Islamofobi

Är någon av mina läsare rädd för muslimer? Är det någon av mina läsare som vill förbjuda byggande av minareter i Sverige?

Kom igen i så fall, kasta ur er lite förståndiga argument till varför Muslimer är farliga. Snedvridna SD-argument köper jag inte. Ge mig något vettigt.


Kommentarer
Postat av: Grön

Det var den sjukaste frågeställningen jag läst. Varför skulle dom få det?

2009-12-03 @ 23:06:48
Postat av: NN

Det är en bra frågeställning men också en frågeställning där du tydligt visar vad själv står i frågan vilket är helt ok, men här får du min synpunkt.



Du berättade härförleden om att du såg på TV-programmet om årets nobelpristagare i ekonomi, så gjorde jag också. Där vinklades också Obamas framgångar och olika teorier om varför han fick Nobels fredspris. I ett kort inslag intervjuade de en muslimsk flicka, från Egypten tror jag, som berättade om presidentens acceptans i den muslimska världen(Irak och Afghanistan undantaget) och hon sa klart och tydligt de kloka orden att alla vill samma sak. Alla sunda människor på jorden oavsett religions-tillhörighet vill ha FRED. Bra sagt av flickan.



En upplyst och klarsynt person förstår att inte alla muslimer är som Bin Laden eller Sadam Hussein. En upplyst person ser något gott i en människa, naket och krasst just bara som man kan bedöma en annan människa som inte gjort några onda handlingar.



MEN.......att ha åsikter om en annan religion eller att vara rädd om de värderingar/traditioner som byggt det samhälle som vi lever och som våra förfäder har levt i behöver inte innebära att man är en extrem muslimofob eller SD-anhängare och där tycker jag ofta att det skär sig mellan de väldigt liberala förespråkarna och deras antagonister.



Vi bor i konungariket Sverige och har levt efter kristna grundstommar i hundratals år. EU, globalisering och fantastisk kulturell mångfald i all ära men vårt ursprung är viktigt. Det ursprung som för oss borde vara lika viktigt som för de muslimer som vill ha en moské i exemplevis djupaste Småland. Konstigt nog känns det som att vi glömmer bort oss själva ibland (och jag menar inte dig 1923 när jag kritiserar den debatt jag ofta upplever) och värnar mer om alla andras rätt till ursprung.



Så mitt svar på din fråga: Jag tycker alla har rätt till sin tro och till sitt ursprung även muslimer och även när de bor i Sverige, jag är inte rädd för muslimer. Argument som att det står i Koranen att muslimer vill erövra världen håller inte för det har judarna gjort i samma utsträckning för att ta ett liknande exempel i nutid.



MEN återigen, med det bejakande av religionsfriheten jag nyss gjort kan jag ändå helt spontant, fritt ur hjärtat och "oakademiskt" tycka att det är för jäkligt när man läser om anmälingar om skollärare i Verderslöv som blir anmälda för att de har läst trosbekännelsen för sina elever. Eller när debatten väcks i skarpt läge att man inte bör gå till kyrkan vid skolavslutningar och liknande och jag är verklien inte någon SD-anhängare och jag är fullt övertygad om att många tycker som jag.



Jag tycker så och även den åsikten bör respekteras. Sen kan det ju också vara så att många har svårt att uttrycka uppfattningen att de faktiskt både respekterar andra och samtidigt värnar om sin egen identitet och därför klassas in som facket Islamfobi. Jag menar hade vi värnat om vårt kultur/historiearv lite tydligare kanske rädslan för andra folkslags dito inte hade varit så stor.



Länge leve mångfalden och länge leve Sverige.



PS Till de som inte sållar sig till min uppfattning utan fortfarande har en ensidigt negativ bild av muslimer kan jag djupt rekommendera boken Flyka Drake som skildrar en handfull livsöden i ett muslimskt land innan ondskan tog över men även när den tog över och den är skriven av en muslim så trovärdigheten är hög DS

2009-12-04 @ 02:35:26
Postat av: qwerty

Mycket bra skrivet av NN.



Jag tror dock att folk rent allmänt tar för lätt på vad islam, inte muslimer i sig, men vad islam är. Det finns självklart "goda" och "onda" människor överallt i världen, men islam i sig är nog inte så vansinnigt oskyldigt som alla vill få det till.



