Riv alla murar!

Nu när Berlin-murens och dess fall är aktuellt så är det på sin plats att uppmärksamma dagens murar. Sommaren 2008 tillbringade jag i ett palestinskt flyktingläger bakom den mur som Israel har byggt upp runt och delvis på palestinsk mark. Israels barriär på Västbanken är en 720 kilometer lång separationsbarriär som byggs av Israel på Västbanken. Barriären är ett samlingsnamn på en serie av befästningar, taggtrådsstängsel, åtta meter höga betongmurar, elektroniska övervakningssystem, bevakningstorn, djupa diken och militärvägar samt ett sy­stem av motorvägar som palestinier är förbjudna att färdas på. Muren förnekar många av Palestinierna möjligheten att leva på sitt land, nå sina skolor eller arbetsplatser, tillgång till vatten eller nödvändig sjukvård.

I våras var jag i ytterligare ett avspärrat land. Sedan 1948 har den Koreanska halvön varit delad i två stater. Koreas demilitariserade zon (eller DMZ) är en landremsa tvärs över Koreahalvön som används som buffertzon mellan Norra och Södra Korea. Den demilitariserade zonen delar den koreanska halvön ungefär på mitten, och på båda sidor om den 38:e breddgraden lever samma folk. Koreanska familjer splittrades av inbördeskriget som slet isär landet i två delar. Det är samma folk, men samma språk, religion och traditioner, åtskillda av taggtråd och misstänksamhet.

Oavsett vad problemet är så tror jag aldrig att murar, segregation och avskildhet leder inte till något positivt. Att lägga locket på en kokande kittel brukar bara vara en tillfällig lösning på ett problem som snart ändå kokar över. Precis som vi för 20 år sedan rev Berlinmuren måste vi idag fortsätta arbetet med att riva de murar som byggs upp runt om i världen.  

Och på tal om murar...


Kommentarer
Postat av: J

Ett av dina bästa och mest tänkvärda inlägg.

Jag kan inte annat än att hålla med dig , jag förstår inte hur världsamfundet kan låta Israel m.fl få hålla på med dessa vidriga murar

2009-11-10 @ 20:05:06
Postat av: Tekning

Håller med föregående talare i hans första mening, vad det gäller politiska utspel försöker jag bortse från detta då du är en virtuos vid tangenterna som gör alla andra Taif-bloggar överflödiga. I alla länder finns det onda och goda och just Israel/Palestina är en extremt komplicerad fråga att ta ställning i, även om ondskan är lätt att ta avstånd ifrån. Såg att i tidningen att Nord och Syd i Korea hade haft väpnade stridigheter häromdagen och tänkte på din resa du beskrivit här då.

2009-11-10 @ 22:22:21
Postat av: 1923

Som sagt, Oavsett vad problemet är så tror jag aldrig att murar, segregation och avskildhet leder inte till något positivt. Om Israel tror att det ökade förtryck och den ökade frustration som muren leder till kommer bidra till mindre hat och attacker mot Israel så tror jag att de är väldigt fel ute.

2009-11-11 @ 00:00:44
URL: http://nittontjugotre.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0