Växjö är rustat


Växjö är rustat. EU´s jordbruksminstrar är i stan på ministermöte och området runt konserthust är avspärrat. Det känns lite som om de kära jordbruksminstrarna tar sig på lite för stort allvar, ungefär som den där KHK-bloggaren som fantiserade om att han inte skulle vara välkommen i Dackehallen. Jag antar dock att rädslan för protester tyvärr är obefogad. Det lär inte dyka upp några maskerade vänsteraktivister för att gasta gatsten. Om det är något anti-globaliseringsrörelsen och andra aktivist-grupper borde reagera mot så tycker jag det är det europeiska jordbruket och alla de subventioner som EU ger det. Helt enorma summor av EU´s budget går varje år åt till att hålla de europeiska lantbrukarna under armarna. Världsmarknadspriset för ett ton sockerbetor var 2007 160 euro, efter EU´s subventioner och bidrag kan en EU-bonde i bästa fall sälja det för nästan det tiodubbla. Att låta det europeiska jordbruket konkurera på lika villkor med övriga världens bönder vore något av det bästa bistånd vi kunde ge till tredje världen.


Kommentarer
Postat av: Anonym

EU är sedan starten 1953(1952?) synonymt med avregleringar och fria marknader därför är det som du säger verkligen dubbelbottnat att hålla vissa "branscher" under armarna som EU gör. Från början var detta en fråga för att få Frankrike och dess bönder med sig helt enkelt. Sett ur ett konsumentperspektiv är det fel och sett ur tredje världens ögon är det verkligen fel. T.o.m en Örebroare skulle kunna räkna ut att tredje världen får aldrig ett genombrott nationalekonomiskt om de inte får möjlighet att konkurrera på samma villkor.



Samtidigt skall man ha med sig att frågan är mer komplicerad än så. För vår del av västvärlden består inte endast av stora vinproducenter i Frankrike, olivmoguler i Sydeuropa eller ett fåtal knösar i Skandinavien som odlar spannmål. Stora ytor av det vi kallar vårt kära fäderneland och det som andra nationer kallar sitt fäderneland skulle helt enkelt växa igen om vi inte hade en jordbrukspolitik som gav dem möjlighet att leva på det och så vill inte så många ha det heller.



Men som sagt tredje världen är viktig och det gäller inte bara oss i Europa utan hela västvärlden !!!

2009-09-12 @ 16:42:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0