Gangnam Style

Såklart ni har hört "Gangnam style", låten som det finns ganska många bra live-versioner av. "Gangnam Style" är ett koreanskt uttryck som hänvisar till en lyxig livsstil associerad till distriktet Gangnam i södra Seoul, ett rikt och trendigt område i den sydkoreanska huvudstaden. Eftersom jag har bott närmare två år i Seoul så känner jag till stadens olika delar hyfsat väl. Om man ska ranka stadens olika partyområden så finns det två stadsdelar som sticker ut. Gangnam och Hongde, där jag bodde. Den förstnämnda är den del av stan där märkesbutikerna och de bästa nattklubbarna finns, där de dyra bilarna rullar och där de unga med mycket pengar visar upp sig. I Gangnam är det mycket kostymer, högklackat och skönhetsoppererade ansikten. I Hongdae däremot är det mer små unika barer och caféer, mer converse och lite unikare. Låten Gangnam Style är alltså lite av en parodi på Gangnam, stadsdelen dit man åker för att visa upp sig. I Gangnam syns man inte om man inte har pengar, eller åtminstone vill ge sken av att man har pengar. Jag har hört både en och två historier om killar som hyr en dyr bil för att kunna köra runt i Kangnam en kväll. Det är alltså en låt om folk som försöker vara något de inte är.
***
Vid storgatan i Växjö finns en skylt med texten "Årets Stadskärna 2010". Jag vet inte om det är typiskt för Växjö, men det påminner lite om den där uttjade frasen "Europas Grönaste Stad" som Växjö benhårt håller fast vid. Det var Brittiska tv-bolaget BBC pekade en gång ut Växjö som Europas grönaste stad, ett uttryck som snabbt blev varumärke. Att BBC under 2009 hittat en bättre kandidat och utnämnde tyska Freiburg till världens grönaste verkar spela mindre roll. Precis som det inte verkar spela någon roll att någon annan stad tydligen hade bättre stadskärnor både 2011 och 2012.
***
Och så var det förstås Karlskrona HK också, klubben som gärna klär sig i enormt stora kläder, och som gärna visar upp det också. Inte nog med att det anordnas ett makalöst TIFO när Djurgården och VIASAT kommer på besök, att synas i media har som sagt alltid varit av stor vikt där nere. Nu har de tydligen också värvat en NHL-spelare, trots hur korkat och kortsiktigt det sades vara när vi gjorde det tidigare under säsongen. Sportchefen Calle Höök ger verkligen svar på tal i en intervju på KHK´s hemsida.
Du har tidigare sagt att ni vill satsa långsiktigt när det gäller spelarvärvningar. Byter ni strategi?
– Nej, egentligen inte. Strategin är fortfarande att satsa långsiktigt, vilket jag också tycker att vi gör. Samtidigt måste vi anpassa den strategin till den verklighet vi lever i och nu känner vi att det verklligen behöver göras.
Det är tur att Karlskrona ligger ute vid kusten, så de har fått träna på att vända kappan efter vinden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0