dominera och vinna enkelt, sånt får vi ägna oss åt på hemmaplan. Tabellen ser nu ganska betryggande ut och på söndag tar vi emot ett Olofström med kniven mot strupen som nog väldigt gärna hade sluppit att åka till Dackehallen.


Heja Brolin!

 • Jag hamnade som sagt på fest med ett helt koppel koreaner igår. Först och främst blev de oerhört imponerade av mina språk-kunskaper som blev bättre och bättre ju längre kvällen gick. På gott och ont visade det sig även att vissa av dem känner personligen känner min koreanska som finns kvar nere i Suwon. Det var såklart inte helt lätt att höra berättelser från det liv jag lämnat, men det gladde mig att höra att hon går runt iklädd en grönvit halsduk i den koreanska snöyran.
 • Mariestad borta klingar inte helt ok för oss grönvita. Jag får för mig att det är ett lag som vi har haft relativt svårt mot de senaste åren. Den stigande formkurvan lovar dock gott och om vi kan upprepa matchen från Billingehov förra veckan så är jag inte allt för orolig.
 • Jag såg till att vara hemma relativt tidigt igår, och när jag kom hem såg jag glimtar av en eftersändning av AIK - Leksand från igår. Det roade mig när AIK-klacken i andra perioden började sjunga "Varför sjunger inte ni..." riktat mot Leksandsklacken. Det vet väl alla att många av dem som dyker upp på Leksands bortamatcher iklädda blåvita tröjor inte har en aning om vilka ramsor som sjungs. Jag minns hur det var i Dackehallen i höstas där ett gäng smålänningar och blekingebor stod som fån på bortasektionen medans en engagerad stackars tjej skällde på dem för att de inte sjöng med i ramsorna.
 • Nu är det dags att inleda dagen med 'Mästarnas mästare' på SVT Play och frukost med stekta ägg innan det är dags att sätta igång dagen. Ha det bra!

Jan. 19, 2010

 • Idag blev en dag då jag inte har gjort allt för mycket i onödan. Det blev en tvätt- och städdag och jag passade även på att besöak biblioteket för att införskaffa lite ny läsning. Den stundande Afrika-resan närmar sig så jag börjar känna att det är dags att läsa in sig på området. Nästa vecka hade jag tänkt köpa flygbiljetter så att resan blir helt komfirmerad. Mitt första intryck efter ett par timmars läsning är att Botswana kanske stryks från resplanen, en resplan som nog kommer hinna ändras rätt många gånger innan det väl är dags att starta kringflackandet i början på maj.
 • En av innebandylagets mer förvirrade ungdomar håller av outgtundlig andledning på Troja/Ljungby. Han försökte vara rolig igår och frågade om jag skulle med på derbyt på onsdag. Jag tackade vänligt men bestämt nej och kontrade med att jag nog i sinom tid får åka på derby i Ljungby den här säsongen ändå, jag ska bara hålla ut ett par veckor till.
 • Ikväll ska jag tydligen gå på fest. Det är mer mitt sociala ansvar än en verklig lust att gå på fest som tar mig dit. Jag planerar en lugn kväll med tidig hemgång, något som jag nog tror jag ska lyckas med. Fördelarna med festen är att jag nog får tillfälle att öva såväl mina koreanska som mina italienska språkkunsaper.
 • Med tanke på dagens Troja-nyhet i SMP så kanske det vore bra om de hamnade i ett negativt kval och fick ett par extra hemmamatcher den här säsongen.

Rätt stol

I söndags när vi var på J18 så valde vi givetvis sittplats. Vi tog första raden precis bakom Tingsryd bås, och jag var ju inte dummare än att jag valde plats nummer 27. Dock hade vår närhet till båset som effekt att vi knappt vågade pratade med varandra. Det gick inte sitta där och prata vitt och brett om spelarna i laget, eftersom de hörde allt vad vi sa. Speciellt när Tingsryd tog timeout så var vi extra noggranna med att tala lågt för att inte störa någon. De samtalsämnen som avhandlades som till exempel rot-avdrag, indiskt jordbruk och Pontus Kåmark var nog dock inte till större intresse för någon utomstående.

I första pausen var vi ute efter att köpa hälften/hälften-lotter men fick till svar att de var slutsålda. Och i andra pausen sades det i högtalarna att det tyvärr inte fanns så många lotter men att vinnarlotten inbringade hela 130 kronor. Rent överlag var det ganska stillsamt bland de 99 åskådarna och ledande grönvita supporterrepresentanter trillade in i hallen först under slutminuterna. Jag har förresten glömt att skvallra om att Karlskronas omåttligt populära tränare Mikael Nilsson även befann sig på läktarplats. På isen blev vi mest imponerade spelmässigt av Emanuel Mejrud, Kevin Ekman-Larsson och tidigare för mig okända Andreas Persson.


Stora ishockeyinlägget

 • J20 tog i helgen två väldigt sköna segrar, på bortaplan mot Huddinge och Västerås. Till helgen är det två nya hemmamatcher, där Troja på söndag kl 12 hade varit väldigt intressant om jag inte hade haft innebandy då.
 • Jag har tidigare påpekat att jag inte förstår särskilt mycket taktik och spelsystem vad det gäller ishockey. Jag vet inte vad TAIF har för försvarsspel eller för spelmodell offensivt. Men igår så berättade tränare Tisell innan matchen att Pantern var ett lag med bra lagmoral och arbetskapacitet, ett lag där alla finner sig i sina roller i försvarsspelet. Som lösnig på detta skulle Tingsryd försöka vända spelet snabbt och komma på kontringar. Så igår visste jag vad jag skulle titta efter och nog kontrade Tingsryd både bra samt skickligt igår och flera av målen kom på snabba spelvändningar. Tänk om man kunde få sån service av Tisell inför varje match.
 • Ikväll visar Canal+ Linköping - Djurgården, det känns som om det är Djurgården så gott som varje match numera. Djurgården är som sagt väldigt roliga att se, men ikväll ligger de tidigt under med 2-0 så det ser mörkt ut för blåränderna. Hur det slutar får någon annan hålla koll på för jag ska åka och träna innebandy nu.
 • Det märks att intresset runt TAIF börjar stiga nu. Folk i min närhet börjar fråga allt mer om matcherna och när nästa hemmamatch spelas. Och på hemmamatcherna ser man nu folk som man inte sett där på länge. Hade det gällt andra lag hade vi kallat dem medgångare, nu ser vi dem istället som frustrerade grönvita själar som börjar ana upprättelse. Oavsett bilket så börjar ishockeyn bli ordentligt het i södra Småland nu.

소주

Den koreanska bugningen och artigheten fanns i alla fall kvar, språket var det lite värre med. Lunchen får dock ses som lyckad då jag fick en flaska traditionell koreansk sprit, Soju, i present. Nu är bara frågan vilket tillfälle som är gott nog för att denna flaska ska drickas upp. Förslag?


