Kim Dae-Jung är död


Kim Dae-Jung
är död. Kim Dae-Jung var under närmare 50 år ett ständigt återkommande inslag i Syd-koreansk politik. 1971 ställde han för första gången upp presidentvalet men förlorade. Han var under alla sina år en stark kritiker till de militär-regimer som under åren har styrt i Syd-Korea. I sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter har han blivit fängslad, torterad, kidnappad och dömd till döden. Men Kim Dae-Jungs fortsatte kämpa, och 1997 blev han vald till president över Syd-Korea.

Kim Dae-Jung införde en så kallad solskenspolitik mot grannen Nord-Korea vilket bland annat resulterade i att han fick motta Nobels Fredspris år 2000. Solskenspolitiken innebar en öppnare inställning till varandra och dialog istället för stängda gränser och hårda ordalag.

För lite drygt två månader sedan fick jag äran att träffa president Kim Dae-Jung. Jag och två vänner blev inbjudna till en galamiddag för att högtidlighålla årsdagen av det första mötet mellan Nord och Syd-Korea som ägde rum 15/6 -2000. Efter middagen fick vi chans att komma fram och ta Kim Dae-Jung i hand och säga några ord. Sällan har jag varit så upprymd och fylld av adrenalin.

Efter en månads sjukhusvistelse avled så Kim Dae-Jung igår i en hjärtattack. Världen är en fattigare plats och jag sörjer med Korea som har förlorat en viktig röst i kampen för demokrati och rättvisa. Samtidigt är jag på sätt och vis glad och känner en enorm tacksamhet över att jag fick chansen att träffa president Kim Dae-Jung innan han gick bort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0