You´ll never...

Efter nattens rummel på stan så hamnade jag och min nattgäst på numera klassiska fyllekäkstället Ali Baba mitt emot de Luxe. För ett par år sedan när man var ute på stan och rumlade på stan betydligt oftare än nu så var en pizza på Ali Baba det obligatoriska slutet på en utekväll. Och på den tiden lyckades vi tjata in en TAIF-pizza på menyn, igår när vi försökte köpa oss en TAIF-pizza så visade det sig att Ali under åren har glömt bort oss och vad vi ville ha på våra pizzor.
***
Ni må tycka att jag är tjatig, men jag kan inte sluta att roas av Lakejernas känsla för ironi. "En jävla massa bönner" hördes igår från bortasektionen, och med tanke på att vi sedan satt i samma bilkö hem mot Växjö igen gör valet av ramsa ganska underhållande. Att delar av lakejerna dessutom sedan åkte vidare mot Furuby, Braås, Älmhult eller var de nu bor, samtidigt som hundratals grönvita parkerade våra bilar vid våra hus och lägenheter i Växjö gör det hela närmast fånigt. 
***
På tal om islossningar och viktiga trepoängare, Liverpools aningen oförtjänta seger mot Bolton hamnar i den kategorin. Efter slitet i trädgården så tog jag mig tid att se en fotbollsmatch och ingen kan påstå att det är underhållande att se Liverpool just nu. Spelet är så makalöst krampaktigt och spelarna fyllda av prestationsångest. Även om en hel del både till höger och vänster har försökt måla upp någon bild av kris i TAIF så har inte känslan av spelare och ledare tygnda av motgångarna infunnit sig. Nu har både TAIF och Liverpool tagit behövliga trepoängare, och vi får hoppas det fortsätter framöver.
***
Vad som finns på en TAIF-pizza? Kyckling, ananas, banan, curry, jordnötter och kebabsås.Hela kostcirkeln med andra ord.

Slitgöra

För många av er är det säkert en självklarhet, men för mig som nybliven husägare dyker det hela tiden upp nya sysslor. Så idag har jag återigen varit ute och räfsat löv samt krattat i rabatterna. Tillsammans med mina medarbetare blev det även en rejäl söndagsmiddag och nybakta bullar till kaffet. Så tack vare den där extra timmen sovmorgon som dök upp i morse så blev det en ganska trevlig söndag.
***
På tal om Radio Kronoberg och deras reportrar så hör jag Janne Gunnarsson rapportera om Östers 2-0 seger mot Qviding i Göteborg. Som vanligt får man ta uppgifterna med en nypa salt, men efter att ha dubbelkollat med folk som var på plats så verkar det stämma och Gunnarsson har rätt i sina påståenden. Bra gjort av Öster och nu ska det mycket till för att Öster inte ska spela i superettan även nästa år.
***
Hockey på en lördag brukar vanligtvis innebär att det blir ett par öl, så även igår. Det började med gratis-öl i Skybaren och slutade på sandgärdsgatan i Växjö. Efter matchen stod dörrarna öppna hemma hos mig och det trillade in TAIFare i en strid ström. Det bar sedan vidare mot Kafe de Luxe där the Vanjas stod för underhållningen. Jag vet inte hur mycket uppmärksamhet sångerskan ägnade åt vad som skedde nedanför scenen. Men medans hon dansade runt barfota på scen så virvlade vi runt med grönvita halsdukar på dansgolvet.
***
Förra säsongen var det mycket snack om Skybaren och det var en hel del tveksamheter både gällande öppettider och lönsamheten. I år känns det som om tveksamheterna är betydligt färre och att lönsamheten torde ha mångdubblats. Så knökad som skybaren igår var såväl före som under matchen har jag sällan sett.

Tingsryd - Växjö

Igår spelades en av världens bästa låtar, Common People med Pulp, i ena pausen. Nog för att låten i sig är fullkomligt genialisk, men igår passade den in än bättre. "Cause Everybody hates a tourist, especially one who thinks it's all such a laugh" sjunger Jarvis Cocker. Och visst känns det lite så när man ser lakejerna komma in i Dackehallen, som ett gäng turister som är där för att allting är så förbannat roligt.
***
Koivisto har visat det länge, men de senaste två matcherna har även Kauppila, David Fredriksson och Harlan Pratt visat kvalitet. Det är säkert enkelt att sitta på diverse forum och såga dessa nyförvärv, men sett till de senaste matcherna har de varit oerhört lyckade. Nu börjar Kauppila dessutom synas i swehockey-referaten, så inte ens på den punkten går det kritisera honom för tillfället.
***
Tre poäng igår var oerhört viktigt, och nu väntar nya matcher mot lag som ligger i nedre delen av tabellen. Om vi kunde hålla upp den fart och det fokus som vi igår visade upp så kan det bli bra. Vi har som bekant spelat väldigt bra i allt för många matcher, men igår kändes det lite mer på riktigt. Igår kändes det som att spelarna verkligen, verkligen ville, och tänkte, vinna. Det fanns en beslutsamhet från alla håll som var väldigt glädjande att se.
***
På tal om ironi i textform så var det väldigt skönt att se att Joakim Hilding repade sig så kvickt efter att en stund ha legat död på isen. Skönt att se han vara inne på isen igen och spelade två minuter senare. Pajas! Laudius då, spelade han?
***
Innan matchen var Anna Tigerström från SR Kronoberg uppe i skybaren för att ställa lite frågor om vår relation till Växjö Lakers. Tigerström ställde 25 ledande frågor med förhoppningen om att få fram några saftiga svar. Vad tycker ni om Växjö Lakers? Vad tycker ni om David Hilding och Joakim Laudius? Vad skulle ni tycka om Växjö Lakers gick upp i allsvenskan? osv osv... Det hade varit roligt om det kom en journalist som försökte fokusera på det positiva istället.
***

Pappas pojke

Bland allt viktigt som har hänt ikväll så var nog trots allt det viktigaste att Victor Tisell återigen
visar att han är att räkna med på allsvensk nivå.

På tiden

Det finns mycket att säga om dagens match, men det går inte att komma ifrån att tre poäng var förbannat viktigt. Det var minst sagt på tiden. Det här var helt klart ett styrkebesked, och nu hoppas vi att det här laget kan fortsätta visa samma inställning som vi faktiskt såg ikväll. Nu har vi i alla fall minskat glappet upp till lagen ovanför oss en aning. Bottenkampen går vidare.

TAIF-land

För något år sedan sa Växjös Janne Karlsson till SMP att det är skönt att bo i Ingelstad, där klagar ingen på honom när Växjö har förlorat. Så är det, i vackra och pittoreska Ingelstad är man TAIFare. Jag ser gärna Växjö som en del av TAIF-land, men sanningen är väl att Växjö snarare är en väldigt stor TAIF-enklav i ett annars ganska litet cirkustält. I Ingelstad går klart och tydligt den norra gränsen för var det blir oacceptabelt med pajaserier. Inatt har uppenbarligen Ingelstads stolta söner och döttrar tydliggjort detta för alla resenärer längs med riksväg 27.


Stolthet, hjärta, tradition

Under slutet av den förhållandevis misslyckade valrörelsen i höstas så satte Mona Sahlin ner foten. Om det var av strategiska eller av känslomässiga skäl vet jag inte, men oavsett vilket så hade hon tröttnat på diskussionen om siffror, om procent och om en extra femhundralapp i månaden. Sahlin ville föra över debatten till mer ideologiska och grundläggande värderingar och på vilket sätt vi vill bygga vårt samhälle.

Lite samma känsla kan jag känna när det handlar om relationen Tingsryd respektive Växjö Lakers. Gör en jämförelse av bloggar, forum, annonser, uttalanden och supportrar i allmänhet så tycker jag man kan se en ordentlig skillnad. Det faktum att de för tillfället är ett bättre hockeylag och ligger högre upp i tabellen anser de vara skäl nog att kalla sig 'Kronobergarnas hockeylag'. Borgarbrackor som räknar profiter. För många av oss handlar det om så mycket mer. Stolthet, hjärta, tradition känner ni till. Det handlar inte om den här säsongen, det handlar om de värdegrunder som vi har byggt våra föreningar på. Saker som inte förändras över en natt.

Lakejerna tycker förstås att det är jättekul att vi har gjort värvningar inför säsongen och kallar oss för Köperyd och menar att vi därmed gått ifrån våra ideal. Just det visar hur lite de förstår. Världen är dessvärre inte en plats för idealister. Anpassa dig eller dö. Jag hade gärna levt i en annan värld en den vi just nu ser, men hade jag försökt göra det så hade jag nog gått under. Likadant är det för Tingsryd AIF. Jag hade gärna sett ett lag bestående av 90 % egna produkter samt några killar från Diö, men så fungerar det tyvärr inte. Och vi är dessbättre inte sämre än att vi anpassar oss, vilket inte är samma sak som att vi tvunget tycker om det.

Dagens match handlar om tre poäng, vilken sida som än tar dem så kommer det firas. Men i längden spelar såna saker ingen roll, det förändrar inga styrkeförhållanden oss emellan. Lakejerna tror att förluster får oss att börja tvivla. Men vad de inte förstår är att vårt engagemang är större och djupare än så.

Bättre att förekomma...

Jag skrev i föregående inlägg om att en match mot Lakers är lite speciellare än en vanlig match. Helt plötsligt står det något mer på spel. Hur det går på isen är en sak, hur det går utanför isen är en annan sak. I somras sattes det upp en klockren banderoll på Växjö Ishall och Växjö Lakers svarade med en annons i SMP. Inför premiären i september visse båda sidor att nya sattyg var i görningen. Några av Lakers fyndigare killar satte upp fjortis-roliga lappar nere i Tingsryd med anspelningar på tidelag och incest. Samma natt var jag själv ute i mörkret med en ny banderoll, dock visade det sig att Securitas var ordentligt på tårna den natten så vi fick återvända hem med oförrättat ärende. Nu är det dags för ett nytt möte och jag är säker på att båda sidor planerar både aktioner och motaktioner.
***
Ikväll står det återigen innebandy. Och eftersom jag numera är petad, bortglömd, och skadad så får jag även ikväll sitta vid sidan och se på. Men även det kan vara förhållandevis trevligt. Det är mitt lag och mina vänner, så oavsett vilken sida av planen jag sitter på så blir matchen oerhört viktig.
***
10-åringen fyllde år igår. Eftersom jag är ansvarig för de sportsliga bitarna i familjen så fick han en innebandyklubba av mig. Han hade dessutom fått ett Xbox och nya Fifa11 i present och som total tvspels-analfabet såg jag min chans att ta en match mot honom innan han hade hunnit lära sig alla knepen. Så mitt Suwon Blue Wings mötte hans ärkekapitalistiska och smutsiga Real Madrid och jag lyckades, kors i taket, grisa mig till en 1-0 seger efter mål av Lee Hyun-Jin. Snopet för 10-åringen men storartat och väldigt viktigt för mig.
***
Ännu en blogg. Nu får det fan vara nog!?!


Okt. 29, 2010

En öl på Bishops igår kväll blev istället sju öl på Bishops. Men det var en trevlig kväll så det kan jag stå ut med så här i efterhand. Bishops är faktiskt förbannat trevligt och nu när det gamla cigarrummet är omvandlat till ett bibliotek så har det blivit än trevligare. Det är ett sånt rum man önskar att man själv kunde skapa sig en vacker dag.
***
Visst skrev jag härom veckan att oljeföretag av naturen är onda? Det borde Sofia Arkelsten tänkt på, om inte annat borde Carl Bildt informerat om att samröre med oljebolagen kan innebära viss negativ publicitet.
***
Det börjar märkas att matchen imorgon i alla fall är lite speciellare än vanligt. Det märks på sms, mail och andra förfrågningar jag får om både det ena och det andra. Inget vet riktigt vad som väntar, vem kommer göra vad? Mötena med lakers är ganska spända på det viset, det känns som att det räcker att någon sätter bollen i rullning sen kan vad som helst hända. Om det blir något folk på läktarna återstår att se. Det är ganska tyst på forum och dylikt angående matchen, men det ser jag snarare som en varning om att det är något på gång.
***
Varesig det var trevligt eller ej igår, idag går det i alla fall förbannat långsamt.


Västerås away

Det har knorrats lite här och var angående resor som Gröna Brigaden anordnar. Dels tycks det att informationen om resorna kommer för sent, samt att det är för få anmälda. Nu drar jag mitt strå till stacken och tänker promota en resa, Västerås borta 12e november. Ta och samla ihop kompisgänget och planera in 12/11 i kalendern redan nu. Jäklar vad roligt vi ska ha, så se till att ta ledigt från jobbet redan nu. Priser, tider och övriga detaljer ansvarar Gröna Brigaden för.

Ett lag av Simon Stark´s


Tänk om vi hade ett lag bestående av 22 stycken Simon Stark. Vilken fröjd! Och en lämpligare publikfavorit än Stark är svår att finna. Visst Diö är kanske hans moderklubb, men nog känns han minst lika mycket som en TAIF-produkt. Hans slit över hela banan, hans engagemang och hans anknytning till föreningen gör honom väldigt lätt att tycka om. Att det är Simon Stark som ståtar högst på plexiglaset efter Hästen-vändningen är bara synonymt för den bild vi har av honom. Simon Stark börjar bygga upp en status som kan bli oslagbar, eller som väldigt enkelt kan krossa våra hjärtan.
***
Erik Hjalmarsson 4+4 på tre matcher i Olofström, vad säger man om det egentligen?
***
I eftermiddag ska jag återigen ner till Ronneby på några förhoppningsvis framgångsrika möten. Café Contan står som möteslokal. Är den bekant för er grönvita? Vad kan jag se fram emot? Vad rekomenderas? Förhoppningsvis blir jag inte kvar i Ronneby allt för länge, eftersom 10-åringen sedan har sitt tioårskalas. Från träningen bär det av raka vägen till innebandyträningen. Förhoppningsvis sitter formen från i tisdags i så jag kan gå därifrån med högt huvud. Efter träningen är det tänkt att bli en mindre sittning på Bishop Arms med de närmaste. En fullbokad torsdag med andra ord.
***
Per Sinding Larsen på Festival är ännu ett program man inte bör missa om man gillar Håkan Hellström, bra musik eller bra TV-program helt enkelt.

TAIF - Örebro

Ska vi börja med det positiva? Jag och Lidhultarn tog igår plats på den nybyggda sittplatsläktaren för att få en ny syn på vad som sker på isen. Jag måste säga att jag är ganska nöjd med de platserna. Det blir en enorm närhet till spelet då man verkligen hör spelarna prata med varandra, man hör klubbor som slår ihop och skridskor som skär i i sen. Men å andra sidan så är det förstås svårt att se vad som sker på just andra sidan. Sett till spelat så såg det ut som vanligt på hemmaplan. Vi spelar bra men är på tok för dåliga på att göra mål, och sen bjuder vi på mål bakåt. Enough said. För att fortsätta med det positiva så är förstås Pappas pojke väldigt bra i mål och nya Harlan Pratt tycker jag ser lovande ut. Även David Fredriksson har bidragit en hel del och vi har ett rejält och resolut hockeylag i alla fall, bortsett då från det faktum att vi inte kan göra mål. Och då blir det som bekant inga poäng.

Nog hade jag hoppats på fler blekingebor på bortasektionen, en klar besvikelse...

Som grönvit opinionsbildare tycker jag även att det är på sin plats att lyfta fram saker och ting som inte fungerar. Igår kom vi till hallen fem minuter före insläpp och kunde bara vandra rakt in, utan att visa biljetter. Likadant stod entrén till sittplatsläktaren obemannad i varje periodpaus så även där var det bara att kliva på. Jag vill inte inför något vaktvälde i Dackehallen, men man tycker ju att de vakter och funktionärer som finns där i alla fall borde kontrollera våra biljetter. Som det är nu så kan jag tänka mig dels att TAIF förlorar en del pengar, och dels så är det ett indirekt hån mot de som verkligen betalar för sig. Sen att utsläppet inte fungerar och tusentalet personer tvingas klättra över grindarna för att komma ut kan också vara på plats att ta upp.

27 - 10

Tjugosjunde oktober. För ett år sedan skrev jag ett inlägg om en vacker koreanska född just idag. Nu har det gått ännu ett år, och hon fyller år igen. Det var våren 2009 som hon var en stor del av mitt liv. Nu har det gått ännu ett år och det förflutna ligger ännu längre bak i tiden. 27 - 10 är ofrånkomligen speciella siffror för en grönvit, och siffror som jag alltid ser som ett gott tecken. Det finns tecken runt om oss i vardagen, speciellt om man vet var man ska leta efter dem. Vissa tecken betyder nog ingenting, men ibland känns det som om sammanträffandena är lite för uppenbara för att enbart vara en slump. Saker och ting som sker tjugosjunde oktober kommer alltid att få mig att höja lite extra på ögonbrynen.

Våren 2009 spelade vi i en kvalserie ihop med bland annat Örebro och Asplöven. En kvalserie som präglade stora delar av min vistelse i Korea då den, trots avståndet, var väldigt svår att inte uppmärksamma. Under denna kvalserie östes det oerhört mycket bränsle på rivaliteten mellan Tingsryd och Örebro. Om vi ser tillbaka till senaste gången Örebro var på besök så talar vi om sjätte april. Ni var i en fullsatt Dackehall och såg TAIF vinna med 3-2, jag var på middag och bio i Ingedong, Suwon. Jag har inte träffat på varken Örebro eller 신 세미 sen den där våren, men ikväll är det dags igen för Örebro i alla fall. Och är det något man kan konstatera så är det att känslor svalnar, både på gott och ont. Saknaden och känslorna för Koreanskan är mindre idag och rivaliteten till Örebro är inte lika flammande. Men av erfarenhet så vet jag att känslor som en gång har varit starka är lätta att väcka till liv igen, det brukar inte krävas särskilt mycket för att man ska bli påmind.

"Pyromandåd i Dackehallen"... ?