1318


Utsikt från en skybar i Tokyo.

 • Det jobbas på bra i Elit Sky Bar som nu även har skaffat sig en egen hemsida. Även om utsikten inte är att jämföra med andra skybarer jag besökt så är den ett trevligt inslag i Dackehallen. På väggarna har det nu, utöver tidigare foton, kommit upp ett antal klubbor signerade av diverse spelare. Där finns Mattias Elm, Fredik Emwall, Anders Åkesson, Henrik Zetterberg, Christer Andersson, Larry Pilut, Andrei Matitsyn och... Petter Henning!
 • Det är nya tider på gång nu. Efter fem år i min lägenhet på tredje våningen så har närapå alla mina vänner lärt sig min portkod. Idag byts klassiska 7825 ut till fyra nya siffror. Om den nya koden blir lika svår för folk att lära sig så går fritidsgården en mörk framtid till mötes.
 • Jag har tidigare uttryckt min skepsis mot svensk film, men jag ska erkänna att på söndag-kvällar så fastnar jag ofta framför en Wallander-film. Canal+ visar en ny film kl 21 varje söndag kväll och då känns det som lagom underhållning. Dessutom är det perfekt att ha en Wallander på i bakgrunden medans jag begraver mig i Football Manager ett par timmar. Wallander-filmerna gör inga försök att vara något mer än en svensk film som utspelar sig i en svensk småstad, och då funkar det för mig.
 • Idag ska jag luncha med en nyanländ korean. Jag måste erkänna att jag är lite nervös. Det ska bli spännande att se hur mycket av mitt koreanska vokabulär och min koeranska artighet som har försvunnit sen i juni, jag är rädd att det är en hel del...

En heldag i Dackehallen

Min största oro för dagen grundade sig ju i om det gick att få pytt i panna utan rödbetor i Dackehallens restaurang. Det visade sig gå alldeles utmärkt, så efter det gick allt som på räls. 

Dagen inleddes som bekant för mig, Lidhultarn och den Nyblivna Pappan redan kl 12 med J18´s match mot Skövde. Varken Kevin Karlsson eller Victor Crus Rydberg deltog idag så vi fick se ett TAIF utan mina två favoriter. Det ska sägas att det inte var någon vidare underhållning vi bjöds på i en match som Skövde vann med 3-2 i förlängning. Mest intensivt blev det just i förlängningen när utvisningarna duggade tätt och varken domare, sekretariat eller tränare visste vilka regler som egentligen gällde. Skövde kände sig, troligtvis med all rätt, felfördelade och lyckades omvända den frustration till motivation istället och kunde avgöra relativt rättvist. Förlängningen drog alltså ut ordentligt på tiden och den befarade dö-tiden i hallen uteblev.

När matchen väl var slut begav vi oss alltså till restaurangen för att äta mat och lyssna på tränare Tisell. Själva Pantern-matchen vet jag inte riktigt vad man ska säga om, det är förstås ett oerhört bra resultat som ingen kan ta ifrån oss. TAIF vände bra på Pantern och kontrade in ett antal mål i rätt lägen. 3-1 strax innan första paus och sedan 4-1 och nästan även 5-1 i ett och samma boxplay måste varit tunga för Pantern. Efter 5-1 var det förstås avgjört och det verkade båda lag överrens om.

Tingsryd imponerar förstås och sprider ut målskyttet på sju olika målskyttar och det är bara Lundströms lina som inte producerar ikväll. Likt förra året så har Stark-Hansson-Bankelius lyft sig när det vankas kvalspel och klarar av att göra mål utan att behöva göra det så snyggt varje gång. På backsidan ser det lite slarvigt ut stundtals och det sprids en hel del puckar åt höger och vänster med fel adress. Jag tror det krävs att vi höjer nivån en aning i egen zon för att det här ska sluta bra.

2200 på läktarna är en bra siffra mot ett lag som inte gör någon glad. Däremot gjorde det mig glad att det faktiskt kom Pantern-supporter på besök. Vi får hoppas att de inte drabbades av torgskräck bland allt folk. Trots den ganska fina publiksiffran så var det ganska sömnigt på läktarplats tycker jag, något som garanterat blir annorlunda om en vecka då Olofström kommer på besök.


Mot nya mål

Igår var vi uppe på småländska höglandet för att spela innebandy. Intressant att se att de spelar bandy, inte hockey, på de uppspolade isplättarna där uppe i norr. Innebandyn gick inte som det var tänkt så det blev en ganska städad bankett efter matchen igår.

Idag beger vi oss söderut mot Tingsryd ganska tidigt. Jag och Lidhultarn kör för att hämta upp den Nyblivna Pappan för att sedan åka ner till Dackehallen och se TAIF - Skövde J18. Vi var alla tre överrens om att det vore dumt att inte passa på att se juniorerna när de ändå spelar samma dag som A-laget. Eftersom Gröna Brigaden idag är matchvärd så är vi även inbjudna till restaurangen innan match för att äta pytt i panna. Min största oro för dagen grundar sig i om man kan få pytt i panna utan rödbetor.


It's a new dawn, It's a new day, It's a new life...


Frukostdags.


Det blev som sagt en väldigt liten bjudning här igår kväll. Gästerna var tre till antalet varav två lämnade relativt omgående. Så kvällen avslutades med att jag satt nykter i soffan och lyssnade på när en gammal bekant raljerade om livet och kärleken medans jag nickade bifallande på rätt ställen. Det var dock väldigt trevligt, så jag har inga invändningar. Vi var nog överrens om det mesta, även om hon i dimman hade svårt att förstå avslutandet på min koreanska relation. Jag var mer än lovligt trött igår kväll. så när den sista gästen väl lämnade strax innan midnatt tog det inte många minuter innan jag hade somnat in.

Nu är det dags för en ordentligt frukost innan vi ska bege oss iväg för att spela innebandy. Vinner vi den så är det fortsatt tätkänning och jag tror nog det kommer sluta med någon slags fest ikväll. Skulle vi misslyckas med det så ställs nog festen in för egen del och då återkommer det nog lite bloggande ikväll. För er som stannar hemma idag så rekomenderar jag Huddinge - Tingsryd J20 kl 16 på swehockey.

...and I´m feeling good.


1-1 står det på tröjan, och 1-1 står det i matchen...

