En oroväckande utveckling

På mitt inlägg igår om hur snacket inför TAIF (Tejf…?) – KHK gick så kom det en intressant och tänkvärd kommentar från signaturen R;
”Det verkar finnas en föreställning därute bland våra länskollegor (även icke-länskollegor) att TAIF anser sig vara störst, bäst och vackrast; därav har man rätten att generalisera gentemot föreningen och dess supportrar. Svavelosande svador avlossas där både intelligensnivåer och inavelsnivåer proklameras ut i en direkt hatfull diskurs, det verkar liksom inte finnas någon gräns för missunnsamheten mot TAIF.


För att rättfärdiga det som närmast kan liknas vid strukturell rasism skapas mytbildningar och schabloner, som "de är så jävla enögda där uppe i mögelladan", "de tror att de är sådana jävla världsmästare", och i samma andetag proklameras det att deras föreningar minsann står för att älska sina egna föreningar till skillnad från "TEJF:s intelligensbefriade anhang".


Jag vet egentligen inte vad det hela bottnar i, men det är onekligen märkligt hur perspektiven går så hopplöst förlorade på forum, och där grova angrepp och generaliseringar berättigas och uppmuntras utan vidare. TAIF är i särklass den hockeyförening som fått mottaga mest skit, och varit utsatt för lögner, ryktesspridning och direkta angrepp under de senaste säsongerna. Vi unnas helt enkelt inte våra framgångar.”


Kopplingen må vara långsökt, men ändå tillräcklig för att tänka över. Jämför med den bild som SVT´s korrespondenterna beskriver av situationen som muslimer idag upplever i Europa. För 70 år sedan var det judarna som, inte bara i Tyskland, beskylldes för allt ont och svartmålades i det europeiska samhället. Idag har muslimerna tagit över den rollen. Precis som för oss TAIFare så finns det inget ont man kan säga om muslimerna som är för grovt, det finns inte många som tänker efter själva och reflekterar över vad som egentligen sägs. En lögn upprepad tillräckligt många gånger blir till slut en sanning. Står det dessutom en välklädd ung man i Jimmie Åkessons kläder och uttalar dessa anklagelser så finns det många som tar dem för givna istället för att försöka förstå vad det är som egentligen sägs. Det svåra med den här typens anklagelser är att de är nära på omöjliga att försvara sig emot. Sakliga argument biter sällan och att försvara sig med osakliga argument tyder bara på desperation och faller platt till marken.


Tänk Lars Wijks, tänk Muhammed-karikatyrer, Dansk Folkeparti och Jimmie Åkesson. Jag förstår inte. Syftet att håna och förlöjliga i kombination med att generalisera och dra alla över en kam låter både bekant och skrämmande. Det gäller för hur många ser på oss grönvita, men det påminner också om de anti-semitiska rörelserna för 70 år sedan och om de islamofobiska svängningarna som nu finns. Jag drar inga paralleller, men det är intressant att se samhällsfenomen som återfinns både i stora och i små sammanhang. Och i den här jämförelsen så är människors syn på Tingsryd AIF helt klart en del av det sistnämnda.

Kommentarer
Postat av: R

"Jag drar inga paralleller, men det är intressant att se samhällsfenomen som återfinns både i stora och i små sammanhang. Och i den här jämförelsen så är människors syn på Tingsryd AIF helt klart en del av det sistnämnda."



Klockrent.

2010-08-26 @ 11:13:11
Postat av: KG

Vi vet alla vem motsvarigheten till Jimmie Åkesson är i dessa sammanhang. En man som genom sin position både initierat och legaliserar det här beteendet. Det handlar om slag under bältet som är både fegt och ynkligt. Det goda är att det faktiskt bidrar till att stärka alla oss som gillar TAIF. Vi sluter oss samman som en man. Det gäller alla från supportrar till spelare och funktionärer. "Vi"-känslan har alltid varit stark i TAIF men nu upplever man mycket påtagligt att den är starkare än någonsin! Tack för det!!!

2010-08-26 @ 22:40:33
Postat av: 1923

Jo, jag såg också den liknelsen men valde att inte ta upp den. Vill inte riskera att förtala någon genom att dra den parallellen, varken Åkesson eller någon annan...

2010-08-27 @ 10:39:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0