Juniordebatten

Nedan följer juniordebatten, som jag tycker är läsvärd för alla. Många kloka, och mindre kloka, argument lyfts fram från båda sidor. Jag menar inte att uppmana till fortsatt debatt, men det kan nog vara bra för alla att med öppna sinnen läsa nedanstående.

Postat av: Batman
Men vad förväntar sig Crus-Rydberg egentligen då? Hade han hoppats på att spela i a-laget redan i höst? Vill han göra det i Linköping eller? Han är ju bara femton.
2010-10-05 @ 16:40:53

Postat av: Johan Jakobsson
En sak är jag tämligen säker på, och det är att hockeyspelaren över lag har vädigt höga tankar om sej själv. En del med all rätta, medans de flesta är ute på väldigt tunn is.... Vad det gäller Simon Dahl, så var det väl inte bara sportsliga orsaker till att han ville bort i från Tingsyd, jag kan ha fel där, men tror det inte.... I fallet VCR så är jag av olika anledningar inte det minsta överraskad, och tror att grabben själv ska tas lite i försvar, det är nog andra personer som har fattat beslutet åt honom.
2010-10-05 @ 17:40:55

Postat av: Kirre
Det är som ngn sa i Holgers kanon & kalkon-inlägg kanske max 1-2 per årskull men fakta är att vi är ruggigt dåliga på att förvalta de få som lite då och då kommer. Ärligt, ta typ Thegel och byt ut mot Dahl. Tror ni set gör skillnad? Tänk vissa år när 2 eller 3 kan släppas fram. Jämför löneakillnaden, alla junisarna som ser upp till den. Inte tror ni att vi kan ha den lönebudget vi har nu varje år. Att allt bara lever vidare i ett evigt vi-är-tillbaka-i-allsvenskan-rosa-skimmer. Nä gärna en Matt och ett par Koivisto som har 80 lax plus alla avgifter på 8-månaderskontrakt men spä för bövulen ut detta men ett lagbygge. Detta är ingen kampanj mot Tisse utan mot den kortsiktighet som finns i klubben i mitt hjärta. Vissa år finns det inga talanger, fine, men när det finns ??? Ge dem förtroende, låt dem misslyckas. Några byten varje match istället för att knappt låta den lukta på isen när man leder med flera mål. Vi lider av ett mindervärdeskomplex och det går ut över juniorerna. Pengar rullar fort när intäktssidan får lågkonjunktur och det får den i cykler. Det är liksom inget negativt bullshit utan bara fakta. Torsk i två nästkommande matcher sen kommer inte alla att ropa, "vi älskar er ändå". Man ska rocka loss men man ska också göra det med sans.
2010-10-05 @ 21:51:56

Postat av: Kirre
Johan Jakobsson har rätt i mkt men det ursäktar fortfarande inte den kultur jag menar finns i den innersta kretsen runt A-lagsverksamheten. En sista retorisk fråga, vad tror ni killarna i J18 och J20 tänker ? Åhh, jag vill spela i Taif, kämpar jag bara tillräckligt så får jag det. Eller hur...
2010-10-05 @ 21:58:51

Postat av: Fripp
Hatten av för Kirre! Taif har tidigare haft ett bra rykte i hockeysverige på att ta fram juniorer, men detta håller på att tyna bort. Vi kommer få färre duktiga spelare till gymnasiet och som vi ser nu lämnar de största talangerna klubben innan de är 16 år.

En fråga man kan ställa sig är varför det läggs miljontals kronor på j-lagen när man inte vågar satsa på individen?

En junior är mycket billigare än en "normal" begovad AS-spelare. Tvivlar inte en sekund på att en spelare som sticker ut i Taif:s J-superelit skulle göra det bra i en 4:e lina. ES-lagen vågar släppa fram juniorer och man tänker långsiktigt. Då säger säkert många att dessa är super-talanger. Men ES är också betydligt bättre än AS och Div.1.

Seriöst! Spelare som Hjalmarsson, Molin och Thegel är inga bra värvningar om man tänker hockey/krona....
2010-10-05 @ 22:38:06

Postat av: J
Fripp: Menar du på allvar att du inte tycker Hjalmarsson är mycket spelare/krona? Jag tror inte han sitter på någon jätte lön & han spelar ju trots allt i första kedjan..
Sen tror jag inte Molin har så mycket bättre betalt än vad en bra junior skulle haft.
2010-10-05 @ 22:57:50

Postat av: Martin
ALLA lag misslyckas med en eller annan värvning. Jag är helt klart nöjd med dom flesta nya spelarna i dagens TAIF, inte minst Hjalmarsson!!!