Ikväll kommer topplaget Örebro till Dackehallen. Ska man tro tidigare storbloggare så är det fruktansvärt imponerande hur denna lågbudgetsatsning bara behövde en säsong för att bli ett topplag i Allsvenskan. Det känns lite spännande inför kvällens match, vad kan vi förvänta oss av Örebro? Tidigare har det varit lite av en freakshow som har kommit på besök. Något som vi med skräckblandad förtjusning ser på med en blandning av förakt och medkänsla. Vem minns inte när Örebro-fansen levde rövare på bortasektionen samtidigt som Örebro skämde ut sg fullständigt på isen. Sedan drog dera ordförande och sportchef igång sin vendetta och då tror jag många gick till Dackehallen utan att egentligen veta vad de kunde förvänta sig. Skulle han våga visa sig? Skulle han ställa till med något? Skulle det blåsa eld ur näsborrarna när han andades?
***
Träningen igår gick förhållandevis bra. Så länge jag håller mig borta från de värsta närkamperna så finns springet kvar i benen. Vi började med löprunda på fem kilometer och trots nollgradigt så är det förbannat skönt att springa ute i friska luften. På med mössa, vantar och en palestinasjal så går det bra. Att jag sedan på träningen drar till med en backhand som det kommer att talas om i år framöver gjorde inte saken sämre.
***
På TAIF.nu fanns ett erbjudande om en resa till Phoenix för att kolla på NHL och lite allmän sighsteeing. NHL är inte direkt min grej, och att åka på en anordnad gruppresa känns inte heller som min grej. Men hade jag varit i en annan fas i livet så hade det mycket väl kunnat vara intressant, för det låter helt klart som ett bra upplägg.
***
Nu har spänningen inför Örebro lagt sig ganska mycket. Egentligen tycker jag mest synd om dem. Ett topplag som kämpar på för att få bekräftelse, men som närapå ingen bryr sig om. Jag vet inte vad som intresserar folk i Örebro, men det verkar ju inte vara ishockey i alla fall. Ikväll möter vi topplaget Örebro, men jag är rädd att de har tappat lite av den fascination och dragningskraft som de hade.
***
Nu blir uppenbarligen även Bjöklund utlånad. Säga vad man vill om det, men Björklund är och förblir en av dessa hjältar från förra säsongen. Dessutom är han en förbannat bra ishockeyback så jag hoppas att han är tillbaka snart igen. Han är för bra för att spela i division 1.


Vad är tanken?

Enligt Enestubbe så kommer Brage få fortsätta att åka fram och tillbaka mellan Tingsryd och Linköping ett tag till. Nu kommenterar Anders Gustavsson det hela för första gången på ett tag och det nog låter även han ganska frustrerad. I och med uppehållet om tio dagar så kommer vi att se en ljusning enligt Gusten, jag undrar om det innebär att vi eller LHC då har gjort klart med en ny målvakt.

***

Säga vad man vill om Janne 'KHK-spelare trillade och skadade sig bland pappersbitarna på isen' Gunnarsson, men någon stor TAIF-vän är han då som sagt inte. Jag brukar inte vara särskilt förtjust i att ge mig i polemik, allra minst med journalister. Men jag tycker å andra sidan att journalister har ett ansvar och andra offentliga personer, och när de inte lever upp till det så kan man tycka det är på sin plats att säga ifrån. Jag har inget emot att folk klagar på vårt TAIF, det har jag vant mig vid. Men ska man ha åsikter så tycker jag att man bör ha underlag för dem. När Gunnarsson kastar ur sig att Hjalmarsson är en bättre hockeyspelare än David Fredriksson så börjar man i alla fall undra vad han grundar sina åsikter på.
***
Jag har dragits med en spricka i ett revben i närmare två veckor nu. Den värsta värken har gått över och nu är det mest när jag ligger ner som det gör ont. Så jag gör ett försök till kvällens träning. Löpning och övningar som inte innebär närkamper ska jag nog kunna vara med på i alla fall.

***
Det är på tok för tyst från Lakershåll vad det gäller biljetter till lördagens match. Jag skulle inte bli förvånad om de köper upp biljetter en masse till neutral stålplats precis som vi gjorde till premiären. Jag tvivlar förvisso på att de kan organisera sig på det viset, men även jag har haft fel och därför bör alla grönvita köpa sig en biljett redan idag. Det finns inget att vänta på.


Är du allvarlig?


Ett minnesvärt Örebro-minne


Häromveckan uppstod förvirring på Gröna Brigadens forum. Vad är egentligen menat som ironi? För ett par år sedan instiftade jag som en regel för mig själv att aldrig använda ironi i textform, eftersom det helt enkelt sällan når fram. Det är dock något jag här i bloggen frångår med jämna mellanrum, men jag tror ni har lärt er att tolka mig. På Gröna Brigadens forum började folk använda en smiley för att visa att det var ironi det handlade om. En smiley med en kille som tar sig själv för pannan, med andra ord inte det minsta ironiskt. Det där med smileys försöker jag hålla mig så långt borta från som det går. Bortsett från de där 5 månaderna i Korea förra våren då användnadet av smileys blev oundvikligt. Där var det ett så överdrivet användande av smileys, så mitt icke-användande av smileys och emoticons uppfattades som närmast otrevligt.

Imorgon kommer alltså det minst sagt ökända Örebro på besök. Föga förvånande har det börjat gå rykten om vad vi kan förvänta oss av morgondagen. Det är svårt att veta vad man ska tro på. Ironi är en stilfigur som innebär att det finns en skillnad mellan vad som sägs och vad som egentligen menas. Publiken, åtminstone en del av den, förutsätts även vara införstådd med detta. Ironi kan vara humoristisk, men behöver inte vara det. Kan man då säga att vår relation till Örebro Hockey Vipers Pirates är ironisk? För nog är det så att det är en skillnad på vad som sägs och vad som verkligen menas. På ytan kunde någon få för sig att relationen Tingsryd - Örebro för något år sedan var mer laddad än något annat. Men allvarligt talat, vad var det egentligen?

Allt den där negativa stämningen som bublade upp handlade ju enbart om deras ordförande som av oklar anledning fick ett ont öga till TAIF. Det hela eskalerade och till slut visste ingen hur det ens hade börjat eller vem som hade kastat första stenen. Örebro som hockeylag är ju otroligt ointressant. Inte ens Örebroarna bryr sig om dem, så varför skulle vi som bor i Småland egentligen göra det? Imorgon är det dags för Tingsryd - Örebro och i alla fall från vårt håll så har mycket av den där negativa stämningen försvunnit. Men jag vågar ändå inte utesluta att det ligger en skidresa i potten för morgondagens match, och då är jag inte det minsta ironisk.


Västerås away

Det har knorrats lite här och var angående resor som Gröna Brigaden anordnar. Dels tycks det att informationen om resorna kommer för sent, samt att det är för få anmälda. Nu drar jag mitt strå till stacken och tänker promota en resa, Västerås borta 12e november. Ta och samla ihop kompisgänget och planera in 12/11 i kalendern redan nu. Jäklar vad roligt vi ska ha! Priser, tider och övriga detaljer får ni vänta på, de får Gröna Brigaden ansvara för.

Från Mighty Mooses

Jag tänkte jag skulle skriva ihop en lista över de Gislavedsöner som har gjort störst intryck i den grönvita tröjan. Min lista ser ut så här, 1. Johan Gustafsson. 2. Erik Hjalmarsson. Hur ser din lista ut?

Hur som helst, jag måste säga att jag så här i efterhand kan känna att jag är lite förvånad att han nu verkar bli den som får lämna. I de matcher han spelade tyckte jag helt klart att han såg intressant ut. Det var mycket energi och bra jobb i anfallszon. Kanske var det så att tempot var lite för högt för Hjalmarsson, och i så fall är jag övertygad om att han vore ett utomordentligt bra nyförvärv för vilket div1-lag som helst.

På tal om...

...vapenexport och annat trams. Idag fick jag ett paket på posten innehållandes båda filmatiseringarna av Hemingways fantastiska 'A farewell to arms', en kärlekshistoria större och vackrare än någon annan. Världens bästa bok har blivit film både på 30-talet och på 70-talet. Jag förväntar mig verkligen inga storverk, men det känns som obligatoriska filmer att ha i bokhyllan.

Nu kör vi!

Öster tog sig samman och besegrade Trollhättan i lördags. Nu blir det i alla fall kval om att hänga kvar i superettan och jag får för mig att Öster går in i kvalet med förhållandevis gott självförtroende. Öster är genom åren en sorglig historia och en av de mest misskötta föreningar jag känner till, men likväl är det en förening som åtminstone hör hemma i superettan. Nu blir det kval mot Qviding med start i helgen och retur i Växjö 6/11. Kom igen Öster!
***
På taif.nu skrivs det om att veteranlaget har börjat träna. Vet någon vilka som ingår i detta veteranlag? Det hade varit minst sagt kul att se en laguppställning.
***
Wikileaks har släppt 400 000 nya dokument som berättar om nya brott mot mänskliga rättigheter begångna av amerikanska soldater, koalitionssoldater och av irakiska myndigheter. I de hemliga dokument från USA:s militär som avslöjats förekommer tortyr, fångövergrepp och dödsskjutningar av civila under Irakkriget. I USA går man i taket över läckan och över att uppgifterna har kommit ut. Själv känner jag att det finns kanske annat i den här historien att upröras över. Svenska vapen, däribland granatgeväret Carl Gustaf och pansarskott av typen AT 4, nämns på flera håll i det 400 000 dokument digra materialet som släppts av organisationen Wikileaks, skriver SVT. Visst är det väl härligt med vapenexport...
***
Ofrånkomligen känns det som att den här serien börjar sätta sig allt mer. Nu har det börjat utkristalisera sig vilka lag vi framförallt kommer tampas med och vilka matcher man därmed bör följa med extra intresse. Inför säsongen fanns det många som osett tippade TAIF som ett topp7-lag. Nu finns det lika många som, ibland osett kan man ana, dömer ut TAIF och kallar många av våra värvningar för floppar. Det är lätt för någon bloggare i mellansverige att läsa statistik och resultatet och därifrån dra sina slutsatser. Det verkar dessutom lätt att bunta ihop 'finnarna' till en trio och bedöma deras gemensamma insats istället för att ta dem var för sig. Jag hymlar inte om att kalla Elomo och Kauppila för besvikelser så här långt, men att kalla värvningen av Koivisto för flopp tycker jag är att gå för långt. Det kan förvisso vara så att min hockeyanalfabetism spelar in, men i mina ögon är Tom Koivisto bland de bästa spelarna jag har sett i TAIF.
***
Ny vecka, och kalendern fylld från början till slut. Jobb, möten, träningar, ishockey och födelsedagskalas. Nu kör vi!


Okt. 24, 2010

Igår kväll hade familjen kräftskiva. Jag är inte särskilt förtjust i kräftor. Men jag tycker om mycket av det andra som innefattas av begreppet kräftskiva, så det var trevligt. För den ungdomliga delen av familjeträdet fortsatte det med en natt på stan med stopp på både Lagerlunden och de Luxe. Jag skrev i fredags att jag unnade spelarna en utekväll för att koppla av och koppla bort lite, igår visade det sig att även ansvariga i föreningen hade lyssnat på min uppmaning och tog sig en runda på stan. 
***
Gislaved - Olofström, 3-5. Erik Hjalmarsson 2+1, totalt 2+3 på två matcher i Olofström.
***
Det är möjligt att jag har missat det, men har det egentligen kommit någon förklaring till varför Brage inte var med i någon av de senaste två matcherna? Det enda jag har läst är att 'han är kvar i Linköping', men aldrig någon förklaring till varför han är det. Jag antar att det var för att vila honom på Linköpings order, men det är en förklaring som jag i så fall skulle vilja höra lite resonemang kring. Hur ställer sig TAIF egentligen till detta? Är det så enkelt som som att om Linköping inte vill att han ska spela, så spelar han inte? Jag, och fler med mig, känner som sagt inte att nuvarande situation är särskilt hållbar i längden.
***
Det här blev en helg som var knappt innan den hade börjat. Men det har varit en framgångsrik vecka och en bra helg, så även om jag gärna hade behövt en dag till för att ta mig an den nya veckan så är det med gott självförtroende och en positiv anda som jag möter morgondagen.
***
Vad är det egentligen för fel på Mikael Svensk? Enestubbe skrev något om reumatism i början av säsongen. Är det fortfarande den förklaring som gäller?

Söndagsunderhållning

Manchester City - Arsenal, det onda mot det goda. En naiv idé mot storkapitalet. För mig finns det åtminstone inga tvivel om var jag lägger mina sympatier i ett sådant möte. Jäklar vad det hade suttit bra med en kebab-tallrik till detta.

Tillbaka

Jag ser egentligen inte så myckett på TV, men fredagens Skavlan med Håkan, Cajsa-Stina Åkerström, Jack Vreeswijk och Hank von Helvete var på tok för intressant för att inte se. Oöverträffligt att se Hank framföra 'Balladen om Fredrik Åkare och Cecilia Lind' tillsammans med Cajsa-Stina och Jack Vreeswijk medans Håkan sitter i bakgrunden och myser. Musikhistoria!
***
Det blev två poäng i fredags, men vi har fortfarande en väldigt lång väg att gå den här säsongen. Nu går vi in i en vecka som kan visa sig bli väldigt jobbig. Två oerhört tuffa hemmamatcher väntar och det känns som att det kan gå lite hur som helst. På onsdag kommer Örebro och då behöver vi nog inte räkna med några större horder bortasupporters. Givetvis kan vi nog räkna med ett gäng Blekingebor på bortasektionen, men i övrigt blir det nog lugnt. På lördag när Växjö kommer blir det nog trängre, och därför bör du redan nu köpa din biljett. Lakejerna är inte kända för att vara handlingskraftiga, men det finns en uppenbar risk att de klarar av att köpa biljetter i alla fall.
***
Blogg.se har inför funktionen med tidsinställda inlägg. Det tror jag blir väldigt bra för den här bloggen, med tanke på att inspirationen ofta går i vågor.
***
Det var mycket snack om Oliver Ekman-Larsson i och med hans NHL-debut för ett par veckor sedan. Då hyllades han och fick stora rubriker runt om i media. Sedan dess har han spelat ytterligare fem matcher, med aningen mindre rubriker. Oliver har dock fortsatt spela i snitt strax över 20 minuter per match och i nattens match kom första assist-poängen. Fortsatt imponerande med andra ord.

Alltid något

2 poäng är ingen gång, eller hur det nu låter. Men ikväll unnar jag alla grönvita TAIF-spelare en ordentlig utekväll i Uppsala. Sup er ordentligt fulla och koppla av lite.

Nu tar vi helg!

Eftersom jag har ledig förmiddag så sitter jag och läser Kerstin Lundells 'Affärer i Blod och Olja'. Boken där hon lägger fram teorier om hur svenska Lundin Oils, tidigare med Carl Bildt i ledningen, verksamheter i södra Sudan har möjliggjorts genom den sudanesiska regeringens brott mot befolkningen. Lundell menar att företaget varit delaktigt i åtskilliga brott mot mänskliga rättigheter såsom dödsskjutningar, brännande av byar och så vidare. På TV'n går samtidigt Astrid Lindgrens bästa, Bröderna Lejonhjärta. Berättelsen om hur befolkningen i Törnrosdalen gör uppror mot tyrannen Tengil och hans knektar. Sambandet finns där, förtrycket finns där. Även om Tengil verkar handla av ren ondska, jämfört med oljeföretagen som har profit som motiv så är båda berättelser om att leva under förtryck och tyranni. Och i Bröderna Lejonhjärtas värld vinner det goda.
***
Ikväll är det Almtuna borta, och efter de senaste dagarnas debatt så vet man knappt vad man vågar hoppas på. Förhoppningsvis är stämningen mer sansad och fokuserad i truppen än på nätet. Förhoppningsvis kan de ta sig samman och svara för en bättre insats än senast. Att ta poäng ikväll hade kunnat visa sig vara oerhört viktigt.
***
Calle Johansson var expert i Viasats studio i onsdags under Malmö - Leksand. Där berömde han Malmö Arena och menade att "alla svenska klubbledningar borde resa till NHL för att studera matcharrangemangen där och ta med sig hela konceptet hem till Sverige. Allt som sker där är så mycket bättre." Undrar vad Calle Johansson skulle tycka om han hörde de tongångarna som går bland Tingsryds fans vad det gäller inramningen kring matcherna.
***
I dagarna två ska jag på en liten konferens på pensionat Solviken i det vackert pittoreska Ingelstad. Därför finns det en ganska överhängande risk att bloggen blir aningen lidande de närmsta dagarna. Men ni brukar överlag vara ganska dåliga på att besöka bloggen på helgerna, så tillfället kunde definitivt vara sämre valt i alla fall.

Seger

Det här såg väl inte fel ut?

