To be good!

Aldrig tar eländet slut. Förlusterna hopar sig och helt plötsligt är Borås med i matchen efter två raka segrar mot Troja respektive Malmö. All heder till Borås som har återupstått, men nog fan är det dags att Tingsryd bjuder oss på en sista kraftansträngning den här veckan och gör slut på den här säsongen. Ett mål av Johner och en hållen nolla av Zajkowski är på onsdag är allt som behövs. En poäng är allt som krävs, och just nu känns det nästan som en hållen nolla är ett måste för att vi ska ta poäng. Märkligt nog. För ovanlighetens skull citerar jag taif.nu; "Kontraktet är således ingalunda klart, därför behöver laget allt stöd de kan få imorgon i den sista hemmamatchen i HockeyAllsvenskan mot Sundsvall där en poäng behövs för att säkra kontraktet. Var med imorgon och bär fram laget till seger mot Sundsvall och lyckas detta, då kan vi fira segern och kontraktet tillsammans i Nelson Garden Arena imorgon."
***
Bara för att klargöra, det här är ingen kritik mot Växjö Lakers eller deras supportrar. Med det klartgjort så vill jag ändå kommentera på vad jag läser i dagens SMP. På Lakers senaste hemmamatch såldes det armband där överskottet går till de för de familjer som förlorade anhöriga i flygkraschen i september som dödade spelarna i Lokomotiv Yaroslavl. Huh? All heder åt ansträngingen, inget ont om välgörenhet, och all respekt för den sorg som dessa familjer har gått igenom. Jag har svårt att tänka mig att pengar är vad dessa omkomna hockeyspelares familjer saknar mest. Och finns det verkligen inte bättre saker att skänka pengar till?
***
För 26 år sedan mördades Olof Palme. En man som var en röst för internationell solidaritet och alla människors lika värde. En röst som saknas i Sverige idag.
***
Gårdagens innebandyträning var inställd. Istället blev jag som representant för mitt lag inbjuden till middag med ett av de koreanska lagen. Koreanska lagfester är oftast trevliga tillställningar. Koreanerna är ett kollektivt folk, och de känner sig aldrig så trygga som när de ingår i en grupp eller ett lag. När de känner den tryggheten lever de ut än mer, och gör samtidigt allt för att stärka gemenskapen än mer. Så sångerna, talen och skålarna är oräkneliga. Och då kunde jag, som lagkapten för ett rivaliserande lag inte göra annat än att faktiskt känna mig lite utanför. Men hur som helst, trevligt var det.
***
Vill du bidra med 5 eller 10 dollar till vad jag jobbar med? Vill du bidra till att underlätta situationen för de nordkoreanska flyktingar som har lämnat Nordkorea och nu försöker skapa sig ett nytt liv? Här har du en bra länk där du på 30 sekunder kan skänka lite pengar. Tack för ditt bidrag.

Rätt ska vara rätt

Jag laddade ner en dokumentär om Mats Sundin som jag har sett idag på söndagsförmiddagen. Det här var en kanadensisk lång intervju med Sundin, och något som svensk TV borde ta efter. SVT hade en dokumentär om Peter Forsberg i vintras men det borde vara mer av den sorten. Överlag är vi i Sverige alltför dåliga på att komma ihåg våra gamla hjältar. Istället för att hylla dem vänder sig snarare opinionen mot våra gamla idrottsstjärnor och hånar dem för deras insatser när de inte vinner längre. Jag kan förstå Carolina Klüfts bitterhet och besvikelse över hur alla klagar på henne nu. Jag skulle inte klandra Anja Pärson, näst flest alpina mästerskapsmedaljer genom tiderna, om hon kände detsamma. Vi behöver lära oss att minnas våra stjärnor för de sportsliga höjdpunkterna i deras karriärer och att i efterhand hylla dem för all glädje de har givit oss. Inte tvärtom som det ofta är nu.
***
På tal om att hylla sina gamla stjärnor, något de är minst sagt duktiga på i Nordkorea. Aftonbladet har idag en artikel om Nordkorea av den vanliga medelmåttiga stilen. "Aftonbladets Staffan Lindberg och Urban Andersson lyckades ta sig in i världens mest slutna land", står det i ingressen. Nordkora är ett fruktansvärt ställe på många vis, men särskilt svårt att ta sig dit är det inte. Det är trots allt inte svårare än att boka resan via en resebyrå.
***
När kommer det en dokumentär om Tomas Brolin? Eller om Mikael Ljungberg för den delen? En historia med ett oerhört tragiskt slut som jag tror många nästan har glömt bort.
***
Gårdagen var ingen höjdare för oss grönvita. J20 laget fick storstryk mot Malmö och i Allsvenskan gick det inte bättre. Borås vinner i Ljungby och Sundsvall vinner mot ett Västerås som inte verkade vara beredda på att Sundsvall ville vinna. Vår egen match följde jag via radiosporten och liverapportering på en Rögleblogg. Det kändes länge som om vi var med i matchen och när Mueller gjorde 2-2 så kunde man börja hoppas på allvar. Men roligare än så blev det inte och under sista perioden var det enda roliga att höra beröm om TAIFarna på bortasektionen.
***
"Den grönvita bloggaren Nittontjugotre lyckades ta sig in i världens mest slutna land...", och han har dessutom varit på fem eller sex olika tunnelbanestationer i Pyongyang, trots att Aftonbladets journalister i sin video menar att ingen utlänning har varit på fler än två. Jag blir så trött på sån här tramsjournalistik som bygger på myter och osanningar om Nordkorea. Tänk om media istället kunde berätta om de faktiskt förfärliga förhållanden som finns i landet.

