Terry Jones går igen

Förra veckan blev det stor uppmärksamhet kring pastor Terry Jones i Florida som skulle anordna koran-bränning för att åminnas elfte september. Ända sedan han den 21 juli förkunnade att han skulle bränna ett stort antal exemplar av Koranen var reaktionerna från omvärlden hårda. I fredags meddelade så Terry Jones att han inte skulle genomföra bränningen, ett löfte som han upprepade också på lördagen i en direktsänd intervju i amerikansk teve.

Man kan ju fråga sig vilket ansvar en man som Terry Jones tar för en sån här handling. Nog för att själva bränningen i sig är ganska meningslös och ofarlig, men att hälla på nytt bränsle på en redan het brasa är kanske inte alltid så smart. Innan man slänger grejer på grillen kanske man skulle fundera på var man lägger ribban, vilka signaler man sänder och vilka konsekvenser det kan få i det långa loppet. Vem ser koran-bränningen och hur tolkas den i omvärlden? Pastor Terry Jones kritiserades väldigt mycket för att han satte amerikanska soldaters liv i fara och för att han spädde på det redan vitt utbredda USA-hatet, två konsekvenser som han inte verkade förstå eller vara beredd att ta ansvar för.

Att slänga en koran, eller en tröja, på en brasa kan tyckas vara en enkel handling. Men det är lite svårare att vara beredd att ta ansvar för konsekvenserna som följer av den till synes oskyldiga handlingen. Det kan vara enkelt att provocera om man slipper se vad provokationen leder till. Det kan vara enkelt att sitta på ett clown-färgat forum och skratta åt koran-, eller tröjbränning för den delen, för att sedan inte ha någon som helst förståelse för att man är illa omtyckt. Konsekvensanalys samt orsak och verkan kan vara något för både Terry Jones och andra pajasar att tänka på.
Och nu, en vecka senare så kan man undra vem var denna Terry Jones egentligen? Inget mer än en nolla som fick på tok för mycket uppmärksamhet för sitt eget bästa.

Kommentarer
Postat av: Joffemannen

Lustigt att Holger på sin blogg kopplar tröjbränning på helt andra hållet (om det nu inte räknas som varvet runt)

2010-09-13 @ 14:51:06
Postat av: grillen

Underbar jämförelse :)

2010-09-13 @ 15:10:37
Postat av: james1

Det är lite intressant ändå att man sitter och faktiskt blir lite illa till mods över att några snorungar bränner en av "våra" tröjor.Man kan förmodligen bara ana hur det måste kännas för religiösa (eller riktiga patrioter) när motståndarsidan ägnar sig åt samma saker med starkt symbolladdade föremål...

2010-09-13 @ 19:24:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0