Outside the box?

I somras under en av Syd-Koreas VM-matcher i Syd-Afrika så fick Koreanerna beröm av SVT’s kommentatorer för att de inte klagade på domare eller motståndare. Kommentatorerna såg detta som sportsligt och ett tecken på fair play, medans jag snarare såg det som ett tecken på en stark uppfostran grundad i konfucianismen.


Som många av er nog vet så spenderade jag ett halvår i Syd-Korea under våren 2009. Även om jag givetvis inte lärde känna Korea innan och utan så lärde jag mig en hel del om samhället och kulturen av mina koreanska vänner. Korea är start präglat av konfucianismen, en av Kinas tre klassiska religioner eller filosofier. Konfucianismen är i högsta grad en statsideologi, och starkt hierarkisk. En av de viktigaste idéerna i konfucianismen är den om de fem banden. Dessa är de olika typer av relationer eller förhållanden som anses finnas i, och vara av grundläggande vikt för ett fungerande samhälle, förhållanden som står mellan över- och underordnade:

  • Furste och undersåte
  • Man och hustru
  • Föräldrar och barn
  • Äldre bror och yngre bror
  • Äldre vän och yngre vän

Enkelt uttryckt, man lyder sin överordnade och ser upp till de auktoriteter som finns i samhället. Koreaner uppskattar starka ledare, vilket bland annat till stor del underlättar för Kim Jung-Ill’s diktatoriska styre. När jag bodde i Korea så kunde vi inte undgå att stundtals utnyttja detta fenomen, om du låtsas ha auktoritet så ger Koreanerna dig automatiskt auktoritet. Detta ledde givetvis, speciellt på fyllan, att vi inte kunde undgå att ta oss friheter och åtnjuta lyx som vi egentligen inte var förtjänta av. Jag såg häromdagen att Jan Björklund berömde den Syd-koreanska skolan, något jag ställer mig tveksam till. Visst, de är ihärdiga och de lär sig enormt mycket, men de lär sig inte kritisera eller tänka kreativt. Kunskap är inte mycket värt om man inte förstår eller ifrågasätter vad man lär sig.


När jag såg dokumentären om Nord-Korea på Utbildningsradion igår, samtidigt som jag läste forumet för ett lokalt hockeylag, så slog det mig. Benägenheten att lyssna på sina överordnade, att inte ifrågasätta den information som kommer och att alltid följa blint i raka led är inte enbart signifikativ för den koreanska halvön, den finns på betydligt närmare håll än så. Men kan inte alltid acceptera saker som sägs enbart beroende på vem det är som säger det. Om det är något vi svenskar är bra på så är det att, försöker jag intala mig, vara kreativa och ifrågasättande. Think outside the box, mina kära vänner. Vad står egentligen? Vad är det folk för söker säga dig? Ifrågasätt!


Kommentarer
Postat av: ...

...och helt plötsligt ligger din blogg återigen snäppet högre än alla andra hockeybloggar. Keep it up!

2010-09-02 @ 14:14:28
Postat av: Chasseur

Det är då mer intressant varför Sydkoreanerna genomför mer strejker än t.ex Japan

Det är ju inte förenligt med konfucianismen.

2010-09-10 @ 07:48:52
Postat av: 1923

För att inte tala om alla demonstrationer och revolter mot militärdiktaturen, och nu för tiden även mot kött-import o dylikt. Det är en enorm kontrast till den vanliga bild man får av koreanerna och något som jag hoppas få undersöka närmare och återkomma om så småningom.

2010-09-10 @ 09:13:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0