En uppmaning

Ikväll är det hemmamatch mot Karlskoga, och sett till den senaste veckans nyheter så är det förstås viktigt att Dackehallspubliken sluter upp. Nu önskar man förstås att alla grönvita ikväll tog sig till Dackehallen, och i den perfekta av världar skulle det vara så. Men dessvärre krockar alla dessa aktiviteter ibland, och själv står jag ikväll värd för en universitetsreunion planerad sedan ett par månader tillbaka. Vänner kommer in till Växjö från både norr och söder och eftersom det är enda gången om året vi träffas så är det en tradition som är svår att hoppa över. Men därför passar jag på att hoppa på en uppmaning jag såg på twitter tidigare idag. Jag köper en biljett ändå. Så ni andra TAIFare som får förhinder ikväll, eller ni som bor på längre avstånd från Dackehallen, köp en web-biljett i vilket fall. Gör en insats för TAIF.
***
SVT Debatt får ofta kritik, och ibland är den rättfärdigad. Igår kväll diskuterades den svenska skolan och i studion fanns major Björklund som bland annat förespråkade mer lektioner, mer läxor och färre håltimmar. I publiken satt debattören Viggo Cavling som bland annat tyckte att sommarlovet i Sverige är för långt, och att vi borde ta efter skolan i Sydkorea eller Japan där eleverna går betydligt mer i skolan. Jag kan berätta att i Sydkorea går man i skolan från morgon till kväll, från 8 års ålder och uppåt. Eleverna stiger upp tidigt på morgonen för att göra läxor, går i skolan, har privatlektioner, går på språkinstitut för att lära sig engelska, läser mer läxor, tar pianolektioner och läser lite mer läxor innan det är läggdags vid midnatt. Och så är också självmordstalen oerhört höga i Korea. Barnen växer upp i ett samhälle där pressen att prestera är högre än någonstans annars.
***
På tal om Bofors. Kommer ni ihåg Anders Åkesson? Kaptenen som hade gjort 15 raka säsonger i vårt a-lag och som älskades av en hel bygd. "Kung, kung, kung, Åkesson" ekade mellan väggarna i Dackehallen. Kommer ni ihåg honom och hur oantastlig uppskattningen var för hans gestalt? En gång för länge sedan spelade vi hemma mot Bofors och Åkesson gjorde mål från egen zon, med målvakt i buren. Så stor var han, Kapten Åkesson.
***
I Sverige uppfostras vi i en kultur som uppmanar oss att ifrågasätta och tänka kreativt. I Korea uppmuntras inte det individuella tänkandet alls i samma utsträckning. ”Strået böjer sig för vinden”, sa Konfucius, och i Korea böjer de sig sannerligen. Det blir än tydligare än när en koreansk universitetsstudent berättade för mig om ett prov hon skulle ha i skolan nästkommande dag. Hennes huvudämne var engelsk litteratur och till nästföljande dag skulle hon ha läst in sig på en av de brittiska klassikerna. Testet skulle bestå av att läraren skulle dela ut ett par slumpvis utvalda sidor från boken och låta eleverna fylla i ord som hade strukits ur texten. På universitetsnivå i Sydkorea så förväntas det alltså av eleverna att memorera skönlitterära böcker. Inte att jämföra, kritisera eller analysera. Och det är den här skolan som ibland i svensk debatt framhävs som ett gott exempel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0