59 40 !

Om det är någon grönvit skribent som ska uppmärksamma den historiska dag som det idag är, så är det väl jag. Idag är det den fjärde januari och därmed årsdagen av en historisk grönvit match. Det är idag tio år sedan som vi på allvar växte förbi Troja. Det var en händelse som gjorde djupa avtryck i supporterled och som var början på en vår som slår det mesta. En föreningen är ingenting utan sina legender eller legendarer och det här är en av våra största legender som jag mer än gärna berättar.

Säsongen 2000/2001 såg ut att bli ännu en säsong utan avancemang till SuperAllsvenskan. På den tiden var en plats i superallsvenskan nästan lika efterlängtad och utopisk som vår allsvenska plats i många år har varit. Efter jul återstod 4 matcher av grundserien och vi hade knappt råd att förlora några poäng. Vi inledde slutspurten med en fredagsmatch i Ljungby. Tingsryd spelar bra och går upp till 3-0 när domare Sören Persson kliver in i handlingarna. En rad märkliga domslut leder fram till att Troja går upp till 3-3 och det är minst sagt heta känslor på läktarna. Personligen blev jag så frustrerad att min grönvita halsduk åkte in på isen i samband med kvitteringsmålet. Dock var det inte värre än att Mattias Elm kastade ut halsduken på läktaren igen, något som fick oanade rubriker i media efter matchen. Dock blev domare Persson ordentligt orolig över livet på läktaren så han hotar att avbryta matchen om det inte lugnar ner sig. Halva södra sveriges poliskår stiger in på läktarna med hundar och kravallutrustning medans matchen på isen fortsatte.

Med halvminuten kvar av matchen får Larry Pilut pucken och gör ett av de vackraste och mest minnevärda målen någonsin. Han får pucken ute på vänsterkanten, smiter först förbi den ena och sen den andra backen. Larry kommer in från kanten och får friläge med målvakten. En målvakt som han lurar ner på isen, åker ett varv runt den tomma målburen och lägger in pucken köksvägen. Hoppet om Superallsvenskan lever. Händelsen fick namnet 5940 och lever kvar i våra minnen för en lång tid framöver. Det fanns en löst sammansatt supportergrupp som kallade sig 5940 och det fanns en hemsida som byggde på samma sifferkombination.

Imorgon åker vi återigen till Ljungby i ännu ett slag om kronobergstronen. Den här gången står ingen plats i superallsvenskan på spel men det är Trojas chans att på allvar bli ett hot och det är vår chans att såga av dem. Morgondagens match kanske inte kommer att skriva in sig i historien på samma vis, men om den skulle göra det så tycker jag inte att du bör ha suttit på hemmaplan och gått miste om att vara en del av något historiskt.

Kommentarer
Postat av: ekan62

"och det fanns en hemsida som byggde på samma sifferkombination."

Fanns? http://www.5940.net/



2011-01-04 @ 23:59:56
Postat av: 1923

Ja, fanns. Den där sidan har trots allt varit mer innehållsrik än den är idag.

2011-01-05 @ 09:20:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0