Kärleksrevolt

Kärleksrevolt! Bra ord, fin tanke och grym låt.
***
Idag är ingenting längre än ett par knapptryck bort. På facebook laddas det upp bilder från Tiomilarnas turande fram och tillbaka över sundet och via Twitter får jag uppdateringar direkt från Gröna Brigadens resa söderut. Och det verkar glädjande nog dessutom finnas mer än en person med smartphone och twitterkonto med på den resan. Det känns NÄSTAN som att själv vara med på bussen...
***
J20 har en tung helg. Stryk mot Växjö igår och idag ligger man under med 2-0 efter sju minuter hemma mot Malmö med tvillingarna Westerholm i spetsen.
***
Gårdagen blev, som väntat, lite senare och lite hårdare än vad det var tänkt. Som fallet allt som oftast är i Korea. Men idag har det varit aningen stillsammare. Ett besök i en bokaffär, en visning av en oerhört märklig tysk konstfilm, en köttsoppa och en golfrunda med några vänner var dagens aktiviteter. 29 över par på nio spelade hål. Jag antar att jag fortfarande har vissa detaljer att arbeta på i mitt spel...
***
Freddy Borg till fotbolls-EM!
***
Jag har precis kommit hem igen och väntar nu på nedsläpp i Ängelholms ishall. Nedsläpp vid midnatt är betydligt bättre än vid kl 03 så ikväll följer jag matchen med till buds stående medel. Ofrånkomligen går det inte undvika att kasta både ett och två ögon på matcherna i Ljungby och Sundsvall också. Om Borås tappar poäng så är de borträknade och om Sundsvall tar noll poäng så är de ute ut leken. Tar vi poäng så är Borås helt borta och tar vi tre poäng, eller fler poäng, än Sundsvall så är det också klart. Och så vidare. Jag vet inte vilket scenario som är troligast, men viktigaste är att våra grönvita vänner på plats i Ängelholm får en trevlig lördag. Vädret ser ut att vara fint i alla fall.

Det är vår tur nu

Jag har påminnt er förr, men jag gör det igen. För Skånetaifare eller andra långväga grönvita som har ett par timmar över imorgon i trakterna kring Helsingborg och Helsingör imorgon så kanske det vore en bra idé att tura över till Helsingör imorgon. Det sker det en liten gemensam samling inför matchen och mer info om det hela finner ni här.
***
Victoria och Daniel fick en hon. Det var ett hårt slag i jämställdhetsdebatten att det inte blev en hen...
***
Idag har jag suttit på ett café i fem timmar och knapprat på tangenterna. Efter ett överflöd av det koreanska kaffet och fem olika instrumentala versioner av 'My heart will go on' är det nog dags att gå hem igen. Ikväll ska jag söderut för en middag med några vänner och en öl eller två. Imorgon ska jag ut (in) och golfa så förhoppningsvis blir det en lugn kväll.  Men det har man ju önskat sig förr.
***
Växjö - TAIF J20 ikväll, nedsläpp kl 19.

Kom igen nu Tingsryd!

Utan att ha sett gårdagens match heller så känns det som om luften på något vis har gått ur oss. Jag skrev det igår, och skriver det idag igen. Det känns som om både vi supportrar och många spelare nu gärna hade sett att sommarlov tog sin början snart. Måltorkan fortsätter att vara påtaglig och om inte Dustin Johner leverar så verkar det inte bli några mål. Nu handlar det om att ta tre poäng till den här säsongen, eller att Sundsvall förlorar en match till. Resten känns oväsentligt. Kom igen Tingsryd, ge oss en sista kraftansträngning nu.
***
"Avslöjade sina vänsterideal, svepte vodkan och skrev på". Det handlar om Pontus Wernbloom, men rubriken som tagen ur en roman av Hemingway.
***
Det blev ingen alltså Matthew Davidson Bernadotte. Då lägger jag istället min röst på Robyn Konichiwa Bernadotte eller Marit Bergman Bernadotte. För Rojalister så kan jag förstå att det här är en rolig händelse, av rent symbolisk karaktär. Men däremot tycker jag det är oerhrt synd om den nyfödda prinsessan att föddas in i fack, som hon kommer att ha väldigt svårt att ta sig ur. Jag tycker synd om en människa som föds med ett helt lands ögon på sig och som aldrig kommer att få chansen att uppleva vad jag och du upplever. Enkom att befria barnen Bernadotte skulle vara ett starkt argument för ta bort monarkin. Jag önskar henne allt gott i livet men nog om den nya prinsessan nu, dags att återgå till Svensk vapenexport som nog annars varit dagens viktigaste nyhet.

På tal om den blivande regenten

Den rojalistiska yran är återigen över oss och nu är det inget snack om något så tramsigt motvilliga monarker. Det barn som föds idag är givetvis en villig monark (OBS! Ironi). Jag vet att 'Kung Kung Kung Åkesson' länge var högaktuellt som namn om det skulle bli en manlig tronarvinge. Men kungahuset är ju knappast kända för att vara moderna och öppna för förändringar, så är finns en uppenbar risk att den riktiga Åkessons äventyr i Karlskrona förstörde de chanserna. Nu ligger nog Matthew Davidson Bernadotte närmare till hands skulle jag tro. Föga fantasifullt i så fall, om jag får säga vad jag tycker.

