Kalla vindar

Jag minns inte riktigt ordagrant vad jag skrev om våren för någon vecka sedan, men jag minns att skrev att det garanterat kommer bakslag. Och det gjorde det. Nu är den där satans kylan och ett allsvenskt kval över oss igen. Den allsvenska kvalserien var i så många år vår höjdpunkt. Den var varit synonymt med vår och en jakt på framgång. Nu är vi i kvalet återigen, och nu handlar det om ett iskallt kval som vi inte vill spela. Men det är matcher och motståndare som återkallar härliga minnen, och som förhoppningsvis kan bjuda på nya såna. Matcherna mot Piteå i kvalet 06/07 är bland mina bästa hockeyminnen, trots att jag inte såg någon av matcherna. I samma kval deltog ett starkt Huddinge med Dick Axelsson och Linus Klasén i täten. Hästen har vi mött så många gånger i kvalet, så även utan den magiska matchen i PlayOff 2010 så hade det funnits minnen där. Samma vår slog vi Sundsvall i en avgörande match som tog oss till Allsvenskan. Björklöven vet jag att vi mötte i Superallsvenskan i början av 2000-talet, men jag kan inte minnas något från just den matchen. Dock minns jag en grönvit kamrat som fick spendera sin födelsedag i fyllecellen i Umeå när det vankades bortamatch. Nykomlingen Karlskrona är väl det enda laget som inte direkt framkallar några extra minnen eller känslor.
***
Även om jag har fått lite stabilitet i mitt liv den senaste tiden så känns det som om jag är i behov av lite paus snart. Kanske har allt utlandsfarande gjort mig lite bortskämd de senaste åren. Jag behöver Rom och vin nu. Jag har en innebandyförening som fyller 25 år och som ska firas med pompa och ståt om tio dagar, ett firande som upptar det mesta av min tid just nu. Det är inte många dagar som passerar förbi utan ett par olika möten. Men snart ser jag ljuset.
***
Jag har inte skrivit något om polisens intensifierade jakt på gömda flyktingar, men nu är det kanske dags. Jag känner själv ett flertal människor som gömmer sig, och jag kan intyga att ingen gör det för att de vill, eller för att dra nytta av det svenska systemet. Det finns moraliska och framför allt humanitära aspekter som gör att jag givetvis inte tycker att flyktingar ska jagas mer än vad de redan görs. Men det finns många i dagens samhälle som inte ser till de aspekterna, och hellre hänvisar till lagar och regler. Och till dem vill jag berätta om vad jag såg när jag tillbringade en sommar i Israel / Palestina. Där finns just nu ett apartheidsystem som innebär att människor med arabiskt utseende tvingas stå i särskilda köer, de stoppas på gatan för identitetskontroller och de trakasseras ständigt. I Sverige har 1 av 9 personer ett utländskt utseende. Lägg där till invandrare och ättlingar till invandrare från europeiska länder där befolkningen har ett nordeuropeiskt utseende. Att polisen i Sverige nu började använda arbetsmetoder där en niondel av Sveriges befolkning misstänkliggörs enbart på grund av sitt utseende är moraliskt och humanitärt fel, och för den som är pragmatiskt lagd tror jag inte det är ett bra sätt att bygga ett samhälle.
***
Migrän, arbete och styrelsemöte, där har ni tre orsaker till att det inte blir någon hockey för mig ikväll. En eller två av dem hade jag kanske kunnat komma undan, men alla tre samtidigt blir svåra att ta sig runt. Men negativt kval och allt elände vad det innebär lockar mig egentligen inte. Däremot hade det lockat mig att se Henrik Bankelius, och framför allt att finnas på plats för TAIF. Nu får det bli swehockey och Sveriges Radio medans jag arbetar istället. Huddinge åker jag väl inte till, men att det är tomt i min egen kalender på lördag glädjer mig stort. Då ska jag skaffa mig ett minne relaterat till Björklöven också, förhoppningsvis ett positivt sådant.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0