Out of this world

Jag blir lätt bländad av stora namn och stora sammanhang, därför har jag svårt att vara missnöjd över att vi förlorar borta mot Djurgården, hur allsvenska de än är numera. Att vi ens spelar mot Djurgården känns för mig på sätt och vis fortfarande pinsamt stort. Nu är det märkligt nog bara två matcher kvar av säsongen. Almtuna har tre matcher kvar att spela, men annars tycker jag att vi har ett ganska likvärdigt spelschema kvar. Vi har trots allt ett försprång på fyra poäng, så nu finns inget annat än att jobba klart den här säsongen. Något kval ska vi inte spela.
***
Jan Björklund sa i söndagens Agenda att Alliansens partiledare skulle åka till Maramö i Småland för ett arbetsmöte, och att fotograferna hade valt att följa efter. Nåja, jag tycker nog det verkar som om partiledarna inte är alltför missnöjda över att media är på plats. Vilket jippo. Bland det mest intressanta just nu i Svensk politik är hur högern dels ständigt måste kritisera oppositionen för att den "inte utgör ett regeringsalternativ" och har olika åsikter, som tre partier ofta har, samtidigt som de måste visa upp en enad regering som myser tillsammans, I bakgrunden kämpar Annie Lööf och Göran Hägglund för att få till en profil och visa att deras partier fyller någon slags funktion, vilket då innebär att de blir vad de just kritiserar oppositionen för.
***
Och så var det Kyrzakhstan, också som taget från en annan värld...
***
På tal om Jippon. Lakerskunderna har betalat för en produkt som de inte känner att de har fått levererad av säljaren, då är det också deras fulla rätt att protestera. Jag förstår inte varför SMP ens ska behöva nämna att publiken där har buat ut laget. I Växjö är det marknadskrafterna som styr och publiken inträder i konsumentens roll. Jag såg förresten att konsumentföreningen Lakers Lakejer var en av tre Elitserieklubbar som inte hade en åsikt i frågan om 51%-regeln. Allt är i sin ordning.
***
Jag har tidigare skrivit om Christian Gareth Bale, nu är det på sin plats att göra det igen. Få fotbollsspelare är så underhållande att se som han är. Och få fotbollsspelare är just nu så bra som han är.
***
Igår var korsningen Linnégatan / Norra Esplanaden fylld av glödande kol, som vilket U-land som helst...

Kallt och varmt

Troja-TAIF 5-4.
***
Efter att ha tränat tre kvällar i rad så är det rätt skönt att slå sig ner i soffan ikväll. På TV4 Sport visas Super-Live Europa League, ett program som är helt i min smak. Tre herrar som diskuterar fotboll och anekdoter på en lagom hög nivå samtidigt som de rullar höjdpunkter från alla de matcher som pågår runt om i Europa.
***
Till eftermiddagskaffet såg jag en repris från gårdagens Djurgården-Leksand. Uppe i vänstra hörnet plingade det in mål på mål från Ljungby. Smootherman och Larsson gav oss ledningen med 4-2, sen vände det. Det är tamejfan bedrövligt att vi ska behöva utstå den här skiten igen. I år har vi faktiskt förtjänat att vara något annat än det där lindansarlaget som vi måste uppfattas som. TAIF-supportrarna och hela föreningen hade förtjänat ett par avslutande rundor av serien utan vånda och illamående. Men nu blir det inte så, nu är skiten obönhörligen över oss.
***
 
Det blev storslam för First Aid Kit på Grammisgalan igår kväll, oerhört välförtjänt. Deras "Emmylou" är trots allt det bästa på oerhört länge, i hård konkurrens med Icona Pop´s ”I Love It” givetvis. Som vanligt är det de kvinnliga vokalisterna som fångar mig.

