Fokus på rätt saker

Igår vid 2-0 till Tingsryd och 1-0 till Örebro efter första perioden orkade jag inte längre hålla ögonen öppna utan somnade med datorn bredvid mig i sängen. Det första jag såg idag när jag vaknade var twitterinlägg från Tingsrydspelare som verkade vara vakna långt efter midnatt och skrev inlägg som inte osade nykterhet i alla fall. Då kändes det som att det nog gick vägen trots allt. Jag tror att jag nog inte är den enda som känner en skön känsla av lättnad idag. Det har så länge känts som att vi inte skulle behöva kvala i år, men nu på slutet har det låst sig för oss och en viss känsla av osäkerhet har ofrånkomligen smugit sig på. Nu är det klart och både supportrar och spelare förtjänade den segerölen som jag tror många tog igår kväll.
***
Och så var det den där insändaren i SMP som det har kommenterats en del om. Det är förstås aldrig rätt om någon person hotas för att de håller på fel lag. Men, jag har svårt att se att Gröna Brigaden unisont framförde något hot till de här personerna. Det står i insändaren så var det en storvuxen man som bad/rådde/tvingade/ dem att byta läktare, och om det stämmer så tycker jag det låter förnuftigt. Jag hade nog också gett dom det rådet. Man är helt enkelt inte särskilt streetsmart om man som bortasupporter ställer sig bredvid hemmaklacken. Sunt förnuft kallas det bland gemene hockeysupporter tror jag. "I andra delar av Sverige förs man samman av hockeyintresset, inte av vilket lag man håller på" skriver Malin Radegård i sin insändare. För egen del kan jag bara komma på två hockeylag i Sverige vars supportrar som märkligt nog försöker driva den linjen, i de flesta andra hallar brukar det vara mindre förbrödring och mer tävlingsmoment mellan hemma och bortalag. Idrott är trots allt ett ganska bra exempel på ett nollsummespel där alla inte kan vara vänner. Tråkigt om Malin kände att hon blev hotad i Dackehallen, men också tråkigt att hon ska dra lite väl stora proportioner av en sån småsak.
***
Sverige tar, vad det verkar som, en ganska övertygande seger mot Kroatien i träningslandskampen igår. Oavsett om segern överskattas eller ej så blir vägen fram till fotbolls-EM så mycket roligare om det blåser lite positiva vindar runt vårt kära landslag.
***
Jag väcktes imorse av ett sms från en av mina nordkoreanska vänner. Det var ett upprop om en demonstration som sker utanför den kinesiska ambassaden i Seoul ikväll. Den senaste tiden hade har det varit en het debatt i Sydkorea om att nordkoreanska flyktingar skickas tillbaka efter att de har gripits i Kina. Det har hänt flera gånger förr, men just det här fallet har fått väldigt mycket uppmärksamhet. Kina anser att de är kriminella och skickas tillbaka, Sydkorea och flera människorättsorganisationer hävdar att en fruktansvärd behandling väntar avhoppare som skickas tillbaka. Här är en video som visar ungefär vad det handlar om. Just vid den här tiden har det alltså kommit flera rapporter om hur ett 30-tal nordkoreaner sitter fängslade i Kinai väntan på avvisning till Nordkorea. Sydkorea har tagit upp fallet i FN’s råd för mänskliga rättigheter och i Seoul sker just nu dagligen protester utanför den kinesiska ambassaden.
***
Det hade varit kul att veta vem den storväxta mannen är...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0