Ni som gnäller, tycker ni på allvar att VCR skulle lira med A-laget nu?? Han ÄR talangfull men inte på långa vägar redo för det!!! Trist när talanger lämnar men inte mycket att göra nåt åt när föräldrarna bestämt sig att en flytt vore det bästa för sonen.

Frågan är hur TAIF tänker behandla VCR nu, kommer han fortsätta matchas med j-20 eller blir det endbart spel med j-18??
2010-10-06 @ 00:14:20

Postat av: Toyyan
Fripp: haha "sätta dom i en fjärdekedja" =)
Har du någon aning om vad dom olika formationerna har för uppdrag på isen? Spelarna som ni ofta anser är "stjärnor" i juniorlagen är ofta dom killarna som öser in poäng i J-serierna. Hur tror ni en finlirare som exempelvis VCR skulle passa in i en brunkarkedja som 4:e kedjan nästan alltid är.
Ska en spelare som är van att göra mål helt plötsligt åka runt och spela 0-0 mot sina motståndare och tackla och va jobbig? Ska en spelare som VCR få en ärlig chans att göra en värdig AS match måste han få spela i dom poänggörande kedjorna. Ärligt talat? I vilken av dom första formationerna ska dom peta någon??

Isåfall ska vi fram med dom större brukarlirarna i J-lagen. Dom skulle va "billiga" i sammanhanget
2010-10-06 @ 08:07:01

Postat av: Kirre
Att: J, Martin och Toyyan ! Ni förstår inte debatten överhuvudtaget. Ni är bara fans som vill se Taif vinna. Om sen spelarbudgeten är 3, 4, 5 eller 6 miljoner och vad som krävs på en liten ort för en långsiktig överlevnad i näst högsta serien verkar inte bekymmra er. Brunkarkedja ! Ärligt vilken planet kommer du ifrån ? Fjärdelina i det här sammanhanget handlar om att få några byten i varje match, att man är fjärderankad. Inte ett dugg om att man måste vara bättre än de etablerade som de fakto ska bära laget. I årets trupp har vi de vi har, grejen är den att man kunde hållt i pengarna innan man blaffade på, så det är inget personligt mot duktiga killar som Thegel, Molle eller Hjalmarsson. Det är väl dessutom klart som korvspad att en egen junior de första två åren kostar bra mkt mindre än en värvad spelare, först när de får Åkessonstatus blir de dyra. Får jag haka upp mig ytterligare på den dumma repliken gällande fjärdelinare så låt dem spela med de bästa då. Kolla historiskt på alla som spelat med Larry, de flesta har inte varit ngt särskillt, men öst in poäng och sen fått fina kontrakt. Taif gör massor av bra saker, verkligen massor men frågan är hur högt det är i tak när saker ställs på sin spets. Just nu är det beklagligt att konstatera att vi har en av allsvenskans dyraste trupper och ska vi etablera oss i den nedre halvan kunde vi gjort det billigare och på köpet säkrat återväxten. Att klubbfolk dessutom skulle tjura och vara stolta när killar har aviga föräldrar eller är lite aviga själva är ju vansinne. Då får man vara smidig och smart och stå över sånt, allt för att vinna deras gunst. Men visst, det är bara min åsikt...
2010-10-06 @ 12:01:33

Postat av: Fripp
Tvivlar inte en sekund på att Simon Dahl, Rasmus Johansson coh Robin Olsson skulle kunna spela som ordinarie. Snacket om fjärdelinan köper jag inte riktigt. Thegel har vunnit poängligan i j20-superelit. men han duger i en en sk. brunkarlina? men det gör inte en Taif-junior med samma egenskaper. Ett annat exempel är Luleå Hockey. När det var lockout säsong hade inte klubben samma muskler som alla andra. Man spelade med Harju-Omark-Lindqvist i en fjärdelina. Då var dem 18-19 år. Kolla dessa spelare idag! Då konkurrerade man med NHL-spelare. Taifs lönebudget är skyhög så egentligen är allt annat än Playoff en stor katastrof om man räknar med vad det kostar.