Nu är det dags

Tre poäng till oss och noll poäng för Sundsvall. Idag eller i nästa omgång. Det är allt jag önskar mig. Det känns som om det är många som väntar på det just nu. Energin börjar ta slut och det vore så skönt att kunna vila ut lite och börja se fram emot nästa säsong och hur vi gör den än bättre. Säsongen har varit betydligt bättre än föregående, men likväl så ligger vi där vi ligger och väntar på att säkra kontraktet. Det finns med andra ord mycket kvar att förbättra. Och till den säsongen, så hoppas jag kunna vara tillbaka i Dackehallen igen.
***
Sverige säljer alltså årligen vapen för tre miljarder till Saudiarabien. För mig kommer vapenexport aldrig kännas som en bra idé. Vem vi än säljer till och vad vi än säljer.
***
Jag får lite gliringar här och var för att jag inte snackade mer TAIF när jag var med i radion häromdagen. Och visst, det kanske jag kunde ha gjort. Men när de ringde och förvarnade och gjorde ljudtest med mig så blev det faktiskt lite hockeysnack. De bad mig prata lite om min favoritfärg och när grönt och vitt nämndes så var steget till Tingsryds AIF inte långt. När sedan programledare Hanna Andersson säger sig vara från Mariestad så visar det sig att vi har en del gemensamma minnen. Någon sönderslagen bussruta mindes hon dock inte.
***
En vecka i Fillipinerna, det är jag värd. Om inte annat eftersom det är lite bistert nu när jag har blivit av med min enda vinterjacka.
***
J18 tog en fin seger igår och börjar klättra lite i tabellen igen efter att ha legat risigt till. En seger till där så är vi Kronobergs bästa lag även på J18-nivå.

Om fotboll

Det är mycket skriverier om att Pontus Wernblom lever en pojkdröm när han får spela mot sitt favoritlag och dessutom göra mål mot den. Men hur kan det vara en dröm att göra mål mot sina favoriter? Det borde väl vara tvärtom. Jag har då sannerligen aldrig drömt om att få göra mål på TAIF. Det finns förstås inga småpojkar som spinger hemma på tomten och fantiserar om att man dribblar förbi sina favoritspelare. Den som påstår det har aldrig haft varken favoritspelare eller favoritlag.
***
En av de bästa läktarsångerna som finns är Östers "Napoli, spelar som Napoli, spelar som Napoli, Napoli 87...". Lite extra aktuell i dessa tider.
***
Som gammal Buster-fantast tycker jag dock att Sportbladets framsida idag är klockren. När jag var ung så var Buster det bästa som fanns och Tingsryd Marknad var en guldgruva för att finna gamla tidningar. Jag lärde mig ganska snabbt att känna igen framsidorna på de tidningar jag hade hemma, så varje år kunde jag öka ut samlingen och hade till slut ganska många kompletta kompletta årgångar hemma i samlingen. Favoriterna var förstås berättelserna om Åshöjdens BK, även om böckerna som vanligt var bättre.

På tal om Fasth

På tal om Fasth, för att undvika några onödiga missförstånd om att jag på något vis är en supporter till Viktor Fasth. Det tillåter förstås min bakåtsträvande bitterhet mig inte att vara. Om någon nu trodde att så var fallet.

21/2, 2012

Tisdagar är en utomordentlig TV-kväll numera. Jag har tankat hem både 'Får vi följa med' från igår och 'Dokument Utifrån' från i söndags. Nu har jag varit ute och köpt hem en chili-cheeseburgare från Retro Mama som ligger precis runt hörnet så nu ska jag bara avnjuta tisdagskvällen. Sen blir det läggdags innan midnatt och imorgon är jag en pigg och frisk människa igen. Så ska det gå till!
***
10 platser kvar på bussen till Ängelholm på lördag. Rögle borta på en lördag är säsongens bästa bortaresa, helt klart. Därför är det närapå pinsamt att den bussen inte är fylld ännu. Vad ni därhemma väntar på kan jag inte förstå. Klart ni ska åka dit, om inte annat för det trevliga bussällskapets skull.
***
Vad hände med TAIF-hymnen. Om den nu inte används, varför inte?
***
Nu skrivs det återigen mycket om AIK-målvakten Viktor Fasth och hans eventuella framtid i NHL. Få värvningar har ifrågasätts som när det blev klart att vi skulle plocka in en målvakt från Tvåstad Cobras för snart åtta år sedan. Jag minns inte vem som var sportchef då, så jag vet inte vem vi ska berömma. Men hur som haver så måste det varit ett av de största guldkornen som vi har plockat upp på många år. Bortsett från Miljonmannen då förstås.
***
Ännu en av favoriterna från Mästarnas Mästare, Emma Igelström, drar på sig tävlingsdräkten igen. Härligt!

Tackar!

Min innebandykarriär har ni läst om tidigare. Jag kom precis hem från kvällens träning och låter adrenaliet rinna ur kroppen innan det är läggdags. Vi är mestadels skandinaver i laget och ofta blir det att vi spelar Sverige mot Finland på träningarna. De gånger lagen blir lite ojämna så byter jag ibland tillfälligt över till finnarnas sida. Idag blev så fallet och lite spelevink som jag är vill jag passa in i laget. Jag kör lite landhockeystil och tydliggör att jag är Vesa Salo för att göra finnarna glada. Det var ingen som ville vara Tomi Pekka Kolu.
***
Ara Abrahamian!
***
Det är ett välkänt faktum att poplagens supportrar vältrar sig i all slags uppmärksamhet som de kan få. Även om man skriver något negativt så vrider de till något märkligt argument om att 'de berör' och försöker få det till något otvetydligt positivt. Nu får KHKarna ta det här hur de vill, men det är dags att jag sänder dem en tacksamhetens tanke. Åtminstoen till en av dem. Jag tror ingen har varit så bra för vår image den här säsongen som den ökände TAIF-hatande KHKaren som publicerar videoblogg efter videoblogg på nätet. Det är på sätt och vis som en bilolycka, jag kan helt enkelt inte sluta titta. I och med alla dessa videos så är det uppenbart för övriga hockeysverige att KHKarna aldrig med vett och sans kan kalla oss för bonniga. Det går helt enkelt inte längre efter hans insats. Tack ska du ha, då kan vi lägga det tramset bakom oss och gå vidare.
***
Så var radiodebuten avklarad. Nu känns det som om det kan dröja ett tag till nästa gång. All uppmärksamhet har gjort mig helt utmattad. 
***
Det är så jäkla lätt för folk att klaga och leva rövare. Men nu när Tommy Salo verkar ha lyckats med sitt lagbygge, Malmö har hittat formen, Tom Koivisto allmänt erkänns som en av allsvenskans bästa backar och när TAIF trots allt ger ganska många egna killar chansen så är det förhållandevis tyst. Jag vet att det är så människan fungerar, men nog hade det varit lite trevligar ibland om vi människor inte bara var så rabiata när vi får tillfälle att klaga. Lite hövligt och alldagligt beröm ibland tror jag nog alla skulle må bra av att få höra.