Med gott samvete

Häromdagen skedde det oundvikliga och nu är jag återigen en laglydig betalare av TV-avgiften. Även om jag har fått det förklarat för mig så oerhört många gånger om hur enkelt det är att komma undan så har jag alltid betalat den skatten. Jag hade nog helt enkelt fått för dåligt samvete annars, och dessutom är jag så oerhört dåliga på att ljuga. Sen jag kom hem i somras och flyttade in i lägenhet i oktober så har det dock inte blivit av, mestadels av lathet skulle jag tro. Igår kom det en förfrågan på posten och då var det inte mycket annat att göra än att skriva under och skicka in. Nu har jag väl dessutom räddat min framtida politiska bana också.
***
Det känns inte helt okej att inte åka till Ljungby ikväll. Framför allt inte efter alla mina hån mot Trojanerna som inte åkte till Tingsryd senast. Men, TAIF-supportrarna är ett kollektiv och inte en individ och eftersom det rullar minst en full buss mot Ljungby så känner jag mig inte alltför skyldig. Men efter ett hårt löppass i måndags kväll och en innebandyträning igår där jag fick mer stryk än vad som är nyttigt så undrar jag hur mycket nytta jag kan göra på ännu en innebandyträning ikväll. Men, även där har man sitt samvete och att stanna hemma från träning utan en oerhört bra anledning tycker jag aldrig är okej, hur mycket kroppen än hade uppskattat det. Det handlar helt enkelt om att gå till jobbet och ta sitt ansvar.
***
Jag fick hem ett utdrag ur brottsregistret häromdagen, och det var skönt att se att den där olycksaliga fredagskvällen i Ljungby för ett par år sedan inte lämnade några skriftliga spår.
***
Och precis som jag tar mitt lilla ansvar ikväll så räknar jag med att TAIF-spelarna gör detsamma. Ikväll räknar jag med att samtliga stämplar in på arbetet och gör kvällens match värd att kalla ett derby. Senast mot Troja kändes snarare som en hemmamatch mot Tranås och det håller inte. Efter jul har vi spelat som ett mittenlag och det har tagit en strid ström av poäng, men likväl kan vi inte låta bli att titta neråt i tabellen. Det räcker med en seger för Almtuna för att vi ska börja behöva bli nervösa på allvar. Men det räcker också med en seger för oss för att det återigen ska kännas så oerhört mycket tryggare. Vi vann senast i Ljungby, och jag ser ingen som helst anledning till varför vi inte skulle göra det ikväll igen.
***
Igår kväll efter innebandyträningen så hamnade jag framför "När hjältarna ljuger", en dokumentär på SVT om när det finländska skidlandslagets systematiska doping avslöjades i samband med hemma-VM i Lahtis. Det är en märklig historia man ser. Jag har så svårt att sätta mig in i hur någon tänker som fuskar på det viset. Var finns samvetet? Och vad jag har ännu svårare att förstå är hur man kan glädjas över en sådan seger. Var finns värdet i att vinna på ohederligt vis?

Vem pra Malmö

Som sagt, det blev en tur till Malmö i helgen. Även om det är ganska nära, och om det i vissa delar inte innebar mer än att jag såg skidåkning från en annan soffa så var det en välbehövlig resa. Varje gång jag är i Malmö så inser jag vad det är jag saknar i Växjö. Malmö är ingen enorm storstad, men där finns en doft av det exotiska och ett utbud av allt det goda i livet. Det är de små arabiska tobaksaffärerna på hörnen, det är de asiatiska livsmedelsaffärerna kring Möllan, det är den obligatoriska fallaffeln och det är ett utbud av barer och krogar som man bara kunde drömma om i Växjö. När jag nu bor där jag bor så är det skönt att Malmö ligger så pass nära som det gör och jag har så pass många vänner där som jag faktiskt har. Vem pra Malmö!
***
Nej det vore förstås naivt att hoppas på att vi skulle dödat säsongen redan i fredags. Nu blir det lite fortsatt vånda och tabelltittande. Jag kände mig faktiskt ganska trygg och säker i att vi skulle vinna mot Almtuna i fredags, därför blir också förlusten så oerhört mycket mer smärtsam.
***
8 kilometer gjorda i det tungsprungna elljusspåret i Fyllerydskogen idag. Jag är nöjd med mig själv.
***
På tal om utbudet i Malmö, i lördags blev jag medbjuden på Roller derby, en minst sagt udda sport som dessutom endast utövas av kvinnor. Det är en fullkonstaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.Mer ingående regler finns att läsa här. På banan tävlade Crime city rollers mot Stockholm Roller Derby Allstars och det var svårt att inte ryckas med i stämningen i Baltiska hallen.På läktarna fanns minst 5-600 relativt hängivna åskådare och när det var jämnt på slutet och många poäng på spel så var det bra tryck på läktarna. Det är kul att ge sig in i nya sporter ibland, att lyfta på gardinen och kika in i en ny värld där helt andra regler gäller.
***
Runt kristi himmelfärd ska jag alltså ner till Rom igen. En titt på spelschemat visar att Lazio har hemmamatch, men det spelar ju mindre roll eftersom det naturligtvis är Roma jag vill se.