 • Förra våren var jag utomlands och missade första säsongen av 'Mästarnas Mästare'. Igår såg jag första avsnittet av den nya säsongen och jag måste säga att jag tyckte det var bra. För någon ur min generation kommer Tomas Brolin alltid vara väldigt stor, vad som än händer. Det visade sig för någon vecka sedan att det några av juniorerna i mitt innebandylag inte ens kände till Tomas Brolins målgest. Då har det gått på tok för långt, och den goda Tomas förtjänar all eventuell upprättelse som han kan tänkas få genom Mästarnas Mästare.
 • Det finns inte fullt så mycket att fira ikväll som jag egentligen hade hoppats på. Lika bra det kanske för jag har trots allt innebandy imorgon. Men sällskapet vill likväl fira så för att slå ihop min hemmkväll med deras utgång så får jag öppna fritidsgården för förfest ikväll. Det ska nog gå bra, förhoppningsvis lämnar gästerna tidigt och jag får min välförtjänta sömn.
 • Det är lite små-tufft att det finns en Ismo Sirén-grupp på ansiktsboken. Vad som diskuteras där är dock aningen oklart, men jag tar för givet att det handlar om spaghetti-lirare med överlägsen +/-.
 • J18 vann igår på straffar mot Troja. En derbyseger är alltid en derbyseger.
 • Skidskytte, den nya tidens sjukamp...

Stay til its over

Jag har, som bekant, en förkärlek till Marit Bergman och drar gärna kopplingar mellan hennes musik och vårt kära TAIF. Jag mailade henne idag och berättade om kopplingen, att hennes 'This is the year' spelas i Dackehallen under varje match och gav henne länken till den youtube-video jag gjorde ackompanjerad av hennes musik. Idag kom svaret från den Vackra Marit;

"Det var ju jätteroligt att se videon! Jag säger Heja Tingsryd och låt inte dom jävlarna ta er."Så kom det ännu ett svar

Via det formidabla nätverket Facebook fick några av spelarna som jag tog ut till decenniets TAIF-lag chansen att kommentera det hela. Hockeyspelare är väl inte direkt kända för att komma med lysande kommentarer, men vi får nöja oss med vad vi får. Frågan var helt enkelt vad de hade för kommentar till det hela. Nu har det kommit in ett sent, men ändå uppskattat svar...

Niklas Fogström, Mora: Det känns självklart jättekul, inte så väntat dock när man tänker på vilka storheter som lirat i anrika TAIF. Ex. Pilut, Åkesson, dom finska backarna m.m. Men jag tycker att Olausson hade varit bättre som ytterforward, då behöver han inte jobba så mycket :)


This is the day

there'll be no mistakes
there's just gonna be one
big departure
this day I will do everything right, this day
is mine


Idag är en stor dag, om ett par timmar vet jag om det finns skäl att fira eller ej. Håll tummarna!


Come on Royals

 • Nog för att jag gärna ser att Liverpool vinner Premier League, men favoritlaget i England är trots allt FC Reading. Bland annat så var jag och och en polare över i Reading och såg stadens stolthet ta emot Q.P.R på Madejski Stadium 2005. Sedan sejouren i högstaligan för ett par säsonger sedan så har det gått tungt för Reading men igår slog de ut självaste Liverpool ur FA-cupen efter att Shane Long avgjort i förlängningen. Come on Royals!
 • Canal + fortsätter att visa Djurgården, och efter en oerhört lång dag så är jag väl värd att ligga raklång i soffan och se deras hemmamatch mot Luleå. Vid sidan om följer jag J18´s bortamatch mot Troja. Efter första perioden står det 1-1 sedan favoriten Kevin Karlsson på pass av Crus-Rydberg kvitterat i powerplay. På söndag spelar J18 hemma så då hoppas jag kunna lura med mig Lidhultarn på en heldag i Dackehallen innan det är dags för att äta pytt i panna med Gröna Brigaden.
 • En av mina favoritblondiner är äntligen tillbaka i stan. Så i eftermiddag har jag varit hemma hos Skånskan en sväng och bara hängt. Tillvaron blir lite ljusare med henne i närheten så jag är mycket nöjd.

Det är jag och Einarsson


På en fest för några veckor sedan så glömde någon en Kopparberg X-strong 7.0% Cider i mitt kylskåp. Av förståliga skäl har den blivit stående där, men i brist på annat så tar jag den ikväll för att fira. Det är med andra ord en väldigt belåten bloggare som kommer hem från innebandyträningen ikväll. Likt en Olof Einarsson när kval-våren kommer har jag vaknat till och gjorde för andra träningen i rad mål under tvåmålsspelet. För en icke-målskytt som mig så känns det väldigt bra.

Jag var oerhört nöjd med harmonin i det senaste inlägget i den här bloggen. Jag kände att titel, bild och text följde en gemensam linje på ett mycket bra sätt. Så här i Hemingway-tider (Jaså?, tänker ni) hade jag dock gärna kallat inlägget 'Klockan klämtar för oss', men jag kände att det hade varit lite för mycket övermod inför matchen. Nu i efterhand känns det förstås som att det hade varit klockrent.

...hur kan någon dricka den här smörjan?

Om det stämmer som det står på Holgers Blogg, vilket jag antar att det gör, att det på sätt och vis blev en lättnad för spelarna att den där förlusten till slut kom så antar jag att kvällens resultat också var en lättnad. Utan att ha sett matchen så känns 5-1 uppe i Billingehov oerhört förtroendeingivande. Det fanns nog en hel del olyckskorpar som började gnugga händerna, och vi var säkerligen en hel del grönvita som började känna en gnagande oro efter de två inledande matcherna av Allettan. Med tanke på hur resultaten har sett ut än så länge, där alla har slagit alla, så är vi med igen och förlusten mot Nybro kan vi lägga bakom oss. Nu är Tingsryd i täten igen och det ska bli en fröjd att åka till Dackehallen på söndag.

Förresten, det är ju väldans skönt att det inte finns några svenska turister på Haiti. Tänk om vi hade varit tvungna att bry oss om den där jordbävningen där 50.000 - 100.000 människor strykit med, vem hade orkat med det nu när vi har SAAB att oroa oss för.

Skål och God Natt...


Tiden är inne

Julklappen har kommit upp på väggen hemma 93-åringen, så nu kan han ha koll på när hockeymatcherna börjar. Som det anstår en sann ålderman så var han givetvis inte det minsta förvånad över att vi förlorade i söndags. Hans analys var att Nybro hade mer att spela för och nog var mer taggade. Tingsryd å sin sida behöver nog ett par matcher på sig att komma igång igen. Till viss del är jag beredd att hålla med honom i hans tankar. Sen slog vi på TV'n och då visade det sig att 93-åringen visst har Eurosport. Så där lämnade jag honom i hans fåtölj medans TV'n visade ett målsammandrag från Afrikanska mästerskapen. Själv har jag plockat ner mitt julpynt och ska strax åka på innebandyträning. Uppe i Skövde närmar sig matchstart och allt fler grönvita kastar ett öga på klockan samt passar på att ägna en tanke åt högre makter.

H E J A   T I N G S R Y D ! ! !


