Så minns jag 2010

Vad minns jag från 2010? Vad är värt att lyfta fram? Nedan följer en samling klipp och minnen från året 2010. Det finns ingen inbördes ranking och rangordning mellan minnena. Det blir lite ishockey, lite världspolitik samt årets bästa låtar. Det här är vad jag tänker på när någon frågar mig om 2010, det här är vad som sticker ut.

Playoffmatcherna mot Hästen har naturligtvis etsat sig fast ordentligt på näthinnan. Som segrare i allettan fick vi vila ett par veckor inför playoff 3 där vi lite olustigt fick möta Hästen, allettans överlägset näst bästa lag. För andra gången på ett par veckor åkte vi upp till Norrköping och Himmelstalundshallen. Premiären av allettan vann vi men när det vankades lördagsmatch och god uppslutning på bortasektionen i playoff så kunde ett tempostarkt Hästen vinna med 2-1. Nu återstod två matcher, och förlust i någon av dem hade inneburit fiasko och att säsongen vore över.

Två dagar efter förlusten i Norrköping så kör vi fullständigt över Hästen och vinner med 7-1. Kanske smög sig en känsla av trygghet in och ingen hade förväntat sig det drama som utspelade sig dagen efteråt. Med underläge 0-3 inför sista perioden så luktade hela Dackehallen ångest och besvikelse. Men någonstans knöts det en näve och en kämpaglöd spred sig från läktare ner på isen. "Det här gör vi tillsammans. Det här är inte kört! Aldrig ger vi upp!" Vad som sedan skedde vet ni mycket väl, så vi låter Fredrik Hanssons avgörande tala för sig självt. Aldrig har vi sett maken till ett så förlösande mål.

Alla vet vad som skedde i Hästen-matcherna, men ni vet nog ännu mer vad som skedde uppe i Sundsvall. Jag var själv inte på plats, och hur gärna jag än önskar att jag hade varit det så vet jag att oavsett var vi befann oss så var det tusentals grönvita som den dagen gladdes åt att äntligen vara tillbaka. Allt vad vi hade kämpat för hade gått i uppfyllelse och belöningen hade äntligen kommit. För att inte upprepa mig själv alltför mycket så nöjer jag mig med dessa ord om avancemanget.

Matt Davidson kom till oss redan 2009. Men det var först under 2010 som Miljonmannen klev fram och bar vår förening på sina axlar hela vägen fram till Allsvenskan. Värvningen av Davidson är nog den mest kritiserade vi någonsin har gjort, som det hackades och höggs från alla håll på vår miljonvärvning som inte dög någonting till och som aldrig gjorde några poäng i de viktiga matcherna. När det gällde som mest så svarade Davidson upp och var värd alla miljoner som han kostar enligt de som tror sig veta. Oh-ah Davidson, say Oh-ah Davidson!

När vi summerade säsongen 2009/2010 så hade Davidson gjort 74 poäng, varav 12 kom i kvalserien där han även gjorde nio mål på tio matcher. Men det är inte alla poäng som är det anmärkningsvärda med Davidson. Han är ingen poängkung, Matt Davidson är en grovjobbare, en ledare och en härförare. I vinter när Lundström har gått skadad så har Davidson fått ett 'C' ditsytt på bröstet och om Davidsons 2011 blir någorlunda likt hans 2010 så kommer han i historien vara ihågkommen som en av de största.

Bortsett från hockeyn då?
Vad har annars hänt i världen på de senaste 365 dagarna? Är världen en bättre eller sämre plats sen senast? Svårt att säga faktiskt. De stora händelserna har lyst med sin frånvaro, men det finns tendenser som pekar åt lite olika håll.

Vad än skeptikerna säger så kan jag inte låta bli att känna att det är något fel med vår jord. I Sverige ar vi två vintrar i rad haft den kallaste vintern någonsin samt den varmaste sommaren någonsin. Men klimatförändringar handlar främst inte om snöskottning i Kronoberg eller badtemperaturer i Helgasjön. I Haiti dör hundratusentals människor i en jordbävning. I Chile dör 500. Pakistan drabbas av tidernas översvämning. I Indonesien drabbas Sumatra av en jordbävning som också dödar upp emot 500. Det går att lista belägg och bevis för den ena eller andra sidan, det går att hänvisa till forskare och argument som bevisar det ena eller det andra. Som lekman är det omöjligt att veta vem man ska lyssna på eller vems argument som är bäst underbyggda. Men den som med egna ögon ser sig om och är villig att dra slutsatser om vad som sker i omvärlden så känns det uppenbart att det är något som är fel. Rapporter om rekordvintrar, stormar och översvämningar kommer allt tätare och det oroar i alla fall mig mer än vad det oroar mig att jag måste skotta snö för att komma fram till brevlådan.

2010 kommer i framtiden eventuellt också att bli ihågkommet för det år då Wikileaks började förändra världen till en mer transparent plats. Just nu är finner jag det omöjligt att greppa allt som sker runt wikileaks och hur sambanden verkligen ser ut. Men det är för mig tydligt att vi ser något nytt som skrämmer stormakter runt om i världen. Det är en ny kraft som försöker bestraffa omoraliska handlingar genom att dra fram dem i uppmärksamhetens ljus. Just nu vet varken media eller allmänheten hur man ska kunna ta in alla uppgifter om smutsspel, korruption, krigsbrott och andra oegentligheter. Lika lite vet förövarna hur de ska agera för att förhindra att sanningen kommer ut. Jag är inte odelat positiv till Wikileaks, men jag hoppas att vi i framtiden kommer minnas dem som något väldigt stort och gott.

För övrigt känns 2010 som ett år då Sverige mer och mer drar sig mot mitten och försöker passa in i normen. Det finns en bild av Sverige att vi står för något mer, något bättre och ädlare än många andra länder. Detta är en bild som man ofta möter utomlands där människor visar uppskattning för vad Sverige och svenskar tidigare har gjort för omvärlden. Detta är dock en bild som vi i Sverige mer och mer monterar ner. Det är många som anser att vi inte längre har råd med medmänsklighet och förståelse. Sverige blir mer och mer slätstruket och mycket av det som vi tidigare har kunnat vara så stolta över finns nog inte längre kvar, vilket jag tycker är oerhört beklagligt.

Summa summarum så har inte 2010 varit ett sämre år än något annat, men det har inte heller varit ett steg i rätt riktning. Världen fortsätter genomsyras av orättvisor, förtryck och lidanden vilket i och med globaliseringen inte mycket länge till går att blunda för, något som börjar bli allt mer uppenbart obehagligt nära. Snart tvingas vi alla nog bidra till göra världen till en bättre plats, vare sig vi vill eller inte.

Årets låtar:
Robyn - Indestructable

Mando Diao - Dance With Somebody

Zaz - Je Veux

Niki & the Dove - DJ, Ease my mind

Laleh - Bjurö Klubb


Robyn - Dancing on my own

Kommentarer
Postat av: Batman

Jäkligt bra och välskrivet, som vanligt.

2011-01-01 @ 16:33:18
Postat av: Johan Jakobsson

Matt Davidson for president,,, eller förresten, någon sådan finns ju inte i Sverige. Matt Davidson som Kommunalråd..... ;)

2011-01-01 @ 16:45:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0