Leksand - Tingsryd, hösten 2001

Om det finns någon resa som vi tycker om att drömma tillbaka till, någon resa som ni andra har tröttnat på att höra om så borde det vara en resa upp till Leksand för nio år sedan. Det var på den tiden då TAIF vimlade av Miljonmän av alla de sorter. TAIF hade lyckats (hmm, hur var det nu vi lyckades...?) få ihop ett stjärnlag utan dess like och en bortamatch mot Leksand kändes på den tiden knappast mer skrämmande än någon annan match.

Vi var närmare 15 personer som var sugna på att göra något större av det här så redan tidigt på lördagmorgonen packade vi in oss i en minibuss och en bil och åkte mot Stockholm. I huvudstaden väntade superettan-matchen mellan Öster och Café Opera, så resenärerna bestod både av grönvita och rödblåa, samt vissa som var med av helt andra skäl. Chauffören till minibussen var till exempel medbjuden av den enkla anledningen att han var Leksand-supporter och gick med på att köra hela vägen om han fick åka med gratis. Något vi i efterhand fick ångra bittert.

Det korkades upp ganska omgående i minibussen och när vi väl var uppe i Stockholm så var majoriteten av resenärerna ordentligt runda under fötterna. Eftersom vi var på plats i god tid i huvudstaden så styrde vi kosan mot Skytteholms IP där Djurgården - Öster spelade i Damallsvenskan. Det är mig veterligen ganska ovanligt med bortaklackar i Damallsvenskan, men den här lördagen agerade en hängiven Östersupporter enmannaklack nere på sidlinjen och fick tyst på de tre åtta-åriga tjejerna i hemmaklacken när han vände sig emot dem och skrek "Ni kan dra åt helvete".

Efter Damfotbollen tog vi oss så vidare mot Stockholm Stadion. Innan vi ens hade tagit oss in på stadion så gick Café Opera upp i ledning med 2-0 i en match som sedan svängde fram och tillbaka. Öster avgör med ett sent 4-3-mål tror alla, men Cafét finner tid för en sista attack och lyckas på övertid skrapa fram en straff som de gör mål på. Matchen slutar 4-4 och ingen kunde klaga på underhållningen i alla fall. Roligast var nog att SVT var på stadion och spelade in ett barnprogram och att man ett par månader senare på Bolibompa kunde se berusade grönvita lulla omkring i bakgrunden i programmet.

Efter matchen beger vi oss vidare mot Leksand, och här någonstans slår det över för Leksingen i minibussen och resans mest omtalade episod inträffar. Han har helt enkelt tröttnat på alla fulla idioter (för all del förståligt) och parkerar bussen typ i strängnäs och hotar med att ta tåget hem. Vissa av resenärerna, som för egen del också hade tröttnat på chauffören, tog saker i egna händer och erbjöd sig att ta över ratten för minibussen. För att bevisa sin nykterhet tillkallades en polispatrull med blåsutrustning. Efter 12 timmars stadigt alkoholintag tyckte dock inte konstaplarna att någon blåsning var nödvändig och lämnade platsen utan uträttat ärende. Efter mycket förhandlande så löser sig så småningom situationen och minibussen kan efter ett två timmars uppehåll rulla vidare mot Leksand.

För egen del hade jag bytt minibuss mot bil i Stockholm och var därför på plats i metropolen Leksand med gott om tid för en utekväll. Eftersom min packning befann sig i minibussen så fick det bli en utekväll med mjukisbyxor och t-shirt på ett av de lokala haken. Men med tanke på att vi var i Leksand så passade jag ganska bra in bland lokalbefolkningen. Dagen efteråt blev det ett par öl på byn innan det anslöt ännu en buss från Småland och det var ganska välbefolkat på bortastå i Leksands isstadion. Det blev en ganska jämn match vill jag minnas, dock nådde vi inte ända fram och förlorade med 1-3 efter mål av Chrille Jacobsson.

Det här är en resa som för alla oss inblandade alltid kommer att finnas kvar i minnet. Historierna om vad som verkligen hände kommer att i framtiden ta alla möjliga former och förvridas i oändlighet. Vad som i slutändan är sant eller inte låter jag vara osagt, men ett som är säkert är att det kommer att fortsättas att berättas om den här resan så länge jag har något att säga till om.

Kommentarer
Postat av: Limma

Jag antar det kommer en del 2 med sidoepisoder från denna resa med, Runar Bin Laden, telefonhundens legendariska samtal när han kom hem med mera.

2010-11-28 @ 15:51:23
Postat av: 1923

Del 2 är den censurerade versionen som enbart framförs muntligt.

2010-11-29 @ 11:43:53
Postat av: Tiaz

Haha den delen av resan ahde jag glömt...och då körde jag ändå fortfarande när det inträffade....vill minnas att min nykterhet f.ö varade i ungefär 3 minuter efter att skrothögen(hur fan höll den hela vägen egentligen) parkerats utanför stugan

2010-11-30 @ 20:37:24
Postat av: Sandra Karlsson

Tycker om det du skrev! Trevligt att se lite bra grejer och inte endast det generella sakerna som man kan läsa om varenda dag. ;)

2010-12-02 @ 09:42:50
URL: http://jade.se/reseguide

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0