Bättring

Utan att ha sett matchen igår kväll, men nog kändes det på förhand som om TAIF inte skulle jaga ihjäl sig mot Malmö utan nog ha fredagens match mot Almtuna i tankarna. I och med att de förlorade igår igen så är det fortsatt åtta poäng ner för oss till stecket, en seger imorgon så är det 11 poäng med fem matcher kvar att spela om. Imorgon kan vi nog avgöra den här säsongen tror jag. Imorgon har vi chansen att ge oss själva en trygghet inför avslutningen av säsongen. En trygghet som för många år sedan hade kännts oerhört grå och tråkig, men att spela av ett par sista betydelselösa omgångar av allsvenskan låter för mig som en ganska behaglig avslutning på en säsong som har blivit allt bättre ju längre den har lidit.
***
Kl 21 ikväll visar SVT en dokumentär om Anja Pärson, ännu en av alla dessa stora, numera föra detta, idrottshjältar. Jag har alltid varit oerhört svag för Anja, för hennes inställning och för hennes personlighet som aldrig känns falsk och påklistrad. SVT har tidigare kört uppskattade dokumentärer om Peter Forsberg och Carolina Klüft, och det är något jag gillar. Jag har skrivit om det tidigare, och det tål att upprepas igen, vi är för dåliga på att hylla våra gamla idrottshjältar i Sverige. Vi jublar gärna när de vinner och gör mål, men när de blir äldre och karriären inte längre är på topp så är vi snabba som påtalar att de närmast är pinsamma och borde lägga av. Det är tråkigt att det ska behöva vara så.
***
Leksand fick alltså igenom sin rekonstruktion i Mora Tingsrätt. Det finns förstås en samhällsnyttig funktion i statliga lönegarantier och rekonstruktioner för att rädda arbetstillfällen och säkra delar av betalningar till fodringsägarna. Men när det handlar om rekonstruktion av idrottsklubbar så blir det förstås lite mer svårbedömt, för sportsligt är det i alla fall inte. Vilka intressen bör prioriteras i ett sådant ärende? Det samhällsekonomiska eller det sportsliga? För som det är nu kan förstås ingen bortset från att det är i gränslandet till vad som kallas ekonomisk doping. Men vad gör inte det egentligen? Enestubbe skrev en krönika om hur bygget av idrottsanläggningarna i Växjö kommun har genomförts. Som skattebetalare och som idrottsintresserad är den förstås av intresse. Min poäng är att alla idrottsklubbar till viss del hålls under armarna av sponsorer och myndigheter. Men det är skilda grader i helvetet, och fallet med Leksand känns som ett av de mest tveksamma på länge. Så här får det givetvis inte gå till.
***
Väskan är packad och imorgon tar jag tåget till Malmö. Även om livet här har varit ganska behagligt på sistone så ser jag fram emot att få komma iväg en stund för att få en andningspaus och att ladda batterierna, som det heter. Jag vet inte vad vi ska hitta på eller ta oss för. Förhoppningsvis står det inga alltför krävande uppgifter på schemat, samkväm och trevligt sällskap räcker gott för att det ska bli en trevlig helg. Nästa gång vi hörs är det en ny vecka och förhoppningsvis är vi då i princip klara för nästa års allsvenska.