When we were winning

Kaffe, en nyköpt bok om Broder Daniel, lite bra musik i högtalarna och en skönt fåtölj. Säga vad man vill om att ha hus, men jag älskar att ha en fåtöljhörna med ett bra bord att lägga upp fötterna på när det är mörkt och kallt utanför fönstret.
***
Tigern kan vara utdöd om tolv år. 2010 skulle ju vara Tigerns år... Ett sista desperat försök att rädda det mäktiga kattdjuret görs nu av regeringarna i de 13 asiatiska länder som har vilda tigrar, frontfigur är Rysslands Vladimir Putin. Skönt att Gröna Brigaden i alla fall drar sitt strå till stacken genom att vara Tiger-fadder.
***
Jag har tyvärr inte förmågan som så många andra att se enkla lösningar när problem uppstår. Men jag kan i alla fall kanske bidra med några frågeställningar som en del glömmer i all hast. Blir vi bättre om vi spelar utan Koivisto, Kauppila, Elomo och vilka det nu är som ska sparkas? Gör vi fler mål utan dem? Vinner vi fler matcher utan dem? Gör C Björklund färre misstag i egen zon om Elomo och Kauppila sparkas? Vidare kan man undra vem som ska betala spelarnas löner om vi nu säger åt dem att de inte är välkomna mer. Det är lätt att kasta ur sig en massa tankar om vad som bör göras till höger och vänster, men debatten blir ju minst sagt lite mer trovärdig om man tänker ett steg längre.
***
USA gör sin största vapenaffär någonsin och ska sälja vapen till Saudiarabien för 435 miljarder kronor. Israel uppges ge klartecken för affären eftersom de blir lovade att få köpa än mer vapen. Rent spontant känns ju det här som en briljant idé...!
***
Men visst kan man förstå att en viss oro sprider sig i TAIF-lägret. Är det något vi inte är vana vid så är det förluster. Och nu har det blivit sju raka förluster dessutom, så många brukar vi inte förlora på en hel säsong annars. Sedan jag började följa TAIF runt 93-94 så finns det en säsong där vi inte har deltagit i ett positivt kval. Även om vi sedan har åkt ut någonstans på vägen i kvalet (vilket de flesta lag givetvis gör) så har det varje år varit en säsong där vi har slagits i de övre regionerna i tabellen. Det är i motgång våra verkliga styrkor ställs på prov, och det här är förenings första sportsliga motgång på närmare 20 år. Det är upp till oss hur vi hanterar den.

Vad gör man?

Så, oavsett vilken fot man väljer att stå på så kan ingen nu undgå att känna att det är oerhört tungt för de grönvita. Att med en dåres envishet hävda att snart lossnar det eller snart vänder det tror jag är livsfarligt. Jag tror inte på slumpen, och alla dessa hederssamma uddamålsförluster var ingen slump. Att tro att det beror på oflyt gör att man ställer in sig på att jobba vidare på samma vis, och skjuter insikten att något måste förändras än längre ifrån sig. Nu har förlusterna förvandlats till helt vanlga förluster, inte ens hederssamma längre och då finns lösningen än längre bort.

Jag hävdar dock med en dåres envishet att vi har ett bra lag, vi har kvalitet. Men vi har ingen spets. Ingen kan påstå att Kauppila och Elomo har levererat vad som förväntades av dem. Det är snart dags att göra ett vägval där. Jag tänker inte, som andra roas av, sitta och gissa löner men nog kan även jag ana att de inte är de billigaste spelarna i laget. Lundströms uttalande idag känns lite märkligt, och om han verkligen är rätt citerad så kan man ju ana att det är en förändring på gång. Dock är det ju inte så enkelt att man bara kan sparka spelare. De har ju ett kontrakt, och vill någon nu bli av med dem så tror jag det är bäst att det även finns en klubb som är beredd att ta emot dem. Sen ska de förstås ersättas också...

Men, men, men... våra resultat beror givetvis inte enbart Elomos och Kauppila uteblivna succé. Jag, som total hockeyanalfabet, förstår att det nu även är mentala frågor som spelar in här. Förluster tär på psyket, att alltid jaga i underläge tär på psyket, att aldrig få något gratis kan vara förbannat jobbigt. Även om vi har lika många poäng som Troja så har de -22 i målskillnad, vi har -11. Vi har inga stora förluster, vi har varit med mer eller mindre i alla matcher. Detta känns givetvis bra på många sätt och vis, men det blir också fan så mycket mer frustrerande i längden.

Jag sitter inte på några lösningar. Jag vet inte om det är en lösning att sparka folk, att göra stora förändringar eller bara jobba på. Däremot vet jag att det nog är många som är väldigt oroliga just nu, och som dessutom har en hel del att fundera på. Den enda lösningen jag ser för egen del är att inte ge upp. Samtidigt som man förväntar sig att ledningen ska hitta lösningar och genomförbara förändringar så ska vi fortsatt kräva att samtliga spelare tar sitt ansvar.

Gårdagens förlust var nog den som fick vågskålen att väga över och dammluckorna att öppnas. Nu skrivs och debatteras det öppet om vad som har gått fel, för fel har det gått. Och även om vi vet hur mycket det glädjer forumtroll i Växjö och Karlskrona så är det en smäll vi får ta. Finns ingen mening att hymla om något bara för att frånta dem den glädjen. Ibland är det en styrka att visa sig svag och erkänna sina fel, och det här är ett sånt tillfälle.


Driver ni med mig?!?

Är det dags för det här nu? Lundell sjöng ju om att det skulle bli ljusare. När jag gick och la mig igår så trodde jag det var ett övergående mörker, men när jag idag vaknade så verkar det inte finnas någon ljusning. Men, inget blir bättre av att sitta inne och tjura. Det enda alternativet är att snöra på sig kängorna ordentligt och ge sig ut i skiten. Ingen kan räkna med solsken varje dag, ibland kommer även dessa jobbiga dagar och då är det bara att bita ihop. Självömkan hjälper aldrig. Ryck upp er nu för fan!


...

Snön faller och vi med den, långt långt in i sommaren.
Snön faller och vi med den, det blir mycket bättre sen.

Iväg med bilen genom flingorna, ingenvart, ingenvart.
Bara bort.
...
Snön faller och vi med den, snön faller till morgonen.
Då blir det ljust.

Nu kör vi!

Jag kör min egen hemmakväll bestående av Swehockey, ny-återvunnet kaffe, everysport och Viasat Hockey ikväll. Kom igen nu Tingsryd, kör över bönnerna!

Skrämmande, oroväckande och obehagligt


Soldater i US Army avfyrar ett pansarskott utvecklat av Bofors.


På papperet ska Sverige inte exportera vapen till länder i krig eller till diktaturer. I verkligheten skeppas tonvis med svenska vapen till exempelvis USA och Pakistan. Bofors tillverkar vapen, vapen som sedan säljs till länder som använder dem i krig. Lägg ner skiten, vi ska inte behöva hålla på med sånt. Varför ska Sverige samarbeta med, och hjälpa länder som bedriver offensiva krig runt om i världen?
***
Först och främst, inget ont om Victor Tisell. Jag gillar Pappas Pojke, division 1´s bästa målvakt förra säsongen. Men oavsett vilket så känns det väldigt fel att Axel Brage ikväll sitter i Linköping medans vi spelar match i Karlskoga, trots att LHC är spellediga. Är han trött efter pendlandet kanske? Jag hoppas att alla har uppfattat mina tidigare tankar om låneavtal.
***
I Malmö börjar det alltmer verka som om något oroväckande är på gång när personer med invandrarbakgrund skjuts ner utan synbar anledning efter mörkrets inbrott. Låter det inte obehagligt bekant? För snart 20 år sedan blåste högervindar genom Sverige och samtidigt som vi valde in ett främlingsfientligt pajas-parti i riksdagen så gick John Ausonius runt och sköt invandrare på gatorna i Stockholm. Vi får hoppas det finns en mindre obehaglig förklaring till vad som sker i Malmö, även om den lär vara nog så obehaglig i vilket fall.


Bofors away

Bofors på bortaplan väcker inga roliga minnen. Senast jag var där var 11e januari 2002. Det var fredagsmatch och vi var 4-5 stycken som hade köpt tågbiljetter och bokat vandrarhem uppe i Karlskoga. På torsdagkvällen satt jag hemma och såg på Hermans Historia när telefonen ringde. SMP hade gått ut på sin hemsida med uppgifter om razzia mot Tingsryd AIF, om svarta löner och fan och hans moster. Helt plötsligt vändes allt uppochner, och suget efter ishockey försvann väldigt fort. Men, tågbiljetter och vandrarhem var ju trots allt redan betalt och resan till Karlskoga blev en ohygglig terapiresa.


Det blev en resa vi sent kommer glömma. Det rent hockeymässiga hamnade aldrig i fokus på vår resa upp mot Karlskoga. Istället var det mest anklagelser och försvarstal varvat med ilska och besvikelse. Alkoholintaget blev dessutom förståligt nog betydligt större än vad som egentligen vore nyttigt. På plats i Karlskoga så fortsatte förfesten på vandrarhemmet och när taxin väl kom för att ta oss till Nobelhallen så var vi egentligen redo för sängen. Men vi hade inte bearbetat de senaste tidens händelser tillräckligt, så vi åkte ut till Nobelhallen för att bearbeta vidare.

Tingsryd AIF hade inte mycket att hämta på isen och på läktarna ömsom gräts, skälldes och skreks det. Så här i efterhand finns det de som hävdar att just den resan var den viktigaste vi har gjort som TAIF-supporters. Men just där och då fanns inte de tankarna, just där och då var Tingsryd AIF inte vatten värda. Vi gjorde nog inget vidare intryck på någon uppe i Karlskoga den helgen, men det är en resa vi inte kommer glömma och det är en resa som nog trots allt stärkte oss i vår relation till Tingsryd AIF. Resan till Karlskoga fungerade som vår egen slags terapi och vi fick ur oss väldigt mycket av den besvikelse och ilska som man då bar på. Nu är Tingsryd AIF tillbaka, och vi finns kvar på läktarna. Det måste betyda något i alla fall.


Nu kör vi

Kommer ni ihåg för ett drygt år sedan när den gode Fahlander hånfullt började kalla vår Davidson för Miljonmannen eftersom han hade räknat ut att det var så mycket han kostade. Nu bloggar dessvärre (?) inte Fahlander längre men istället sitter det nu ett helt gäng troll och räknar på vår ekonomi. Hade jag varit utav annat skrot och korn hade jag kallat dem för avundsjuka och glatt mig för att vi berör, som det så fint heter. Men nu tycker jag istället att det är mest beklagansvärt.
***
Jag har alltid haft en förmåga att skjuta på saker och ting så länge jag kan. Att låta bli att ta tag i problem förrän jag verkligen behöver. Med den inställningen kommer till slut den dagen då bilan faller och man helt enkelt är tvungen att agera. En förmåga som är både på gott och ont, minst sagt.
***
Som sagt, Alla vill se dig dala nu Håkan Hellström.
***
Ikväll är det dags för bortamatch mot Bofors. En match som på sätt och vis har hamnat lite i skymundan känns det som. Vilket på sätt och vis kan vara bra, för inte mig emot att TAIF åker upp till Karlskoga och tar ett par poäng som vi kan jubla åt över framför Swehockey. 2-3 och lite grishockey i sista perioden och tre poäng till smålandskogens grönvita hjältar. Inte mig emot.


Ungefär som Matti Höylä

I eftermiddags och ikväll har jag hängt med 10-åringen. Jag valde pizzeria och han valde biofilm. Det blev Dannes pizzeria på Dalbo och 'the Last Airbender 3D'. ‎"Luft, vatten, jord, eld; fyra nationer sammanbundna av ödet. Eldnationen startar plötsligt ett brutalt krig mot de andra och ett helt århundrade går utan något hopp finns om att få ett slut på förödelsen. Slutligen ger sig den modige Aang ut i striden, då han inser att han är den ende Avatar vars krafter är så starka att han kan manipulera alla de fyra elementen. Aang slår sig ihop med Katara, som kan manipulera vatten, och hennes bror Sokka, för att försöka återskapa balansen i en krigshärjad värld." Pizzan var god och filmen var nog bland det absolut sämsta jag har sett, men det var fräckt med 3D-effekterna i alla fall. Ungefär som Matti Höylä, ingen kvalitet men med spexiga effekter vid sidan om.

"Sluta att spela era tv-spel"

Ajdå Sebastian Ellerstad, arbetslös... Skönt i alla fall att arbetsmarknadsminister Sven Otto inte är kvar i matchen. Littorin som i våras gick ut och ville "öka trycket på unga som driver omkring utan att varken jobba eller plugga. Ett sätt är att höja kraven för att få socialbidrag.

– Man får nog anstränga sig lite för att få försörjningsstöd, sade Littorin vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

Han pekade på att omkring 100 000 unga i åldrarna 16–24 år varken pluggar eller arbetar. Littorin varnade för att hälften av dem riskerar att hamna i långvarigt utanförskap om inget görs. Ett problem är dock att det är svårt att få information om hur gruppen ser ut.

– Det är en salig blandning. Några är sjuka, några sitter hemma och spelar TV-spel förmodligen, och några reser. Det är svårt att få grepp om dem, säger Littorin".

Hade det inte varit för att Ellerstad verkar så oerhört osympatisk så hade jag nog känt lite sympati för att han nu är en av alla dessa unga som driver omkring utan att varken jobba eller plugga. För övrigt så finns TV-spelsbutiken Game på Borgmästaregatan 13, om nu Ellerstad skulle vilja flytta till en riktig storstad.


Goda Nyheter...

Goda nyheter, sett i alla fall ur vårt eget ekonomiska perspektiv. Både TAIF och Gröna Brigadens kassör kan därmed nog andas ut. "Även i övrigt slipper Djurgården straff. En bengalisk eld kastades in liksom ett annat föremål. Men nämnden har inte fått några bevis för att föremålen har kastats in från Djurgårdshåll."

Men å andra sidan kan man tycka att det låter oerhört tamt att Djurgården inte kan straffas för det här. Då kan man ju börja undra vad som krävs egentligen. Om det bränns av en bengal på hemmasektionen och bengalen sedan kastas in på isen så tycker man ju att det torde vara solklart vilka som står som skyldiga. Vad som hände i Ljungby var på alla sätt och vis annorlunda, men garanterat svårare att bevisa.


Intressant för vem?

Jag vill minnas att jag förra tisdagen vaknade med ett väldigt gott humör och att det blev en väldigt bra dag. Goda nyheter verkar samla sig på tisdagar, för det är samma känsla idag. Utsövd och med framgångar i ryggen så är det inte hela världen det regnar i ansiktet när jag sätter mig cykeln för att trampa iväg.
***
Ni kanske tycker att jag knappt har skrivit någonting om fotbollsallsvenskan i år. Och det har jag nog inte heller. Jämfört med förra årets upphausade guldjakt mellan AIK och Göteborg så känns årets upplösning ointressant, kall och framför allt obevakad. Hade jag varit konspiratoriskt lagd så hade jag sagt att det är för att kampen står mellan två skånelag och därför ointressant för riksmedia.
***
Igår kväll så tittade jag från och till på Malmö - Mora. En analys av matchen kan ni läsa på någon av alla de andra hundra bloggarna som skriver om samma saker. Själv är jag ganska nöjd med att spela i Allsvenskan och kunna följa våra motståndare på TV. En stor skillnad jämfört med tidigare säsonger är att jag nu har betydligt bättre koll på våra motståndare. Eftersom bevakningen av allsvenskan är så pass mycket bättre så kan jag direkt se, eller i efterhand läsa om, alla matcherna i serien. Helt plötsligt skapas profiler även i motståndarlagen och det hela blir ack så mycket intressantare.
***
Men å andra sidan kan det väl kanske vara så att intresset för guldstriden i allsvenskan helt enkelt inte är större på det nationella planet. Jag vet många som tyckte att det var lustigt att vår premiär i allsvenskan inte rönte större uppmärksamhet i riksmedia, och över att Viasat till exempel valde att visa Mora - Leksand istället. Men ska sanningen fram så var denna premiären ett exempel på en match som var betydligt hetare lokalt och regionalt än nationellt. Förr oss var den större än allt tidigare skådat, men för gemene man var den kanske inte mer intressant än Borås - Almtuna. Ungefär som kampen mellan Malmö och Helsingborg kanske är.


"Det suckas lite på läktarna..."

Harlan Pratt är alltså nu officiellt klar för de grönvita. Det måhända att det många nog hellre hade sett en ordentlig sniper istället. Men det går ju inte förneka att det från backsidan har bjudits lite för mycket på sistone, och att vi i alla fall tappar både Leksand och Rögle-matchen på grund av individuella misstag. Och det går väl inte heller hymla om vilken back som nu då nog tyvärr ligger närmaste att bli petad åt sidan. Koivisto, Öberg och i mina ögon även Juha Gustavsson är fullkomligt självskrivna. Robin Jacobsson och From Björk har spelat upp sig betydligt på sistone och har börjat anpassa sig till allsvenskan. Kvar står då tyvärr Björklund som än så länge har svajat lite för mycket i sina insatser. Han har en hel del kvalitéer som övriga backar inte har, men i defensiven brister det lite för mycket ibland. Nu nämner jag inte Julius Larsson, men eftersom han var ställd åt sidan i lördags så antar jag att Björklund ligger före honom i rankingen.
***
Nu sitter jag här igen. Precis hemkommen från jobbet, i köket puttrar kaffebryggaren och på TVn rullar Tingsryd - Rögle. Det kan måhända vara sjukt att sitta och se en match som jag vet slutar med förlust. Bättre kunde man ju helt klart välja att ha det. Men jag kan hitta många sämre alternativ också. Vi kunde ha varit kvar i division 1 och jag kunde ha suttit här med min kopp kaffe och tittat på Förkväll istället. Det hade varit betydligt tråkigare, utan tvekan.
***
***
Jag hade å andra sidan aldrig kunnat bli tränare eller sportchef för TAIF. Jag hade inte haft hjärta att ställa Björklund åt sidan, eller skicka iväg David Jonsson till Skövde för den delen. Jag är för snäll. För mig väger tidigare insatser in för mycket och Björklunds tre div1-säsonger gör att jag önskar att han kunde spela med oss för alltid. Jag hade helst sett att vi ställde upp i allsvenskan med samma lag som vann upp i Sundsvall i våras. Om det ändå hade varit så enkelt.
***
Nu börjar andra perioden av hockeyn. Den tror jag blir roligare än första att se i alla fall. Efter en beskedlig första period så verkar det nu som om både Tingsryd och publiken börjar vakna till. Robin Jacobsson offrar sig i egen zon och Fredrik Hansson ser het ut framåt. Och där kom reduceringen av Simon Stark, hans fjärde mål för säsongen. Tänk om alla hockeyspelare ändå vore av samma kaliber som Simon Stark.

Något för Kauppila?