Märkligt

6 mål framåt på 6 matcher. Det är förstås på tok för dåligt.
***
Idag vaknade upp till rubriker och statusuppdateringar som mer eller mindre uteslutande handlade om Björn Ranelid. Ranelid är en väldigt märklig man, men att melodifestivalen kan vara så pass viktig för oss svenskar är än märkligare.
***
Ajdå André Petersson, det här blev inte så bra. Det var ganska många TAIFare som höjde på ögonbrynen när han gjorde de där uttalandena för någon vecka sedan. Att känna stolthet för det lag man spelar för och respekt för sina fans är för oss TAIFare oerhört viktigt. För oss är äran att få dra på sig en förenings tröja och representera dess historia mer än bara ett jobb. André får nog nu väldigt svårt att göra sig populär hos sina supportrar igen, med all rätt.
***
Jag skrev för någon vecka sedan om att det var dålig timing att dragkedjan på min enda jacka hade gått sönder. Det är än sämre timing att jag igår kväll tappade bort både jackan och min grönvita palestinasjal. Nu gäller det att bita ihop, än dörjer nog våren ett par veckor.
***
Och så var det den välkända TAIFaren som har svurit att aldrig besöka Globen innan den dag TAIF skulle spela där. Den förhoppningen har han till slut gett upp och nu bokat biljetter till Hockey-VM i vår och kommer alltså att besöka Globen i maj, bara ett par månader innan Djurgården kan göra allsvensk premiär. Nu får han åka dit och se Victor Fasth istället för TAIF...

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt

Jag var igår kväll ute med ett större sällskap för att äta middag. Det var majoriteten europeér, och dessutom nyanlända till Seoul. Med all respekt och utan att försöka verka överlägsen, men det är ett sällskap som är svårt för mig att trivas i. Att gå ut och äta korean BBQ är utomordentligt trevligt, men efter att ha varit i Korea i närmare 18 månader så är det svårt att hamna på samma nivå med människor som upplever allting för första gången. Inget ont menat. Jag har också varit ny i Korea, och vad som fascinerade mig då fascinerar dem nu. Men utan att trampa någon på tårna så smet jag hem ganska tidigt och lyssnade på Leonard Cohen istället. Det blev bättre så.
***
17 kommentarer på inlägget nedan. På en ren skitsak egentligen. Jag vill inte klaga på era kommantarer, det är kul att få lite feedback emellanåt. Men hur som helst så är det intressant att se vad som får folk att reagera. Folk kommenterar förstås i affektion och över saker som upprör. Att vi har tagit en väldigt viktig seger mot Södertälje, eller min hjärtskärande text om den nordkoreanska flickan som gav mig chocklad på alla hjärtans dag föranledde inga kommentarer.
***
Här är bara ett exempel på hur idrottsvärlden (och samhället i allmänhet) alltför ofta gynnar den starka. Föra detta elitserielag ska få miljoner i kompensation för att de trillar ur elitserien. Att de då får en enorm fördel gentemot övriga allsvenska lag är det förstås ingen som reagerar över. Att det skulle bli svårare för övriga allsvenska lag skulle väl i så fall innebära att elitlagen cementeras alltmer och att avståndet mellan storklubbar och småklubbar utvidgas. Hockey, hockeyförbund, storklubbar, TV-bolag och investerare. De sitter ofta i samma båt. Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt. Fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar och piskan som kittlar, kittlar inte heller deras feta nackar.
***
Sundsvall har 15 poäng kvar att spela om och ligger 10 poäng efter oss (11 inklusive vär bättre målskillnad). Om vi tar noll poäng så måste Sundsvall alltså ta 11 poäng. Tar vi tre poäng imorgon så måste Sundsvall ta 14 poäng på sina sista fem matcher. Det ser med andra ord ganska bra ut just nu.
***
Ni är säkert inte intresserade av att läsa om mina politiska åsikter. Men jag vill i alla fall påtala hur skönt det känns att den politiska debatten återigen handlar om politik, istället för massa personfrågor utav mindre vikt.

Tack Tingsryd

Jag tycker att vi gör en ganska bra match igår. Det är inte särskilt underhållande men vi håller undan bra och tillåter inte Södertälje att skapa särskilt mycket. Vi skapar inte heller särskilt mycket, men när vi väl gör 1-0 så känns det som om det kan räcka. Det är inte vackert att se på, och jag tror inte TAIF skapade sig alltför många nya fans igår framför TV-apparaterna. Men skit samma. Vi har ett lag som jobbar jävligt bra och som är svåra att möta. Och ett lag som vinner. Det räcker väldigt bra för att jag ska vakna både nöjd och stolt idag. Nu ska det återigen väldigt mycket till för att vi ska tvingas spela allsvensk kvalserie i år. Men så länge Sundsvall beundransvärt nog vägrar att lägga sig ner och dö så väntar jag med att andas ut.
***
Victor Rollin Carlsson! Han växer för var gång jag ser honom.
***
Det är när klockan börjar närma sig halv fem på natten som tanken smyger sig på att det hade på sätt och vis varit skönt om vi hade legat under med tre mål, så jag kunde gå och lägga mig istället. Men skam den som ger sig, och i och med 1-0-segern så var det väl värt att vara vaken en halvtimme till.
***
"Vi pratar inga kontrakt under säsongen. Det har vi nästan aldrig gjort. ... Jag är av den bestämda uppfattningen att när du spelar hockey så ska du spela hockey", säger Henrik Evertsson till SMP idag. Vad skönt, då kan vi avskriva att de kontaktade Hilding och Laudius medans vi spelade kvalserie eller att de har ryckt i våra spelare under den här säsongen.
***
Efter en nattmangling med ishockey så uppskattas det inte att någon på ovanvåning kör en slagborr i betonggolvet vid klockan nio på morgonen. Tvärtom.