Vi gör en jämförelse, som möjligtvis kan te sig lite bisarr för folk som har svårt att se från flera vinklar. SD - partiet som skrämmer slag på Sverige, men ändå är väldigt nära en position där man helt plötsligt kan få vara med i finrummet. Deras röst kommer med all säkerhet bli hörd efter valet nästa år. Hur fick det hända? I Sverige? Vi kommer alltså (förmodligen) få ett främlingsfientligt parti som får vara med och bestämma om vad som händer i Sverige. Vilka har röstat på dem kan tänkas? För det är ju uppbarligen fler än många trodde, då de kanske inte tagits på allvar men nu helt plötsligt står och knackar på dörren.



Betänk nu detta, för argumentets skull. Politiska åsikter göre sig icke besvär.



Ett muslimskt parti vinner mark i Sverige. Underlaget må vara begränsat idag, men de närmaste 10-20 åren lär snarare se en ökad tendens att människor från olika delar av världen flyttar på sig. Helt plötsligt har man 2-3%. Äh, tänker de flesta, så länge de är glada så är det väl inga problem. Andra kanske tänker som de flesta gör om SD. Vad fan är det som händer i Sverige? 4%. 5%. Riksdagen. Ett muslimskt parti i en svensk riksdag? Som ska få vara med och påverka hur gemene svensk lever sitt liv? Givetvis i väldigt liten utsträckning, men om man kan bortse från sina politiska skygglappar så håller jämförelsen mot vad som händer med SD.



Notera att jag personligen inte sympatiserar varken för eller emot för något av exemplen ovan.

2009-12-04 @ 08:49:53
Postat av: NN

Qwerty !



Jag tror det är så här att de "vanliga" partierna är inte tillräckligt tydliga i dessa frågor därför bubblar ibland extrem-grupperingar upp och vinner mark som de annars inte fått. De lyckas inte vara tydliga i att det är viktigt för både "nya" svenskar att de har rätt till sitt ursprung och samtidigt sätta en rimlig nivå för vad som skulle kunna kallast, ta seden dit man kommer. Det är väl iofs svårt men det är ju på något sätt deras jobb kan man ibland tycka och kanske en fråga där det är viktigt att enas över partigränserna på toppnivå för att hålla pajasar som SD borta från etabilssemanget.



Kommer inte på något bättre exempel just nu mer än när Folkpartiet tex tog upp frågan om att de var angelägna om att invandrare/flyktingar bör (eller har rätt till kan man också tolka det som) lära sig svenska språket.



Vad hände då ? Jo genast kastade sig de "politiskt korrekta" människorna med journalister och andra partier i spetsen sig på dem och högg tillbaka med billiga argument som främlingsfientlighet och liknande. Det sjuka är att för en gångs skull kanske den stora massan av vår befolkning verkligen höll med annars luddiga mittenpartiet Fp oavsett om de själva röstade höger eller vänster så att säga.



Just den typen av debatt ger typ SD populistiska gratispoäng. Nu tog säkert Fp upp frågan själva just för att vinna lite poäng de också då även de dansar runt 4%-gränsen vilket kan tyckas lite småfult. Men det spelar ju ingen roll för ser vi till sakfrågan så var det ju uppenbarligen ett så pass berörande ämne att de sa vad jag tror många tycker men samtyckande vågar inte instämma eller ena sig i något som kan leda till ett beslut. Ingen vill ju vare sig vara eller tolkas som rasist.



Som sagt var det var bara ett exempel som han sa, Helge.



Ska vi gissa på ett kryss och straffar på söndag när Volvo IK kommer på besök =)



2009-12-04 @ 13:42:50
Postat av: 1923

Se där ja, det blev ett par ganska intressanta kommentarer. Det var gårdagens debatt som fick mig att gå i taket, ett program där lite för många drogs under en och samma kam.



Jag ser två problem och en lösning på det hela. Det första problemet beror helt enkelt på att vi släpper in Muslimer i landet. Hade vi inte gjort det så hade vi inte behövt oroa oss för problem av den här arten. Nu släpper vi in muslimer, vilket jag givetvis tycker är helt rätt, så måste vi respektera deras mänskliga och religiösa rättigheter. Vi bor i en sekulär stat med religionsfrihet, då bör vi också rimligtvis acceptera att folk som kommer hit får välja sin egen religion och sina seder. Svensk lag gäller, men svenska traditioner och seder kan man inte tvinga på någon.



Det andra problemet jag ser är att vi vi har en ganska svag "svensk kultur". Som NN skrev så håller jag med om att om "vi värnat om vårt kultur/historiearv lite tydligare kanske rädslan för andra folkslags dito inte hade varit så stor". Vi bor som sagt i en sekulär stat där Svenska Kyrkan för ett par år sedan skiljdes från staten och allt fler går ur Svenska kyrkan. Jag ser snarare svenskarnas tidigare ointresse av att behålla våra traditioner som ett hot, inte muslimernas starka tro på sina.