En av stjärnorna i mitt innebandylag spelar alltid med en tejpad handled. Han hävdar att skottstyrkan av oklar anledning blir bättre då. Själv är jag visserligen tveksam till hans teori, och jag skjuter dessutom redan hyfsat bra. Men likväl har jag börjat tejpa handleden bara för att verka lite extra tuff. Nu gjorde förvisso Kauppila mål senast, men jag har inte kunnat låta bli att slås av insikten hur erbarmligt ofarlig han är när han får skottläge, vilka blanka knallpulverskott han föser iväg. Det kanske vore på sin plats att även Jari Kauppila lindar lite tejp runt ena handleden och intalar sig själv att det har någon inverkan.

November är på väg

Utanför fönstret arbetar de för fullt med att asfaltera gatan. Lastbilarna och ångvältarna kör fram och tillbak, och männen i neonfärgade jackor springer med spadar och skyfflar saker fram och tillbaka. Det kanske är ett sånt jobb jag borde ha, ett manligt jobb. Själv sitter jag innanför fönstret, skriver på min dator, antecknar i mitt block och pratar i telefon. Men oavsett vilket som är bäst så är jag ganska nöjd att sitta inomhus när jag ser hur det blåser rök ur munnen på de där ute och hur de är klädda i både vantar och mössa.
***
J20 spelade igår på bortaplan mot Rögle och mönstret gick igen. Inför sista perioden var ställningen 2-2, men skåningarna vinner med 4-2 efter sista målet i tom kasse. Ingen revansch där alltså.
***
Det där ömmande revbenet jag har gör att det nog inte blir några innebandyträningar för mig den här veckan. Synd då att det inte är någon hockey i närheten som man kunde passat på att titta på när jag ändå är ledig. Det känns som om Bofors borta på onsdag kan bli något av en vattendelare för den här säsongen, men det är ändå lite för långt bort för att jag ska sätta mig och åka dit en onsdag i oktober.
***
En repris av Tingsryd - Rögle visas i eftermiddag kl 16.45 på Viasat Hockey.
***
Öster då, tänker ni, hur gick det för dem? Jodå, de tog en pinne och nu verkar det i alla fall som att det lutar åt kval. Om det blir kval så spelas matcherna 30/10 och 6/11. Den första matchen krockar med en hemmamatch i Dackehallen, returen i Växjö en vecka senare ska jag nog dock kunna se. På gott och ont.


Dagens låt


Håkan i all ära, men i den rådande Hellström-yran så kan ni ägna 4 minuter åt franska Zaz. Bra låt!

Okt. 17, 2010

Igår stod jag på läktaren med mina innebandykamrater och vi ägnade oss åt kändisspotting a la Dackehallen. Nedanför oss passerade bloggare, radiokändisar, forumskribenter, gamla spelare, jounalister och aandra kändissupportrar. Efter ett par år på Dackhallens läktare så har det byggts upp ett ganska stort persongalleri av profiler. Mitt bloggande har ofrånkomligen gjort mig till en del av detta galleri, vilket om inte annat visar sig en lördagkväll på Kafe de Luxe då både en och annan kommer fram för att diskutera TAIF med mig.
***
Biljetter till Håkan Hellström i Lund, 20/11 är inköpta. Det blir en skånehelg med konsert på lördagen och Malmö - TAIF på söndagen. Det verkar som om det är fler grönvita som planerar att tillbringa helgen i Malmö så det ser jag fram emot
***
Idag bland zappandet mellan fotbollsmatcherna så hamnade vi för en stund vid mötet mellan Sampdoria och Fiorentina. Bortalaget är ett av alla dessa lag som man känner sympatier med utan att egentligen hålla på dem. Detsamma gäller Napoli och Roma i Italien samt Liverpool och Arsenal i England. Klubbar som jag inte håller på, men som jag unnar framgång. Fiorentina av oklar anledning, Napoli av klass-skäl, Roma av ideologiska skäl, Liverpool av historiska skäl och Arsenal av rent spelmässiga skäl. Klubbar som jag vill intala mig själv står för något mer, något finare och vackrare, än övriga. Jag antar att jag resonerar i samma banor när jag tycker att det är kul att IFK Norrköping är tillbaka i Allsvenskan.

A walk down memory lane...

Vad säger man om TAIF - Rögle igår? Jag var i vanlig ordning på innebandy och kom först efter åtta minuter av första perioden. Vad som slog mig var att den avslagna stämning som det var på isen och på läktarna. "0-1 efter första, träningsmatchstämning i hallen" skrev jag till Lidhultarn som var i Helsingör och åt pizza. 30 sekunder senare fick jag revidera det sms'et då Rögle även gjorde 2-0 innan perioden var slut. Det blev bättre både på isen och på läktaren ju längre matchen led, men överlag tycker jag inte det var samma bett som det har varit de senaste matcherna. Det här var inte en match som hamnar i samma fack som övriga hedersamma förluster.

När vi har 2-2 och klockan tickar på i tredje perioden så börjar det kännas som att i alla fall en poäng är på gång. Men sen kommer ännu ett misstag i egen zon och Rögle tillåts göra ett lite för enkelt mål. Skräp. Det börjar nu sprida sig en viss oro över årets Tingsryd AIF, med all rätt. Men jag vet ännu inte vilken fot jag ska stå på, när ska den stora motorsågen plockas fram?
***
Söndag, Liverpool-derby, Lidhultarn kommer med glass och kakor, högtalarna spelar Håkan och utanför skiner solen. Hade jag inte haft så förbannat ont i ett revben så hade jag räfsat upp löven som ligger under mitt päronträd. Nu blir det nog istället en kort promenad till ICA.
***
Häromdagen bläddrade jag runt bland den här bloggens tidigaste inlägg, publicerade för fyra år sedan. På den tiden var det fest varje dag, det fanns inga moln på himmelen och den vackra damen från Flen samt Skånskan var ständigt förekommande i inläggen. Igår fann jag en partyskiva bränd under samma tid, igår var jag på fest i de kvarter där vi regerade under den eran och även på den tiden rumlade jag runt med en spricka i ena revbenet. En minst sagt lustig känsla att helt plötsligt förflyttas tillbaka till en tid som jag trodde var lämnad.

...

Robin Jacobsson var bäst på plan, det fanns andra som var betydligt sämre och Rögle vann rättvist. Nu ska jag på fest som om det vore 2006. Imorgon bloggar vi mer.

Kom igen Öster

Frukost, kaffe, Håkan Hellström och Smålandsposten. Sämre kunde man ha det, även om morgontidningar givetvis gör sig bättre i pappersformat. Det blir en lördag med en mängd destinationer. Jag hade hoppats kunna slå mig ner med en bra bok innan jag om en timme ska ut och fara. Förhoppningsvis kan jag åka och hälsa på min farmor, som jag tyvärr träffar allt för sällan. Sedan blir det innebandy innan jag ska vidare mot Dackehallen. Egentligen skulle jag behöva ut i trädgården och räfsa löv också, men det får nog banne mig vänta till imorgon.
***
Jag har en polare som åkte på disco  i Blekinge häromsistens, efter discot spelades det visst lite ishockey. Ärligt talat alltså, finns det folk som skulle föredra en sådan föreställning i Dackehallen? Jag har innerligt svårt att se att det passar in hos oss och att det på något vis kan vara bättre än introt från TAIF-Enköping i våras.
***
Malmö - Tingsryd J20 idag kl 15.30. Om det nu stämmer så sägs det att Thegel idag spelar med J20.
***
Jag vet ett gäng grönvita som idag väljer bort Dackehallen till förmån för Värendsvallen, och jag klandrar dem inte. Ånyo en ödesmatch för Öster där det känns som om seger, eller i alla fall poäng, kommer krävas av de rödblåa för att nå kvalplatsen. Själv åker jag till Dackehallen, men hoppas på sms-rapportering från Vallen.
***
Och givetvis tog det inte lång tid efter mitt präktiga inlägg om Håkan och om att inte glädjas åt negativa resultat förrän både Karlskrona och Växjö förlorade, och det började komma skadeglada kommentarer. Jag antar att vi inte är bättre än någon annan egentligen. Men det är å andra sidan viss skillnad på skadeglädje med viss glimt i ögat, jämfört med de rabiata hatarna som jag egentligen syftade på i inlägget nedan.
***
För grönvita utsocknes så går dagens match att köpas via s24.se.

...som Håkan Hellström

...river en vacker dröm
när alla vill se dig dala nu som Håkan Hellström
jag trodde aldrig jag skulle stanna så länge.

Förra veckan släpptes Håkan Hellströms jubileumsbok 'PS. Lycka till ikväll', i onsdags släpptes hans senaste album och idag kom skivan tillsammans med en live-dvd på posten. För tio år sedan så såg Italienskan till att jag införskaffade 'Känn ingen sorg för mig Göteborg', och sedan dess har jag varit fast. Håkan Hellström, en av vår tids stora poeter, står för något oerhört ärligt och genuint som få andra artister kan leva upp till, och nu har han gjort det i ett decennium. Håkan har stått fast vid sin grej och gjort det oerhört bra. Håkan sprider sin stundtals naiva och romantiska syn på livet och kärleken, vilken man kan tycka är en god gärning. Men detta är uppenbarligen oerhört provocerande för många där ute som projicerar något slags hat mot honom istället. Något han också är medveten om, "när alla vill se dig dala nu som Håkan Hellström" sjunger han i 'River en vacker dröm'. Håkan vet att det han gör av oklar anledning provocerar, men han fortsätter ändå.

På något sätt känns det bekant. Jag har skrivit om fenomenet tidigare, men det var först idag kopplingen till Hellström gick upp för mig. Vad Tingsryd AIF än gör så finns det många som finner det oerhört provocerande. Det finns, och fanns, bloggar och forumskribenter som vinklar allt som sker inom föreningen till en förvrängd sanning anpassad efter egna behag. Många vill se oss dala, precis som Håkan Hellström. Det är en sak att inte hålla med, att inte tycka att Håkan är världens bästa eller att inte hålla på Tingsryd i en hockeymatch. Men därifrån är steget långt till det enorma hat som vissa visar upp. Vi känner alla till det lysande exemplet på enskilda Karlskrona-fans som med jämna mellanrum åker till Dackehallen för att stå i bortaklacken och skrika ut sitt hat. Personer som frodas och finner näring i negativ energi. Personer som finner större glädje i att andras lidande än i sin egen framgång. För mig är det obegripligt, och för personer med de egenskaperna vill jag inte känna annat än medkänsla och sympati.

Trams

Så var det fredag igen. Jag tycker det är helg hela tiden numera, och som vanligt lägger innebandyn temat för helgen. Det är match imorgon vilket innebär att det får bli en lugn fredag. Även om innebandyn kan vara förbannat tråkig ibland så är den oerhört nyttig och ger mig oerhört mycket som jag inte kan finna någon annanstans. Min stora förhoppning är att Håkans nya album ligger i brevlådan när jag kommer hem idag. Jag beställde den i början av veckan och hade förväntat mig att få den omgående. Istället har det dragit ut på tiden och eftersom albumet inte heller finns på spotify så är jag i total radioskugga. Ligger skivan där så tror jag det blir en bra helg, gör den inte det så får jag lov att ta till drastiska åtgärder.
***
Enligt rykten så är AIA´s buss till Tingsryd imorgon inställd. Nu behöver det ju inte betyda att det för den delen blir tomt på bortastå, och det hoppas jag verkligen inte. Det har alltid funnits en slags hatkärlek till Rögle. Vi har alltid gillat att åka till Ängelholm, och de har uppenbarligen tyckt om att komma till Tingsryd. Det har funnits en hel del minnesvärda möten genom åren och mest minnesvärda är givetvis de möten runt sekelskiftet då AIA hade ett rykte som ingen supportergrupp nog egentligen vill ha. Så fort det vankades hemmamatch mot Rögle så visste man att det var något utöver det vanliga som skulle komma på besök. Det är nya tider, men visst finns en del av fascinationen för Rögle och deras fans kvar.
***
Det var länge sedan jag tränade innebandy med så gott humör som igår. Det är lustigt hur det dessutom avspeglar sig i prestationen på planen. Dock slutade det hela lite olyckligt då jag gick in lite för hårt i en närkamp framför mål och nu har förbannat ont i ett revben. För ett par år sedan drogs jag med en spricka i ett revben fram och tillbaka i ett par månader, får hoppas att det inte blir något liknande denna gång.
***
Som Israelkritiker så blir man lätt trött på att bli kallad antisemit och så vidare. Det skulle förstås underlätta om Iran inte hade en president med skygglappar som gör vad han kan för att piska upp de antisemitiska stämningarna som trots allt desvärre är utbredda i området. Lösningen på konflikten i mellanöstern är givetvis inte ett utplånande av den judiska staten från jordens yta, och inte heller att låsa in palestinier i två enorma fängelser kallade Gaza och Västbanken. Extremer åt något av hållen kommer aldrig att kunna bidra till en lösning.


Bokslut...

Anders Gustavsson pratar om hur vi ska göra bokslut efter 10 omgångar och därefter utvärdera vår insats och vad som eventuellt kan behöva förändras. Nu händer det saker på värvningsfronten och jag kan inte låta bli att göra bokslut redan nu. Det är många namn som snurrar just nu som aktuella och ibland undrar jag om det inte är rena gissningar från en person som framställs som heta rykten när det sedan når en tredje part. Idag skriver SMP om Harlan Pratt som ett namn, och han är det sjätte eller sjunde namnet jag hör ryktas om som förstärkning på backsidan. Många backar blir det och nog känns det som att vi måste skicka någon om vi ska ha in en förstärkning. Hur jag än vrider och vänder på det så kommer jag fram till olika namn beroende på om jag tänker med hjärnan eller med hjärtat.


Ofrånkomligen ligger hjältarna från division 1 mig betydligt varmare om hjärtat. Jag väljer hellre Simon Stark än Temu Elomo, hellre Viktor Tisell än Axel Brage, hellre From Björk än Julius Larsson. Åtta dagar i veckan. Men enbart så kan man ju inte resonera. Dock kan jag inte låta bli att glädjas lite över att det var våra div1-spelare som ledde laget senast i Oskarshamn. Dessa spelare som unisont har dömts ut för och har antagits inte hålla för allsvenskan visar allt mer att de håller. Hansson / Stark, From Björk, Lundström och så vidare var de som ledde laget i onsdags.


Om det är något nyförvärv som jag har blivit väldigt förtjust i så är det Janos Vas, påminner lite om förra årets miljonman. Ungraren spelar med den inställning som man vill se hos alla spelare. Han sliter på, tacklar bakom mål, står upp för sina lagkamrater och gör mål på sina målchanser. En spelare utan märkbara styrkor, men som det verkar med väldigt få svagheter. Koivisto och Jan Öberg är två klasspelare och visar det match efter match, så dem är jag också mer än nöjd med. Markus Molin har kommit igång allt mer efter sin skada och kan nog visa sig bli ganska nyttig tror jag.


Elomo, Thegel och Kaupila hade jag ofrånkomligen önskat mig mer av. Även om den sistnämnda på slutet har visat upp mer spelmässigt så är det fortfarande inte tillräckligt. När, eller om, det lossnar för dessa spelare så blir Tingsryd AIF ytterligare ett par snäpp bättre. Om det inte skulle ske en förbättring, ta i trä, så måste man nog se sig om efter alternativa lösningar.


Detsamma gäller målvaktsidan. Axel Brage har på intet sätt varit dålig tycker jag, men han har å andra sidan inte vunnit några matcher åt oss (nu har vi i och för sig knappt vunnit några matcher i vilket fall). Men vad jag verkligen inte tycker om är det där hoppandet mellan Tingsryd och Linköping. Det kan inte på något vis gynna oss och det verkar inte heller komma någon lösning på problemet. Om nu inte Linköping tänker lösa problemet i sin ända så hoppas jag verkligen att Tingsryd plockar in en ny målvakt så kan Brage fokusera på spel med LHC.


Presskonferens


Tränar-Tisell verkar också vara ganska trött på hedersamma förluster...


Driver ni med oss?

Det kändes lite som att vara med i dolda kameran igår. När jag och Lidhultarn i ena pausen försökte lämna ishallen för att gå ut och äta så fick vi beskedet att publiken inte fick lämna hallen. Vi försökte lirka lite med att vi hade biljetter och på så vis väl borde vara välkomna in igen. Men där var det blankt nej, lämnade man hallen så var man inte välommen in igen. Lite snopna gick vi och köpte en kaffe istället, och fick beskedet att kopparna var för stora, så att därför får vi bara en halv kopp.  Va?!?
***
Bänkar och buskar rensas bort från teaterparken i Växjö eftersom parken är ett tillhåll för Växjös uteliggare och missbrukare. ”Detta skapar otrygghet, inte minst beroende på att det ofta är hundar på platsen, och det ger också en dålig bild för konferensdeltagare och andra som besöker konserthuset”. Likt de danska försöken att riva problemfyllda bostadsområden så kan man ju undra om det här verkligen är rätt sätt att tackla ett problem. Försvinner missbruksproblemen om vi slipper se dem inne i centrala Växjö? Att sopa saker under mattan och skjuta bort dem ur sitt synfält är nog knappast rätt väg att gå, vad det än gäller.
***
Tingsryd J18 - Frölunda ikväll kl 19.
***
Så här ser planen ut just nu. Våren 2011 spenderar jag antingen i mellanöstern eller i fjärran östern. Efter 4-5 månaders uträttat arbete så tar jag min ryggsäck och reser mot Pakistan. Efter 2-3 månader på luffen väntar där förhoppningsvis nya uppgifter på mig. Det är en förbannat bra plan. Nu gäller det bara att få alla pusselbitarna på rätt plats också.