Inte helt ok

Igår eftermiddag kom det in ett SMS med en förfrågan om att åka till Vetlanda för att titta på bandy. Sagt och gjort, så blev det. Jag har aldrig varit på bandy förr, så efter en rejäl löprunda i elljusspåret bytte jag om till ett par andra långkalsonger, la ölen i en kasse och hoppade in i framsätet på en bekväm Volvo. Vetlanda BK tog emot GAIS i sin bandyhall och på ena långsidan fanns faktiskt en tillrest liten bortaklack som höll bra låda. På isen måste jag säga att det blev en ganska avslagen match, kanske till viss del på grund av vad som skedde på anslagstavlan. VBK´s bottenkonkurrenter ledde så resultatet på Tjustkulle spelade ingen roll för den annars ganska välregisserade kampen runt kvalstrecket. Det påverkade tydligen Vetlandas spel, så det känns ganska avslaget. Det var hur som helst kul att se en bandymatch live, och det var ganska skönt att få en bekräftelse på att jag inte har gjort fel som hållit mig borta från sporten de första 29 åren av mitt liv.
***
97 miljarder...
***
Hade jag inte haft så bråttom till innebandyträningen så hade jag klämt ur mig lite ord om kvällens match mot Malmö. Men det får vänta, dessvärre.
***
Pastabaren har väl funnits i Växjö i säkert 10 år vid det här laget. Det är dit man har gått för att köpa sina baguetter och sallader. Nu har Subway slagit upp vägg i vägg med pastabaren och säljer alla de där smörgåsarna med engelska namn. Nu har vi relativt fri etableringsrätt i Sverige och jag köper att konkurrensen borde innebära att Pastabaren tvingas höja kvaliteten eller sänka priset på sina produkter. Det är nu det är tänkt att marknadskrafterna ska falla väl ut för oss konsumenter. Men sen kan jag inte låta bli att fundera över under vilka villkor som de båda butikerna nu konkurrerar. Marknadsföringsmässigt har givetvis subway en enorm fördel då de syns i var och varannan TV-serie, de har lite bling-bling som lockar till sig de unga och de har en enorm organisation i ryggen som bistår dem. Och med den faktan i bakhuvudet så väljer jag därför kycklingbaguetten från Pastabaren till lunch.
***
Statoil Evedal.

Rekommendation

 
Jag hade visserligen blivit tillfrågad i förväg om TAIF fick visa något av mina youtube-klipp i Dackehallen innan matcherna. Men det hade jag ju hunnit glömma bort flera gånger om inför hemmamatchen mot Karlskrona härom veckan. Därför blev jag väldigt förvånad, och aningen generad, när det började spelas väldigt bekanta toner i högtalarna och jag såg videon börja rulla. Den filmades sommaren och den tidiga hösten 2009 när jag fortfarande bodde i en fritidsgård på Båtmanstorget och när vi hade ett brinnande mål framför oss. Mycket har förändrats sen dess, men Weeping Willows är fortfarande väldigt bra.
***
Jag sitter just nu och tittar på flygbiljetter till Rom. Jag har inte varit där sedan sommaren 2010 när jag var på väg hem från fotbolls-VM i Sydafrika, så det känns skönt att det börjar bli dags igen.
***
Tisdagar är ju min hockeydag, därför har det funkat perfekt på sistone och det var väldigt länge sedan jag missade en hemmamatch. Nu är det måndag, en innebandydag sedan 10 år tillbaka och en av säsongens mest lockande hemmamatcher nere i Dackehallen. Vi har det här så oerhört mycket i våra egna händer just nu, så det finns verkligen ingen annan att skylla på om vi skulle hamna i kvalserien till slut. Det bortasvaga Asplöven har förvisso fått vila nu i och med uppehållet, men ett skadefritt TAIF ska bara vinna ikväll. Den här veckan spelar vi våra finaler i en serie över tre matcher. Vinner vi två av dem så har tagit hem det här. Svårare än så tycker jag inte vi ska behöva göra det.
***
På TAIF´s hemsida gick igår läsa en ny uppdatering som berörde delar av det ekonomiska läget. Först och främst ska TAIF ha beröm för att man går ut med en uppdatering och visar en viss vilja att kommunicera till sina medlemmar. Men det finns frågetecken kring vad de olika siffrorna verkligen betyder. För mig som lekman är det svårt att förstå hur vi kunde ha ett par hundra tusen i eget kapital inför säsongen, ha gått -1,5 m kr första delen av säsongen men likväl fortfarande har ett positivt eget kapital. Det är såna frågor man hade velat ha svar på, och de svaren finns med all sannolikhet att läsa i den delårsrapport som man nu har skickat in till hockeyförbundet. Rapporten låter lovande och har godkänts av externa revisorer, så jag tror givetvis inte att det är något fuffens i den. Just därför vore den också kul att se.
***
Alla har pratat om "Django Unchained", och nu har jag också sett den. Och jag kan bara hålla med alla andra. Det var den bästa filmen jag har sett på länge i alla fall. Det känns så jävla enkelt att hylla Tarantino för hans filmer, men det är svårt att låta bli. Själva storyn är som vanligt inte särskilt speciell, men de speciella karaktärerna, musikvalet, kameravinklar och de häpnadsväckande actionscenerna gör hans filmer unika, och oftast väldigt bra. För att inte tala om strålande skådespelarinsatser från Samuel L. Jackson, Leonardo DiCaprio och Jamie Foxx.