Dackehallen, nu och för alltid!


Störst av allt

För ett år sedan skrev jag om betydelsen av Alla hjärtans dag här i Korea. Här är det, enligt traditionen, den dag då kvinnorna ska uppvakta sina pojkvänner med choklad. Att få en ask praliner är ett tecken på att kärleken finns där. Jag har nog inte förtjänat någon choklad det här året, och fick inte heller någon igår. Men idag, kom något som gjorde mig tårögd. Ikväll träffade jag en ung nordkoreansk flykting som kom hit för fem år sedan. Hon kom ensam eftersom hennes familj blev gripen i Laos och nu med all sannolikhet är placerade i arbetsläger i Nordkorea, om de fortfarande är i livet det vill säga. Hon hade med sig en liten, liten chokladask som hon frågade om jag ville ta emot. Jag är tveksam till om det över huvud taget fanns en bestämd mottagare av chokladen, men den var definitivt inte avsedd för mig i alla fall. Men för en ensam tjej i 20-årsåldern så tror jag det fanns ett behov att ha någon att ge bort choklad, till vem det än kunde vara. Jag blev glad som fick den, och hon var än gladare över att få ge bort den, trots att det till och med var första gången vi träffades.
***
Jag kännar mig lite som en mediastjärna just nu. Jag har twittrat med Carl Bildt och imorgon ringer P3 för att göra en intervju. Det här är nog början på något stort...
***
Var kväll är det samma känsla numera. Jag kommer hem från kontoret och är mer än lovligt trött efter en dag framför datorn. Jag äter middag, ensam eller med vänner, men sen ser sedan fram emot tidig sänggång för att kunna vakna utvilad imorgon. Jag ser något program på SVT, jag skypar lite och jag facebookar. Sen är klockan helt plötsligt halv två eller något liknande och jag inser att jag kommer att vara precis lika trött imorgon igen. Det är förbannat det där. Men ikväll blir det definitivt tidigt läggdags, för kl 03.00 ska jag vakna igen och se TAIF-Södertälje. Vi ses i chatten!
***
Erik Niva och Simon Bank, alltid lika läsvärda när det handlar om supporterskap och kampen mot rovkapitalismen inom idrotten. Förstår den moderna ishockeyns supportrar ens vad sånt här handlar om? Jag vet att ni läser min blogg, så ge gärna er syn på det.
***
Thåströms nya album 'Beväpna dig med vingar' finns nu att tillgå. Perfekt i bakgrunden medans min RSS-läsare och mitt twitterflöde knattrar på och jag själv har så mycket annat att skriva. Joakim Thåström har länge varit grym, och hans musik är perfekt att ha på i bakgrunden när tankarna egentligen behöver vara någon annan stans. Thåströms texter om kärlek och vänskap är så träffsäkra, och snart ska jag ge mig tid att även lyssna mig in på vad det är han vill säga.

Skynda att älska!

TAIF.nu har äntligen fått sig en nödvändig ansiktslyftning, men det finns fler sidor som skulle kunna behöva det. Imorgon är det dags för utdelning av det från Erik Clarbergs minnesfond till den TAIF-junior som har gjort insatser inom juniorhockeyn i Tingsryd och som speglar de egenskaper som karakteriserade Erik; god lagkamrat och kompis, flitig, lojal, målmedveten, samt med ett gott uppförande både på och utanför rinken. Jag brukar alltid bli rörd varje år när priset annonseras i högtalarna och Eriks systrar Anna och Sofia Clarberg går in på isen för att lämna över priset. Men vad jag tycker är lite tråkigt att minnesfonden inte kan få en egen flik på taif.nu och ett utseeende som är värdigt 2012. Just nu likar det mest ett mishmash av olika typsnitt och storlekar skrivna i ett word-document. Jag förstår att minnessidan för Erik Clarbergs familj inte får plats på taif.nu, men jag tycker gott att just det sidan för själva minnesfonden och tidigare pristagare kunde snyggas till lite. Det förtjänar den.
***
Det snackas om laddningar på puben både i Uppsala och i Ängelholm inför kommande bortamatcher. Mer info och spånande finns i gruppen för TAIFare med mer än 10 mil till Dackehallen.
***
Mycket intressanta Dokument utifrån om Palestinas eventualla nya ledare Jabril Rajoub, samt Filip och Fredriks härliga Får vi följa med blir mitt tisdagssällskap. Mer romantisk än så blev inte årets alla hjärtans dag för min del. Men som de flesta andra med fötterna på jorden så anser jag att den fjortonde februari egentligen inte är viktigare än någon annan dag, och att dagens datum inte innebär någon extra anledning att visa kärlek. Älska bör man göra varje dag. Innan det är för sent.
***
På tal om dåliga hemsidor. Det är mycket Emma Igelström just nu har jag noterat. Men idag twittrer hon om att Mörrums hemsida är dålig. Att omklädningsrummen luktar illa nämnet hon inte.


