Gislaved

Det är turnering i Gislaved i helgen. Mariestad, Rungsted, Halmstad och GSK gör upp om segern i Benny Anderssons Minnescup. Jag är föga intresserad av motståndarlagen egentligen, men går det att hitta en koppling till TAIF så är det väl värt att skriva om kanske.

GSK´s hemsida hittade jag för övrigt länkar till två bloggar som såg relativt intressanta ut, om någon nu mot förmodan skulle råka ha något intresse av att läsa om Gislaved. Här är den ena och här är den andra. Hm, jag ser nu att den andra mest handlade om sporten där de kör motorcykel utan bromsar runt i cirkel så den är ingen mening att länka till. Jag blev dock aningen besviken när jag ser att de inte har länkat till mig. Skriver jag månne för lite om ishockey för att vara en ishockeyblogg? Kanske. Jag blev även besviken när jag ser en Gislaved-uppställning utan Johan Gustavsson. Men allra mest besviken blir jag när jag ser hur GSK utan problem öppet länkar till Växjö Lakers och fullständigt underkastar sig rollen som farmarlag. Gislaved som brukade vara en så fin och trevlig förening...

Hur som helst, för drygt tio år sedan var vi på försäsongsturnering i Gislaved. Vilka övriga deltagande lag var kan jag verkligen inte minnas. Men jag minns att det var en minnesvärd turnering. Jag missade fredagsmatcherna men kom tidigt lördag morgon. De grönvita som hade varit där redan under fredagen hade laddat på bra och det fortsatte på samma tema under lördagen.


I Gislaved gällde på den tiden samma regler som i Dackehallen, det vill säga att inga kassar eller väskor undersöktes när man gick in i ishallen. Inte heller var det några problem med att förtära dryck på läktarna. Gislerinken såg ut precis som den gör nu, med ett träräcke nedanför läktarna. Detta räcket blev utmärkt som avlastningsbord och var vid matchslut fullt med alla de flaskor och burkar som hade kommit med i ishallen.

Lördagskvällen spenderades på statshotellet i Anderstorp där även TAIF-spelarna florerade. Jag vill minnas att jag för första gången tryckte Larry Pilut´s hand och försökte förklara hur ofattbart bra han var. Jag minns även att vi pratade med Manne Fredriksson som hade något av den pipigaste rösten i mannaminne. Nu har jag suttit här och försökt minnas så mycket som möjligt från turneringen, men jag insåg att ett betydligt enklare sätt var att med lite hjälp gräva fram Gröna Brigadens rapport från turneringen. För er som inte var med eller som inte minns, så här var försäsongsturneringen 1999 i Gislaved...

"Så var säsongens cup avklarad. Tingsryd var klart bästa laget och borde ha vunnit men så blev inte fallet sedan Niclas Bjelke skickat in 5-4 till hemmalaget Gislaved med endast 2 sekunder kvar av turneringen. Ett mål som innebar att man spelade guldet till Bofors.

Fredagen Tingsryd-Bofors 5-4
Sedan var det dags för Tingsryd-Bofors. Och det blev en minst sagt lysande inledning på turneringen för TAIF. Det tog 12 minuter sen hade Tingsryd seglat upp i en 4-0. Därefter dog matchen och blev också ganska så förryckt av många utvisningar. Bofors tilläts komma närmare och närmare i protokollet men det fanns ingen större risk att Tingsryd skulle tappa matchen. Inte så mycket att säga egentligen mer än att man märkte en viss seghet i benen på lirarna, bäst fart var det på Forss och Niedomysl framåt tillsammans med Olofströmarna.

Tråkigt däremot blev natten för oss Brigadare som sov över. Ett ungdomsgäng i Gislaved bestämde sig för att attackera oss vid våra stugor av någon anledning. Modiga som de var så kom de dubbelt så många och i tumultet lyckades de också få med sig allehanda mobiltelefoner, cd-spelare med mera. Polisen dök upp men gjorde en förbannat slät figur och lät packet slippa undan utan några som helst problem. Lugnet återfann sig inte förrän på lördagsmorgonen.

Lördagen Tingsryd-Odense 5-0
Tingsryd kunde vinna andra matchen lätt. Odense var inte mycket att hänga i julgranen utan det kunde blvit tredubbla siffrorna om Tingsryd kört på. Men nu stog de 4-0 i första perioden återigen och sedan dog matchen. Tingsryd skulle göra allt så snyggt och vackert framför mål så oftast kunde danskarnas målvakt rädda sitt lag. Örjan Åhlen fick tyvärr bäras ut på bår efter att ha fått en knäskada, han syntes gående utan hjälp senare så förhoppningsvis var det inte alltför allvarligt. Inte mycket till match och motstånd och vi började känna att den här cupen inte var redigt lyckad eftersom TAIF efter genomkörare mot LHC, Troja och VF nu fick gå ner alltför många snäpp i tempo. I dagens andra matchfick Bofors ett konstigt mål när man aldrig behövde slå in pucken i kassen utan blev tilldömda mål sedan en av deras spelare utan chans på pucken blivit nerdragen i anfallszon (när GSK tagit ut målvakten). Mystiskt men de kanske var rätt dömt?. vi behöver väl inte påpeka att Bofors sedan tog turneringsegern med 1 måls bättre målskillnad än TAIF...