Ugglorna - Tingsryd

Det mesta är redan skrivet om gårdagsmatchen. Ur Tingsryd-ögon var det ännu en hedersam förlust där vi spelar bra och ett par tveksamma domslut på slutet upprör en del. Oskarshamns-skribenter talar om att det är en styrka att kunna vända och vinna, trots att man inte är det bättre laget. Och ungefär så var det också. Tingsryd gör det bra sett över 50 minuter och Oskarshamn visar klass när matchen avgörs. Angående domarens agerande så är det ganska uppenbart att han begår ett misstag i samband med Koivistos utvisning, men såna misstag sker i alla matcher, nu hade vi bara oturen att det skulle bli matchavgörande till vår nackdel. Oavsett vilket så måste Koivisto kunna hålla sig lugn. Vi har inte råd att tappa vår överlägset bästa spelare i det skedet av matchen.

Jag läser också om den fantastiska stämningen som uppenbarligen infann sig i Oskarshamn Arena (!) igår. Jag undrar jag. Det ska dock sägas att akustiken i Oskarshamn nog är bland det sämre jag har upplevt. Det kändes som att allt ljud bara försvann rakt ut i ett vakuum. Hemmaklacken hördes inte, och jag antar att det gäller även bortaklacken. Det höjdes en del upprörda röster över att det inte gick någon organiserad buss till Oskarshamn, men jag ser inget större egenvärde i själva bussresan så jag väntade lite med kritiken. Och nu visade det sig att vi ändå var ett godkänt följe på bortasektionen, oavsett hur vi tog oss tid.

Förutom resultatet i matchen så inträffade kvällens stora besvikelse redan på vägen upp mot Oskarshamn. I fredags kväll hade jag fest och dagen efter hittade jag i vanlig ordning ett par kvarlämnade och oöppnade burkar och flaskor. Igår stoppade jag ner några av dem i en kasse och hoppade in i minibussen med destination Oskarshamn. Någonstans längs med Mörners väg i Växjö upptäckte jag dock misstaget, det visade sig att någon av mina innebandyvänner dricker alkoholfri öl. Skräp!

...

Ska jag åka till Oskarshamn och se en hedersam förlust så vill jag i alla fall ha en full kopp kaffe. Vad är det här för trams?

I väntan på avresa

Det är nog 8-9 år sedan jag senast var på ishockey i Oskarshamn. Det ska bli kul att komma tillbaka och uppleva alla Oskarshamns supporterklubbar som enligt uppgift ska husera på läktaren nu för tiden. Finns trumman kvar? Finns hackspetten kvar?
***
I väntan på avfärd mot Oskarshamn så ser jag Tingsryd - Leksand i repris på viasat. Får se om det ser lika bra ut på TV som det gjorde från läktarplats. Helt klart är det i alla fall att stämningen från Dackehallspubliken går igenom TV-rutan. Skönt att vi är så bra som vi stundtals hävdar.
***
David Fredriksson verkar vara klar för Tingsryd. Det är mycket snack om att vi behöver få igång målskyttet, och vissa oroar sig för att Fredriksson inte ser ut att vara den målskytt vi behöver. Men jag tycker det ser bra ut ändå. Vi är som bäst just nu när vi spelar med fart i anfallszon, när vi trycker på och sätter press på motståndarna. Där kan nog Fredriksson, likt en Johan Forsander, bidra med än mer tyngd och dessutom erfarenhet. Han löser nog inte målskyttet på egen hand, men han kan nog bidra till att vi skapar än mer chanser.
***
Och där kom 1-0 till Leksand. Ett mål som kändes både onödigt och till och med mer orättvist än i söndags.

Vad är att föredra?

Stolthet, hjärta, tradition och så vidare. Vi är många som gärna ser oss grönvita som ett föredöme, men likväl flirtas det med jämna mellanrum med den moderna ishockeyn. Senast i söndags så sjöngs det i Dackehallen om småbarn, popcorn och discomusik. En varningsklocka så god som någon. Det finns många som arbetar för att förbättra 'showen' i Dackehallen, och som lägger ner tid på det. All cred till dem, men de kommer alltid jobba i viss medvind. Det finns folk som hävdar, och tycker, att ett fräckt intro är väldigt viktigt. Att det tillför en hel del till upplevelsen och förhoppningsvis får publiken att komma tillbaka till nästa match. Men jag är minst sagt tveksam. Se på klippen nedan och fundera på vad som gör starkast intryck på dig.

1. Tingsryd - Västerås, september 2010
Hemmapremiär i Allsvenskan, och spelarna möts av skränande högtalare.

2. Tingsryd - Leksand, oktober 2010
Hemmaspelarna möts av skränande högtalare, en sjungande publik och ett vackert tifo.

3. Tingsryd - Enköping, mars 2010
Sista hemmamatchen för säsongen, hemmaspelarna möts av en sjungande publik och ett vackert tifo.

Varför inte göra publiken till en bestående del av introt i Dackehallen? Som det är nu så åker spelarna in till någon disco-bit, publiken klappar förstrött men det gör knappt någon skillnad för handklappen hörs inte över högtalarmusiken. Om Gröna Brigaden kunde lära sig sjunga i ett lagom lugnt tempo och vi fått med oss sittplatspubliken så hade det varit det bästa introt i Hockeysverige. Se på klipp 2 och 3, varför inte göra det till en vana? Låt spelarna åka in till stillsam och mäktig sång från publiken samtidigt som den nya stora flaggan täcker ståplats. Behåll den nedsläckta ishallen och spetsa till med ett par blinkande lampor och kanske lite rök. Vi har kapacitet att sticka ut, att göra något annorlunda till att bli vårt signum. Vi hade fått publicitet för det och jag är övertygad om att den mytbild vi försöker måla upp av Dackehalen förstärks ytterligare. Vad vill vi? Vill vi vara en förening i mängden, eller vill vi vara tungan på vågen som strävar efter den förändring många av oss förespråkar?

Förra veckan fick jag en igång en juniordebatt som nog för den här bloggen slog rekord i antalet kommentarer. Är ni lika sugna på att kommentera den här gången? Ni som förespråkar ett 'vanligt' intro med högtalarmusik som dränker allt annat, hur tänker ni? Vad är det i det introt som bidrar till stämningen på ett vis som vi i publiken inte klarar? Vad är bättre? Varför låter vi inte publiken ta emot spelarna?


Åh Lasse Lagerbäck

Defensivt, tråkigt, tryggt och 0-0. Inte mig emot...
Klart att det var bättre förr.

Europa, 2010


"Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen fortsätter sin offensiv mot landets "getton", invandrartäta stadsdelar i danska storstäder. I november kommer en gettoplan med samlade insatser från polis och sociala myndigheter för att komma tillrätta med områden som "inte följer danska normer". Rasmussen har starkt stöd från oppositionen som i ett åtgärdspaket föreslår att "problembarn" ska få utegångsförbud på natten och att villkorligt dömda ska tvångsförflyttas. Det talas även om att riva ner stadsdelar."

Ghetton, 'danska normer', utegångsförbud och tvångsförflyttningar, nog låter Danmark som en trevlig plats numera.
***
Rögle tar ikväll emot Leksand, samtidigt som Sverige spelar EM-kval mot Holland. Kanske inte en helt lyckad krock sett ur Rögle-kassörens ögon. Desto bättre för oss som siktar på toppen av publikligan.
***
I Frankrike går idag miljoner ut på gatorna för att demonstrera i vad som beskrivs som Nicolas Sarkozys största kris hitills. Demonstrerar de mot mass-förflyttningarna av romer, mot burka och niqab-förbuden, mot Franska justitieministerns försöka att åtala Israel-kritiker för att vara antisemiter eller något annat brott mot mänskliga rättigheter som Sarkozy på sistone har gjort sig skyldig till? Oh nej, inte då. De demonstrerar mot höjd pensionsålder...
***
Håkan Hellström live i Lund lördagen 20/11, Malmö - Tingsryd söndag 21/11. Jag tror nog det kan bli en trevlig Skåne-helg.

Bussen inställd...

...så trabanten rullar mot Oskarshamn.

Det går bra nu!

Även om jag tvingades skrapa rutorna på bilen i morse så känns det som jag går en bra dag till mötes. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som ger mig en behaglig må-bra-känsla i kroppen. Kanske räckte det med en natts ordentlig sömn. Kanske är det för att P3 Populär idag har en timmes intervju med Håkan Hellström. Kanske var det telefonsamtalet jag fick igår kväll. Kanske är det solen som lyser utanför mitt fönster eller kanske är det något annat som har lyfts från mina axlar. Framgången blåser mig hur som helst i ansiktet och just idag känns det förträffligt! Impossible is nothing!
***
Ikväll spelas Holland - Sverige. Sommaren 2004 var jag på plats i Portugal och följde Sveriges matcher i EM-slutspelet. Från just Hollands-matchen minns jag att det var förbannat varmt och att det förlusten kändes oerhört bitter. Ikväll möts vi igen och i vanlig ordning kommer det en innebandyträning i vägen. Min förhoppning är att vi slutar träningen lite i förtid för att få se så mycket fotboll som möjligt.
***
Just nu finns det en massa oro runt omkring mig. Då kan det vara än viktigare att jag står fast och trygg. Något jag brukar kunna vara bra på.
***
På tal om att saker och ting går bra så har den här bloggen ryckt upp sig efter en tillfällig dipp i besökarantalet. Dessutom känner jag rent kvalitativt de senaste dagarna har levererat på en nivå som jag förväntar mig av mig själv. Dock missade jag i vanlig ordning ett jubileum. För någon dag sedan skrev jag tydligen mitt tusende inlägg sedan 1923.bloggspace.se blev nittontjugotre.blogg.se. Grattis till mig!


Vi rör oss, ni står still

I fem år var Fritidsgården på Båtmanstorget hem för mig och mina vänner. Där hade vi för- och efterfester, fotbollskvällar, balkonghäng, glöggkalas och barnkalas. För sex månader sedan gick en epok i graven när jag valde att lämna lägenheten bakom mig. Sista kvällen i lägenheten hade jag hjälp av Lidhultarn samt ytterligare en polare med att dels bära ut de sista möblerna, och dels ta farväl av lägenheten. Där satt vi i en ring på golvet och insåg medans vi drack våra öl att det här nog symboliserade inledningen av en ny fas i våra liv.

Ikväll var jag tillbaka i min lägenhet för att skriva på en förlängning av hyreskontraktet med ytterligare 6 månader. Det kändes bra att se en TAIF-mössa ligga på hallgolvet när jag kom in, och det kändes mer än bra att se en gammal Club T-tröja hänga över en stol i köket. Fritidsgården har gått vidare och det är skönt att se att den är i fortsatt grönvita händer.

Min polare som var som flytthjälp den där marskvällen i våras fick häromdagen en son. Precis som att flytten från min lägenhet betydde en ny fas för vårt umgänge så tror jag nog att nyfödda Nils också kommer ha en viss inverkan. Men förändring är ofta av godo, och även om det inledningsvis kan ta emot så innebär om inte annat förändringar att nya möjligheter skapas. Välkommen Nils, jag ska lära dig allt som dina föräldrar inte kan...

Det var bättre förr, eller?


Fredagsmatch mot Kungälv, är det någon som längtar tillbaka?


Suck, nu slog en koffeinkick modell större in. Ögonen går i kors och i huvudet rusar det så fort så det enda som skulle hjälpa vore att lägga sig ner och sova en timme eller två. Men det är samtidigt det enda som just nu vore komplett omöjligt. Jag tror det får lov att bli en löptur istället, ett bra sätt att bli av med överskottsenergi
***
Det verkar vara galet dåligt intresse för en resa till Oskarshamn på onsdag. Vad väntar vi på? Vi är i Allsvenskan nu, var det här roligare menar ni? Själv ser jag det som en ynnest att ens få chansen att åka till Oskarshamn.
***
Jag har tidigare skrivit om att jag funderar på att åka utomlands till våren. Just nu är listan med tänkbara resmål lång, lite för lång. Av Syd-Korea, Nigeria, Indonesien, Vietnam, Saudia-arabien, Zimbabwe, Jordanien, Sudan, Syrien, Japan, Turkiet, Malaysia, Washington, Indien, Moldavien, Sydafrika, Cambodja, Etiopien, Bangladesh, Kenya, Mozambique samt Uganda ska det bara bli en destination kvar. Just nu består nog min egen topp-3 av Seoul, Hanoi och Damaskus. Frågan är vart jag egentligen vill, och varför. Jag är givetvis inte dummare än att jag inser att det finns olika faktorer som drar olika mycket, på olika platser. Det brukar vara lätt att ge råd, att säga åt folk att följa sitt hjärta, men svårare när det väl kommer till kritan för egen del. Det vore minst sagt skönt att få besked svart på vitt om hur det blir.
***
Var ni uppe i Skybaren igår? Leksandströjan var mycket riktigt nerplockad. Gott så.
***
Det snackas om måltorka förresten. Vet ni hur jävla stort ett hockeymål är? Jag och Lidhultarn hittade ett hockeymål på en hemmamatch som vi mätte upp till ohyggligt stort. Målet är 122 centimeter högt och 183 centimeter brett, och pucken i sin tur är 7,62 cm i diamter och 2,54 cm hög. Det får med andra ord plats en ohygglig massa puckar i ett hockeymål. Skjut bara innanför ramen så är det inga problem.


Tingsryd - Leksand

"Man har valt att kalla den Dackehallen. Uppkallad efter den folkliga upprorsledaren, han som kunde dra med sig ett uppbåd. Uppretade bönder och skogsmän med yxor och vässade pålar. Klädda i den gröna skogens färger. Dackehallen har lite av den stämningen med publiken som tränger sig på och ger tillkänna sitt missnöje. Det ensidiga kravet på rättvisa."


Bussresa

Onsdagen den trettonde oktober spelar Tingsryd borta mot Oskarshamn. Mycket närmare än så blir det inte. Passa på att åka med Gröna Brigaden dit. Det finns egentligen inga giltliga ursäkter att stanna hemma, mer än de sedvanliga förstås.

Tider och hållplatser:
15.30 - Tingsryd, övre torget
15:45 - Väckelsång, busshållplatsen vid ICA
15:55 - Ingelstad, busshållplatsen vid rondellen
16:15 - Växjö, Quality Hotel
~18.30 Arena Oskarshamn

Priser
Antal anmälda: Medlem / Icke medlem:
30: 220 / 260
40: 160 / 200
50: 130 / 170

(Entrébiljett ingår inte i priset)

Du anmäler dig genom att:
- Ringa Grillen, på telefonnummer 0701 44 85 77
- Skicka ett sms, till samma nummer
- Skicka ett mail, till grillen@gronabrigaden.se

Det är viktigt att du anger antalet platser du vill boka, samt påstigningsplats!

I will always be your soldier

Jag var en av dem som länge och väl propagerade för att göra 'This is the year' synonym med vår kamp om att ta oss tillbaka till allsvenskan. Så blev fallet och låten spelades på för- och efterfester, på bussen till bortamatcherna och under sista året i division 1 så spelades den även under varje hemmamatch. När vi nu har gått upp i allsvenskan så tror jag att alla är överrens om att låten har fyllt sitt syfte och inte längre kan användas på samma vis. Därför blev jag väldigt glad när det i andra periodpausen idag, när det i vanliga fall brukade spelas 'This is the year', istället hördes en av Marits andra hits, 'I will always be your soldier'. Låten om hennes kärlek till sin syster och om hur hon alltid kommer stå kvar, vad som än händer.
***
På väg hem från hockeyn så uttalade sig 10-åringen oroligt för alla de Leksands-supportrar som nu skulle tvingas åka hela vägen upp till Dalarna igen efter matchen. Jag lugnade honom och sa att de nog inte hade längre hem än vad vi hade. De sitter säkert hemma och ser höjdpunkter från matchen på Smålandsnytt just nu.
***
I Belgrad skulle idag 1000 personer marschera för människors lika värde i en pride-parad. Tio gånger så många samlades i en motdemonstration. Hur tänker man då? Gatstenar och brandbomber ven i luften och hundra personer fick föras till sjukhus. Hur kan man känna ett så pass stort hot från homosexuella att man går ut på gatorna för att bekämpa dem? Hur kan man motivera det för sig själv?
***
Kul för Växjö med serieledning, kul dessutom att de lyckas locka 2839 åskådare till dagens toppmöte. Kronobergarnas hockeylag var det visst va...?
***
Det är lätt att klaga när det hamnar lite konfetti på isen i sunnerbohov och någon drar av en blinkbengal. Men det är inte lika vanligt att det kommer beröm när det förtjänas, som idag. Eftermiddagens uppvisning av Gröna Brigaden måste ha varit vacker att skåda från sittplats. Jag hoppas det fanns fotografer utplacerade på den sidan.
***
Innan helgen verkligen är över så blir det en kopp kaffe och ett dokument utifrån. Imorgon stiger vi återigen upp och möter en ny vecka. En ny vecka som allsvenska supportrar och en vecka med nya matcher. Vad som än händer på hockeyfronten så är det här vad vi har kämpat för i så många år. Vad som än händer så står vi fast. I will always be your soldier!

...that I will always be your soldier
I'll be marching by your side
I'm not deserting
I'll be there for you
Oh please please believe in this oath of allegiance

Tingsryd - Leksand

Dagens matchbild kändes aningen bekant. Även om dessa hedersamma förluster svider extra så känns det i alla fall tryggt att vi är med i matcherna. Idag visar Tingsryd stundtals upp sig från sin bästa sida. Vi har så pass bra fart på skridskorna och lyckas skapa så pass mycket chanser att ingen kan påstå att en seger för Tingsryd hade varit orättvis. Tingsryd visar att man vill vara med och slåss på den här nivån, men om vi ska lyckas med det så krävs det att vi slipar bort en hel del av de nybörjarmisstag som vi gör match efter match.

Det är lätt att säga att målskyttet kommer lossna, att det är otur eller att det har kört fast. Jag börjar snarare undra om vi har den kvaliteten i laget som det ser ut just nu. Att vi bränner mer eller mindre öppel mål i sista sekunden tycker jag är ganska signifikativt för dagens TAIF. De spelare som är tilltänkta som målskyttar känns just nu mer än lovligt iskalla. Istället är det återigen Lundström och Janos Vas som är bäst framåt, och så var det inte riktigt tänkt.