Problemet är att allt ska vara så kortsiktigt. Nästa år kanske det inte är så stort tryck bland publiken som i år? Är ärligt talat rädd för framtiden om man inte tar vara och framförallt visar sina juniorer att det är möjligt att gå från J-20 till A-laget om man är duktig.
2010-10-06 @ 12:15:06

Postat av: qwerty
Intressant diskussion, med många bra argument - både för och emot. Jag håller med hovbloggarn, det är inte helt självklart att ta ställning för det ena eller det andra.
2010-10-06 @ 13:53:43

Postat av: Toyyan
Jag är ärligt talat imponerad av alla som lyckas gnälla på våran ledning och styrelse som lyckats med något på 2år som HELA hockeysverige i 10 år försökt övertala oss om att de är HELT omöjligt!
Vi skulle ALDRIG komma tillbaka. De fanns inget utrymme för ett lag som Tingsryd i "finrummet"
HUR tyckte ni vi skulle gjort istället?
Jag ställde frågan på GB´s forum. Ställer den även till er.
Kan ni inte skriva ihop en tänkbar verksamhetside om hur föreningen borde fungera från A-lag ner till J-lagen.
Vilken nivå ni vill att dom ska ligga på seriemässigt. För ni kan inte på allvar tro att vi ska lyckas hålla J18 och J20 på högsta nivå om vi hela tiden plockar bort dom bästa spelarna ur trupperna. Och om vi flyttar ner våra J-lag. Får vi då hit några talanger över huvudtaget? Då står ni där om 5år och gnäller. Min grabb måste spela i Växjö.. Vi vår styrelse prioriterar inte J-lagen. Dom spelar i för låg serie.
Skriv ihop en verklighetsförankrad uppställning på hur NI vill att de ska skötas.
2010-10-06 @ 14:02:33

Postat av: 1923
Gå inte för långt nu Toyyan, även jag kan känna att det inte har fungerat riktigt som man hade kunnat önska. Jag tycker som sagt att många argument för båda sidor känns väldigt gångbara. Men vilka som är rätt eller fel, det kan jag inte svara på. Man måste ju kunna vara orolig utan att ha ett förslag på en bättre lösning?
2010-10-06 @ 14:09:37

Postat av: Toyyan
Givetvis sant. Man kan uttrycka sin oro över något. Men att i parti och minut tala om hur ledningen och A-lagstränarna försummar juniorerna utan att komma med ett gångbart förslag tycker jag känns ganska kortsiktigt de också. Man kan ju så klart inte ha en totallösning klar framför sig. Men de känns ibland som man måste tänka lite längre än den enskilde spelarens perspektiv. Om vi flyttar bort dom 2-3 bästa spelarna ur respektive J-lag och dom i sin tur då bli strykgäng i respektive serie. Hur utvecklas dom som är kvar då? There´s no I in TEAM.. Och många ggr tänker nog föräldrar på de sättet. Dom ser inte längre än sin egen grabb, och de är väl inget konstigt i det egentligen. Och VCR som många nu hänvisar till. På vilket sätt är han försummad? Han får nu chansen att utvecklas i Tingsryd J20 Superelit lag. och han är 15ÅR?! Var skulle han varit istället menar då belackarna?
2010-10-06 @ 15:01:36

Postat av: Kirre
Ja du Toyyan, det är inga svåra lösningar eller avancerade verksamhetsplaner som behövs. Det är bara att dra ner spelarbudgeten ngt och byta ut 2-3 värvningar mot egna. Lätt som en plätt. Den stora vinsten ligger trots allt i stoltheten och i att man bygger upp en kultur där killarna vet att det går, det ekonomiska blir en ren bonus. Jag klagar dessutom inte utan har även påpekat att massor av bra saker görs och att det är bra att vara offensiv, både med föreningen som helhet och med riktiga spetsspelare. Skulle inte förvåna mig om att man kalkylerar med transfersumma för OEL, publikintäkter från playoff etc redan i befintlig trupp och ändå dyker det säkert upp nya killar innan säsongen är slut. Som sagt inget jag vet men det skulle inte förvåna mig. Vi håller tummarna för att det ordnar sig och att debatten inte riktar in sig på prestige. Svart eller vitt, nej tack, mellanvägar, ja tack.
2010-10-06 @ 17:33:56
Postat av: Fripp

Jag tycker att Taif har tappat mycket i tänket hockey/krona. Man måste utgå därifrån och sedan börja prioritera.