Lösningen då? Den är ganska enkel, men lättare sagd än gjord. Allt fler måste börja inse att den värld vi lever i blir allt mindre och mindre på grund av globaliseringen som skett senaste 20-30 åren. Avstånd och gränser suddas ut och vi måste alla inse att det som en gång var att betrakta som "svenskt" kanske inte gäller längre. Vi har i Sverige hundratusentals människor med rötter i andra länder, ska vi då tvinga dem att anpassa sig efter oss eller ska vi acceptera varandras olikheter och göra något bra av det. Jag vet var jag står, och vilka lösningar jag tror på i alla fall. Snart tror jag det kommer bli nödvändigt att vi inser att vi är världsmedborgare. Det kommer i framtiden inte att vara hållbart att sitta innanför sina egna gränser och stänag ute sin omgivning. Jag tror att ökad acceptans och samarbete är lösningen på många av de problem som kommer uppstå i framtiden.

2009-12-04 @ 15:48:16
URL: http://nittontjugotre.blogg.se/
Postat av: Jahapp

Lästips:



Samuel P Huntington - Clash of civilisations

2009-12-04 @ 15:56:51
Postat av: NN

Kloka ord av oss alla tycker jag men på något sätt så blir frågan så svår och djup när man berör ämnet grundvärderingar och livsstilar formade av bl.a vad vi historiskt har för religionstillhörighet (eftersom just religionen var dagens ämne). Jag säger det och envisar mig kvar i ämnet trots din avrundning för det blir så lätt att man slätar av ämnet med typ humanistisk diplomati eller vad man ska kalla det för som vi gjort här i kommentarerna.



Jag menar snackar vi kebabtallrikar, midsommarstänger, eller asiatisk mat är det så himla enkelt att bejaka att gränserna suddas ut och det är en naturlig förändring osv. Man tar det bästa från olika världar/kulturer helt enkelt. På något sätt är vissa kulturutbyten väldigt enkla medan andra typer uppenbarligen gör att "folk" känner sig hotade eller skrämmda.



När man kommer till den lite djupare integrationen av olika folkslag och förståelsen för både vår historia och deras blir det svårare och många vänder taggarna utåt. Ta den mening du skrev 1923:



"Avstånd och gränser suddas ut och vi måste alla inse att det som en gång var att betrakta som "svenskt" kanske inte gäller längre."



Vi fattar vad du menar men meningen skulle mycket väl ha varit ett citat från både Reinfeldt och Mona Sahlin ryckt ur sitt sammanhang och då tror jag folk blir skrämmda och de fattar inte vad de menar. De tänker kanske, nu jäklar ska det byggas moskeer och Tallibanerna kommer att utrota hela Änglagårdsidyllen från Kiruna till Ystad. Konsekvensen blir t.ex att SD och främlingsfientligheten får lite syre och brasan tar fart. Inte bra och inte tydligt av politiker när sådana situationer uppstår.



Sen kan jag tycka att politikers roll är väl inte att sig mantra ut svenska ur-traditioner men de skall definitivt inte förbuda bort dem eller öka på schismen mellan olika kulturer för det är ju vad de gör många gånger. De skall skapa förutsättingar för alla typer helt enkelt, punkt. Inte mer inte mindre. Det svenska kulturarvet(ja jag vet att det låter pretantiöst) är ju upp till oss själva att vårda och bevara och det är vad vi ska göra istället för att fokusera på andra nationaliteters förehavanden. Lite sköt du ditt så sköter jag mitt fast med den beryktade acceptansen du nämnde som grundregel.



Tittar vi på Samer och Kurder så ser man ju hur oerhört svårt det är att utrota olika kulturers rötter och hur viktiga de är. Så är det något med de utsuddade gränserna och globaliseringen som paradoxalt nog är unikt och kanske positivt är det väl att vi värnar ännu mer om just vårt och det är bra tycker jag. Det är ju därför invandrare vill värna om sitt, de vill så klart ha en liten känsla av trygghet och koppling till sitt ursprung. Hade de inte flyttat hit kanske den känslan inte varit så stark.



Återigen ett exempel på att vi beter oss ganska lika vi människor, bara den LILLA skillnaden att vi har olika kulturer och att det ska vara så j-a svårt för vissa att acceptera detta.



Vi betraktar dilemmat från norra Europa, en förhållandevis liten del av jordklotet och förmodligen en plats där man, trots SD, överlag har en ganska humanistisk syn på integration. Samma problem och större problem med acceptans finns ju i princip överallt där det pågår ett krig idag. Det är ganska deprimerande att människan är så korkad egentligen



OverandOut



2009-12-04 @ 16:40:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0