Givande

Idag var det konferens om integration på Palladium i Växjö. Förutom ett intressant ämne så var det en påminnelse om vilka fina lokaler Palladium har och om att jag verkligen borde börja gå och se på Folkets Bio. Att se på lite smalare filmer, i en sådan salaong borde locka mig. Tisdagkvällar dessutom, det är ju då jag är ledig. Nästa vecka ger vi det ett seriöst försök.
***
Troja har lagt ut sin delårsrapport för det första halvåret på sin hemsida. Jag är ingen ekonom, så jag tänker inte kommentera siffrorna allt för mycket. Men visst, jag ser ju också att där finns ett par minustecken som kanske inte ser jätteroliga ut. Hur som helst, jag är inte rätt person för att berömma eller kritisera Troja för hur deras ekonomi sköts. Däremot har jag tidigare kritiserat TAIF för hur de kommunicerar, och oftast inte kommunicerar, med supportrar, medlemmar och sponsorer. Så, om det är något vi bör ta åt oss av och lära oss av Troja så är det i alla fall deras ambition att agera öppnet. Jag tror mycket är vunnet då.
***
På tal om näthat.SVT visar just nu en dokumentär om Carolina Klüft, en tjej som väldigt många gärna tycker illa om.Jag kan också erkänna att det fanns en del i hennes image som kändes lite krystat och falskt, men hennes idrottskarriär går det inte att låta bli att vara imponerad av. Det är jävligt starkt av en tjej från Växjö att ta sig till att bli en av de bästa i världen, genom tiderna. Jag träffade henne på en middag vid friidrotts-VM i Sydkorea sommaren 2011, dagarna efter hennes femteplats i längdhopp. Det finns något märkligt och något fascinerande över hur någon som kommer femma i ett VM döms ut som pinsam och som någon som borde lagt av för länge sedan, även av vissa journalister.
***
Nu fick Troja lite beröm ovan, men det ska inte misstas för att jag tycker Troja är bra. Jag tycker fortfarande att deras uteblivna närvaro senast i Dackehallen var oerhört pinsam, det vill jag poängtera.