Denna natten blev desto mer lyckad för oss som stannade iallfall. Efter att ha startat kvällen på spelarnas hotell med ett par bier så drog vi ut i skogarna till ett ställe kallat sigges loge. Dit flera tusen andra också hittat. Kanonröj ställe med allt från pubar och disco till dansband o trubadurer. Hela skalan alltså. Och inte så lite blondiner heller.. Tyvärr hade några skojsiga personer varit framme även denna natten och nu ägnat sig åt att vandalisera Ny´s bil. Härligt ställe Gislaved, stanna inte där om ni inte är tvugna.

Söndagen TAIF-GSK 4-5
Sista dagen och turneringen skulle avgöras. Vi packade oss ut och kunde först se Odense få pisk av Bofors, inte helt oväntat då deras match började klockan 11 och vi sett flertalet av Odense spelarna ute sent på natten.
Tingsrydsspelarna led nog lite av samma trötthet som vi efter de tuffa dagar och alla matcher sen i torsdags. För vad vi sett innan så skulle TAIF slå GSK, inget snack om den saken. Men första perioden så böljade spelad mycket fram och tillbaka. Fredrik Persson (om jag minns rätt) kunde göra 1-0 till Tingsryd men målet kunde likväl kommit i andra änden. Sjölund räddade flertalet farliga lägen.

I andra perioden så vände GSK matchen. Tingsryd hade mer puck men GSK var betydligt hetare och betydligt större vilja och satte 2 puckar. Tingsryd drog iallfall upp tempot i slutet av perioden och höll det när tredje började. Ett par blixtrande attacker och sju minuter in på tredje så hade TAIF vänt till 4-2. Bland annat en fin inåkning från kanten av Bjarne Hurtig och ett vackert lir innan Alricsson petade in ena målet. Nu var det la klart
trodde vi men GSK eller rättare sagt Niclas Bjelke hade andra planer. Denna Bjelke både assisterade och spottade in mål mot Tingsryd. Man kom upp till 4-4 och slutet blev minst sagt trist. Med bara sekunder kvar har TAIF pucken i anfallszon. Ett schabbelpass bak till sista man som får pucken på sig på nått sätt och studsar rakt ut till Bjelke som glider fri över hela planen och piskar in 5-4 2 sekunder före slutet. Gonatt! o segern till Bofors.

Men ni skall inte ta så allvarligt på förlusten för Tingsryd hade om man nått normal standard vunnit sista matchen. Alla som var där håller säkert med om att TAIF tempomässigt låg en bra bit före övriga lag och att de var turneringens bästa lag. Men det räckte inte endå när GSK kom ut taggade till tusen och fick lite för stora ytor stundtals., ingen skugga över deras insats.

Tyvärr drabbades Tingsryd av ytterligare skador. Först blev Sjölund pååkt och de såg riktigt illa ut då han inte ens rörde sig på en bra stund. Dessbättre så rapporterades hjärnskakning av inte så allvarligt slag. In fick en halvskada Manne hoppa och han fick inte den hjälp han skulle ha. Även Larry Pilut sällade sig till de skadades skara och fick ledas ut från isen. Vet inte alls vad som hände honom.

Annars så såg Tingsryd bra ut. Tycker att laget sätt väldigt jämnt ut under turneringen. största plusen sätter jag på Anders Olsson och Claes Niedomysl. Bland nyförvärven så syns Alricsson ofta och bakåt var Lindmark och Kokko tongivande. Pilut, Johansson, Forss med flera duktiga som vanligt. Målvakskampen är intressant, Sjölund varken mer eller mindre på Boforsmatchen, Manne höll nollan mot danskarna och Sjölund räddade TAIF mot GSK fram till skadan.

Allt var inte negativt utanför planen i Gislaved. Funktionärer, vakter och publik i ishallen var urtrevliga och det är få ishallar man kännt sig så välkommen till. Men nog kunde arrangören tagit sig tid till att trycka upp lite papper med laguppställningar, för det är minst sagt svårt att kunna Danska och Boforsspelare som inte har namn på tröjorna. Eller iallfall läst upp laguppställningar i högtalarna. Till ishallen i Gislaved återvänder vi gärna, för vi skall ha revansch i serien."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0