Mörrum luktar illa

Jag antar att ni alla är trogna tittare av Landet Runt på SVT. Om inte så borde ni se klippet här, 5:40 in kommer ett oerhört minnesvärt och udda inslag. Mycket nöje.
***
Idag skrev jag något på twitter om att vi numera bemöts med lite mer respekt än tidigare. Och samtidigt så länkar jag till en artikel i aftonbladet där det är en bild på en Röglespelare snarare än Robin Jacobsson. Och när de ett par timmar senare rättar till sitt misstag så kommer det en bild från hans tid i Nybro istället. Så bra koll har de på oss alltså. Men nåväl, min poäng står fast likväl. För ett år sedan hade ingen artikel handlat om någon av våra spelare beskrivit en allsvensk stjärna som har gjort succé i allsvenskan och är stekhet på spelarmarknaden. Så även om det innebär att vi tappar vår kapten så glädjer det mig i alla fall att vi och våra spelare i alla fall uppskattas.
***
Christer i P3 hade idag ett inslag där de eftersökte den lyssnare som befann sig längst bort. För första gången någonsin ringer jag in till radion, men det verkar inte som om mitt jobb med nordkoreanska flyktingar var tillräckligt intressant. Mycket märkligt. Till slut kom det ju dock in en kille från Tokyo som vann, så jag får väl se mig slagen.

Vilken man!


Växjö suger pung


Det är lika chockerande var gång som det dyker upp folk som inte har insett Växös storhet. Växjö är min stad, och oavsett vad så saknar jag den.
***
Jag tog idag igen vad jag hade missat på Twitter sedan igår kväll. Det handlade mer eller mindre uteslutande om TAIF-spelarnas kväll på stan, om Evra och Suarez, om Melodifestivalen samt om hyllningen av Mats Sundin i Toronto. Blandat gott och ont med andra ord.
***
Själv har jag haft en helg som nästan i vanlig ordning bjöd på sociala event såväl fredag som lördag kväll. Jag har trots alt väldigt många vänner i Seoul, och det blir inte lätt att lämna allt detta bakom sig. Just nu saknar jag lugn och ro, men jag är också smärtsamt medveten om att efter ett par veckor lugn och ro så tränger sig rastlösheten på. Det kommer infinna sig en tomhet när det inte finns BBQ´s, screengolf, elektro-klubbar i världsklass, 24/7 allting och ett ständigt flöde av evenemang. På så vis suger nog Växjö trots allt.
***
Mats Sundin om att inte ha vunnit någon Stanley Cup;
"– Nej. Jag hade möjlighet att gå till flera lag bara för att få chansen vinna Stanley Cup. Men det skulle känts som att vinna ett OS-guld och spela för Kanada eller Tjeckien. Så tänkte jag i alla fall. Skulle jag vinna Stanley Cup skulle jag göra det här. Jag kunde haft fler meriter om jag varit mindre lojal mot Toronto. Men när jag tittar tillbaka är jag jävligt stolt över de beslut jag tagit."

Märkligt

Sven-Åke Gustavsson hade idag en lite märkligt insändare i SMP. Inte märkligt för att han har fel, utan märkligt för att meningen med den är lite svårtydd. För min del känns det som om det här var ett inlägg i en diskussion som har pågått ett tag, men där vi utomstående inte har fått ta del av de första fem-sex inläggen. TAIF behöver kommunen, och kommunen behöver TAIF, det tror jag vi alla kan vara överrens om. TAIF drar in oerhört mycket pengar till föreningen, och föreningen har så vitt jag vet ställt upp ganska bra för TAIF de gånger det har varit kärvt. Bara för ett par månader sedan köpte kommunen stora delar av Dackehallen för att ge ett exempel. Jag ser inget fel i att TAIF eller Sven-Åke som privatperson vill påtala för såväl kommunen som övriga kommuninvånare hur viktig föreningen verkligen är. Men om det ska påtalas så hade jag önskat att det görs smidigare med lite mer tydlighet än vad som nu var fallet. Det är inte helt lätt att förstå vilken uppskattning och uppbackning det är Sven-Åke syftar på.
***
SMP's 'Mot Alla Odds' fortsätter vara underbar TV. Dokusåpor där ingen åker ut is the shit.
***
Experterna säger att den är mjuk som en fårpäls, vilket gör att det smärtar mig än mer att jag har slarvat bort min Gröna Brigaden-luvtröja. Såväl min luvtröja som min älskade Star Wars-tshirt är spärlöst försvunna. Och det både grämer mig och förundrar mig. Hur lyckas jag slarva bort två tröjor när den sibiriska vintern ligger som enormt täcke över Korea. Vart har jag tagit av mig två tröjor och sen gått hem igen? Mycket märkligt!
***
Ett par av mina vänner och lagkamrater i det koreanska innebandylandslaget är just nu i Japan och spelar VM-kval. Igår förlorade man med 4-3 mot Japan efter att ha dragit på sig två utvisningar i slutminuterna och släppt in ett mål med bara minuten kvar att spela. Idag blev det seger med 5-0 mot Australien och drömmen om avancemang till VM i Schweiz ser ut att kunna gå i uppfyllelse.

Vi är Tingsryd, Brigaden är vårt namn...