Under min luva

 • Idag är en dag då jag fick för mig att jag är väldigt upptagen. Nu visar det sig dock att min upptagenhet inte ligger förrän nästa vecka så helt plötsligt har jag ett par fri-timmar. Skönt dock att komma upp tidigt så jag fokusera på det nödvändiga innan fritiden tar vid. 93-åringen har äntligen fått komma hem från sjukhuset så idag ska han få sin julklapp är det tänkt. Sen är mitt kylskåp mer än lovligt tomt så det får nog också bli ett besök på någon av stadens alla stormarknader.
 • På Canal+ snurrar just nu ett par av de oförståligt populära Johan Falk-filmerna. Svensk action tilltalar mig inte men igår såg jag sista halvtimmen av en av filmerna. Slutscenerna utspelade sig under en elitseriematch mellan Frölunda och AIK i Scandinavium. Idrott har ytterst sällan lyckats göra bra på film, men igår slog det mig även hur oerhört taffligt de gestaltar supportrarna i och runt arenan. Vad som skrämmer mig är dock att det kanske är så folk uppfattar oss, som fjantar som springer runt och gör high five med varandra och brölar obegripliga saker. Regissören kanske visar den bild som han och alla andra ej insatta har av supporterlivet. Själv försöker jag intala mig att jag/vi ger ett betydligt bättre intryck än så, men jag kan inte vara säker.
 • Gomorron Sverige ökar sin sädningstid med en timme. Perfekt för såna som mig som stiger upp i snåret kring 8.30-9.00 och därmed missar ganska mycket av detta utmärkta frukostprogram. Heja SVT!
 • Det finns en grön TAIF-mössa som gång på gång av misstag (?) hamnar i min ägo. Jag lämnade tillbaka den till den rättmätiga ägaren för ett par veckor sedan men sen glömde han den i bussen efter Hästen-matchen så då tog jag hand om den igen. Jag är egentligen ingen möss-person men denna mössan gillar jag skarpt. Den är perfekt att dra ner öronen utan att man känner sig instängd. Dessutom är det en väldigt 'liten' mössa, så den märks inte när jag av vana drar min luva över huvudet. Jag bär i princip alltid luvtröja, så att mössan går i harmoni med luvan är nödvändigt. Det är med andra ord en mössa som är som gjord för mig. På söndag får jag lov att lämna tillbaka den igen, men jag undrar om det inte är dags att investera i en egen nu.

Skövde - Tingsryd

Den på många sätt magiska våren för tre år sedan gör sig ofta påmind. Tingsryd tog sig med nöd och näppe vidare till Allettan och även den säsongen deltog Skövde IK. Inför premiären i Billingehov var vi ganska osäkra på var vi egentligen stod då spelet tidigare hade svajat en hel del. Som vanligt på onsdagar var jag även det året på innebandyträning men vill minnas att just den onsdagen så trillade SMS-rapporterna in i strid ström på vägen hem från träningen. Tredje perioden slutar 2-4 och matchen 3-6, referat här,  i grönvit favör.

Just Skövde-matchen är en match som sticker ut lite extra för min del från den våren, det kändes som att Tingsryd åkte dit med en hel del att bevisa och kom tillbaka med ett oerhört gott resultat. Det läget vi hade då påminner en del om läget vi har inför matchen imorgon, och min förhoppning är att vi kan komma ut med ett lika gott resultat.


a Farewell to Arms


Idag kom världens bästa bok på posten, väl värd att läsa igen.

 • Så här i efterhand är jag ganska lättad över att vi inte gick upp i allsvenskan när jag nu ser hur nykomlingarna har det. Örebro får tydligen "i osannolikt många matcher konstatera att vårt lag har sin egen nivå när det kommer till domarinsatser". Det låter ju inte alls roligt för de stackarna...
 • Jag har de flesta kanaler som visar fotboll av någorlunda klass. De flesta matcher som är värda att se brukar jag kunna hitta på någon kanal, men igår kom dråpslaget då det visade sig att jag inte hade Eurosport. Skitkanalen som aldrig annars visar något av intresse sänder återigen Afrikanska Mästerskapen som hade varit kul att se. Jag har inte haft något som helst behov av Eurosport de senaste åren, just därför blev jag nu förvånad över att kanalen inte fanns i mitt utbud.

Färdig


Jag har snöat in fullständigt på Wasa Delikatess Sesam just nu.
Morgon, middag och kväll.

 • Det var ordentligt med folk på plats i Dackehallen igår, och i vanlig ordning medför det att stämningen blir aningen lidande. Folk hamnar utspridda på läktaren och allt för många som inte är beredda att höja rösten beblandar sig med dem som är beredda att göra det. Sen är det vinter dessutom och då vet vi ju att de alla de tjocka jackorna dödar mycket av ljudet... Jag såg dessutom att någon på Brigadens forum ondgjorde sig över att det sprang runt 2-3 personer med Lakers-mössa i hallen igår. Jag och Lidhultarn stod på läktarplats och påpekade precis samma sak. Det är verkligen inte OK, ska man gå på fest så får man banne mig klä upp sig.
 • Örebros Peter Andersson kastar in en flaska på isen som träffar en av linjedomarna. "Det är så låga människor att jag spyr på det. Det är för bedrövligt, jävla djur rent ut sagt. Jag blev fysiskt illamående", säger en anonym fd bloggare.
 • Innebandyn igår slutade med seger för hela laget, och alla var nöjda. Ikväll är det ny träning och vi får hoppas att vi kan rida på den framgångsvåg och den nytändning som vi har fått den senaste veckan.
 • Igår kom alltså den första förlusten sedan Asplöven borta i början på april förra året, och det var den första förlusten i Dackehallen sedan TAIF - Kungälv i november 2008. Det var med andra ord ett tag sen senast och nu gäller det att vi vänder den här förlusten till något positivt. Det som inte dödar, det härdar och nu har vi fått lite negativ energi att krama ur något bra ur. Nu kör vi!

Festen som kom av sig...


'Festen som kom av sig' kallade SR Kronoberg det, och det känns väl som en ganska bra beskrivning. Jag, 9-åringen och två lagkamrater från innebandyn kom ner till Tingsryd strax efter kl 16 och då var grusparkeringen stängd så vi fick lägga ytterligare ett par minuter på att hitta parkering. Strax utanför entrén fick vi höra måljubel över Einarssons kvittering och i entrén fick vi höra att det var en kvittering, och inte ett ledningsmål som vi hade hoppats. Väl inne i hallen kändes det lönlöst att försöka tränga sig upp på läktarna så jag och mina två vänner fick ta plats på trappan vid kiosken bakom ena målet. Det vore synd att säga att det är Dackehallens bästa platser direkt. Vi hade dock bra utsikt över Robin Jacobssons ribbskott i PP, men mycket mer av värde än så såg vi inte.

Till andra och tredje perioden tog vi oss upp på läktarplats, men jag vet inte om det var så mycket mer att se där egentligen. Tingsryd kändes väldigt trött och avslaget medans Nybro var betydligt bättre. Hade vi haft onsdagens flyt så hade kanske Åkessons ribbskott i slutminuten gått in, men sånt flyt håller inte i sig för evigt. Nybro kändes hetare och hungrigare än Tingsryd ikväll, och vann således välförtjänt. Att säga att Tingsryd borde träna powerplay är väl som att slå in en vidöppen dörr, men under kvällens match så var spelet i numerärt överläge närapå skrattretande.