Det som sägs om att J-lagen skulle bli dåliga om de bästa lyfts bort kanske är sant. Det får dock med sig positiva följder. talangfulla juniorer ser att man kan få ta steget i Tingsryd och säker hockeygymn. eller? Den vesäntliga frågan är: varför finns det juniorlag? Jo, meningen är att man ska få egna spelare härifrån (inte för att det är på skoj). realistiskt är att få upp minst 2 varje säsong som på allvar tillåts utmana om en plats i startuppställningen.

Tränaren, styrelse och sportchefen måste börja hitta en röd tråd. Vad vill Taif? Nu gör man mycket, men inte med den effektiviten man borde. Vi värvar spelare lite här och där. Juniorerna fattar att det nästan är omöjligt att komma upp för om någon blir skadad, värvar/lånar man en annan. Man tror alltid att alla spelare som kommer från nått annat håll är bättre.

Tror är stort skäl till varför VCR lämnar är för han ser hur det gått för de andra "spetsjuniorerna". Vi tar inte hand om dem som elitserieklubbarna och deras resurser är också givetvis bättre.
2010-10-06 @ 18:19:31


Postat av: 1-3 borta
Det kanske bara är att inse hur svår allsvenskan är, vi hänger ju uppenbarligen med bra i matcherna men det räcker inte alltid ändå. Bara att kämpa på, mentalt hade det inte varit så motigt idag om vi slagit Malmö i förra omg för Mora var ju verkligen i desperat behov av poäng. Nu blir det väl spelarjakt istället för älgjakt för farbror Tisse. Alternativetr är att tighta till gruppen och komma igen. Det tycker jag, det lossnar snart.
2010-10-06 @ 21:08:35

Postat av: Martin

Jag undrar vilka spelare ni pratar om när ni säger att talanger slarvats bort av TAIF??

Tror inte att alla fattar hur tuff allvenskan är nuförtiden. Man har det tufft som det är nu och skulle man göra som vissa vill och slänga in juniorer så blir det givetvis ÄNNU tuffare.

2010-10-06 @ 21:41:14

Postat av: Att: Martin
Svaret på din fråga är bl.a Rasmus J, S Dahl, Robin O.

Annars är det rätt den är så tuff att inte ens med en av de största spelarbudgetarna så är något självklart.

Nu en fråga till dig, När pengarna börjar tryta (vilket innebär KK och värsta tänkbara scenario), men det händer i princip alla klubbar lite då och då. Hur ska man lösa en vettig trupp då ?

Kan lika gärna ta en fråga till, hänger du verkligen så med huvudet efter en bortaförlust ikväll, 70 mil bort mot anrika Mora som var hur pressade som helst. Ja det är klart du är van att vi alltid vinner allting, det är nya tider nu. Lagmaskiner som Almtuna och Växjö, tyvärr måste jag nämna deras namn, Växjö med spets + utfyllnad går segrande ur striden. Att se sitt Tingsryd bli Manchester City känns sådär.

Det är bara att komma igen, nu gör vi vårt yttersta på lördag och förlorar vi då också tar inte vare sig allsvenskan eller livet slut heller.

Kämpa Taif !
2010-10-06 @ 21:52:01

Postat av: Att: Martin
Sorry, vilket INTE innebär värsta case skulle det vara.
2010-10-06 @ 21:55:34

Postat av: Toyyan
Kirre:
Ja de kan tänkas så enkelt... Men om du då tänker ytterligare ett steg längre. Om vi år lyfter bort våra 2-3 bästa spelare från J20. Då tror jag du ganska enkelt kan räkna med att vårat J20 åker ur Super Elit denna säsongen. Givetvis inte säkert. Men du får väl hålla med om att de vore ganska troligt. Dom får ju kämpa med näbbar och klor som de är redan.
Vad händer då nästa säsong?
Dom som söker sig till Tingsryds hockeygym gör det av den anledningen att dom kan visa upp sig för hela hockeysverige på J20 superelit nivå. Där alla elitserieklubbar spelar.
Dom som söker sig hit. Dom har inte och har aldrig haft TAIF som något mål i karriären.
Spelare idag är mycket mer karriärs medvetna än spelare var förr.
Jag tror inte de är så enkelt som du vill påstå att helatiden underminera juniorverksamheten med att plocka bort deras stöttepelare.

Jag tror man helt enkelt får ställa sig frågan.
Vill vi hålla 2 juniorlag i deras respektive Högsta serier?
Detta är en fråga jag ställt mig själv flera ggr. För visst vill jag också se flera egna produkter i A-laget. Men till vilket pris är vi redo att göra det?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0