Det känns lite märkligt att lilla Oskarshamn skulle varit något slags spöke för oss. Men vi hade uppenbarligen inte vunnit emot dem på riktigt många matcher innan igår. Och om det nu stämmer så var det sannerligen på tiden. För mig är Oskarshamn ännu ett icke-lag med menlösa supportrar. En förening som har en hackspett som tittar ut från väggen när det blir utvisningen och ett lag där Janne Leppänen snubblar på skridskosnöret.
***
Vissa dagar så sitter verkligen allt i krysset. Gårdagen var en sådan dag. Trots snålblåst och mörker så lyckades jag hitta både motivation och glädje nog för att göra en innebandyträning som var utan dess like. Hur jag än sköt, och var jag än sköt ifrån, så satt bollarna. När jag slog till bollen på volley med ryggen mot mål, och den går stolpe stolpe in precis under ribban så vet folk inte längre vad ska säga. Superlativen är slut. Det är synd bara att de dagarna inte kommer oftare.
***
Jag såg TV3's 'Livet Blir Bättre' om och med Emma Igelström igår kväll. Hon talar ut om ätstörningar, ångest, depression och självmordsförsök. Utöver allt elände så är hon även Mörrum-supporter. Livet är sannerligen hårt mot vissa.
***
Jag har fått lite rapporter från Ellerstadscupen som gick av stapeln i söndag. Mest glädjande är att höra om hur spelarna verkligen ansträngde sig för att värna den unga generationen. Kanske är det mer sånt som behövs för att få dagens unga att intressera sig för det lokala storlaget. Stort cred till Sean, Mueller och andra som gjorde sitt till för att alla skulle trivas.
***
Det är tisdag kväll och jag har ingenting på schemat. Så nu blir det en tur till närmaste café för en pappmugg kaffe innan jag ser Lust, Caution. En film av Taiwanesiska Ang Lee, en film som jag har blivit tillsagd helt enkelt bör ingå i min repertoar. Sagt och gjort.

XXI

Åtta poäng blev nio poäng som nu är elva poäng. Sundsvall har åtta matcher på sig att ta in de elva poängen. Jag tänker inte säga att något är klart, men det är klart att det krävs en oerhörd formtopp av Sundsvall för ta sig förbi oss nu. Den misstänksamme kan förstås hitta fult med möjligheter för motståndare att förlora i just matcherna mot Sundsvall. Men även om så sker så har vi tillräckligt med möjligheter att på egen hand avgöra det här, mer eller mindre oavsett hur det går i Sundsvalls matcher. Jag ser försiktigt positivt på framtiden.
***
Jag läser om rysskylan som ni har där hemma.  Kylan här i Korea brukar oftast skyllas på Sibirien, och jag vet egentligen inte vilket som är värst. Men jag vet i alla fall med all säkerhet att det inte var ett lämpligt tillfälle att dra sönder dragkedjan på min enda jacka.
***
Det är förstås tråkigt att vår Robin Jacobsson lämnar efter säsongen, men det är med värme jag läser den intervju med honom på hockeysverige.se. Det är fina ord om vår bygd och om vår förening, och varken frågor eller kommentarer är nedlåtande eller hånfulla längre.
***
Jag tog på mig en Tingsryd-tröja idag för att fira nattens poäng. Nordkoreanerna på jobbet frågade mig vad "Storebror är tillbaka" betyder, och när jag svarade att det står för Kärlek, Rättvisa och Mänskliga Rättigheter så blev de glada.

Tappade poäng

Det blev ingen Bebeto-målgest av Dustin Johner igår. Jag antar att han kallt räknade med att göra mål i straffläggningen. 
***
Med det rådande väderläget så är helgerna väldigt lugna nu för tiden. Det är möjligt att det blir en tur på byn någon av kvällarna, men dagtid håller de flesta sig gärna inomhus. Idag har jag suttit och skrivit en hel del men även börjat titta på tidernas TV-klassiker, Macahan. Det finns så mycket nostalgi och så mycket barndomsminnen i den serien att jag blir alldeles rörd. 
***
När jag väl fick igång sändningen från Dackehallen igår så tyckte jag att det kändes ganska bra. Taif.nu skriver att vi knep en poäng av Leksand. Eftersom det var vi som ledde så ser jag det snarare som att Leksand knep två poäng av oss. Med tanke på hur lätt vi har haft det mot Leksand tidigare så tycker jag det är tråkigt att det inte blev någon poäng extra. Men när jag såg matchen igår så blev det tydligt även för mig hur lite vi trots allt skapar framåt. Vi har en förstalina av hög kvalitet, men sen känns det lite för tunnt. Förhoppningsvis räcker det i år, men till nästa säsong hoppas jag vi kan ta ytterligare ett steg i lagbygget.
***
Det blev VM-guld i bandy idag. Nu blir det nog fullt i Kungsträdgården för att fira bragden. 
***
3393 på läktarna i Dackehallen igår, multiplicera det med de 222 företag som i alla fall skänkt minst en krona per åskådare igrår så får vi väldigt fina pengar i kassakistan för TAIF.

Wtf


Skilda betydelser

Nu är jag redo för nedsläpp. Jag har köpt en iskaffe, lite snacks och en öl. Ölen öppnas så fort det blir mål.
***
Igår hade Hammarby hockey (Bajen Fans) 8 000 på sin hemmamatch och media hyllar Hammarbyarna som ställer upp för sitt lag. Hade de ställt upp så för några år sedan så hade de aldrig behövt gå i konkurs. Jag minns när jag såg Hammarby - TAIF på hovet för 10 år sedan, då fanns det då ingen publik som ställde upp för sitt lag.
***
Vackra Emma Igelström skriver på Twitter om hur hon försöker få ihop logistiken för att ta sig till Jössarinken imorgon för att se Goiset-Pantern. Snacka om Skönteheten och Odjuret.
***
Jag fick många komplimanger för mina grönvita palestinasal igår. Kanske för att palestinasjal inte är vanligt inslag i Korea. Inte ens på den reggaebar som vi besökte igår. Så även om folk verkade uppskatta vad jag hade på mig, så känns det lite tråkigt att de inte förstår symboliken i vad jag har på mig. Varken den urvattnade politiska betydelsen eller det medvetna färgvalet. Lite tråkigt kan jag tycka.
***
De senaste fem åren har mitt liv inte haft särskilt mycket stabilitet. Det är fram och tillbaka, och in och ut. Jag har jobbat här och var och varit utomlands oerhört mycket. Nu har jag varit i Korea i över ett år. Det har varit ett väldigt bra år, men jag har känt ett tag nu att jag nog har gjort mitt i Korea. Känslan har växt fram allt mer och nu är den överväldigande. Igår berättade jag för min koreanska vänner att jag snart ska lämna, och imorgon berättar jag för familjen. När ett sådant beslut väl är fattat så är det en väldigt befriande känsla, och motiveringen att se framåt har återigen infunnit sig.
***
TAIF J20 tar idag en viktig seger hemma mot Västerås, 6-1 blev det till slut efter att TAIF har tagit ledningen ganska tidigt. Halva serien är spelad och än så länge ser våra juniorer ut att hålla sig kvar på sportsliga grunder. Nu vet vi alla mycket väl att det inte är allt som räknas inom hockeyn, tråkigt nog.