Nu är det lite upp till oss och visa var skåpet ska stå och vad vi vill ha ut av denna säsongen. Det är Skövde borta på onsdag och då hoppas jag att det är rejält laddade Tigrar som åker ut till match.


Nyrakad och fin

Så har jag ätit frukost, tittat på Tilde de Paula och gjort mig söndagsfin inför dagen som väntar. Om en timme ska jag hämta upp 9-åringen för att ta med honom på vår innebandy. Så länge han har med sig en klubba så har han inga problem med att roa sig på egen hand i hallen medan vi andra byter om och ska värma upp och så vidare. 9-åringen har växt upp till att bli oerhört intresserad av innebandy, både att spela själv och att se oss spela. Idag är det nystart efter juluppehållet och det är dags att visa framfötterna igen. Men det känns bra och det är med god tillförsikt jag åker till dagens match.

Så gott som direkt efter matchslut gäller det att kasta sig i bilen och att så snabbt men ändå lugnt ta sig vidare till Tingsryd för ännu ett smålandsderby. Sen vi började möta Nybro igen så har vi fem raka segrar mot dem, och jag hoppas att det är en trend som kan fortsätta ikväll. Tar vi en ny seger idag så har vi fått en precis så bra start på Allettan som någon kunde önskat sig. Jag föväntar mig en närapå fullsatt Dackehall så mitt största bekymmer just nu är egentligen hur jag ska klä mig. Kylan ute går inte så bra ihop men en trång Dackehall, men förhoppningsvis kan jag hitta en mellanväg.


Gitarrer och Bas, Trummor och Hat


Göteborgs-pop när den är som bäst.

Det verkar bli en ganska lugn lördag också. Vi hade innebandyträning i morse för att samla trupperna igen efter den senaste tidens händelser. För egen skull var det en nödvändig förändring och det kändes bättre idag än vad det gjort på länge. Fick dessutom äran att trycka upp en handledare i krysset precis i början av träningen och det är ett gott tecken på att saker och ting är på väg rätt håll.

 

Min bil har fortsatt krångla lite i takt med att GM´s behandling av SAAB ter sig allt mer tafflig för var dag som går. Så idag fick startkablarna komma fram för andra gången på en vecka. Nu är jag hemma hos föräldrarna och har kopplat in bilen till batteriladdaren. Så medans bilen står ute i kylan och laddar så sitter jag inne i en fåtölj och läser en bra bok, sämre kunde man sannerligen ha det. Om bilen går som den ska imorgon så kör jag först på inebandyn för att sedan kasta in en juniorfemma i baksätet och åka vidare mot Tingsryd när vi spelat klart. Vi håller tummarna för den planen.


Lika bra att ta det säkra för det osäkra


En lugn fredag

 • Jag fick ju en pik om att jag underbygger negativa känslor mellan TAIF och Lakers genom mitt pizza-inlägg för ett par dagar sedan. Tänk om det är så att den gamla Lakers-spelare Fredrik Jensens bitterhet mot TAIF beror på mina skriverier...
 • Cirkus Oskarshamn brukade vi kalla det förr i tiden. I år har de värvat 13 spelare sen säsongen inleddes så det är kanske dags att ta upp det smeknamnet igen...
 • Jag och mina vänner äger en fresbee tillsammans. Den inhandlades på Phi Phi i Thailand för snart 6 år sedan och har varit med oss, mestadels mig, på många resor sen dess. Mellan turerna står den hemma i min bokhylla men idag begav den sig ut på vift igen. Två månader i Indien väntar för fresbeen och jag är mer än lovligt avundsjuk.
 • Anja Pärson tog en pallplats i Världscupen idag. Jag gillar Anja så det var ett skönt besked inför OS.
 • Jag tycker det är oerhört skönt att stanna hemma och ta det lugnt idag. Det känns som om de senaste veckorna har varit fyllda av antingen helgdagar eller normala helger i form av fredagar eller lördagar. Nu är det nog slut på det roliga och rutinerna väntar runt hörnet igen. Jag tycker det ska bli skönt och laddar inför nästa vecka med att ta en lugn helg. På Spåret och Football Manager borgar för att det blir en god kväll. Imorgon förmiddag är det innebandyträning och sen hoppas jag på en klassisk lördag med en tipskupong och allt vad det innebär i övrigt.

...de hade Calle och de hade Peter Andersson.

Jag är ju ganska förtjust i att skriva diverse texter och använda ord så genom åren har ett par av mina alster etablerat sig på läktarna i Dackehallen. Min personliga favorit men som dock sällan sjungs vid officiella sammanhang är min och Lidhultarns version av Vår på Saltkråkan.


Du ska få höra nå´nting som jag vill tala om
de hade Calle och de hade Peter Andersson.
Mörrum är i tvåan,
Mörrum är i tvåan.
Tjala tjala, tjala lala lala la.

Du ska få höra nå´nting som jag vill tala om
de har Brasar och de har Oskar Fransson.
KHK är bottenlag,
KHK är bottenlag.
Tjala tjala, tjala lala lala la.

Du ska få höra nå´nting som jag vill tala om
vi har Hilding och vi har Matthew Davidson.
Å vi ska tillbaka,
Å vi ska tillbaka.
Tjala tjala, tjala lala lala la.


Nu åker vi...

 • Min bil har varit sönder ett tag nu. Men med ett ordentligt ingrepp med lite starkablar och dylikt så är den nu igång igen och fungerar som den ska. Återstår att se om den gör det imorgon bitti också...
 • Igår kväll när jag pulsade hem genom knähög snö efter hockeyn så stötte jag på en mer än lovligt berusad tjej vid stationen i växjö. Utan varken vantar eller jacka raglade hon omkring. Jag tog mitt samhälleliga ansvar och frågade hur det var med henne och vart hon var på väg. Hela hon var snöig och hade väl ramlat ett par gånger redan så jag erbjöd att följa henne hem, eftersom jag inte trodde hon skulle klara av det på egen hand. Givetvis feltolkade hon min vänlighet och blev skitskraj och aggressiv istället. Hon skulle minsann ta sig hem på egen hand och släpade sig uppför stationstrappan. Jag kände dock att jag inte hade samvete nog att låta henne frysa ihjäl i en snödriva någonstans så jag smög helt enkelt efter på hundra meters avstånd. Så jag gömde mig bakom buskar och träd för att inte synas och fick på så vis spendera 20 extra kalla minuter ute på söder innan hon hittade in genom en port till ett hus och jag kunde gå hem. En god gärning rikare men ett par bortfrusna fingrar fattigare.
 • Jag brukar vara ganska kvick på att såga Bloggar som inte håller måttet och som lägger av allt för snabbt. André Peterssons JVM-Blogg är naturligtvis värd en skopa då han inte orkade med mer än 9 inlägg under hela turneringen. För dåligt. 
 • Nu är det dags att lägga Hästen-matchen bakom sig och fokusera på söndagens TAIF - Nybro. Det är nog bäst man förköper en biljett till söndagens match för jag tror nog det kan bli trångt. Dessutom spelar jag innebandy före matchen och kommer missa hockeyns första minuter, och då är jag inte sugen på att stå ett par extra minuter ute i kylan och frysa.
 • I eftermiddags kom Italienskan på besök. Hon har varit hemma över jul och nyår men åker imorgon tillbaka till den eviga staden igen. Medans vissa vänner sviker och andra försvinner så är hon en som står fast. En kanna kaffe och ett par bullar gjorde oss sällskap och mer än så behövs inte för att det ska bli en väldigt trevlig eftermiddag. Nu dröjer det till slutet av mars innan hon är tillbaka nästa gång, men det går nog ganska fort.
 • Så visar det sig att det har tagits tråkiga men i mina ögon nödvändiga beslut inom innebandy-laget. Det är helt klart positivt för egen del vilket gör att min halvdana innebandybojkott är över.

