it was the first time that we met...


Igår var det fest i världens vackraste stad. Italienskan brukar inte uppskatta när engelska fotbollsfans kommer till hennes Rom, men jag hoppas hon kunde njuta på något vis igår. Jag njöt då sannerligen i alla fall...

Det är annorlunda att se en Champions League-final på andra sidan jordklotet. Med avspark 03.45 så får man planera uppladdningen lite annorlunda. Hur som helst hamnade vi på lokal runt elva-snåret. Jukebox, ett biljardbord, sedavanliga koreanska groupies och en trevlig bartender underhöll mitt sällskap som hela tiden växte i antal. Till slut var vi närmare 35-40 personer från i princip hela världen som laddade tillsammans. Framåt tre-snåret byter vi till en bar med storbildsskärmar.

Jag är som sagt väldigt allergisk mot folk som engagerar sig för mycket i lag som de egentligen inte håller på. Därför var jag inte nöjd igår när det hoppade runt polska tjejer som sjöng "We are Manchester", inte heller gillar jag kanadensare som med spansk brytning sjunger "Barcelona". Till slut fick jag nog av alla hejaramsor och hittade ett eget bord i ett avskilt hörn av lokalen. Så småningom fick jag sällskap av en svensk, två litauiskor, en colombian och en trevlig flicka från Guatemala som alla ville se matchen i lugn och ro. Vi beställde in ett par tallrikar friterad kyckling samt en kanna öl och hade det väldigt trevligt tillsammans.

Nu ska det sägas att jag inte var helt nykter när jag såg matchen, så därför inser jag i efterhand att mina analyser nog inte är helt klockrena. Men jag slogs igår av att Barcelona nog är det bästa fotbollslag jag har sett. Maken till mittfältsspel har jag aldrig upplevt tidigare. Hur svåra situationerna än ser ut så klarar sig knattarna på mittfältet att passa sig ur dem. Med snabba, korta passningar i sidled löser Xavi och Iniesta de flesta situationer. Likaså är jag så innerligt imponerad av den press som deras mittfält sätter på motståndarna. Så fort en Man Utd-mittfältare hade bollen så kom det 7-8 småknattar i rött och blått farande för att återerövra den. Barcelona vann väldigt rättvist och det glädjer mig.

Jag tror väl egentligen inte att Barcelona är särskilt annorlunda från andra storklubbar i världen. Men innerst inne försöker jag ha kvar en illusion om att de står för något annat. De har en själ och identitet som sträcker sig bortom den enorma kapitalism som idag genomsyrar den moderna fotbollen. Så länge jag kan leva kvar i den illusionen så är jag nöjd.

Barcelona - Such a beautiful horizon
Barcelona - Like a jewel in the sun
Por ti seré gaviota de tu bella mar
Barcelona - Suenan las campanas
Barcelona - Abre tus puertas al mundo
If God is willing
If God is willing
Friends until the end
Viva - Barcelona

Kommentarer
Postat av: Forza Catalá

Mycket trevligt med ett fotbollsinlägg och även oundvikligt i sommartid. Så full kan du inte ha varit

analysen var bra !

2009-05-28 @ 23:05:17
URL: http://tekning.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0