Can we play you every week?

Imorgon delas Sebasian Ellerstad-pokalen ut. Tingsrydsupportrar och spelare från TAIF's a-lag gör upp om segern i en Xbox-turnering på Mårslycke krog. Än är det inte för sent att anmäla sig. Alla är välkomna!
***
Ikväll ska jag se Tingsryd-Leksand på S24. Och jag hoppas jag blir den enda grönvita som gör det. Ni andra ska ta er till Dackehallen idag. Det är den så kallade enkronanmatchen, och vi vet av erfarenhet att stödet för det här projektet brukar vara väldigt stort i Tingsryd. Nu ställer näringslivet upp så då bör publiken göra detsamma. Gå på hockey idag och Tingsryd får minst det mångdubbla inträdet, utan att du behöver betala mer. Att det dessutom är ett Leksand som vi brukar ha ganska enkelt emot som står för motståndet borde locka er ännu mer.
***
Det är svårt att inte undra hur det gick med grytlappen i stugan i Torhamn.
***
Efter förra veckans holmgång och den senaste veckans sängliggande så blir det rätt skönt med en lite lugnare helg. Jag var förvisso ute en sväng igår och träffade lite vänner, men det blev varken klubb eller särskilt sent så det är godkänt. Ikväll ska jag nog gå en runda golf med innebandylaget, men sen blir det som sagt hemgång till hockeyn som drar igång vid midnatt.

Värt att kritiseras


Det har varit mycket diskussioner om klasshat och klasskamp där hemma på sistone. Det har varit märkliga överklass-safaris och märkliga reaktioner på desamma. Det finns klasskillnader även i Sverige, och det går inte att komma ifrån. Men odugliga sätt att lyfta fram det på gör förstås inget bättre. "Vår kärlek är värd mer än era miljoner" skrev någon på Twitter igår inför matchen mot Malmö. Något som jag kan hålla med om. Hugo Stenbecks investeringar kan aldrig ersätta den kärlek som jag känner till mitt Tingsryd AIF. Men lika lite som man kan välja sin sociala klass, så bör man inte heller välja sitt hockeylag. Det är sånt bara händer, och sen håller man sig till sitt lag. Inom idrotten kan man inte göra en klassresa genom att byta lag. Det finns garanterat genuina Malmö-supportrar som inte bryr sig mer om miljoner än vad vi gör, och för dem känner jag medlidande. Även rika kan givetvis må dåligt.
***
Erik Niva om morden i Port Said.
***
TAIF's hemsida har fått massiv kritik den senaste tiden. Med rätta. En hemsida ska vara en nyhetskanal men när reklamloggor och paint-bilder skymmer alla nyheter så fyller den inte längre någon funktion. Jag tror inte det var många som på slutet besökte taif.nu och kände att det var ett givande besök. Nu har hemsidan rustats upp och det ser bra ut, men lika viktigt som utseendet är innehållet och språkbruket.
***
Jag har även varit ganska aktiv vad det gäller att kritisera Smålandsposten. Eller i alla fall smp.se som är den enda input jag har från lokaltidningen. Jag tycker deras rapportering om och ignorans mot TAIF stundtals har varit löjeväckande. Så när de gick ut och berättade att de skulle sända web-tv om Rally, Korv och TAIF från hyllan i Börjes började jag ofrånkomligen att ana det värsta. Men lite av min kritik får jag ta tillbaka nu när det visade sig att det handlade om tre olika program, och inte om ett som man först kunde tro. Att de inte kunde sända från Dackehallen kan jag dock tycka var väldigt märkligt.

Obegripligt


Vad som har hänt i Egypten är förstås både fruktansvärt och oförståligt. 74 människor döda under en fotbollsmatch är en av idrottens största tragedier någonsin. Jag är inte nog insatt i den egyptiska politiska situationen för att kunna veta hur svängningarna går just nu, men nog känns det som att det måste vara något mer än en fotbollsmatch som resulterade i att 74 människor misshandlades till döds på en fotbollsplan i Port Said.
***
- 17 idag i Seoul. Enligt uppgift den kallaste dagen på 35 år. Nu gäller det att bita ihop.
***
Tingryd valde att inte släppa några spelare, och nu är det bara 8 poäng ner till strecket igen.  Att det sedan blir allt mer uppenbart att Robin Jacobsson är förlorad inför nästa säsong är en annan sak. Just nu är han vår kapten och då ska han ingenstans. "Vi påbörjade det tillsammans och vi skall avsluta det tillsammans", säger Anders Gustavsson till Expressen. Bra så!
***
Igår kväll spelade jag en runda Screen Golf (se gärna klippet här för att förstå vad jag snackar om) med en kompis. Att kunna gå in i ett varmt rum med fåtöljer och öl för att spela nio hål golf är en väldigt trevligt onsdagssysselsättning. Att jag inte kan spela golf känns egentligen ganska oviktigt, det viktiga är hur kul det är att med full kraft slå iväg bollen och se den fara närmare 200 meter åt förhoppningsvis rätt håll.

RSS 2.0