Yesterday, all our troubles seemed so far away...


Här Kommer Lyckan För Hundar Som Oss

"Och jag behöver en smäll på käften för att komma i rätt balans..."

Sällan har vi vunnit så oförtjänt, men kanske var gårdagens match den smäll på käften som vi uppenbarligen behövde. Om någon nu har tvivlat så visar matchen igår tydligt att det här inte blir enkelt. Jag har inte sett TAIF så utspelade på hela säsongen, så att ta tre poäng igår känns nästan lite oförskämt. Peter Johansson är dock en del av laget och när han spelar som igår så ska det mycket till att besegra oss.

Det var ordentligt med grönvita på läktarplats och vi fick se en ganska trivsam match. Oförtjänta segrar är trots allt de skönaste, speciellt på bortais. Efter Jacbossons mål tycker jag det var en imponerande uppvisning av TAIF i hur man dödar en match. När Hästen verkligen ville komma in i zon och jagade kvittering så kom de ingen vart, TAIF stod upp i mittzon och stoppade varje försök.

Nu är allettan igång och vi har fått en riktigt bra start, att det såg darrigt ut på isen är det ingen som kommer ihåg om några veckor.


So it begins


Marit Bergman - This is the year

Så var det dags, hela hösten har vi gått och väntat på imorgon. Helt plötsligt är inget av hösten värt något längre, det enda som räknas är vad vi kan prestera från och med nu. Helt plötsligt är varje match värd så ofantligt mycket mer och helt plötsligt får vi äntligen se var vi verkligen står. Ingen kan förringa vad vi har gjort så här långt under säsongen, men om vi inte bibehåller det fokus och den kvalitet vi har haft så här långt så vore hela hösten bortkastad.

Imorgon vaknar tusentals TAIFare med samma tanke. Hundratals av dem tar imorgon ner sin grönvita halsduk från hatthyllan och beger sig de dryga 30 milen norrut mot Norrköping. Tingsryd AIF har ett spektrum av tusentals supportrar runt om i Kronoberg och Blekinge Län. Det finns så ofantligt mycket som skiljer mig från Eva-Lena i Lessebo, Jonte i Vermanshult, Ola på Dalbo, Alexander i Jät, Fabian i Karlshamn och Elias i Tingsryd, men imorgon är det vad som förenar oss som är vår styrka.

Vi har en förhoppning, en dröm samt en kärlek gemensamt. En förhoppning om en lyckad vår, en dröm om en återupprättelse och en återkomst till var vi hör hemma samt en kärlek till Tingsryd AIF. Imorgon finns det inget annat som betyder något och imorgon är vi alla en. Det är det som gör oss så oerhört starka. För var gång de slår undan benen på oss så sluter vi oss samman än tätare och reser oss upp än starkare. Imorgon står vi återigen upp med knyten näve mot alla de som vill hindra oss på vår väg framåt.


Imorgon genomsyras vi alla av kärleken till den stoltheten, det hjärtat och den traditionen som bygger upp vår förening. Det är den kärleken som får hundratalet grönvita att åka upp till Norrköping, det är den kärleken som får tusentals att följa matchen hemifrån och det är den kärleken som gör att vi vaknar på torsdag pavsett resultat med en känsla av stolthet. En stolthet över vilka vi är och vad vi står för, och att det inte finns någon som kan ändra på det.


Hej 2010

 • Igår var det dags för första innebandyträningen efter juluppehållet. Det kändes att min i normala fall icke-existerande teknik var nere i noll, men det var väntat så det oroar mig inte. Däremot kände jag både motivation och spelglädje, två egenskaper som har lyst med sin frånvaro ganska länge. Vi får väl se hur länge det sitter i.
 • Så börjar det närma sig. Planerandet inför Norrköpings-resan är i full gång. Senast vi var ute och for långväga på det här viset så var det Limhamn - Öster som var målet. Den resan slutade ju förhållandevis bra så vi prövar på samma koncept imorgon igen. Senast var det grogg-frukost hemma hos mig, men eftersom bussen nu går från Växjö´s östra delar så får Lidhultarn stå som värd för frukosten imorgon. Vi får hoppas att det går lika bra.
 • Kommentaren till mitt Växjö-inlägg nedan var minst sagt roande. Jag ber om ursäkt till alla andra TAIFare som hoppas att "tomtar som jag slutar bloggar för det smutsar ner en annars anrik och kulturell förening som TAIF". Haha...
 • Nu är det dags att sluta summera 2009, det koreanska året och istället hög tid att börja planera för 2010. Den stora planen är naturligtvis afrika-resan som väntar i april. Igår gick det ett samtal till mina kanadensiska resekamrat och det ser bra ut. Mozambique, Malawi, Zimbabwe och kanske Botswana innan det är dags för ett Syd-Afrika rustat fotbolls-VM. Jag börjar känna nu hur den här resan lockar mig och hur bra det kan bli.
 • Känner ni hur det ligger i luften? Imorgon börjar det...

Min stad...


Telefonkatalogen säger som min mor brukar göra, Det finns bara fotboll i Växjö.


...och en av stadens pizzerior drar sitt strå till stacken genom att lägga de minst goda ingredienserna på Lakers-pizzan. Det fattas bara ansjovis för att göra den komplett.


...

Och så kom det även en kommentar från Viktor Rydh; "Visst är det oerhört smickrande att bli omnämnd i ett sådant här sammanhang. TAIF har ju haft en hel del bra spelare de senaste 10 åren och skördat fina framgångar och spelat fantastisk hockey. Så att någon tycker att jag ska tillhöra ett "allstar lag" under denna perioden, är stort tycker jag."