Värt att uppmärksamma

På Facebook dök det idag upp en kommentar från ett par grabbar som hade tagit fram en ny t-shirt till förmån för TAIF. Tanken var att sälja tröjorna och låta allt överskott tillfalla föreningen. Hur det rent logistiska arrangemangen var tänkta att genomföras vet jag inte, men hur som helst verkade det som om TAIF tackade nej till erbjudandet. Någon hänvisade till att det nog är för att TAIF vill värna sitt eget varumärke och inte förvirra med nya logor eller tröjor som inte direkt ser officiella ut. Må så vara, men jag kan i och för sig känna att tröjan ovan inte heller känns helt och hållet officiell ur ett sådant perspektiv. Och det finns fler exempel på tidigare tröjor som känns tveksamma både vad det gäller utseende och typsnitt. Jag vet inte varför man skulle tolka vad som finns på tröjan som en ny logga, då jag inte tror att någon gör den tolkningen för bilden ovan. Hur som helst, jag hoppas att någon bejakar de här killarnas intresse och hjälper dem sälja tröjorna. Alla inkomster till TAIF är förstås av stor nytta i nuläget, och detsamma gäller naturligtvis för ideella insatser. Gröna Brigaden känns naturligtvis som en given kandidat att distribuera tröjorna i fråga, och kanske vore det också bäst så.
***
SVT Dox visade igår kväll den oscarsnominerade dokumentären ”Fem förstörda kameror”. En dokumentär som handlar om när palestinske Emad får en son och skaffar sin första videokamera, samtidigt som Israel börjar bygga en mur genom hans hemstad. Jag rekommenderar er att se den, och sen skapa er en egen uppfattning.
***
Kvällens uppdrag granskning har fått väldigt mycket uppmärksamhet redan innan det har sänts. Dagens tema är näthatet mot kvinnor och trailern för programmet har redan setts hundratusentals gånger. Jag har tidigare skrivit om näthatet här, och det är något som får mig att känna starkt obehag. Det räcker att läsa hur de skriver om oss på diverse hockeyforum för vissa lag i regionen för att få ett gott exempel på hur långt det har gått. Det räcker att läsa vissa av de kommentarerna som en viss Lakerssupporter dagligen skrev i min blogg för att få en hänvisning om hur det kan se ut. Skrämmande många verkar tro att bara för att man sitter gömd bakom sin datorskärm så är det fritt fram för att förolämpa och verbalt attackera sina medmänniskor på ett sätt som aldrig hade varit okej i verkliga livet. För extremistgrupper som livnär sig på hat och som vill skapa ett vi-mot-dom är det tacksamt, för oss övriga är det en samhällsfara.
***
Sverige spelar fotbollslandskamp mot Argentina ikväll, och två spelare som heter Zlatan och Lionel Messi ska vara med. Det har ni inte missat va? Det är givetvis kul att vi har en spelare av Zlatans kaliber, och hans vikt för svensk fotboll går knappt att överskatta. Men ibland, ibland går det faktiskt lite för långt. Aftonbladet blandar faktiskt ibland ganska bra journalistik med vissa lågvattenmärken. Det här tillhör nog definitivt den senare kategorin

När pengarna blir ett problem

Rapporteringen kring TAIF´s ekonomiska situation har verkligen försvunnit. Senast vi hörde något var i förra veckan när både Smålandsposten och Radio Kronoberg rapporterade om att situationen hade löst sig. Någon med förmodat god insyn skrev att det inte stämmer, och att det vore farligt att nu slå sig till ro och tro att allt är lugnt och fint igen. Det sistnämnda är jag beredd att hålla med om. Även om de senaste månaderna har varit påfrestande så kan känslan av kris vara stärkande för oss. Jag önskar av hela mitt hjärta att vi tar oss ur den här krisen och att det dröjer innan vi behöver uppleva något liknande igen, men det är viktigt att vi bär med oss krisbeteendet från de senaste månaderna. Det är viktigt att komma ihåg allt det lilla som vi ständigt bidrar med för att göra TAIF till vad det är. Och desto bättre vi är på att bidra med det även när det inte är kris, desto troligare är det att det dröjer tills något liknande sker igen.
***
En vanlig syn i Dackehallen.
***
Ikväll har jag ätit potatismos med falukorv och sett på Willhelm MobergsNybyggarna” på TV. Ikväll var jag nog en sann förebild för den ärkesvensk som Sverigedemokraterna verkar förespråka, och kanske numera även moderaterna. Tobias Billströms utspel i gårdagens Agenda tycker jag inte var något annat än otäckt. Där satt vår Migratiosminister och talade om människor i nöd med termer som flöden och volymer. Den dagen människor börjar mätas i ekonomiska termer och människovärde mäts i ekonomisk vinst så vill jag inte vara med längre. Länge har det varit Sverigedemokraternas sätt att måla upp Sverige och dela upp folk efter etnisk bakgrund, om nu etablerade partier tar efter den retoriken så tror jag vi går en obehaglig och söndrande framtid till mötes.
***
Skellefteå AIK sparkade idag sin tränare Anders Forsberg sedan det stod klart att han har gjort klart med en ny klubb, och inte varit helt ärlig mot sin arbetsgivare om det. Många går igång om att det är fånigt av Skellefteå, och att om det agerandet skulle vara regel så skulle det innebära att fler spelare och tränare skulle få sparken. Själv tycker jag däremot att de gör helt rätt. Jag tycker inte det är helt okej att göra klart med en ny klubb innan nuvarande säsong är färdigspelad, och framför allt inte med en rivaliserande klubb. Jag är inte naivare än att jag tror att det här var en enstaka företeelse, men det betyder ju inte att det är okej för det. Våldtäkter sker också dagligen, men det är ingen ursäkt som gör att vi inte ska straffa dem vi kommer på med att göra det. Har Anders Forsberg skrivit på för Modo så är det förstås inte okej, mycket svårare än så tycker jag inte det är.
***
Idag utökades min tjänst från 50 till 100 % igen, det var nog det bästa beskedet jag har fått på länge. Pengar är inte allt, men när man inte har dem så saknar man definitivt den trygghet som de vanligtvis innebär. Det betyder dock att den inplanerade långweekenden i Malmö nästa vecka får minskas ner till två dagar istället för fyra. Men det innebär också att jag inte längre behöver fundera över om jag har råd eller. Hur är det nu Karlskronas ”Vi köper allt vi vill”-ramsa går? Det kanske är dags att börja gnola på den lite…