Vissa av våra nyförvärv skrivs ner till höger och vänster just nu. Men om man ser matcherna så är det ganska tydligt att våra finska stjärnor just nu levererar på olika nivåer. Tom Koivisto är som jag ser det lagets bästa spelare, han styr både offensiven och defensiven från sin backplats. Kaupila tycker jag börjar komma upp i standard. Elomo däremot, han har ett och annat att fundera på.

Precis som Tingsryd jobbar på bra på isen så tycker jag Dackehallens publik visar upp sig från sin goda sida idag. Överlag bra tryck på hela publiken, även om luften går ur lite när Leksand lite snopet gör 2-1. På onsdag står Oskarshamn för motståndet, och då krävs det en minst lika bra insats från alla inblandade.

Fire walk with me

Det blev en förbannat lugn lördag för min del. Efter allt hockeytittande så satte jag på en ordentlig kanna kaffe och letade fram min Twin Peaks-DVD. Så efter sex timmar hockey följde sex timmar Twin peaks. Det är med ord svårt att förklara hur jäkla bra Twin Peaks verkligen är. Den stämning som David Lynch skapar med bilder och musik kan jag inte påstå att jag har sett i någon annan TV-serie. När jag sen väl gick och la mig för att sova efter 7-8 avsnitt så insåg jag att jag i princip inte hade lämnat TV-rummet på hela dagen. Det är skönt att såna dagar inte inträffar allt för ofta, för det går inte direkt påstå att det är särskilt givande.
***
Det finns uppenbarligen fler som delar min åsikt om Leksandsklacken.
***
På Gröna Brigadens forum klagar folk lite på Skybaren och den negativa effekt som baren har på stämningen på läktarna. Själv sitter jag mer än gärna i skybaren och socialiserar lite, och så blir nog fallet även idag. Idag har jag med mig familjen ner till Dacke och eftersom de gärna är på plats tidigt så finns det gott om tid över före matchen. Men en öl före match får nog räcka, det är ju söndag trots allt. Det ska förresten bli intressant att se om den där Leksands-tröjan äntligen är bortplockade från baren nu.
***
Troja - Tingsryd J18, matchstart kl 12.
***
Det kan vara på sin plats att kasta ut en liten varning för att köpa e-biljetter via Transticket till dagens match. Det verkar inte fungera riktigt som det ska har jag hört från mer än ett håll nu. Min mor ringde och var mer än lovligt irriterad över att de biljetter som hon har betalat för resulterade i ett 'tack-för-att-du-har-registrerat-dig'-mail, men inga biljetter.

Ack ack ack

Häromdagen sa en polare att det var roligt att höra Leksands matchhjälte Jesper Ollas faktiskt pratade dalmål. Jag kontrade lite syrligt med att det hade varit roligt att höra en leksands-supporter prata dalmål. På DVD´n 'En resa med TAIF hockey' så spelar ena matchen mot Lesand säsongen 01-02 en stor roll. Flertalet Leksand-supporters intervjuas och det visar sig att de kommer från Lenhovda, Karlshamn och andra välkända TAIF-nästen. Där stod de i sina urtvättade Leksands-tröjor och verkade inte skämmas för sina sympatier.

Om sanningen ska fram så tror jag  det fanns många som förr höll på både Tingsryd och Leksand. Det var nog lätt att identifiera klubbarna med varandra. Det var lite samma företeelse fast på olika nivåer. Det var nog i alla fall så många ville tro att det var. När Leksand sedan kom till Dackehallen och folk för första gången fick se sitt favoritlag live så visade det sig att Leksand inte alls var särskilt charmiga. Med nuvarande tränaren Niklas Eriksson i spetsen var det ett sällsynt grinigt topplag vi hade på besök. Leksand gjorde helt enkelt bort sig och och den mysiga helyllebild vi hade av Leksand försvann. Jag kan tänka mig att Leksand förlorade många så kallade fans den kvällen.

Men det var inte alla som såg det Leksand som vi andra såg. Idag kan vi återigen räkna med att den sanna definitionen av begreppet postorderklack infinner sig på bortastå. Återigen kommer det småläningar och blekingar i sina vita tröjor för att göra sig själva lite till åtlöje. Efter Troja-matchen så skrev jag om ett slags gemensamt ägande av läktarna när vi kollar på TAIF. I Leksands fall blir det raka motsatsen, där äger ingen läktaren och ingen gör anspråk på att försöka skapa den stämning som borde komma från bortastå. Där står de istället med armarna i kors och vet inte riktigt hur de ska agera. Sorgligt.

Stort!

Det har hänt en del för unga Oliver Ekman-Larsson de senaste åren. Ikväll stod det NHL-debut på schemat, och som han debuterade. Oerhört flitigt matchad i alla spelformer, även box play och i power playSto. Totalt spelade Oliver närapå 24minuter, han kontrade, tacklade, gruffade och passade. OEL antecknades till och med för en assist i protokollet, även om det var en ganska tveksam andra-assist kan man tycka. Oavsett vad så går Oliver Ekman-Larsson en stor karriär till mötes, och den vetskapen verkar inte bekomma honom nämnvärt. Beundtransvärt!

Don´t hate the player...

...hate the game
Jag sitter som sagt och tittar på Malmö - Rögle. En match mellan två lag som uppenbarligen tycker väldigt illa om varandra. Om jag mot all förmodan skulle vara tvungen att lägga mina sympatier för ena eller andra laget så vore det nog ett ganska enkelt val. Rögle har i alla år varit Skånes hockeylag. Sen kom Malmö, Percy Nilsson och alla pengarna in i bilden. Malmö IF blev Malmö Redhawks, för ett engelskt namn måste man ju ha. Rögle hatar Malmö och allt vad de står för. Malmö i sin tur hatar tillbaka av oklar anledning, kanske mest för att det är vad som förväntas av dem. Visst känns relationen aningen bekant och visst är det enklare att identifiera sig med den ena än den andra parten?

På tal om att hata och tycka illa om saker så hade jag en diskussion om det igår kväll. En av mina gäster slängde ur sig att han inte klarade av att lyssna på Håkan Hellström, för han hatade honom. Sen fyllde han på med att även hata Paris Hilton och Idol. Jag tycker att hat inte leder någonvart. Varken (kung) Håkan Hellström eller Paris Hilton påverkas i någon riktning av hans hat, de märker inte av det och kommer förhoppningsvis aldrig göra det heller. Att sitta i Växjö och hata någon på andra sidan jordklotet leder bara till tråkigheter i Växjö för han som hatar. Var lite öppna, acceptera att folk tycker olika helt enkelt. Kan man inte ens acceptera artister som sjunger på ett avvikande sätt så är man inne på farlig mark.

Vad man däremot kan, och kanske bör, fokusera sitt ogillande på är trender, återkommande företeelser och koncept som möjliggör för kvinnor som Paris Hilton att kalla sig artister. Don't hate the player, hate the game. Man kan inte hata artister som gör sig ett namn, men man kan hata den marknad som tillåter dem att göra det. Det är inte Paris Hiltons fel att folk köper hennes musik. Världen skulle bli så oerhört mycket bättre om vi fokuserade vår negativa energi i rätt riktning, eller lät bli att sprida den över huvud taget.

Queue please

Igår bjöd jag in innebandypojkarna till fest. Inledningsvis gick det ganska bra, men när tonåringarna har fått i sig någon öl så börjar det klia i fingrarna på dem. Då blir musiken helt plötsligt det viktigaste som finns och alla ska vara DJ på samma gång. Låtar byts konstant och det blir en jäkla mishmash. Jag har aldrig förstått folk som kan ta så illa vid sig om det spelas en låt de inte tycker om. Det är ju inte värre än att man håller ut i två minuter, sen är låten över. Men som junior är dessa två minuter tydligen outhärdliga, och det måste sättas på någon annan låt. En låt som det garanterat finns någon annan som inte tål, så då ska det bytas igen.
***
Idag är jag ganska nöjd med att ha Viasat Hockey. Trots att Premier League har uppehåll så tror jag nog att jag kan hålla mig sysselsatt i eftermiddag. Kl 15 drar skånederbyt Malmö-Rögle igång, och kl 18 gör Oliver Ekman Larsson NHL-debut mot Boston Bruins. Hockeymatcher brukar inte intressera mig nämnvärt, men i dessa båda matcher kan jag nog finna tillräckligt med intresse för att sitta ner i ett par timmar.
***
På tal om bloggar som självändamål snarare än ett medel. Nu tror jag dock Leifby kommer kunna fylla sin blogg med innehåll, det behöver vi nog inte oroa oss för.
***
J20 tog idag tredje raka segern och återigen var det Troja som fick se sig besegrade. Matchen slutade 3-0 till de grönvita efter mål av Johan Dånge, Viktor Bolin samt Andreas Persson. Nu börjar tabellen för J20 se lite bättre ut, om det nu finns något egenvärde i det.

Det var på tiden.

Det finns många bloggar som startas utan någon riktig tanke. Vissa bloggare inser ganska snart att de egentligen inte har något att skriva om, och lägger då helt enkelt ner bloggen. Vissa bloggare har inget att skriva om, men fortsätter När årets hockeyallsvenska skulle promotas från olika Kronobergs-håll så drog både SR Kronoberg samt Smålandsposten fram en bloggande spelare från alla tre lagen. SR Kronoberg slår ännu större på trumman och låter även sina reportrar blogga på området ishockey. Jag kan vända mig mycket mot många av dessa helt meningslösa bloggar. Ska man som journalist blogga så kan jag tycka att inläggen ska handla om journalist-biten. De ska avslöja något, ge oss vinklar på stories som inte kommer fram ordentligt någon annanstans eller skriva om de rykten som ligger under ytan. Idag kom det för första gången ett inlägg från en av SR's reportrar med ett någorlunda intressant innehåll. Äntligen! Det intressanta i Thomas Hermanssons inlägg var förstås Troja-biten, avsnitten om Växjö och Tingsryd höll dock sedvanlig meningslös-blogg-stil.
***
I Danmark ska man riva invandrartäta bostadsområden för att förhindra brottslighet (?), i Frankrike förbjuder man burkor på offentlig plats, i Italien fortsätter jakten på Romer och i Sverige har vi som sagt valt in Sverigedemokraterna i riksdagen. Den som säger att Europa inte går mot mörkar tider har inte sett sig om ordentligt.
***
Desto mer jag läser om denna Liu Xiaobo, desto mer rätt känns det att han har blivit förärad med Nobels Fredspris.
***
Bosse Frank...
***
Jag är dock givetvis medveten om att även jag bloggar om en hel del ointressanta saker. Men det är skillnad. Jag bedriver en privat uppdateras-flera-gånger-dagligen-blogg, och då kan ingen klandra mig för att det blir lite krystat ibland. Men om man som journalist driver en uppdatera-en-gång-i-veckan-blogg så kan man tycka att det inlägget borde innehålla något utöver det vanliga. Jag vill inte kritisera eller såga någon, men jag ställer mig lite frågande till själva tanken med att ha en blogg som inte leverarar. Att ha en blogg verkar för vissa vara ett självändamål, för mig är min blogg ett medel. Det är där skillnaden ligger.


Okt. 8, 2010

Dagens namn att lägga på minnet; Liu Xiaobo. Det känns som att den norska nobel-kommittén lyckades lite bättre med sitt pris i år än förra året. Nu går det till en kinesisk människorättskämpe som jag aldrig har hört talas om, men tillsammans med den hårda kritik som riktades mot Kina och deras brott mot mänskliga rättigheter så tycker jag det kändes ganska bra.
***
J18 tog igår en seger med 7-6 på hemmaplan mot Mariestad. Även J18 har kommit igång lite efter en förhållandevis knackig start.
***
Igår kväll var det långväga bortamatch med innebandyn. I vanlig ordning höll jag i frågesport för att göra bussresan lite enklare. Frågan handlade om allt mellan himmel och jord, ungefär som den här bloggen skulle man kunna säga. Matchen förlorade vi lite snopet, vilket inte gjorde hemresan kortare. Ikväll ställer jag till med kalas för laget för att bygga nya broar och skapa bättre sammanhållning, minst lika viktigt som finurliga frislagsvarianter


Så gick det till

Enestubben hade en tävling i sin blogg om hur det gick till när Tingsryd tog sig till SuperAllsvenskan första gången. Vad han glömde berätta om var hur det var att uppleva denna match i Dackehallen. Historien har berättats otaliga gånger redan, men är väl värd att köra en gång till. Inför sista omgången var förutsättningarna enkla, vi var tvungna att i Dackehallen slå topplaget Rögle samtidigt som Oskarshamn var tvungat att förlora hemma mot bottenlaget Gislaved.

Det var lördagsmatch i Dackehallen, och även om det på den tiden inte fanns någon skybar så var stämningen god. Den blev inte sämre när luckan öppnas och ansvarig för resultattavlan hänger upp bortaledning i Oskarshamns ishall. Gislaved håller ledningen under hela matchen, men IKO knappar in. Tingsryd avgör sin match ganska omgående och nu ligger det stora fokuset på resultattavlan. Mest minnesvärt från matchen är när luckan öppnas och killen som ska hänga upp ännu en siffra på tavlan står och dansar med den i handen innan han visar att GSK gjort ännu ett mål. Ett stort jubel bryter ut i Dackehallen, i samma veva gör Rögle mål men det rör ingen i ryggen.

Tingsryd vinner sin match och det visar sig att det återstår 10 minuter av matchen uppe i Oskarshamn. Radiosporten kopplas in i högtalarna och medans ett pojklag gör entré på isen för att träna står tusentalet åskådare kvar på läktarna och hoppas på att GSK ska hålla ut. IKO vinner skotten med 53-16 men förlorar matchen med 5-4. Jesus amalia vilket minne, och vilket firande det blev.

Nu ska jag till Vimmerby. För egen del blir det inget mer bloggande idag, men det betyder inte att övriga bloggar behöver ligga nere.


VCR


Kommentarer överflödiga...


Juniordebatten

Nedan följer juniordebatten, som jag tycker är läsvärd för alla. Många kloka, och mindre kloka, argument lyfts fram från båda sidor. Jag menar inte att uppmana till fortsatt debatt, men det kan nog vara bra för alla att med öppna sinnen läsa nedanstående.

Postat av: Batman
Men vad förväntar sig Crus-Rydberg egentligen då? Hade han hoppats på att spela i a-laget redan i höst? Vill han göra det i Linköping eller? Han är ju bara femton.
2010-10-05 @ 16:40:53

Postat av: Johan Jakobsson
En sak är jag tämligen säker på, och det är att hockeyspelaren över lag har vädigt höga tankar om sej själv. En del med all rätta, medans de flesta är ute på väldigt tunn is.... Vad det gäller Simon Dahl, så var det väl inte bara sportsliga orsaker till att han ville bort i från Tingsyd, jag kan ha fel där, men tror det inte.... I fallet VCR så är jag av olika anledningar inte det minsta överraskad, och tror att grabben själv ska tas lite i försvar, det är nog andra personer som har fattat beslutet åt honom.
2010-10-05 @ 17:40:55

Postat av: Kirre
Det är som ngn sa i Holgers kanon & kalkon-inlägg kanske max 1-2 per årskull men fakta är att vi är ruggigt dåliga på att förvalta de få som lite då och då kommer. Ärligt, ta typ Thegel och byt ut mot Dahl. Tror ni set gör skillnad? Tänk vissa år när 2 eller 3 kan släppas fram. Jämför löneakillnaden, alla junisarna som ser upp till den. Inte tror ni att vi kan ha den lönebudget vi har nu varje år. Att allt bara lever vidare i ett evigt vi-är-tillbaka-i-allsvenskan-rosa-skimmer. Nä gärna en Matt och ett par Koivisto som har 80 lax plus alla avgifter på 8-månaderskontrakt men spä för bövulen ut detta men ett lagbygge. Detta är ingen kampanj mot Tisse utan mot den kortsiktighet som finns i klubben i mitt hjärta. Vissa år finns det inga talanger, fine, men när det finns ??? Ge dem förtroende, låt dem misslyckas. Några byten varje match istället för att knappt låta den lukta på isen när man leder med flera mål. Vi lider av ett mindervärdeskomplex och det går ut över juniorerna. Pengar rullar fort när intäktssidan får lågkonjunktur och det får den i cykler. Det är liksom inget negativt bullshit utan bara fakta. Torsk i två nästkommande matcher sen kommer inte alla att ropa, "vi älskar er ändå". Man ska rocka loss men man ska också göra det med sans.
2010-10-05 @ 21:51:56

Postat av: Kirre
Johan Jakobsson har rätt i mkt men det ursäktar fortfarande inte den kultur jag menar finns i den innersta kretsen runt A-lagsverksamheten. En sista retorisk fråga, vad tror ni killarna i J18 och J20 tänker ? Åhh, jag vill spela i Taif, kämpar jag bara tillräckligt så får jag det. Eller hur...
2010-10-05 @ 21:58:51

Postat av: Fripp
Hatten av för Kirre! Taif har tidigare haft ett bra rykte i hockeysverige på att ta fram juniorer, men detta håller på att tyna bort. Vi kommer få färre duktiga spelare till gymnasiet och som vi ser nu lämnar de största talangerna klubben innan de är 16 år.

En fråga man kan ställa sig är varför det läggs miljontals kronor på j-lagen när man inte vågar satsa på individen?

En junior är mycket billigare än en "normal" begovad AS-spelare. Tvivlar inte en sekund på att en spelare som sticker ut i Taif:s J-superelit skulle göra det bra i en 4:e lina. ES-lagen vågar släppa fram juniorer och man tänker långsiktigt. Då säger säkert många att dessa är super-talanger. Men ES är också betydligt bättre än AS och Div.1.