OEL, bäst på plan.


Bäst på plan.

Jaha, Småkronorna kommer inte upp i nivå och förlorar mot ett betydligt bättre USA. Flera av de svenska stjärnorna lyser med sin frånvaro och då höll det inte längre än så här. Själva matchen tänker jag inte analysera något djupare, det överlåter jag i vanlig ordning åt seriösare skribenter. Däremot kan jag tycka det är intressantare att skriva om den insats som kommentatorerna Wikegård och Härenstam stod för inatt. Niklas Wikegård klagar ett antal gånger högljutt på svenska backen Rundblad och sen är drevet igång. Folk som tidigare aldrig har hört talas om killen sågar honom nu totalt. Det är ibland roande, men även skrämmande, att se hur lättpåverkade 'folket' är. Det bästa är att majoriteten av de som nu sitter och är upprörda över den unga Skellefteå-backen kommer att ha glömt bort hans namn inom två veckor.

 

Chris Härenstam å andra sidan verkar ju gilla all sport extremt mycket, men med kunnandet är det sämre ställt ibland. Jag kunde inte låta bli att dra lite extra på smilbanden när Härenstam först konstaterar att en svensk spelare får matchstraff, för att sekunden senare upprört även konstatera att det blev fem minuters utvisning. Han är bra på att komma ihåg siffror och namn den goda Chris, men spelförståelsen är det lite sämre ställt med ibland.

För egen del gick sovplanen sisådär. Jag kom i säng redan kl 23 och somnade faktiskt ganska snabbt. Sen kom det ett patetiskt sms som väckte mig och då var det kört att somna om igen. Så det blev totalt bara en powernapp på 20 minuter innan matchen startade. Framåt kl 4 var ögonlocken väldigt tunga men en stark kopp kaffe ytterligare löste det åt mig. När USA väl gjorde 5-2 i tom bur så var jag dock ganska glad att äntligen få gå och lägga mig igen.

Nåja, nu är det snart OS och då blir det hela på betydligt mycket mer allvar.


Kommentarer till Decenniets lag

Via det formidabla nätverket Facebook fick några av spelarna som jag tog ut till decenniets TAIF-lag chansen att kommentera det hela. Hockeyspelare är väl inte direkt kända för att komma med lysande kommentarer, men vi får nöja oss med vad vi får. Frågan var helt enkelt vad de hade för kommentar till det hela.
Niklas Olausson, Luleå: Det var jättekul att läsa, tycker det ser ut att vara ett intressant lag.
Mattias Persson, Troja: Det var verkligen kul att höra när man vet hur många bra spelare som lirat i TAIF på senasete tiden. Det hade verkligen varit kul och lirat en match med dessa grabbar mot dagens TAIF.
Christoffer Björklund, Tingsryd: Kul att bli uppskattad.
Oliver Ekman-Larsson, Leksand: Kanonkul tycker jag.

Noterbart är att Mattias Persson verkar sugen på att få möta dagens TAIF, har han otur så kan den önskan kanske gå i uppfyllelse till våren. Jag kan även berätta att tre av spelarna använde smileys i sina kommentarer, smileys som jag valde att ta bort då jag inte tycker det passar en för vuxen man. Ekman-Larsson blir därför givetvis ursäktad på grund av sin låga ålder.


Jag är redo


9 minuter till matchstart och kaffebryggaren är igång, nu kör vi! Heja Sverige!


Matchstart 03.00

Kl 03 inatt släpper domaren pucken i matchen mellan Oliver & André och USA. Det kan banne mig inte vara en sämre starttid för en ishockeymatch tror jag. Hade matchen varit tidigare så kunde man hållt sig vaken till matchstart och hade den varit senare så kunde man hållit sig vaken efteråt. Nu blir det närapå tvunget att försöka klämma in ett par timmar sömn både före och efter matchen, och det är det tveksamt om jag klarar av.

Det var likadant när jag var i Korea förra våren och jag försökte följa vårt Tingsryd AIF så gott jag kunde. Onsdagsmatcherna började just kl 03 koreansk tid och det var många kvällar som jag tvingade mig i säng före midnatt för att sedan stiga upp igen ett par timmar senare.  Än vanligare var nog de onsdagsnätter på krogen som jag fick avbryta för att gå hem tidigare. Sen satt jag där med en rykande varm skål med nudlar och försökte hålla mig vaken, med blandat resultat. Om det ville sig riktigt väl så kunde jag först se Tingsryd vinna för att sedan göra mina vänner sällskap på efterfesten. Det första nyktra tillfället då jag och Koreanskan umgicks på tu man hand är ett exempel på när jag var tvungen att ta mig hem tidigare. Vi var på Cherry Blossom Festival inne i centrala Seoul och det blev en väldigt besviken min när jag förklarade att vi var tvungna att åka hem för att följa Asplöven - Tingsryd på datorn. Nu hoppas jag att ingen av er ställs inför ett liknande val inatt, och om ni gör det så tycker jag inte att ni ska prioritera en juniormatch i ishockey...

Heja Sverige!


Söndag

 • Det var inte fullt så enkelt att samla ihop en fest igår som jag hade hoppats på. Det slutade dock med att vi var tre personer som satt här och drack öl och tittade på Mamma Mia. Är det någon gång man ska se musikalfilmer så är det när man har lite alkohol i kroppen, de blir betydligt mer underhållande då. Kvällen slutade i alla fall på Bishop Arms där det blev ett par glas belgisk öl. Även om det är över ett år sedan Växjös bästa bartender lämnade Bishops så får jag fortfarande förmånlig behandling från baren.
 • Tidigare i veckan såg jag Oskarshamn på Viasat och i eftermiddag visas ett annat lag som mycket väl kan hamna i en kvalserie till våren, Björklöven. Jag tror nog jag ska ta och titta och se om de är något att ha.
 • Det är en koreanska (inte den koreanskan tyvärr) på väg till Växjö och jag har som uppdrag att hjälpa henne med eventuella besvär. Häromdagen fick jag ett oroligt mail där hon frågade om det stämde att Sverige var ett av de kallaste länderna i världen. Jag vet fortfarande inte om jag ska vara ärlig eller överdriva lite. Koreaner är trots allt väldigt söta när de är oroliga.
 • Om alla elitseriematcher vore som den mellan Djurgården och Färjestad igår så hade vi haft en oerhört sevärd elitserie. Ett makalöst tryck på läktarna, två lag som blåser på framåt och lite dramatik på slutet. Kvaliteten på ishockeyn var kanske inte den bästa, men underhållningsvärdet var på topp.

Vi rör oss, ni står still

Runt tolvslaget på nyårsafton så kom cigarrerna fram och återigen var det 'Romeo y Juliet', kärlekens cigarr, som röktes. Det fick mig och Lidhultarn att minnas ett inlägg som jag skrev för ett exakt ett år sedan. Jag letade fram det nu och insåg att det var ett förbannat bra inlägg, värt att reprisera. Vi skriver ett nytt år, men kärleken består. Om jag var besviken på 2008 så är jag desto mer nöjd över 2009, dock med samma motivering.