Sånt som smakar bra

Gårdagens seger mot Karlskrona gav väldigt många av de svar som jag hade hoppats på. TAIF uppträdde stabilt och resolut, och gav egentligen aldrig Karlskrona chansen. Även om det dröjde innan 3-0 kom så kändes tredje perioden mest som en väntan på att vi skulle avgöra, och inte en oro för att Karlskrona skulle ta sig in i matchen. Tommy Goebbel fick äntligen utdelning, Zacke höll tätt och nya Eric Persson var en fröjd att se. Speciellt det sistnämnda är värt att upprepa. Persson som kom från division 1 visade upp ett spel och framför allt en energi som ingen av våra andra backar har i nuläget. Sen om det kanske var att han var extra angelägen om att imponera på hemmapubliken, det återstår att se. Där har vi tre stora anledningar till att TAIF gick rent. Nu har vi sex poäng ner till Almtuna och kan förhoppningsvis fortsätta spela så avslappnat som vi har gjort efter jul.
***
Idag har jag återigen varit långt borta på innebandy, och väl hemma igen är det väldigt skönt att sjunka ner i soffan med en kopp kaffe och Man City – Liverpool på TV. För mig är det verkligen ingen tvekan om vilket lag jag ska hålla på när det är två så olika föreningar som möts. Det finns ingen som likt Steven Gerrard gör såna mål som han gjorde idag, just där och då är han tidernas bästa fotbollspelare. Men när Pepe Reina gör en sådan tavla som han gör så är jag ganska glad att jag inte är någon hängiven Pool-fan. Nu är fotbollen slut så då ligger jag och slumrar än mer framför Washington – Pittsburgh. De senaste veckorna har jag insett att NHL-hockey är utmärkt att somna till. Ikväll visar SVT sista delen av ”En pilgrims död”. Jag var tveksam efter första avsnittet men har nu insett att det nog är den bästa svenska kriminalserie någonsin. Palme blev dock dessvärre skjuten i förra avsnittet, så att hoppas på ett lyckligt slut är väl lite för naivt. Jag har sagt det tidigare, och jag säger det igen, söndagar är bland veckans bästa TV-dagar med både Agenda och Dokument Utifrån, så någon Superbowl lär det inte visas på min TV skulle jag tro.
***
Karlskrona-borna på bortastå höll igång bra under uppvärmningen och passade på att ifrågasätta varför de grönvita inte sjöng. Men efter att ha kört ett par ”Hata TAIF”-ramsor så verkade de tröttna allt mer. Hemmapubliken däremot höll nivå igår och det var kul att se den stöttande Dackehallspubliken igen. Jag läste någonstans från en ödmjuk bloggare med glimten i ögat att han tyckte TAIF-klacken gjorde bort sig och sjöng ramsor som fick honom att häpna. Men det tycker inte jag, igår tycker jag det var på en klockren nivå. Och angående banderollerna som Gröna Brigaden visade upp så tycker jag det inte finns något at klaga på. Ska Karlskrona-supportrarna håna oss för att vi har dålig ekonomi och sjunga om att de kan köpa vem de vill, då får de också stå upp för sitt förflutna. Vi står upp för vårt TAIF, vi förväntar er att ni gör detsamma för er förening.
***
TAIF J20 har varit på turné och återvänder hem från Dalarna med fyra poäng efter seger idag mot Leksand med 4-3 och förlust i sudden igår mot Mora. Klart godkänt!
***
Efter matchen igår besökte jag föräldragården för en lördagsmiddag. Det går att säga hur många gånger som helst, men ingen mat går upp mot mammas mat. Klyftpotatis, vildsvinsfilé och grönpepparsås är svårslaget. Med sådan mat på bordet gör det inget att det var melodifestivalen på TV. Efter middagen sladdade jag över till grannen där ett annat väl marinerat sällskap TAIFare firade segern på sitt eget vis. Så det blev med andra ord en trevlig lördag från början till slut.
***
Jag såg en tweet från en Rögleit igår kväll. Han hade varit på bortamatch i Växjö och sitter nu med all sannolikhet hemma med miniräknaren för att räkna ut hur många procent på bortaläktaren som verkligen kunde se isen. Allt annat vore ju väldigt märkligt...

