En frisk morgon

Sverige mötte igår Nordkorea i en fotbollslandskamp, och för mig med ett osedvanligt intresse för just Nordkorea var det förstås extra anmärkningsvärt. Jag har tidigare varit i diskussioner om vilka länder som bör bojkottas i idrottssammanhang och om vad som är rätt och fel. Jag kan ibland tycka att Israel bör bojkottas, och jag tycker det är fel att Hockey-VM ska spelas i Vitryssland. Däremot tycker jag det är positivt för Nordkoreanska idrottsmän att få komma ut i världen och få lite insyn. Jag känner att jag kanske skulle redogöra lite kort till varför jag tycker som jag gör, och vad som skiljer de olika fallen åt. 1. Israel är ett utvecklat land och en demokrati som har röstat fram en politik som jag anser vara olaglig, därför kan Israel bojkottas. 2. Vitryssland är en diktatur där diktatorn Lukasjenko tidigare har använt ishockey som ett propagandaverktyg. Fråga Bengt-Åke Gustavsson om inte annat. Att då få arrangera ett ishockey-VM på hemmaplan kan nog säkert användas för att försöka stärka hans legitimitet i hemlandet. 3. Även Nordkorea är en diktatur och borde inte heller få arrangera ishockey-VM. Jag har ett par vänner som har lyckats fly från Nordkorea och jag vet hur mycket det betydde för dem att få influenser från utlandet eller få höra historier från någon som varit utomlands. Nordkoreaner utan bra jobb eller politisk vikt tillåts inte lämna landet, och information från omvärlden som når landet enormt begränsad. Allt utomstatligt utbyte som nordkoreaner får med omvärlden, och som visar dem hur skevt deras samhälle är, är av godo. Och för fotbollspelande grabbar, deras familjer och deras vänner tror jag det är bra för dem att få komma till Thailand och träffa Tobias Hysén. Kim Jong un i Nordkorea tror jag däremot inte kan dra så mycket nytta av det. Sen är det givetvis så att det inte finns några klara rätt och fel, och att bojkott av något slag aldrig är något att eftersträva. Då tror jag alltid hellre på samtal och utbyte i ett första skede.
***
Detta förbannade Asplöven.
***
Jag är obesegrad än så länge på min dreambox. Rögle - Lakers, Västerås - KHK, Lakers - AIK, Luleå - Lakers och Lakers - Skellefteå har alla gått vår / min favör när jag sett dem på TV. Sen hur stor roll mitt TV-tittande egentligen spelar i sammanhanget kan man förstås ifrågasätta. Speciellt som det var reprisen av Lakers - AIK som såg lite av igår kväll. Men en trend är en trend, och väl värd att jobba vidare på tycker jag.
***
I tisdags kl 07.00 skulle hantverkarna komma för att byta mitt fönster. Man kan givetvis tycka att 07.00 är en väldigt okristlig tid för ett hembesök, men jag hade väl inget annat val än att stiga upp och klä på mig 06.50, för inte hade jag velat ligga där i sängen när de stövlade in i lägenheten. Men ingen kom, så där satt jag i mörkret med min skål gröt och såg på Nyhetsmorgon i onödan. Eftersom de inte kom i tisdags utan fortfarande var på våningarna under mig så skulle de ju komma igår istället. Så återigen steg jag upp i ottan och klädde på mig. Men inga hantverkare kom. Igår eftermiddag mötte jag dem i trapphuset och frågade när det var dags. Då sa de att det bara var jag och min granne som återstod att åtgärda imorgon, läs idag, men att de får se vilken lägenhet de börjar med. Då kom vi naturligtvis överrens om att de skulle börja hos grannen. Så i morse låg jag och sov gott i sängen när jag väcktes av att två hantverkare kom in i rummet och sa åt mig att det var dags att vakna. Innan jag hade fått på mig varken byxor eller tröja så hade de hakat loss fönstren och den 17-gradiga kylan välde in. Också ett uppvaknande.

Kommentarer
Postat av: Limma

"Jag har ett par vänner som har lyckats fly från Nordkorea och jag vet hur mycket det betydde för dem att få influenser från utlandet eller få höra historier från någon som varit utomlands."

Borde inte detta kunna passa in även på vitryssar? I vitrysslands fall gäller det ju dessutom inte bara idrottsmännen utan i hockeyvm skulle ju den effekten även gynna vanligt folk, åskådare, alla inom sericeyrken med mera som kommer i kontakt med besökande lags fans.

2013-01-24 @ 15:45:15
Postat av: nittontjugotre.blogg.se

Jo, det skulle förstås finnas många positiva effekter av det slag du nämner också. Men jag känner ändå att de negativa effekterna väger över. Lukasjenko lär nog, precis som de nordkoreanska ledarna skulle gjort, använda evenemang av det slaget som ett slags internationellt erkännande inför sin egen befolkning. Men klart att man får väga in både för och nackdelar

2013-01-24 @ 18:53:06
URL: http://nittontjugotre.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0