Nyårsinlägget 01/01/2009:
"I eftermiddags satt jag på vår balkong och blickade ut över Victoriasjön. I handen hade jag ett glas billig tanzaniansk whiskey och min rosa i-pod spelade kent för mig. 747, "du är värd att dö för...". Det är väl ofrånkomligt att börja summera året nu. Jag insåg nu att 2008 för egen del var ett ganska meningslöst år, ett ensamt år. Jag är som Charlize Theron i Ciderhusreglerna, värdelös på att vara ensam. Nog för att jag har rest en hel del i år, fått se nya delar av världen och skaffat mig nya erfarentheter, men när någon frågar mig om tio år hur mitt 2008 var så kommer det nog vara ett väldigt blekt år. Som 2005 ungefär.


När jag satt där på balkongen i eftermiddags fick jag ett sms hemifrån Växjö och sverige. "Den långa killen i den gamla cigaraffären, som var på fest hos dig i höstas, rekommenderade mig en cigarr med orden; 'Alla taifare röker Romeo y Julieta.' Då kan jag ju inte göra annan än välja den."
Romeo och Juliette, kärlekens cigarr till TAIFarna. Det är väl klart, lika hånad och bespottad som Romeo och Julias kärlek var till varandra, lika hånad har vår kärlek till varit. Vi uthärdar, vi håller hårt i varandra och vi ser alla fram emot den dagen då vår kärlek kommer betala tillbaka sig. Det är aldrig fel att älska, hur rädda folk än kan vara för just den känslan. Kärlek är vad som håller vårt samhälle samman.


När det nu är dags att summera 2008 så har jag bara en stilla förhoppning om att 2009 blir ett bättre år. Ett bättre år för mig, för er, för Tingsryd AIF och för kärleken. Vi röker in 2009 med kärlekens ciggar och skålar i ljummen tanzaniansk whiskey uppslagen i plastglas.


Skål och gott nytt år!"


Winter Classics

 • På tal om utomhusmatcher så såg jag bitar av gårdagens match från Fenway Park mellan Boston och Philadelphia. Man kan lätt konstatera att sjävla evenemangsbiten är betydligt större i USA, förvånansvärt nog... Ett av reklamavbrotten i tredje perioden blev fördröjt eftersom en, enligt Håkan Södergrens ord, föråldrad Anders Lundin i fårpäls skulle framträda och sjunga en sång tillsammans med representanter från den lokala brandkåren. Jag har ingen aning om vad det var för låt de sjöng, men publiken uppskattade det och sjöng med för fullt. Ett ganska trevligt inslag, men något jag hade haft väldigt svårt att se hända i Sverige.
 • Nyårsdagen är tydligen den största Pizza-dagen i Växjö. Det märktes om inte annat på Exelle igår där kön var enorm och telefonen ringde oavbrutet. Jag fick dock min pizza till slut och kunde hinna hem till en ganska välspelad match av På Spåret. Ikväll har jag dock lite större planer då vi planerar att samla ihop delar av gänget för att försöka ta oss ut på stan för att dricka lite öl. Jag står i centrum för planerandet så vi får se hur det hela slutar.
 • Bussarna till Norrköping på onsdag verkar vara fullbokade. Jag tror jag måste boka in en tvätt-tid innan dess så jag kan klä mig i finaste gå-bort-kläderna. Jag har ju trots allt aldrig varit på ishockey i Norrköping tidigare, så nu gäller det att kunna representera.
 • Angående decenniets lag som jag skrev om igår så får jag revidera det lite. Efter lite funderande så insåg jag att Victor Rydh förtjänar en plats i ett sånt här lag. Och Det känns orättvist att ta med Miljonmannen, men lämna både Laudius och Hilding utanför. Så Rydh får gå in i en checking line med Levin och Lundström medans Hildings kedja får fortsätta spela ihop.

2010

Det blev en väldigt trevlig nyårsafton hemma hos den nyblivna Pappan. Kvällen bjöd på väldigt god mat och trevligt sällskap så jag är nöjd. Det var ett väldigt TAIF-betonat sällskap så vi kunde givetvis inte låta bli att kika lite på JVM. Jag fick lov att förklara Oliver och Andrés ursprung för en av de mindre hockeykunniga runt bordet och precis när det var avklarat så pangade han in 1-0 till Sverige. Hockeyn fick av förståliga skäl inte allt för mycket uppmärksamhet men vi noterade i alla fall att André Petersson är väldigt lik Thorsten Flinck.

Idag var jag av förståliga skäl inte fullt lika pigg, så därför var det inte med glada steg jag tog mig till Willy´s i Växjö för att återigen inventera med innebandylaget. Att sitta på en pall och räkna läskburkar är inte vad man önskar sig efter en hård natt, men jag bet ihop och tog mig igenom stormen.

Nu är jag ute på andra sidan och ligger oerhört nöjd i min soffa och väntar på att 'På Spåret' ska börja. Mer än så tänker jag inte aktivera mig ikväll.


Decenniets lag - UPPDATERAD -

Så här års är det ju naturligt att sammanfatta det gångna året och nu även det senaste decenniet så idag försökte jag komponera ihop en grönvit drömfemma med spelare från 00-talet. Jag insåg snabbt att det inte var det lättaste, så jag utökade uppgiften och komponerade ihop tre femmor istället. Jag inser själv att vissa spelare (läs Tim Dickinson) inte kom med på grund av sina sportsliga bedrifter utan snarare för andra kvaliteér. Backar överlag var ganska svåra att ta ut, det har trots allt varit ganska profillöst där tycker jag. Det ska poängteras att Anders Olsson fick en plats på grund av sina insatser i början av decenniet ochd et blev även någon center för mycket, men jag tror nog de kan samsas ihop.


Uppdatering: Efter lite funderande så insåg jag att Victor Rydh förtjänar en plats i ett sånt här lag. Och Det känns orättvist att ta med Miljonmannen, men lämna både Laudius och Hilding utanför. Så Rydh får gå in i en checking line med Levin och Lundström medans Hildings kedja får fortsätta spela ihop.

#30 Mattias Elm
#30 Peter Johansson
---
#5 Vesa Salo - #20 Petri Kokko
#10 Anders Åkesson (c) - #27 Larry Pilut (a) - #19 Christian Eklund
---
#26 Christoffer Björklund - #7 Oliver Ekman-Larsson
#90 Mattias Persson - #26 Niklas Olausson - #28 Niklas Fogström
---
#2 Tim Dickinson - #7 Anders Olsson
#19 Matthew Davidson - #24 Joakim Hilding - #15 David Laudius
---
#17 Viktor Rydh (a) #18 Daniel Levin - #91 Tomas Lundström


RSS 2.0