Barnsligheter


Igår kväll var jag i Tipshallen och såg pop-Östers cheerleaders samt en match mot Värnamo. Hemmapubliken drog igång 3-4 "Öster klapp klapp klapp" och hotar nog således BTK Frej om platsen som länets tredje bästa publik. På planen var Öster förhållandevis överlägsna och kunde ganska enkelt springa hem matchen och vinna med 3-0 inför 1400 åskådare. Allra bäst var 20-kronorsölen i baren innan matchstart.
***
Den där kinesiska dokumentären om Mao som gick på TV igår tappade lite när det visade sig att den inte var textad. Men det var fina vyer att titta på i alla fall...
***
Det känns lite som att det är mycket som kan avgöras idag. Ska vi kvala för att hålla oss kvar i allsvenskan eller inte? Men så är det givetvis inte, tre poäng idag är varken mer eller mindre värda än vad tre poäng mot Örebro hade varit. På så vis avgör naturligtvis dagens match verkligen ingenting. Men däremot kan dagens match avgöra hur vi tar oss an den här utmaningen som vi står inför. Vi möter alla tre bottenlag nu på hemmaplan, och vi börjar med den särklassiga jumbon Karlskrona. Den insatsen vi gör idag kommmer att påverka med vilket självförtroende och pondus vi går in i nästkommande matcher. Tre poäng idag gör att oron och pressen vid kommande matcher blir mindre. Det är inget snack om att vi ska slå Karlskrona. Men inte för att definitivt avgöra att vi inte hamnar i botten, men vi ska slå Karlskrona för att ge oss själva de bästa förutsättningarna för att slippa det. 
***
En svinkall morgon för ett par veckor sedan stövlade det in tre hantverkare i min lägenhet för att byta mina fönster. Igår eftermiddag kom det tre nya personer för att inspektera arbetet. På TVn var det Boston-Buffalo så vaktmästaren frågade om jag och mitt sällskap månne var Boston-supporters. "Nähä", sa jag, "här håller vi på Tingsryd". Den kvinnliga vaktmästaren blev glad och halade fram sin smartphone med ett TAIF-skal på. Den andra vaktmästaren däremot var mindre uppskattande och sa "Usch, jag går ut igen". "Ja, tack" sa jag...
***
Nu när vi möter Karlskrona så gäller det att hålla fingrarna i styr. Skriv nu inget dumt om motståndarsupportrarna, då riskerar vi att bli anmälda till TAIF-ledningen.

RSS 2.0