Seriöst! Spelare som Hjalmarsson, Molin och Thegel är inga bra värvningar om man tänker hockey/krona....
2010-10-05 @ 22:38:06

Postat av: J
Fripp: Menar du på allvar att du inte tycker Hjalmarsson är mycket spelare/krona? Jag tror inte han sitter på någon jätte lön & han spelar ju trots allt i första kedjan..
Sen tror jag inte Molin har så mycket bättre betalt än vad en bra junior skulle haft.
2010-10-05 @ 22:57:50

Postat av: Martin
ALLA lag misslyckas med en eller annan värvning. Jag är helt klart nöjd med dom flesta nya spelarna i dagens TAIF, inte minst Hjalmarsson!!!

Ni som gnäller, tycker ni på allvar att VCR skulle lira med A-laget nu?? Han ÄR talangfull men inte på långa vägar redo för det!!! Trist när talanger lämnar men inte mycket att göra nåt åt när föräldrarna bestämt sig att en flytt vore det bästa för sonen.

Frågan är hur TAIF tänker behandla VCR nu, kommer han fortsätta matchas med j-20 eller blir det endbart spel med j-18??
2010-10-06 @ 00:14:20

Postat av: Toyyan
Fripp: haha "sätta dom i en fjärdekedja" =)
Har du någon aning om vad dom olika formationerna har för uppdrag på isen? Spelarna som ni ofta anser är "stjärnor" i juniorlagen är ofta dom killarna som öser in poäng i J-serierna. Hur tror ni en finlirare som exempelvis VCR skulle passa in i en brunkarkedja som 4:e kedjan nästan alltid är.
Ska en spelare som är van att göra mål helt plötsligt åka runt och spela 0-0 mot sina motståndare och tackla och va jobbig? Ska en spelare som VCR få en ärlig chans att göra en värdig AS match måste han få spela i dom poänggörande kedjorna. Ärligt talat? I vilken av dom första formationerna ska dom peta någon??

Isåfall ska vi fram med dom större brukarlirarna i J-lagen. Dom skulle va "billiga" i sammanhanget
2010-10-06 @ 08:07:01

Postat av: Kirre
Att: J, Martin och Toyyan ! Ni förstår inte debatten överhuvudtaget. Ni är bara fans som vill se Taif vinna. Om sen spelarbudgeten är 3, 4, 5 eller 6 miljoner och vad som krävs på en liten ort för en långsiktig överlevnad i näst högsta serien verkar inte bekymmra er. Brunkarkedja ! Ärligt vilken planet kommer du ifrån ? Fjärdelina i det här sammanhanget handlar om att få några byten i varje match, att man är fjärderankad. Inte ett dugg om att man måste vara bättre än de etablerade som de fakto ska bära laget. I årets trupp har vi de vi har, grejen är den att man kunde hållt i pengarna innan man blaffade på, så det är inget personligt mot duktiga killar som Thegel, Molle eller Hjalmarsson. Det är väl dessutom klart som korvspad att en egen junior de första två åren kostar bra mkt mindre än en värvad spelare, först när de får Åkessonstatus blir de dyra. Får jag haka upp mig ytterligare på den dumma repliken gällande fjärdelinare så låt dem spela med de bästa då. Kolla historiskt på alla som spelat med Larry, de flesta har inte varit ngt särskillt, men öst in poäng och sen fått fina kontrakt. Taif gör massor av bra saker, verkligen massor men frågan är hur högt det är i tak när saker ställs på sin spets. Just nu är det beklagligt att konstatera att vi har en av allsvenskans dyraste trupper och ska vi etablera oss i den nedre halvan kunde vi gjort det billigare och på köpet säkrat återväxten. Att klubbfolk dessutom skulle tjura och vara stolta när killar har aviga föräldrar eller är lite aviga själva är ju vansinne. Då får man vara smidig och smart och stå över sånt, allt för att vinna deras gunst. Men visst, det är bara min åsikt...
2010-10-06 @ 12:01:33

Postat av: Fripp
Tvivlar inte en sekund på att Simon Dahl, Rasmus Johansson coh Robin Olsson skulle kunna spela som ordinarie. Snacket om fjärdelinan köper jag inte riktigt. Thegel har vunnit poängligan i j20-superelit. men han duger i en en sk. brunkarlina? men det gör inte en Taif-junior med samma egenskaper. Ett annat exempel är Luleå Hockey. När det var lockout säsong hade inte klubben samma muskler som alla andra. Man spelade med Harju-Omark-Lindqvist i en fjärdelina. Då var dem 18-19 år. Kolla dessa spelare idag! Då konkurrerade man med NHL-spelare. Taifs lönebudget är skyhög så egentligen är allt annat än Playoff en stor katastrof om man räknar med vad det kostar.

Problemet är att allt ska vara så kortsiktigt. Nästa år kanske det inte är så stort tryck bland publiken som i år? Är ärligt talat rädd för framtiden om man inte tar vara och framförallt visar sina juniorer att det är möjligt att gå från J-20 till A-laget om man är duktig.
2010-10-06 @ 12:15:06

Postat av: qwerty
Intressant diskussion, med många bra argument - både för och emot. Jag håller med hovbloggarn, det är inte helt självklart att ta ställning för det ena eller det andra.
2010-10-06 @ 13:53:43

Postat av: Toyyan
Jag är ärligt talat imponerad av alla som lyckas gnälla på våran ledning och styrelse som lyckats med något på 2år som HELA hockeysverige i 10 år försökt övertala oss om att de är HELT omöjligt!
Vi skulle ALDRIG komma tillbaka. De fanns inget utrymme för ett lag som Tingsryd i "finrummet"
HUR tyckte ni vi skulle gjort istället?
Jag ställde frågan på GB´s forum. Ställer den även till er.
Kan ni inte skriva ihop en tänkbar verksamhetside om hur föreningen borde fungera från A-lag ner till J-lagen.
Vilken nivå ni vill att dom ska ligga på seriemässigt. För ni kan inte på allvar tro att vi ska lyckas hålla J18 och J20 på högsta nivå om vi hela tiden plockar bort dom bästa spelarna ur trupperna. Och om vi flyttar ner våra J-lag. Får vi då hit några talanger över huvudtaget? Då står ni där om 5år och gnäller. Min grabb måste spela i Växjö.. Vi vår styrelse prioriterar inte J-lagen. Dom spelar i för låg serie.
Skriv ihop en verklighetsförankrad uppställning på hur NI vill att de ska skötas.
2010-10-06 @ 14:02:33

Postat av: 1923
Gå inte för långt nu Toyyan, även jag kan känna att det inte har fungerat riktigt som man hade kunnat önska. Jag tycker som sagt att många argument för båda sidor känns väldigt gångbara. Men vilka som är rätt eller fel, det kan jag inte svara på. Man måste ju kunna vara orolig utan att ha ett förslag på en bättre lösning?
2010-10-06 @ 14:09:37

Postat av: Toyyan
Givetvis sant. Man kan uttrycka sin oro över något. Men att i parti och minut tala om hur ledningen och A-lagstränarna försummar juniorerna utan att komma med ett gångbart förslag tycker jag känns ganska kortsiktigt de också. Man kan ju så klart inte ha en totallösning klar framför sig. Men de känns ibland som man måste tänka lite längre än den enskilde spelarens perspektiv. Om vi flyttar bort dom 2-3 bästa spelarna ur respektive J-lag och dom i sin tur då bli strykgäng i respektive serie. Hur utvecklas dom som är kvar då? There´s no I in TEAM.. Och många ggr tänker nog föräldrar på de sättet. Dom ser inte längre än sin egen grabb, och de är väl inget konstigt i det egentligen. Och VCR som många nu hänvisar till. På vilket sätt är han försummad? Han får nu chansen att utvecklas i Tingsryd J20 Superelit lag. och han är 15ÅR?! Var skulle han varit istället menar då belackarna?
2010-10-06 @ 15:01:36

Postat av: Kirre
Ja du Toyyan, det är inga svåra lösningar eller avancerade verksamhetsplaner som behövs. Det är bara att dra ner spelarbudgeten ngt och byta ut 2-3 värvningar mot egna. Lätt som en plätt. Den stora vinsten ligger trots allt i stoltheten och i att man bygger upp en kultur där killarna vet att det går, det ekonomiska blir en ren bonus. Jag klagar dessutom inte utan har även påpekat att massor av bra saker görs och att det är bra att vara offensiv, både med föreningen som helhet och med riktiga spetsspelare. Skulle inte förvåna mig om att man kalkylerar med transfersumma för OEL, publikintäkter från playoff etc redan i befintlig trupp och ändå dyker det säkert upp nya killar innan säsongen är slut. Som sagt inget jag vet men det skulle inte förvåna mig. Vi håller tummarna för att det ordnar sig och att debatten inte riktar in sig på prestige. Svart eller vitt, nej tack, mellanvägar, ja tack.
2010-10-06 @ 17:33:56
Postat av: Fripp

Jag tycker att Taif har tappat mycket i tänket hockey/krona. Man måste utgå därifrån och sedan börja prioritera.

Det som sägs om att J-lagen skulle bli dåliga om de bästa lyfts bort kanske är sant. Det får dock med sig positiva följder. talangfulla juniorer ser att man kan få ta steget i Tingsryd och säker hockeygymn. eller? Den vesäntliga frågan är: varför finns det juniorlag? Jo, meningen är att man ska få egna spelare härifrån (inte för att det är på skoj). realistiskt är att få upp minst 2 varje säsong som på allvar tillåts utmana om en plats i startuppställningen.

Tränaren, styrelse och sportchefen måste börja hitta en röd tråd. Vad vill Taif? Nu gör man mycket, men inte med den effektiviten man borde. Vi värvar spelare lite här och där. Juniorerna fattar att det nästan är omöjligt att komma upp för om någon blir skadad, värvar/lånar man en annan. Man tror alltid att alla spelare som kommer från nått annat håll är bättre.

Tror är stort skäl till varför VCR lämnar är för han ser hur det gått för de andra "spetsjuniorerna". Vi tar inte hand om dem som elitserieklubbarna och deras resurser är också givetvis bättre.
2010-10-06 @ 18:19:31


Postat av: 1-3 borta
Det kanske bara är att inse hur svår allsvenskan är, vi hänger ju uppenbarligen med bra i matcherna men det räcker inte alltid ändå. Bara att kämpa på, mentalt hade det inte varit så motigt idag om vi slagit Malmö i förra omg för Mora var ju verkligen i desperat behov av poäng. Nu blir det väl spelarjakt istället för älgjakt för farbror Tisse. Alternativetr är att tighta till gruppen och komma igen. Det tycker jag, det lossnar snart.
2010-10-06 @ 21:08:35

Postat av: Martin

Jag undrar vilka spelare ni pratar om när ni säger att talanger slarvats bort av TAIF??

Tror inte att alla fattar hur tuff allvenskan är nuförtiden. Man har det tufft som det är nu och skulle man göra som vissa vill och slänga in juniorer så blir det givetvis ÄNNU tuffare.

2010-10-06 @ 21:41:14

Postat av: Att: Martin
Svaret på din fråga är bl.a Rasmus J, S Dahl, Robin O.

Annars är det rätt den är så tuff att inte ens med en av de största spelarbudgetarna så är något självklart.

Nu en fråga till dig, När pengarna börjar tryta (vilket innebär KK och värsta tänkbara scenario), men det händer i princip alla klubbar lite då och då. Hur ska man lösa en vettig trupp då ?

Kan lika gärna ta en fråga till, hänger du verkligen så med huvudet efter en bortaförlust ikväll, 70 mil bort mot anrika Mora som var hur pressade som helst. Ja det är klart du är van att vi alltid vinner allting, det är nya tider nu. Lagmaskiner som Almtuna och Växjö, tyvärr måste jag nämna deras namn, Växjö med spets + utfyllnad går segrande ur striden. Att se sitt Tingsryd bli Manchester City känns sådär.

Det är bara att komma igen, nu gör vi vårt yttersta på lördag och förlorar vi då också tar inte vare sig allsvenskan eller livet slut heller.

Kämpa Taif !
2010-10-06 @ 21:52:01

Postat av: Att: Martin
Sorry, vilket INTE innebär värsta case skulle det vara.
2010-10-06 @ 21:55:34

Postat av: Toyyan
Kirre:
Ja de kan tänkas så enkelt... Men om du då tänker ytterligare ett steg längre. Om vi år lyfter bort våra 2-3 bästa spelare från J20. Då tror jag du ganska enkelt kan räkna med att vårat J20 åker ur Super Elit denna säsongen. Givetvis inte säkert. Men du får väl hålla med om att de vore ganska troligt. Dom får ju kämpa med näbbar och klor som de är redan.
Vad händer då nästa säsong?
Dom som söker sig till Tingsryds hockeygym gör det av den anledningen att dom kan visa upp sig för hela hockeysverige på J20 superelit nivå. Där alla elitserieklubbar spelar.
Dom som söker sig hit. Dom har inte och har aldrig haft TAIF som något mål i karriären.
Spelare idag är mycket mer karriärs medvetna än spelare var förr.
Jag tror inte de är så enkelt som du vill påstå att helatiden underminera juniorverksamheten med att plocka bort deras stöttepelare.

Jag tror man helt enkelt får ställa sig frågan.
Vill vi hålla 2 juniorlag i deras respektive Högsta serier?
Detta är en fråga jag ställt mig själv flera ggr. För visst vill jag också se flera egna produkter i A-laget. Men till vilket pris är vi redo att göra det?

Nu går det bra att börja blogga igen!

Efter ett par dagar av förkunnanden av naturvetenskapliga Nobelpriser så kommer idag det pris som jag har störst chans att förstå, och som jag själv ämnar att en dag vinna. Vem som bör få priset idag har jag inte så mycket åsikter om. Jag läser själv inte så mycket skönlitteratur längre, särskilt inte när jag är i Sverige. Och de två författare jag helst läser, Hemingway och Steinbeck, har redan både fått priset samt gått bort för ett halvt sekel sedan, så ingen av dem lär vara påtänkt. Och att vänstervridna globaliseringskritiker som Naomi Klein skulle få priset håller jag dessvärre som ganska osannolikt, även om det vore en snygg gest.
***
TAIF J20 vann igår derbyt mot Troja. Efter den senaste tidens segrar ser tabelläget aningen ljusare ut. På lördag väntar ny hemmamatch mot Trojanerna, ett ypperligt läge att förbättre situationen ytterligare.
***
Nog hade det kunnat vara skönt att kunna kritisera Israels politik utan att behöva bli anklagad för att vara antisemit. Jag föraktar den politik som Israel för, men det betyder inte att jag föraktar israeler eller judar. Jag föraktar mycket av det som Växjö Lakers i mina ögon står för, men det betyder inte att jag hatar de personer som av outgrundlig anledning håller på Lakers.  Man måste kunna kritisera till exempel Israel, tifogrupper, juniorverksamhet, Växjö Lakers eller kanske kungahuset utan att behöva bli utmålad som en rabiat motståndare till samma företeelse. Debatt och kritik är ofta utvecklande, inget som man ska bemöta med förakt och oförståelse. Världen är dessbättre inte så svart eller vit, det finns nyanser!
***
I morse fick jag ett MMS av en de bästa polarna. MMS'et kom från BB och på bilden fanns hans hans nyfödda son. Storartat! Det skålar vi för!
***
Medgångssupportrar eller ej. Frågan är när det senast hände att vi hade tre raka förluster. Utan att ha någon som helst faktakoll i ryggen så kan det mycket väl ha varit tio år sedan senast. Oavsett om det är en högre serie, så tär förluster på psyket. Men oavsett utgång, så är en hemmamatch mot Leksand betydligt roligare än mot Kungälv, Karlskrona eller Pantern, så jag mår inte dåligt.
***
Jag rekommenderar verkligen att ni läser den Svd-artikel om Israel-protester som jag länkade till. Där kan man då sannerligen prata om onyanserat.


Nya segrar, och nya förluster

Jag var nere på möten nere i Ronneby hela eftermiddagen. Möten som nog ändå gick förhållandevis bra. Dessutom var vi färdiga någon timme tidigare en jag hade räknat med så då blev det gaspedalen i botten och hem mot Småland igen. I höjd med Tiken förkunnar de på radion att Tigrarna leder med 1-0. I höjd Ingelstad står det 1-1 och när jag precis har släppt av min kollega vid GVG så gör Mora 2-1. Likväl tar jag mig ut på Hovshaga där ett sällskap TAIFare sitter. Innan kvällen är över hinner jag se Mora göra 3-1 och TAIF jaga kvittering, utan att egentligen skapa några riktiga chanser. Nu är jag på tok för trött för att driva någon fånig blogg. Så nu går vi alla och lägger oss, och låter bloggarna vila tills imorgon.

På väg

Nu drar jag till Ronneby. Det finns en blåögd och naiv förhoppning att vara hemma till hockeyn börjar, men så lär inte bli fallet. Vill ni ha något intressant att läsa så finns det många bra kommentarer till junior-inlägget nedan.


Forza Josina Machel

Ska man nu hänga upp något på väggarna så tycker jag att ska vara tygsjok som går i grönt och vitt med mozambicanska frihetshjältinnor på. Inget annat är gott nog.
***
Erik Almqvist, SD:s pressekreterare och ny riksdagsman, på tal om frihetshjältar, skriver på Twitter; "Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister." Ja, det är verkligen typiskt vänterextremister att tala om människors lika värde och fördöma rasismen i vårt samhälle. Det viktiga är i alla fall att de där utlänningarna lär sig vett och etikett samt hur man ska uppföra sig i Sverige.
***
Ska ni inte sitta och kolla på Mora-TAIF på datorn ikväll så spelas det derby i Dackehallen, TAIF - Troja J20. Seger senast för juniorerna, vore guld värt för juniorerna att följa upp med ännu en seger.


Så är det att åka till Tingsryd


Det är med andra ord lite skillnad på Skånska och Småländska hockeyresor. Minst sagt...

Juniorfrågan

En kommentar nedan bad mig som oppononsbildare för goda ideal belysa frågan om vår juniorverksamhet. Idag har det kommit ut att vår supertalang Crus-Rydberg lämnar för Linköping. Som jag har förstått det så lämnar han för att gå hockeygymnasiet i Linköping, så med andra ord antar jag att han spelar klart säsongen i Tingsryds j-organisation. Samtidigt är Simon Dahl redan i Linköping, Robin Olsson i Mörrum, Rasmus Johansson samt William Quist i Nybro och Sebastian Arvidsson har försvunnit någonstans i Blekinge. Alla är spelare som mer eller mindre bedömdes som stora talanger men som alla har lämnat. De två sistnämnda fick i och för sig mycket speltid i TAIF, men valde att lämna då de trodde sig kunna utvecklas bättre på annat håll. I fallet Simon Dahl kan man ju såhär i efterhand undra om inte han hade kunnat spela i en fjärdekedja förra säsongen istället för till exempelt David Jonsson.

Det här med juniorer har alltid varit en fråga som upprör, vi vill se många egna produkter i a-laget men samtidigt vill vi se ett a-lag i allsvenskan. Det är en svår balansgång att ge juniorer speltid samtidigt som vi vill nå resultat. Ofta kan man känna att en del av kritiken kommer från föräldrar, vänner och andra som rör sig runt den juniorspelare som inte får chansen. Men lika ofta kan det kännas som att unga spelare får stå tillbaka eftersom det är enklare att peta dem än en 'dyr' värvning som inte presterar bättre. Olausson, Johannes Jönsson, Arvidsson, William Quist, Oskar Fransson, Simon Stark, Ekman-Larsson och Micke Söderlund är de som jag på rak arm kan komma på som verkligen har tagit steget de från juniorlagen till a-laget de senare 5-6 åren och som har spelat till sig en riktig plats. Lägg till spelare som Fridhagen, Robin Larsson samt Niedomyslar och Waldemarar som också har varit med, men som aldrig riktigt klarade av att imponera tillräckligt för att få stanna kvar. Det har dessutom varit med ytterligare ett gäng juniorer genom åren som inte har gjort särskilt djupa avtryck. Kanske höll de inte måttet, eller fick de inte tillräckligt med chanser.

Jag önskar att jag som opinionsbildare kunda sätta ner foten här och ha en åsikt. Men jag är rädd att jag är för dåligt insatt. Trots att jag har sett en del j-hockey så kan jag inte riktigt bedöma skillnad mellan J20 och en div 1-match (som det trots allt har handlat om i många år). Jag önskar givetvis att talanger skulle få chansen, och leverera, i A-laget men jag vet inte hur troligt det egentligen vore. 

Varför lämnar talangerna, de som gör det, och vad kan vi göra för att behålla dem? Bör vi försöka behålla dem? Eller är den listan av namn som jag skrev ovan kanske ganska hyfsad trots allt? Där räknade jag upp 8 killar som har spelat sig upp i A-laget och gjort det tillräckligt bra för att verkligen bli a-lagsspelare. Hade de kanske något som övriga inte har? Hur många juniorer är det rimligt att förvänta sig ska hålla måttet? Vad tycker ni?


Berömvärt?


Sportbladet skriver idag om Anton Lander, Timråtalangen som tackade vänligt men bestämt nej till en marknadsmässig lön för att klubben skulle kunna värva fler spelare. Givetvis är det sånt här som vi uppskattar och hyllar. Laget för jaget och så vidare. Eller är det bara vi Tingsrydare som tycker om spelare som visar prov på sunda värderingar? Det är väl vi som är de där bakåtsträvarna som inte har förstått hur den moderna ishockeyn fungerar och att hockeyspelare är handelsresande utan några som helst anlag för varken moral eller ansvar. Så brukar det låta, så jag antar att Anton Lander tillhör samma kategori bakåtsträvare utan insikt i hur den moderna ishockeyn egentligen fungerar. Han har ännu inte förstått och förlikat sig med tanken på att det är pengarna som styr. Sorgligt...


Okt. 5, 2010

S24.se sänder imorgon Mora - Tingsryd. Här kan du köpa matchen, här samt här kan du vinna koder för att se matchen och här kan du se den på krogen. Var jag ska se matchen? Jag ska till Ronneby, så jag får väl hoppas på sms-rapporter helt enkelt.
***
Det är massa (två?) NHL-lag i Sverige just nu för att spela träningsmatcher och inleda NHL-säsongen. Media rapporterar om bristande intresse från publiken för att se dessa matcher. Från Malmö-håll knorras det lite och många tycker att man borde ställa upp med ett reservlag i kvällens träningsmatch (!) mot Columbus Blue Jackets. Kanske är det så att Columbus mot San José i Globen inte smäller så högt trots allt? Kanske är det intressantare att se lag vi faktiskt håller på, lag vi känner och lag vi tycker illa om? Kanske är känslorna runt hockeyn viktigare än den rent faktiska kvaliteten på hockeyn? Kanske är detta en fingervisning till Håkan Loob och grabbarna som vill starta en Europa-liga som ingen vill ha?
***
När jag ändå är igång och berömmer det fina vädret så är det på sin plats att berätta att det var en fröjd att springa runt Växjösjön igår. Det är optimalt för mig att cykla fram och tillbaka från villan på väster, eftersom jag på så vis får både uppvärmning och nerjogging på köpet. Även om det blåste lite motvind vid starten så slog jag nytt personligt rekord runt sjön. Och då ska man veta att de gräver hål och har spärrat av lite här och var, så rundan var längre än vanligt. Ett storartat löp med andra ord!
***
För att sticka ut från alla andra bloggar som skriver om i princip samma sak och upprepar varandra så väljer jag att inte berätta att Västerås sköt i stolpen och att domaren inte får titta på jumbotronen. I Dackehallen har vi ingen jumbotron, men det har de i Tyringe. Det är skönt att sticka ut lite i bloggvärlden, jag hoppas det är därför ni läser mig.

Som vanligt förstår jag inte

Igår bröt Man Citys Nigel de Jong benet på Newcastles Hatem Ben Arfa. Producenten valde att inte visa några repriser av händelsen på grund av att bilderna var för otrevliga. Så är det ibland när fotbollsspelare skadar sig, programledarna varnar för obehagliga bilder och det ojas i TV-studiorna. Vi ser ju dagligen bilder på nyheterna som är hundrafalt gånger otäckare än ett benbrott på en fotbollsmiljonär, men av någon anledning är det tydligen otäckare när det rör sig om en idrottsman. Bildproducenterna kan klippa in bråk på läktarna, men inte ett benbrott?

Likadant var det häromveckan när en Växjö-målvakt låg skadad på isen och fick föras till sjukhus med ambulans. Helt plötsligt skriver bloggare och forumfolk om att resultatet i matchen inte känns lika relevant, det viktigaste var att Bengtsberg klarade sig bra. Av någon anledning blir alla tuffa hockeygrabbar så blödiga när det visar sig att spelarna är sårbar människor. Jämför sympatierna Bengtsberg fick med Moras klackledare som uppenbarligen trillade ner 2,5 meter från läktaren i ett betonggolv med hjärnskakning och brutet ben som resultat.

Jag säger inte att den ena är mer relevant med den andra, men jag kan inte låta bli att tycka det är lustigt hur det ska ojas när det är en idrottsman som är skadad. Är det verkligen otäckare än om det är en så kallad 'vanlig människa' som skadar sig?

Blip blop

Att jag är väldigt förtjust i Star Wars är ingen hemlighet för mina vänner. I helgen har någon uppenbarligen varit förbi min stora villa och lagt en R2D2 i brevlådan. Eller det kanske inte är en vän, det kanske är en hemlig beundrare. En bloggläsare som stalkar mig? Hur som helst så var det djupt uppskattat och R2D2 står nu placerad på hedersplats i TV-rummet!
***
Oliver Ekman-Larsson är nu väldigt nära en plats i Phoenix NHL-trupp. Det känns nästa lite overkligt att han åkte runt med sitt galler i Dackehallen för tre säsonger sedan, jag undrar om vi då verkligen förstod vilken supertalang det var.
***
Jag efterlyste förra årets juniorspelare Patrik Linander och Rasmus Willman häromdagen, J skriver "Rasmus Willman tillhör denna säsongen Kallinge i div.2. Patrik Linander spelar ett snäpp högre upp i seriesystemet & representerar i år hans modeklubb, Valbo.", och H fyller på med "De båda spelarna är födda 1990 och således inte längre juniorer. Rasmus Willman satt på bänken hela matchen idag när KRIF hade seriepremiär mot Limhamn". Så var det mysteriet löst.


Kanelbullens dag

Idag cyklade jag hem på lunchen. Det vankades öppning av riksdagen på TV och eftersom jag hade gäster på min övervåning så tyckte jag det var på sin plats att äta lunch hemma. En nudelwok intogs samtidigt som Mona Sahlin och Peter Eriksson räknade röster på TV. Om man ska gå efter Reinfeldts logik så har nu moderaterna alltså tagit stöd av Sverigedemokraterna i valet av ny talman, men det är en logik jag inte direkt håller med om. Sedan vankas det stor humor när Sverigedemokraterna gick upp i talarstolen och presenterar sig som riksdagens tredje största block, Sverigeblocket. SD lade sedan fram Mikael Jansson som kandidat för platsen som andra vide talman eftersom de anser sig vara riksdagens tredje största parti. Läs följande intervju med Jansson  så får ni se vilka stjärnor vi har fått in i riksdagen.

Vi brukar vara snabba att klaga på vädret när det är dåligt, men folk glömmer ibland att glädjas åt vädret när det är fint. Nu har vi närapå haft två veckor med fint höst-väder. Det är en fröjd att rulla runt på cykeln i fint höstväder. Och det är väl värt att passa på, för det kan slå om när som helst. En kopp kaffe och en kanelbulle ute i solen var inte alls fel en dag som idag, trots att SD fått tillträde till riksdagen.


Förresten

Trots att vi nu har ynnesten att bo i Växjö, metropolernas metropol där invånarna utan att skämmas kan kalla omgivningen för bönner och stråhatter, så var vi igår med om något ytterst anmärkningsvärt. På Kafe de Luxe, ett av de populäraste uteställena i denna städernas stad, spelades det Eddie Meduza. I denna stad som har gett världsvanan och modemedvetenheten ett ansikte, står en Växjöbo och öppet spelar Eddie Meduza, och folk tycker om det. Hur kan detta gå ihop? Jag förstår det inte.

Dansen tog slut

Jag har gjort till en vana att för barpersonalen påpeka olämpligheten i att det hänger en Leksandströja i Skybaren. Redan förra säsongen kändes det fel, och när de nu spelar i samma serie som oss så känns det än mer fel. Igår blev jag lovad att den skulle plockas ner, och om så inte är fallet till på söndag så tror jag nog att någon av gästerna kan hjälpa till och plocka ner den.
***
Idag vaknade vi upp på det glada vänsterkollektivet Hotel Dacke med en undran om gårdagskvällen verkligen hände. Var det ens möjligt? Kan man dansa så intensivt och helhjärtat som vi gjorde? I morse satt vi runt diskussionsbordet och drack vatten och funderade på om vi hade drömt samma sak. Jesus vilken total urladdning det blev, det är skönt att helgen inte är riktigt över ännu.
***
Det må låta rätt klyshigt, men en söndagspromenad på hösten är inte fel. Solsken, frisk luft och lite kyliga vindar blir en bra kombination. Igår plockade jag fram den stora grönvita palestinasjalen, så det är ingen risk att jag ska behöva frysa.
***
Söndagar är söndagar, och så även idag. Just nu spelar Manchester City - Newcastle, men det stora målet för dagen är givetvis Chelsea - Arsenal som sparkar igång kl 17. Lidhultarn är enligt uppgift på väg med ett par liter cola, så den biten är räddad.

Juniorkollen

J20 tog igår emot HV71 och förlorade med 5-1, målskytt Sebastian Gersér. Idag kom dock säsongens första seger efter fulltid, 3-2 hemma mot Frölunda där målskyttarna var Jacob Nilsson 2 och Simon Johansson. J20 ligger efter en svag inledning fortfarande sist, men läget ser trots allt ljusare ut efter dagens seger. Jag efterlyser fortfarande Rasmus Willman och Patrik Linander, vet ingen vart de har tagit vägen?

J18 å sin sida möter Rögle på bortaplan idag, matchstart 14.45.

Tingsryd - Malmö

Nu börjar det här med Tingsryd AIF bli lite löjligt. Oförmågan att göra mål är uppenbar. Som det är nu måste Tingsryd lägga ner oerhört med energi för att göra mål. Sen kontrar Malmö med en man mindre och skickar upp ett segermål i bortre krysset. Vi får inga enkla mål, inga slumpmål. Antingen har Tisell en målskytt i bakfickan som ännu inte har visat sig (Elomo?), eller så får vi förstärka med ett par tre stycken. Matchen igår var, som många andra skriver, bra från de grönvitas sida. Vi håller upp spelet och är stundtals bättre än Malmö, men vad hjälper det när vi inte får in pucken?

Mer än så tänker jag inte skriva om matchen, igår fokuserade jag mer på de sociala delarna runt hockeyn än på just hockeyn. Men vi kan i alla fall konstatera att det är glädjande att se att det återigen är trångt på läktarna i Dackehallen. Poäng på onsdag så blir det fullsatt nästa helg när Leksand kommer.


Fulla för kärlekens skull

Med Eldkvarn som soundtrack gav vi oss igår kväll ut på stan. Partyskorna var på, luftgitarren fick följa med och hatten hängde på trekvart. På Kafe de Luxe intog vi ett bord som gav oss god uppsikt över dansgolvet. Väl på plats visade det sig att DJ´n hade kopierat någon av mina playlists, och spelade den från början till slut. Och hur skulle dom förstå? Dom vet ingenting om oss. Broder Daniels gitarrslingor bedövade våra öron och fick oss att dansa på borden. Vår sittplats blev mer av en dansande ståplats, och hade alla utekvällar varit som igår så hade det ej funnits något behov av vardagar. Vi var fulla för kärlekens skull, på gott och ont.

...

skräp skräp skräp

Något är fel...

Blogg.se verkar inte fungera riktigt som det ska. Men ingen anledning till oro, bloggen är inte nedlagd.

Idag ska jag iväg och spela lite pojklagsinnebandy innan det är dags för hockeyn. Förhoppningsvis kan vi, som för två veckor sedan, skjuta fram matchstarten 15-20 minuter för att kunna dra iväg tidigare till Dackehallen. Som det är just nu har jag skjuts från innebandyn till hockeyn, men sen vidare därifrån kan det bli jobbigt. Kan det kanske bli så att jag tvingas till en lördagsmatch utan besök i skybaren?
Jag har försökt styra upp någon slags festligheter efter dagens event, men det har än så länge varit ganska tyst med svar på den frågan. Vi får väl se vad som händer, någon öl ska jag ha i något sällskap. Om det sedan är det vänliga vänsterkollektivet Hotel Dacke som står som värd eller ej återstår att se.

Dessutom spelar J20 hemma mot HV71 kl 11.30, för den som är sugen på en heldag i Dackehallen.

Kommer ni ihåg?

I våras var det vårt år, vi gick upp i allsvenskan. Det här är fortfarande vårt år. Imorgon kommer Malmö till Dackehallen, en lördag! Det finns inget i ettan som hade kunnat slå det. Det här är fortfarande vårt år!

Vi får väl se

Just nu kan man både höra och läsa rykten om förstärkningar till Tingsryd AIF. Rent spontant så känns det som att vi behöver en stork, stark, pådrivande och poänggörande 25-årig som är fostrad i TAIF. Tyvärr har jag inte hört det ryktas om att det finns någon ledig spelare på marknaden som passar in på den beskrivningen, och Niklas Olausson verkar tyvärr klara sig ganska bra i Luleå för tillfället. Här är i alla fall det senaste ryktet, sanningshalt okänd.

Tingsryd - Malmö

Det är dags för match mot Malmö, och det väcker ofrånkomligen en den minnen. Klippet ovan är före min tid, men ändå väldigt väl värt att se. Mitt första minne av Malmö är från säsongen 93-94. Som så många andra fick jag upp ögonen för ishockeyn efter guldet i Lillehammer-OS. Veckorna senare skulle det spelas SM-slutspel och landets nya superstjärna Peter Forsberg gjorde lite som han ville. I finalen ställdes hans Modo mot Malmö IF och på något sätt blev det lite av David mot Goliat, det onda mot det goda och så vidare. Och jag tror knappt någon höll på Malmö i den finalserien.

Kommunalstrejken i Sverige 1995 gjorde att jag fick ännu ett minne av Malmö IF. Konflikten berörde framför allt sporten då de anläggningar som var beroende av kommunalarbetare inte gick att använda. Elitserien kunde inte spela, eftersom inga kommunala ishallar fick användas. Dackehallen, som har bytt ägare varannat år känns det som, berördes inte heller av kommunalstrejken och just därför kom Malmö IF till Dackehallen för en träningsmatch. Som minderårig och nybliven hockeyfrälst så var en träningsmatch förstås lika viktig som en vanlig match.

Malmö vann dock förkrossande enkelt med tvåssifrigt har jag för mig. Vad jag dock minns allra mest är att Mathias Olsson (som senare gjorde en hel del minst sagt tveksamma klubbval) började slåss med en Malmö-spelare och att Robert Burakowsky gjorde ett minst sagt anmärkningsvärt mål. Han kom i friläge, la klubban mellan egna ben och satte pucken i krysset bakom TAIF-målvakten. Jag får för mig att det var Marcus Svensson som var målvakt, men med tanke på vilket år det var så är det kanske troligare att det var Tuben Svensson som stod i mål.

Hur som haver, imorgon får jag för första gången se mitt TAIF möta Malmö i en tävlingsmatch och det ser jag väldigt mycket fram emot. J18 slog Malmö igår och jag hoppas på något liknande imorgon.


Precis vad jag behöver

Jag har numera en sju anfallszoner stor trädgård att ta hand om. En ordentlig fågelholk är nog vad som behövs i något av alla mina träd.


RSS 2.0